Tilfredshedsundersøgelse blandt børnene i fritidshjemmet og KKFO
Tilfredshedsundersøgelse blandt børnene i fritidshjemmet og KKFO
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. september 2005
2. Tilfredshedsundersøgelse blandt børnene i fritidshjemmet og KKFO
J.nr. 273398
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget tager rapporten "Set fra børnenes synsvinkel" til efterretning
at forvaltningen udarbejder koncept og redskaber til brug for institutionerne til gennemførelse af en årlig tilfredshedsundersøgelse blandt børn i kommunens fritidsinstitutioner for 6 – 9 årige
at forvaltningen iværksætter initiativer med henblik på at følge op på resultaterne af tilfredshedsundersøgelserne blandt børnene
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 16. juni 2004, at der gennemføres en tilfredshedsundersøgelse blandt børnene i kommunens fritidsinstitutioner.
Undersøgelsen blev gennemført ultimo 2004 med deltagelse af 1000 børn fra 2. og 3. klasser, fordelt på 50 repræsentativt udvalgte institutioner. Afrapportering blev færdiggjort primo 2005 i form af en samlet rapport "Set fra børnenes synsvinkel – en tilfredshedsundersøgelse på Københavns Kommunes fritidshjem og KKFO`er."
Undersøgelsens hovedtemaer er:
· Generel tilfredshed med fritidsinstitutionen
· De fysiske rammer inde og ude
· Aktiviteter, herunder koloni
· Mobning
· Demokrati/medbestemmelse
· Støjniveau
· Børnenes samspil med de voksne på institutionen
Forvaltningen har udarbejdet et resumé af rapporten samt forslag til en fast årlig rutine for gennemførelse af tilfredshedsundersøgelser blandt børn i kommunens fritidsinstitutioner. Desuden har forvaltningen udarbejdet forslag til, hvordan der kan arbejdes dels med afhjælpning af de problemstillinger rapporten og de kommende års rapporter afdækker, dels med at fremme rammerne og den pædagogiske indsats på de områder, hvor undersøgelserne viser positive resultater.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med behandlingen af mål- og resultatstyring vedrørende personaleressourcer til fritidsinstitutioner blev en tilfredshedsundersøgelse blandt forældre til børn i fritidshjem, som årligt gennemføres af KL- kompas for 6- bysamarbejdet, lagt til grund for de opstillede mål. På baggrund heraf besluttede udvalget på sit møde den 4. februar 2004 (U217/03), at børnene også skulle høres ved gennemførelse af en tilfredshedsundersøgelse blandt børnene i kommunens fritidsinstitutioner. På sit møde den 16. juni 2004 (U110/04) besluttede udvalget, at tilfredshedsundersøgelsen skulle gennemføres efter de på mødet fremlagte retningslinier.
Konklusionerne af tilfredshedsundersøgelsen blandt børnene er indarbejdet som grundlag for mål- og resultatstyring vedrørende personaleressourcer til fritidsinstitutioner. Der er desuden udarbejdet en sammenligning af resultaterne fra børneundersøgelsen og tilfredshedsundersøgelsen blandt forældrene. I denne forbindelse er der også opstillet forslag til tiltag med henblik på en forbedring af undersøgelsens viste problemstillinger.
Undersøgelsen blev gennemført ultimo 2004 med deltagelse af 1000 børn fordelt på 50 repræsentativt udvalgte institutioner fra kommunens 15 bydele. Institutionernes udvælgelse er ud over bydelsrepræsentationen foretaget med vægt på ligelig fordeling af store og små institutioner samt andelen af tosprogede børn.
Undersøgelsen er tilrettelagt og gennemført i samarbejde mellem forvaltningen, Socialforskningsinstituttet og ekstern konsulent.
Forvaltningen har udarbejdet et resumé af undersøgelsen samt forvaltningens bemærkninger med vægt på de områder, hvor der er særlige bemærkelsesværdige resultater.
Tilfredshedsundersøgelsens
resultater
Generelt udtrykker børnene tilfredshed med deres fritidsinstitution, og indenfor de overordnede temaer er der overvejende positive meldinger. Dog er der nogle af børnene, der ikke svarer bekræftende på, at de er glade for deres fritidsinstitution, ligesom der indenfor de fleste temaer også er børn, der udtrykker utilfredshed eller udækkede behov. På enkelte områder peger børnene på et klart behov for ændringer.
