Høring af "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune"
Høring af "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune"
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. juni 2000
3. Høring af "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune"
UUU 170/2000 J.nr. U69/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at orienteringen vedrørende høringen af "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune" tages til efterretning og indgår på ønskelisten som en del af budgetforslag 2001
at der optages drøftelser med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på en afklaring af ansvarsfordelingen omkring tilbud til unge med særlige behov
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 5. april 2000 at udsende "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune" til høring hos relevante interessenter.
De indkomne høringssvar betegner rapporten som visionær og grundig. Samtlige høringssvar tilslutter sig den opstillede model for et fremtidigt undervisningstilbud til unge med særlige behov og anbefaler en implementering af den i rapporten opstillede handleplan for det videre arbejde.
Flere høringssvar anslår rapportens opgjorte behov for fremtidige uddannelsespladser som sat for lavt.
Ungdomsskolen i Utterslev betoner vigtigheden af en snarlig beslutning om den endelige organisering af undervisningstilbuddet. Man peger endvidere på nødvendigheden af en tilstrækkelig tilførsel af ressourcer i forbindelse med det videre arbejde.
På baggrund af rapporten og de indkomne høringssvar vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen optager drøftelser med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på en afklaring af ansvarsfordelingen omkring tilbud til unge med særlige behov.
SAGSBESKRIVELSE
En arbejdsgruppe nedsat af Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune" redegjort for behovet for udbygning af ungdomsuddannelsestilbuddet til unge med særlige behov, herunder kommet med forslag til den fremtidige tilrettelæggelse af et sådant undervisningstilbud i Københavns Kommune.
Rapportens indhold og anbefalinger blev taget til efterretning på et møde i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 5. april 2000. Det blev blandt andet besluttet, at forslaget og rapporten skulle sendes til høring hos relevante interessenter.
Rapporten har været til høring hos berørte fritidshjem og undervisningsinstitutioner, DSI København, LEV København, Det Sociale Brugerråd og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Der er indkommet høringssvar fra Øresundsskolen, Ungdomsskolen i Utterslev, LEV København, Det Sociale Brugerråd, Skolen på Ingemannsvej, Dyvekeskolen samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Fælles for de indkomne høringssvar er en yderst positiv tilbagemelding på rapporten. Rapporten beskrives som grundig og visionær og samtlige høringsparter tilslutter sig den opstillede model for undervisningstilbuddet. Især fremhæves det fornuftige i, at man med modellen åbner op for en fleksibel tilrettelæggelse af undervisningstilbuddet, der vil kunne tage højde for udviklingen inden for området. Endvidere hilses det foreslåede samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om aflastnings- og botræningsmuligheder for unge med særlige behov velkommen. Samtlige høringssvar anbefaler endelig en snarlig implementering af den i rapporten opstillede handleplan for det videre arbejde.
Flere høringssvar sætter dog spørgsmålstegn ved det i rapporten opgjorte behov for uddannelsespladser i fremtiden. Man vurderer, at tallet er sat for lavt.
Bestyrelsen ved Ungdomsskolen i Utterslev påpeger vigtigheden af så hurtigt som muligt at træffe beslutning om den endelige organisering af undervisningstilbuddet, således, at de enkelte afdelinger kan påbegynde arbejdet med at definere deres profil og beskrive undervisningens mere konkrete mål og indhold.
Bestyrelsen peger endvidere på det nødvendige i at tilføre tilstrækkelige ressourcer i forbindelse med denne indsats. Især er det væsentligt, at videreuddannelsen af lærerne i udbygningsperioden sikres, således at den fornødne viden om nye elevgrupper og undervisningsmetoder kan være til stede.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har taget rapporten til efterretning. Herunder har udvalget godkendt etableringen af et samarbejde mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om en afdækning og projektering af undervisningstilbud til elever med multible funktionsnedsættelser. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil desuden optage drøftelser med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på en afklaring af ansvarsfordelingen omkring tilbud til unge med særlige behov.
Rapporten vil indgå på ønskelisten som en del af budgetforslag 2001.
Rapporten har været til høring hos berørte fritidshjem og undervisningsinstitutioner, DSI København, LEV København, Det Sociale Brugerråd og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Der er indkommet høringssvar fra Øresundsskolen, Ungdomsskolen i Utterslev, LEV København, Det Sociale Brugerråd, Skolen på Ingemannsvej, Dyvekeskolen samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Ingen bemærkninger.
BILAG VEDLAGT
- Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens sammenskrivning af høringssvar
- Høringssvar fra Øresundsskolen, Ungdomsskolen i Utterslev, LEV København, Det Sociale Brugerråd, Skolen på Ingemannsvej, Dyvekeskolen samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
Peter Rasmussen
Poul Toftdahl