Anlægsbevilling til inventar til midlertidigt undervisnings- og fritidstilbud til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Anlægsbevilling til inventar til midlertidigt undervisnings- og fritidstilbud til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 7. maj 2003
7. Anlægsbevilling til inventar til midlertidigt undervisnings- og fritidstilbud til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
UUU 175/2003 J.nr. U91/03
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at der
gives en anlægsbevilling på 365.000 kr. fordelt på 182.500 kr. på Uddannelses-
og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.07.3, rådighedsbeløb til Specialskoler og
182.500 kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 5.15.3,
rådighedsbeløb til Fritidshjem til inventar til midlertidigt undervisnings- og fritidstilbud til elever med gennemgribende
udviklingsforstyrrelser
RESUME
Ved skolestart 2003 forventes antallet af elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser at stige med 14 elever. 10 af disse elever skal have et egentligt skoletilbud – derudover enkeltintegreres 4 elever. Den kommende specialskole i den tidligere Valby Skole (der flyttes til den nye skole i Ovnhallen) kan tidligst tages i brug ved skolestart 2005. Det er derfor nødvendigt midlertidigt at skabe yderligere kapacitet til denne elevgruppe. Samtidig er der på den eksisterende Frejaskole en overbelægning med 5 elever.
I forbindelse med ibrugtagningen af den nye specialskole til elever med generelle indlæringsvanskeligheder i Ryparken i august 2003 frigøres den midlertidige pavillonbygning til denne elevgruppe ved Grundtvigskolen. Det er planen, at pavillonbygningen skal indgå som led i løsningen af kommende kapacitetsproblemer på Grundtvigskolen. Der forventes, på baggrund af de aktuelle indskrivningstal, ikke kapacitetsproblemer på skolen i det nærmeste par år.
Indtil der er behov for en udvidelse af Grundtvigskolen foreslås det, at pavillonbygningen indgår som en udvidelse af Frejaskolen, der i forvejen har en afdeling i en villa på Grundtvigskolen. Samtidig foretages en intern omrokering af elever på Frejaskolen. Herved overgår "Villaen" som et særligt heldagstilbud til en gruppe elever, der optræder voldsomt overfor sig selv, andre elever og personalet, og som der derfor er behov for at sikre i et selvstændigt beliggende tilbud.
Med placeringen på Grundtvigskolen vil "Villaen" og pavillonerne komme til at udgøre "én adresse" for Frejaskolen, hvilket vil være en stor fordel med hensyn til fastholdelse af personale, daglig drift m.v.
Der er med bygningerne ved Grundtvigskolen mulighed for at udvide Frejaskolen med 12 pladser samtidig med, at overbelægningen med 5 elever på afdelingen i Sjællandsgade fastholdes – dvs. at der i forhold til det aktuelle behov pr. august 2003 vil være plads til yderligere 2 elever.
På den baggrund søges om en anlægsbevilling på 365.000 kr. til anskaffelse af det nødvendige inventar samt undervisningsmidler. Inventar og undervisningsmidler kan senere (2005) flyttes med til den nye specialskole i Valby.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Elever med
gennemgribende udviklingsforstyrrelser er en elevgruppe inden for den
vidtgående specialundervisning. De er typisk normaltbegavede, men har svære kontakt-
og kommunikationsvanskeligheder - og
diagnosticeres derfor inden for autismespektret. I øjeblikket er elevgruppen
organisatorisk samlet i Frejaskolen, der er fordelt på 3 adresser: Hyltebjerg-,
Grundtvig- og Sjællandsgades Skole.
I indeværende skoleår er elevgruppen fordelt således:
Sted |
Karakter |
Antal elever |
Hyltebjerg Skole |
Permanent |
15 |
Hyltebjerg Skole |
Mid lertidig |
16 |
Grundtvigskolen, "Villaen" |
Permanent |
11 |
Sjællandsgades Skole |
Midlertidig |
40 |
Sjællandsgades Skole |
Overbelægning |
5 |
Enkeltintegrerede |
- |
14 |
I alt |
- |
101 |
Behov for et midlertidigt
tilbud til elevgruppen, herunder et særligt tilbud til en gruppe voldsomme
elever
Ved skolestart 2003 forventes 115 elever, heraf 17 enkeltintegrerede. Der er tale om en stigning på 14 elever. 10 af disse elever skal have et skoletilbud – derudover enkeltintegreres 4 elever. Specialskolen i den tidligere Valby Skole kan tidligst tages i brug ved skolestart 2005. Det er derfor nødvendigt at skabe kapacitet til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser ved at etablere et midlertidigt tilbud.
På Frejaskolens afdeling på Sjællandsgades Skole er der en midlertidig overbelægning på 5 elever.
En lille gruppe elever på Sjællandsgade-afdelingen har vist sig at være meget voldsomme over for sig selv, andre elever, personale samt inventar. Elevernes voldsomme adfærd har medført flere arbejdsskadesanmeldelser fra personalets side og en utryghed blandt de øvrige børn og deres forældre. De voldsomme elever er tillige meget pladskrævende.