I forhold til de fysiske rammer er mange børn generet af støj, og en del børn udtrykker behov for rum til at kunne være sig selv. Med hensyn til det psykiske arbejdsmiljø oplever en tredjedel af børnene, at de jævnligt bliver mobbet. Men børnene har også mange gode bud på, hvordan mobning kan undgås. Børnene lægger stor vægt på de voksnes tilstedeværelse og at de voksne er tilgængelige, deltager i aktiviteter, griber ind overfor konflikter og viser omsorg. Frivillighed i forhold til deltagelse i aktiviteter og mulighed for indflydelse i forhold til tilrettelæggelse af aktiviteter er områder børnene ligeledes synes er vigtigt, ligesom varierede aktiviteter og koloni er placeret højt i børnenes værdsættelse af deres fritidstilbud.
For de tosprogede børns vedkommende er der variationer i forhold til nogle områder. F.eks. er der en markant lavere deltagelse af tosprogede børn på institutionernes kolonier. I prioriteringen af aktiviteter skiller de tosprogede børn sig på nogle områder ud fra de etsprogede, ligesom deres relation til de voksne synes at have en anderledes vægt. Endelig viser undersøgelsen, at der er en overvægt af tosprogede børn i rollen som mobbere, og ligeledes i gruppen af ofre for mobning er de tosprogede i overtal i forhold til de etsprogede børn.
På baggrund af den gennemførte undersøgelse og det fortsatte arbejde med mål– og resultatstyring foreslår forvaltningen, at der gennemføres fremtidige tilfredshedsundersøgelser blandt børn i kommunens fritidsinstitutioner. Disse undersøgelser foreslås gennemført af institutionerne mindst hvert andet år. Forvaltningen stiller forslag til tiltag til arbejdet med forebyggelse af de problemstillinger, der bliver afdækket i denne og kommende undersøgelser samt fremme af rammerne og den pædagogiske indsats på de områder, hvor undersøgelserne viser positive resultater.
Baggrunden herfor er dels, at resultaterne skal indgå som grundlag for mål og resultatstyring i forhold til personaleressourcer, og dels at resultaterne kan tjene som redskab for institutionerne i forhold til planlægning af indsatsområder og til evaluering af årsplaner/udviklingsplaner.
I forbindelse med den konkrete kontinuerlige gennemførelse af undersøgelserne foreslås der udarbejdet elektroniske redskaber til ensretning af arbejdet i forhold til gennemførelse og analyse for at sikre et sammenligneligt materiale i hele byen samt sammenlignelighed fra år til år samt i forhold til forvaltningens indsamling og analyse af materialet.
Forvaltningen foreslår ligeledes, at der i samarbejde med institutionslederne udarbejdes en handleplan på baggrund af børneundersøgelserne og deres konklusioner.
Baggrunden for at forvaltningen peger på, at ovennævnte forslag skal udarbejdes i samarbejde med institutionslederne er, at det er nødvendigt at inddrage deres faglige kompetencer og erfaringer for at kunne opnå de bedst mulige resultater, ligesom det er afgørende at de besluttede tiltag iværksættes under hensyntagen til institutionernes øvrige aktiviteter. Det er tanken, at dette arbejde indledningsvis etableres via det eksisterende udviklingsforum for fritidshjem og KKFO.
Økonomi
Der forventes at være udgifter til konsulentbistand i forbindelse med udarbejdelse af elektronisk spørgeskema, materiale til bearbejdning og analyse m.m. Herudover vil der være udgifter til mødevirksomhed. De samlede udgifter forventes at være 50.000 kr. Udgiften afholdes på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 5.14.1 fritidshjem.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT:
· Bilag 1: Rapporten "Set fra børnenes synsvinkel"
· Bilag 2: Resume og konklusioner af rapport
· Bilag 3: Sammenligning mellem tilfredshedsundersøgelse blandt forældre og tilfredshedsundersøgelse blandt børnene
Peter Rasmussen
Michael
H. Olsen