Mødedato: 07.08.2002, kl. 08:00

Forventet regnskab 2002 pr. 22. juli 2002

Forventet regnskab 2002 pr. 22. juli 2002

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. august 2002

 

2. Forventet regnskab 2002 pr. 22. juli 2002

UUU 315/2002 J.nr. U121/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at vedlagte regnskabsprognose og halvårsregnskab godkendes og fremsendes til Økonomiudvalget

 

 

RESUME

Økonomiforvaltningen har i brev af 27. juni 2002 indkaldt udvalgenes halvårsregnskab og vurdering af forventet regnskab 2002 i forhold til de af Borgerrepræsentationen afgivne bevillinger til budget 2002.

Udvalgene skal foretage en vurdering af forløbet af de enkelte rammebevillinger og indberette større afvigelser i forhold til forudsætningerne i det vedtagne budget 2002, samt de af Borgerrepræsentationen vedtagne tillægsbevillinger til budgettet.

Udvalgene har endvidere mulighed for at fremsætte forslag til tillægsbevilling inden for udvalgenes egne rammebevillinger (omplaceringer) med henblik på overholdelse af udvalgenes enkelte rammebevillinger. Der henvises til særskilt sag herom.

Endelig skal udvalgene redegøre for mål og resultater i regnskabsprognoserne på områder, som ventes udvalgt til resultatopfølgning i udvalgets endelige regnskab for 2002.

Forvaltningen har med forbehold overfor udvalgets behandling fremsendt en oversigt, jf. bilag 2, 3 og 4, sammen med indberetning af regnskabsprognosen til Økonomiforvaltningen.

Borgerrepræsentation har givet tillægsbevillinger på i alt 83,5 mill. kr.

I brev af 27. juni 2002 er oplyst, at der vil blive stillet forslag om regulering af budgettet, som følge af ændrede statslige regler (DUT) på i alt 4,8 mill. kr. Derudover forudsætter forvaltningen tillægsbevillinger på 85,0 mill. kr., jf. særskilt sag om tillægsbevillinger. Endelig er der tilsagn om tilskud til en konference i dagene 2.-3. december 2002 om Social Inclusion through Education and Training. Konferencen afholdes i København under Danmarks EU-formandskab.

Derudover har Borgerrepræsentationen den 2. maj 2002 givet lånegaranti til udgifter i forbindelse med anlægsarbejder vedrørende fritidshjem- og -klubområdet. På nuværende tidspunkt vurderes merforbruget til at udgøre 12,4 mill. kr. Forvaltningen vil fremlægge særskilt sag herom, når der er en endelig afklaring af lånebehovet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet halvårsregnskab og vurderet det forventede regnskab for 2002.

Halvårsregnskabet udviser et samlet mindreforbrug incl. finansposterne på 86,1 mill. kr.

Det forventede regnskab for 2002 udviser et merforbrug på 102,5 mill. kr. svarende til det forventede merforbrug på anlægsområdet (12,4 mill. kr.) og de forudsatte tillægsbevillinger, jf. særskilt sag om tillægsbevillinger (90,1 mill. kr.)

Der kan yderligere forekomme afvigelser på enkelte poster, f.eks. i forbindelse med ansættelse af overenskomstansatte til erstatning af tjenestemænd, betalinger til/fra staten og/eller andre (amts)kommuner, energiområdet (ændringer i priser og graddage), andre udefra kommende ændringer f.eks. hærværk og indbrud.

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at vurdere, om dette vil indebære merudgifter i forhold til det samlede budget, men forvaltningen vurderer disse poster løbende og vil i givet fald fremlægge forslag til omprioriteringer i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget (bufferpuljen).

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Vedtaget budget

Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 11. oktober 2001 budgettet for 2002. Den samlede nettoramme for Uddannelses- og Ungdomsudvalget udgør 3.673.076.000 kr.

Tillægsbevillinger

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har fået tillægsbevillinger på i alt 83,5 mill. kr.; specifikationen fremgår af bilag 2. Dertil kommer, at der forventes yderligere tillægsbevillinger på i alt 90,1 mill. kr., jf. ligeledes bilag 2. Derudover er der enkelte bevillinger, der endnu ikke er endeligt afklaret f.eks. til modersmålsundervisning og daghøjskoler. Der henvises til særskilt sag om tillægsbevillinger.

Bufferpuljen

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har tidligere besluttet at anvende beløb fra bufferpuljen til følgende formål:

  • Prøveledninger

Udvalget besluttede den 10. april 2002 at frigøre i alt 604.000 kr. til udskiftning af prøveledninger.

Der må forventes afvigelser på en række budgetposter i øvrigt, jf. nedenfor.

Når de forventede afvigelser på de enkelte områder er opgjort, vil forvaltningen stille forslag til Uddannelses- og Ungdomsudvalget om eventuel frigørelse af midler fra bufferpuljen.

Forventede afvigelser i øvrigt

Pensionsbidrag folkeskolen

Som allerede anført i kalkulen for april 2002 er der en merudgift i 2002 som følge af, at ansættelse af folkeskolelærere overvejende sker på overenskomstvilkår. Merudgiften til pensionskasse udgør ca. 40.000 kr. pr. år. pr. lærer, hvilket i 2002 beløber sig til i alt ca. 16 mill. kr.