Frejaskolen og PPR har tilkendegivet, at det udfra en pædagogisk og psykologisk vinkel kun er forsvarligt at opretholde overbelægningen med 5 elever på Sjællandsgade-afdelingen, hvis gruppen af voldsomme elever isoleres fra de øvrige elever. Forvaltningen deler vurderingen af, at der bør etableres et særligt tilbud til gruppen af voldsomme elever med plads til 5 elever. Herved sikres en mere differentieret vifte af undervisningstilbud, der i højere grad er tilpasset den enkelte elevs behov, end det er tilfældet i dag. Tilbuddet til de voldsomme elever sikrer samtidig, at Frejaskolens Sjællandsgade-afdeling kan opretholde overbelægningen på trods af de fysisk pressede forhold.
Forslag til udvidelse af
kapaciteten
Forvaltningen har i samarbejde med PPR undersøgt mulighederne for at etablere et tilbud til elevgruppen, herunder gruppen af de meget voldsomme elever.
Med ibrugtagningen af "Skolen i Ryparken" frigøres den midlertidige pavillonbygning på Grundtvigskolen samtidig med, at Skolen i Ryparken i de første år ikke vil være fyldt helt op. Der vil derfor begge steder være mulighed for at udnytte den ledige bygningskapacitet til at imødekomme behovet for plads til det stigende antal elever til Frejaskolen.
Ifølge planerne skal pavillonbygningen overgå til Grundtvigskolen med henblik på dækning af forventede kapacitetsproblemer på skolen. På baggrund af de aktuelle indskrivningstal til Grundtvigskolen, er det vurderingen, at der ikke de første år vil være grundlag for etablering af et 3. spor på skolen. Skolen har på nuværende tidspunkt en søgning på 39 elever til børnehaveklassen og der dannes to børnehaveklasser ved skolestart 2003.
Det er samtidig vurderingen, at Skolen i Ryparken vil blive fyldt så hurtigt op, at det vil være usikkert, om der er plads til begge handicapgrupper. PPR kan endvidere ikke anbefale, at elevgrupperne "blandes". Begge handicapgrupper er sårbare og har forskellige behov, og det må forudses, at kvaliteten i undervisningen falder, hvis begge handicapgrupper placeres i Skolen i Ryparken. PPR er desuden bekymret for, at Frejaskolens elever spredes på 4 adresser.
På den baggrund foreslås, at pavillonerne på Grundtvigskolen overgår til Frejaskolen med henblik på anvendelse til midlertidigt undervisningstilbud inklusive tilhørende fritidsordning til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser. Frejaskolen har i forvejen en afdeling i en villa på Grundtvigskolen.
Forslaget om den midlertidige anvendelse af pavillonbygningen har undervejs været drøftet med Grundtvigskolens ledelse, der har stillet sig forstående over for forslaget.
Med forslaget udvides Frejaskolens elevtal fra 87 til i alt 99 elever – dvs. at der i forhold til det aktuelle behov pr. august 2003 vil være plads til yderligere 2 elever i pavillonen på Grundtvigskolen. Samtidig fastholdes overbelægningen med 5 elever på afdelingen i Sjællandsgade. Som led i forslaget foretages en intern omrokering på Frejaskolen således, at "Villaen" på Grundtvigskolen omdannes til det ønskede tilbud til de "voldsomme" elever.
Med placeringen på Grundtvigskolen vil "Villaen" og pavillonerne komme til at udgøre "én adresse" for Frejaskolen, hvilket vil være en stor fordel med hensyn til fastholdelse af personale, pædagogisk udvikling, den daglige drift m.v. Samtidig kan det undgås, at Frejaskolen deles op på 4 adresser med ressourcespil til følge.
På den baggrund søges om en anlægsbevilling på 365.000 kr. til anskaffelse af det nødvendige inventar inklusive undervisnings- og beskæftigelsesmidler.
Inventar mm. kan senere overflyttes til den nye specialskole i Valby, der forventes ibrugtaget i 2005.
Tidsplan
Under forudsætning af den nødvendige godkendelse
vil det nye undervisningstilbud på Grundtvigskolen kunne tages i brug i
slutningen af august 2003, så snart de hidtidige brugere er flyttet til den nye
specialskole i Ryparken.
Økonomi
Den samlede udgift til inventar mm. etablering af et midlertidigt undervisningstilbud inkl. fritidsordning til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser udgør 365.000 kr. Udgiften afholdes i 2003.
Der anvises dækning for 182.500 kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2003 konto 3.07.3, råd ighedsbeløb til Specialskoler og for 182.500 kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2003 konto 5.15.3, rådighedsbeløb for Fritidshjem.
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.
Høring
Der vedlægges en udtalelse fra skolebestyrelsen på Grundtvigskolen dateret den 1. april 2003. Af udtalelsen fremgår det, at bestyrelsen har stor forståelse for forslaget og byder Frejaskolen velkommen, men i øvrigt beklages forløbet. Forvaltningen er i den forbindelse enig i, at det er beklageligt, at der udfra en behovsmæssig vurdering ikke har været grundlag for (som forventet sidste år) at stille pavillonerne til rådighed for Grundtvigskolen fra august 2003.
Der er ikke foretaget høring af Frejaskolen, da
forslaget er udarbejdet i samarbejde med skolen.
BILAG VEDLAGT
· Udtalelse fra skolebestyrelsen ved Grundtvigskolen af den 1. april 2003.
Peter Rasmussen Jørn Larsen