Evaluering af det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole, HGO
Evaluering af det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole, HGO
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. august 2001
11. Evaluering af det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole, HGO
UUU 210/2001 J.nr. U76/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at forslag til evaluering af det 5-årige forsøgsprojekt med Heimdalsgades Overbygningsskole godkendes, og at der indhentes tilbud på opgaven
RESUME
På mødet den 10. december 1998 i Borgerrepræsentationen (BR601/98) blev det vedtaget at iværksætte et 5-årigt forsøg med en overbygningsskole, og at forsøget skulle evalueres.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet forslag til evalueringens indhold og proces.
SAGSBESKRIVELSE
På mødet den 10. december 1998 i Borgerrepræsentationen (BR601/98) blev det vedtaget at iværksætte et 5-årigt forsøg med en overbygningsskole, og at forsøget skulle evalueres med følgende ordlyd :
'Et flertal i udvalget er af den opfattelse, at der skal etableres et forsøg med 8., 9. og 10. klasserne. Forsøget skal evalueres efter 5 år og udvikles i samarbejde med de deltagende skoler.'
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler, at evalueringen iværksættes allerede ved skolens start, så det er muligt at følge udviklingen gennem 5 år og dermed opnå indblik i processen og få mulighed for i det enkelte år at fokusere på udvalgte temaer.
På grund af projektets eksemplariske værdi, anbefales det derudover, at evalueringsdelen understøttes af en egentlig forskningsdel med et nærmere afgrænset fokus og af en udviklingsdel, som i særlig grad bør rettes mod basisskolernes nye identitet og reorganisering.
Alle tre elementer, som udgør den samlede opfølgning, bør tilrettelægges, så der er en indholdsmæssig sammenhæng og mulighed for gensidig kvalificering.
Grundlag for opfølgningsprocessen: evaluering, forskning og udvikling
Krav til opfølgningsprocessen vil være:
- at forskellige områder af forsøget defineres
- at der evalueres ud fra opstillede hypoteser
- at der supplerende forskes inden for et af de definerede områder – en dyberegående undersøgelse
- at andre områder understøttes med tilknyttet udviklingsarbejde
- at relevante aktører inddrages i opfølgningsarbejdet
- at evaluering, forskning, udviklingsarbejde starter ved skolens start
Evaluering
Det foreslås, at 4 områder evalueres:
- Elevernes søge- og flyttemønster i relation til den offentlige folkeskole
- HGO´s fysiske, pædagogiske og organisatoriske rammer og udnyttelsen af disse, herunder HGO´s sammenhæng og samarbejde med basisskolerne og lokalområdet
Hypotese: En ændret skoleprofil på såvel HGO som basisskolerne vil udgøre et alternativ til privatskolerne og efterskolerne og dermed forrykke den procentvise fordeling.
Hypoteser:
- HGO-skolens pædagogiske grundlag vil understøtte de unges selvvirksomhed og ansvarlighed.
- Det organiserede samarbejde mellem skolen/lokalområdets fritidstilbud/klub-virksomhed og mellem ungdomsrådgivningen/SSP og skolen vil give mulighed for et konstruktivt arbejde med unges problemer i og uden for skolen, herunder ungdomskriminalitet.
- Basisskolernes ændring fra almindelige folkeskoler til basisskoler, deres fysiske, pædagogiske og organisatoriske rammer og udnyttelsen af disse, herunder basisskolernes sammenhæng og samarbejde med HGO
- Processen med forvaltningens etablering og udvikling af HGO, herunder samarbejdet med involverede interessenter
Hypotese: Basisskolernes pædagogiske grundlag og praksis ændres med et øget fokus på de yngre elevers udviklingstrin og med fokus på brobygning til HGO-skolen.
Hypotese: En succesfuld start på at ændre en bydels skoleprofil er ligefrem proportional med forvaltningens tværsektorielle forberedelse.
Forskning
Det foreslås, at forskningsfokus i forbindelse med et af områderne vælges i et samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og DPU/N. Zahle Seminarium.
Udviklingsarbejde
Det foreslås, at udviklingsdelen fokuserer dels på pkt. 3 om baisskolernes udvikling, så disse skoler støttes i deres arbejde med ny identitet og organisering, dels på punkt 4 om udvikling af HGO, herunder samarbejdet med involverede interessenter.
Inddragelse af relevante aktører
Det foreslås, at elever, forældre, personale fra såvel HGO som basisskolerne, samarbejdspartnere og lokalområdet inddrages aktivt i evalueringen.
Opfølgningen foregår løbende over tid
Det foreslås, at evaluering, forskning og udviklingsarbejde påbegyndes samtidig med skolens start, så der kan sættes mål for de forskellige temaer og disse kan evalueres over tid.
Vilkår for den samlede opfølgning
Evalueringens gennemførelse drøftes på nuværende tidspunkt med Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) og N. Zahle Seminarium. Begge parter er interesserede i at løse opgaven i fællesskab.
Evaluering, forskning og udviklingsarbejde opfattes som en samlet opgave, som vil strække sig over fem år. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil sammen med DPU/N. Zahle tage stilling til hvilke temaer, der fokuseres på i de enkelte år i forbindelse med evaluering og forskning.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil sammen med de involverede skoler og i samarbejde med DPU/N. Zahle Seminarium tage stilling til udviklingsdelens indhold og omfang.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil af hensyn til den interne opkvalificering af udviklingsafdelingens personale lade konsulenter indgå i evaluerings- og udviklingsarbejdet inden for rammerne af et evaluerings- og forskningsdesign, som er udviklet i samarbejde mellem forvaltningen og DPU
Evalueringen skal være afsluttet oktober 2006.
Økonomi
Udgifterne til evalueringen afholdes inden for rammerne af den samlede budgetramme. Der vil således ikke blive tale om en merudgift til den samlede opgave, som ud over evaluering også rummer et forskningsprojekt og støtte til konkret udviklingsarbejde.
Høring
Ingen
Andre konsekvenser
Ingen
BILAG VEDLAGT
Ingen
Peter Rasmussen
Lise Poulsen