På baggrund bl.a. af en henvendelse fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget har Økonomiudvalget anmodet Økonomiforvaltningen om at undersøge dette forhold nærmere. Der er endnu ikke en afklaring af, om dette giver anledning til et rammeløft til Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Såfremt der ikke ydes en kompensation, vil det være nødvendigt at frigøre beløb fra bufferpuljen og/eller anvise kompenserende besparelser på andre områder.

På baggrund af lønudbetalingen for august 2002 - og dermed lønudgifterne for skoleåret 2002/2003 – vil forvaltningen beregne merudgifterne på lønområdet som følge af det forøgede pensionsbidrag. Forvaltningen vil i den forbindelse tillige vurdere eventuelle afvigelser vedrørende lønanciennitet. Beregningen vil blive forelagt udvalget senest i forbindelse med kalkulen for 3. kvartal.

Elevsøgning

I forhold til forudsætningerne i budgettet har der for skoleåret 2002/2003 været en større søgning end forventet til gymnasier, privatskoler og efterskoler samt vidtgående specialundervisning. Til gengæld er der færre elever end forudsat i folkeskolen, Social- og Sundhedsskolen samt Enkeltfagsundervisning for voksne.

På baggrund af lønudbetalingerne for august 2002 vil forvaltningen foretage en vurdering af behovet for overflytning af budget mellem de forskellige uddannelsesområder og herunder opgøre, om det er nødvendigt at foreslå beløb frigjort fra bufferpuljen. Dette vil blive forelagt udvalget senest i forbindelse med kalkulen for 3. kvartal.

Betalinger til/fra staten og andre (amts)kommuner

Den ændrede elevsøgning giver også anledning til afvigelser på betalingerne til/fra andre kommuner m.fl. Her er det også nødvendigt at kende konsekvenserne af skoleåret 2002/2003, før der kan foretages præcise opgørelser over afvigelserne.

Energiområdet

I forbindelse med udlægning af energiområdet til selvforvaltning har forvaltningen givet tilsagn om, at der vil blive stillet forslag om ekstrabevilling til skolerne m.fl., hvis der er afvigelser på energipriser og/eller graddage.

På denne baggrund har forvaltningen vurderet forholdene. I perioden 1. januar 2002 til 30. juni 2002 har graddagetallet været 206 graddage lavere end forudsat i beregningerne af skolernes budgetter. Dette svarer til ca. 7 % af det samlede graddagetal i den anførte periode. Alt andet lige indebærer det en mindreudgift for skolerne. På el- og fjernvarmeområdet er priserne derimod ca. 5 % højere end forudsat.

Samlet er der ikke umiddelbart grundlag for en forøgelse af skolernes budgetter. Forvaltningen vil dog fortsat følge udviklingen og vurdere behovet for tillægsbevilling også i forbindelse med kalkulen for 3. kvartal.

Bygningsmæssige udgifter i øvrigt.

Der må på nuværende tidspunkt forventes en merudgift til bygningsvedligeholdelse. Dette skyldes en stigning i udgifterne til hærværk og indbrud. Vurderet på grundlag af erfaringerne fra 1. halvår anslås der på nuværende tidspunkt en merudgift på ca. 3 mill. kr.

Der er stor variation i udgifterne til hærværk og indbrud fra år til år, hvorfor det ikke er muligt at budgetlægge denne udgiftspost præcist.

Forvaltningen vil vurdere udviklingen i udgifterne og vil i forbindelse med kalkulen for 3. kvartal fremlægge ajourførte beregninger over det forventede regnskabsresultat. I den forbindelse vil der blive stillet forslag om en eventuel frigørelse af midler fra bufferpuljen eller om, at der udskydes arbejder til 2003 for at sikre budgetoverholdelsen.

Decentralisering

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har besluttet, at der fra 1. august 2002 igangsættes forsøg med decentralisering af lønbudgettet til skoler og institutioner. På nuværende tidspunkt har i alt ca. 50 skoler og institutioner oplyst, at de er interesserede i at indgå i forsøg. I udvalgets budgetforslag for 2003 er afsat 1,8 mill. kr. til dækning af merudgifter i forbindelse med forsøget. Der vil imidlertid opstå udgifter allerede i 2002 f.eks. til udvikling af værktøjer, kurser, administrativ bistand på skoler og institutioner.

Forvaltningen vil vurdere, om der er behov for at foreslå, at der frigøres et beløb hertil fra bufferpuljen.

Halvårsregnskab

Halvårsregnskabet udviser et samlet mindreforbrug incl. finansposterne på 86,1 mio. kr.

Årsagen hertil er primært manglende afregninger fra andre (amts)kommuner/staten /forvaltninger. Disse regninger er ikke fuldt ud registreret i regnskabet endnu. Dette påvirker halvårsregnskabet for de rammebelagte driftsområder.

Endvidere har der i forbindelse med overgangen fra den centrale lønanvisning for medarbejdere i skoler og institutioner i de tidligere forsøgsbydele været en række posteringer, der ikke har været placeret korrekt. Disse posteringer er på nuværende tidspunkt ikke korrigeret.

For anlægsområdet er der på nuværende tidspunkt et samlet mindreforbrug primært som følge af tidsforskydninger.

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Brev af 27. juni 2002 fra Økonomiforvaltningen om regnskabsprognose pr. 22. juli 2002
  • Bilag 2: Oversigt over forventet regnskab 2002
  • Bilag 3: Halvårsregnskab
  • Bilag 4: Mål og resultater

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

 

 

Til top