Sortedamskolens samtænkningsprojekt med KKFO´en forbeholdt børnehaveklasserne
Sortedamskolens samtænkningsprojekt med KKFO´en forbeholdt børnehaveklasserne
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. august 2002
8. Sortedamskolens samtænkningsprojekt med KKFO´en forbeholdt børnehaveklasserne
UUU 311/2002 J.nr. U101/02
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at Sortedamskolens samtænkningsprojekt med KKFO'en ved Sortedamskolen forbeholdt børnehaveklasserne iværksættes for en 3-årig forsøgsperiode fra august 2002 til juni 2005
at samtænkningsprojektet evalueres både pædagogisk og kapacitetsmæssigt i efteråret 2004
RESUME
I forbindelse med etablering af en KKFO ved Sortedamskolen har skolen udarbejdet et samtænkningsprojekt, hvor KKFO'en er forbeholdt børnehaveklasserne. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 22. maj 2002, at samtænkningsprojektet skal forelægges udvalget i en indstilling fra det lokale udviklingsforum for samtænkning, dvs. efter aftale med de skoletilknyttede fritidshjem, inden projektet kan iværksættes. Forslaget har på denne baggrund været sendt i høring hos skolebestyrelsen ved Sortedamskolen samt de syv tilknyttede fritidshjem.
Forvaltningen foreslår projektet iværksat for en 3-årig forsøgsperiode fra august 2002 til juni 2005, og at der foretages en evaluering af projektet i efteråret 2004. En evaluering, der indeholder og sammenholder de pædagogiske og kapacitetsmæssige forhold.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med opfyldelse af pladsgarantien pr. 1. august 2002 er der etableret 66 pladser til elever ved Sortedamskolen. Pladserne er oprettet som en midlertidig KKFO i lokaler i Ryesgade 101. Skolebygningen i Ryesgade skal som led i helhedsplanen for Sortedamskolen senere indrettes til permanent indskolingsbygning inklusiv KKFO.
Sortedamskolen har i forbindelse med etablering af en KKFO ved Sortedamskolen udarbejdet et samtænkningsprojekt, hvor KKFO'en er forbeholdt børnehaveklasserne. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 22. maj 2002, at samtænkningsprojektet skal forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget i en indstilling fra det lokale udviklingsforum for samtænkning, dvs. efter aftale med de skoletilknyttede fritidshjem, inden projektet kan iværksættes.
På den baggrund blev der den 27. maj 2002 udsendt høringsskrivelse til skolebestyrelsen ved Sortedamskolen samt de 7 skoletilknyttede fritidshjem med anmodning om indstilling med forslag til forsøg med en anden indretning af KKFO'en.
Skolebestyrelsen ved Sortedamskolen har til Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 12. juni 2002 fremlagt indstilling om samtænkningsprojektet. Med skolebestyrelsens indstilling medfulgte kommentarer fra 4 af de 7 skoletilknyttede fritidshjem. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har efterfølgende modtaget kommentarer fra yderligere et af de tilknyttede fritidshjem (Kopi af samtlige høringssvar er vedlagt i bilag).
Fire af de skoletilknyttede fritidshjem er positive i forhold til samtænkningsprojektet med KKFO'en forbeholdt børnehaveklasserne, og hvor børnene efter børnehaveklasse bliver fordelt på de øvrige skoletilknyttede fritidshjem. Fritidshjemmene formoder bl.a., at ordningen vil gøre skolestarten nemmere for børnene. Et af fritidshjemmene mener imidlertid, at det forudsætter, at børnene allerede ved indskrivning til skolen også bliver fordelt i forhold til de fritidshjem, de skal gå på efter børnehaveklasse, idet børnene skal overflyttes i hele eller halve klasser. Projektet foreslås endvidere evalueret, når forsøgsperioden for samtænkningen er forbi.
Det femte fritidshjem mener derimod, at det i langt højere grad vil tilgodese børnene at opføre KKFO'en fra børnehaveklasse til 3. klasse, da ordningen med KKFO'en forbeholdt børnehaveklassebørnene samlet set vil give børnene et ekstra institutionsskift på et for børnene kritisk tidspunkt.
I forhold til samtænkningsprojektet forudsætter forvaltningen, at børnene efter børnehaveklasse skal fordeles i hele eller halve klasser på de øvrige fritidshjem, idet børnene på det tidspunkt har dannet venskaber med deres klassekammerater.
Endvidere forudsættes et tæt samarbejde mellem KKFO'en ved Sortedamskolen og de øvrige tilknyttede fritidshjem samt, at der foretages en tidlig anvisning af børnene til de fritidshjem, som børnene skal gå i efter børnehaveklasse.
Det vil variere fra år til år, hvor mange ledige pladser der vil være ved det enkelte fritidshjem tilknyttet Sortedamskolen. For at kunne fastholde princippet om fordeling af børnene i hele og halve klasser, betyder forslaget derfor, at nogle af de tilknyttede fritidshjem i givne år vil skulle have en merindskrivning af børn, mens der samtidig i andre af de tilknyttede fritidshjem vil være tomme pladser. Med KKFO'en forbeholdt børnehaveklasserne vil der endvidere være et fritidshjem mindre at fordele pladserne på. Forslaget er derfor mindre fleksibelt end, hvis KKFO'en oprettes fra børnehaveklasse til 3. klasse, og forvaltningen vurderer, at der kan opstå kapacitetsmæssige problemer i forbindelse med ordningen.
Samtænkningsprojektet indeholder nye pædagogiske perspektiver i forhold til at skabe sammenhæng og helhed i barnets første skoleår. Forvaltningen anbefaler trods de anførte betænkeligheder, at projektet iværksættes som et forsøg, hvor der kan indhentes erfaringer.
Det foreslås, at projektet gennemføres i en 3-årig periode fra august 2002 til juni 2005 og, at der foretages en evaluering af projektet i efteråret 2004. Evalueringen skal tage stilling til de pædagogiske erfaringer og til de kapacitetsmæssige spørgsmål ved fordeling af børnene efter børnehaveklassen.
Økonomi
Udgifterne til driften er indeholdt i det samlede budget for KKFO´er og fritidshjem. Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere, om denne måde at fordele børnene til fritidshjem efter børnehaveklasse på vil betyde merudgifter ved eventuel overbelægning af nogle fritidshjem og ledige pladser på andre. I givet fald vil udgifterne blive afholdt inden for det eksisterende driftsbudget for fritidshjem konto 5.15.1. Budgettet for fritidshjem udgør i 2002 ca. 176 mio. kr.
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Høringssvar fra Sortedamskolen
- Bilag 2: Høringssvar fra Fritidshjemmet "B31"/Klubben "B29"
- Bilag 3: Høringssvar fra Børnegården
- Bilag 4: Høringssvar fra Fritidshjemmet **102**
- Bilag 5: Høringssvar fra Blegdams Remise
- Bilag 6: Høringssvar fra Fritidshjemmet Holsteinsgade 11
Peter Rasmussen
Marie Thun