Anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole
Anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. maj 2002
6. Anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole
UUU 191/2002 J.nr. U71/02
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at det indstilles til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der gives anlægsbevilling på 2.126.000 kr. til etablering af 55 junior- og ungdomsklubpladser i den tidligere inspektørbolig ved Bispebjerg Skole
at sagen sendes til høring i skolebestyrelsen
RESUME
Med henblik på opfyldelse af pladsgarantien på klubområdet og behovet for etablering af alternative og nye tilbud til unge i Bispebjerg, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet et projekt til etablering af et klubtilbud for de 12-18 årige i form af en junior- og ungdomsklub i den tidligere inspektørbolig på Bispebjerg Skole.
Klubtilbudet er endvidere en opfølgning på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 29. august 2001 i forbindelse med beslutningen om opsigelse af driftsoverenskomsten med den selvejende klub i Bispeparken, hvilket har medført, at området har manglet fritidstilbud til de 9-18 årige. Behovet for de 9-12 årige imødekommes ved etablering af fritidsklub i Bispeparken, som blev godkendt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 4. april 2002.
Inspektørboligen ved Bispebjerg Skole bliver ledig i forbindelse med flytningen af PPR-Nordvest til det tidligere plejehjem Granbo i Bystævneparken 1. september 2002.
Der søges om en anlægsbevilling på 2.126.000 kr. til at etablere en juniorklub med 30 pladser og en ungdomsklub med 25 pladser i inspektørboligen på Bispebjerg Skole.
Det foreslås, at forslaget sendes til høring i skolebestyrelsen.
SAGSBESKRIVELSE
I Bispeparken har der tidligere været en fritids- og ungdomsklub med tilknytning til SBBU. Institutionen havde vanskeligheder med at hverve og fastholde medlemmer og havde et stort økonomisk underskud. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede derfor på mødet den 29. august 2001 at opsige overenskomsten med institutionen og pålagde samtidig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen at undersøge, i samarbejde med de lokale kræfter, hvordan der kunne etableres alternative tilbud i området, og hvordan de eksisterende lokaler kunne anvendes.
For at få belyst situationen på Bispebjerg med hensyn til behovet for etablering af klubtilbud har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen holdt møder med SSP – ledergruppe, skole, naboklubber, beboerforeninger det boligsociale arbejde, Sjakket, SBBU og de større børn og unge. Konklusionen fra møderne var, at der i området omkring Bispeparken og på Bispebjerg generelt er tre forskellige aldersgrupper, som mangler klubtilbud: de 9-12 årige, de 12-14 årige og de 14-18 årige. Den sidste gruppe mangler også tilbud i dagtimerne. En stor del af de større børn og unge kommer fra tosprogede familier og optræder ikke på fritidsklubbernes ventelister, da der ikke normalt i disse familier er tradition for at benytte de forskellige fritidstilbud.
Repræsentanter fra de unge i området gav ved møde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udtryk for, at de meget gerne vil have et klubtilbud og gjorde samtidig opmærksom på, at der ønskes et tilbud, hvor de selv har indflydelse på de aktiviteter, der skal være i klubben, bl.a. IT-tilbud.
Forvaltningen har vurderet, at det ikke var muligt at fortsætte med et klubtilbud i Bispeparken omhandlende hele målgruppen fra 10-18 år. Dels er lokalerne i Bispeparken meget små og ligger midt i bebyggelsen, og der har igennem årene været mange problemer og konfrontationer mellem de unge og beboerne. Forvaltningen udarbejdede derfor projekt til etablering af fritidsklub i Bispeparken, som tilgodeser de 9-12 årige. Indstilling herom blev tiltrådt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 4. april 2002.
For at imødekomme behovet hos de 12-18 årige har forvaltningen udarbejdet forslag til etablering af et klubtilbud i den tidligere inspektørbolig på Bispebjerg Skole. Bygningen bliver ledig i forbindelse med flytningen af PPR-Nordvest til det tidligere plejehjem Granbo i Bystævneparken pr. 1. september 2002.
Tilbudet til de 12-18 årige oprettes som en central junior- og ungdomsklub i Bispebjerg med en åben cafedel og med et IT-tilbud. Der etableres 30 juniorklubpladser og 25 ungdomsklubpladser.
Projektet
Inspektørboligen ved Bispebjerg Skole, som er i 2 etager, huser i dag PPR-NV og småbørnscenter samt kontor og værksted for skolebetjenten ved Bispebjerg Skole i kælderen. Bygningens samlede bruttoareal udgør 280 m2 ekskl. 160 m2 kælder.
Junior- og ungdomsklubben indrettes i stueetagen og på 1. sal. Skolebetjenten forbliver i kælderlokalerne med kontor og værksted.
På 1. sal indrettes et stort værkstedsrum med mulighed for opdeling i to rum. Der indrettes et mindre rum til tv/video samt lederkontor, personalerum, depot, rengøringsrum og toilet.
I stueetagen indrettes cafe – og opholdsrum samt tekøkken, musiklokale, netcafe, toiletter, garderobe og rengøringsrum. I kælderen etableres toilet og depotrum. Det eksisterende mindre gårdareal ved bygningen renoveres.
Samlet udgift til ombygning og etablering af klub udgør 2.126.000 kr., heraf udgør montering 300.000 kr.
Tidsplan
Indretningen af inspektørboligen kan ikke påbegyndes før PPR-NV er flyttet til Granbo i september måned 2002. Klubben forventes derfor først klar til ibrugtagning i januar 2003.
Økonomi
Den samlede udgift til etablering af junior- og ungdomsklub udgør 2.126.000 kr. Udgifterne afholdes i 2002.
Kassemæssig dækning for den samlede udgift på 2.126.000 kr. kan anvises af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 5.16.3 afsatte rådighedsbeløb til klubber.
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Høring
Forslaget sendes til høring i skolebestyrelsen med 6 ugers høringsfrist. Sagen forelægges således for udvalget igen inden forelæggelsen for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Situationsplan
- Bilag 2: Etageplaner
Peter Rasmussen
Jørn Larsen