Mødedato: 07.05.2003, kl. 15:00

Anvisningsregler for fritidshjem/KKFO og klubber

Anvisningsregler for fritidshjem/KKFO og klubber

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. maj 2003

 

 

10.      Anvisningsregler for fritidshjem/KKFO og klubber

 

UUU 118/2003  J.nr. U13/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     præciseringen af anvisningsreglerne for fritidshjem og KKFO til ikrafttræden i forbindelse med indskrivningen til skoleåret 2004/2005 godkendes

 

at     retningslinjer for ind- og udmeldelse i fritids- og ungdomsklubber til ikrafttræden den 1. september 2003 godkendes 

 

 

 

RESUME

 

Som følge af en lovændring i forbindelse med optagelse af børn i dagtilbud ønsker Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen at præcisere de regler, der ligger til grund for anvisningen af pladser til fritidshjem/KKFO. Herudover ses lovændringen som en anledning til samtidig at fastsætte retningslinjer for optagelse og udmeldelse i fritids- og ungdomsklubber.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets besluttede på sit møde den 26. februar 2003 at sende forslaget om anvisningsregler for fritidshjem/KKFO´er og retningslinjer for ind- og udmeldelse i fritids- og ungdomsklubber i høring i fritids- og ungdomsklubber, Paraplyorganisationerne, Københavns Forældre Organisation (KFO), Fællesrådet for Folkeskolen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. De modtagne høringssvar er generelt positive over for forslaget vedrørende anvisningsregler til fritidshjem/KKFO og klubber.

 

På den baggrund finder forvaltningen det væsentligt, at anvisningsreglerne – med en mindre præcisering i forhold til det forslag, der var til høring vedrørende udmeldelse af klub - tiltrædes som beskrevet. Forvaltningen anbefaler derfor, at forslaget godkendes. 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Med virkning fra den 1. januar 2003 har Folketinget vedtaget et lovforslag som indebærer, at anciennitetsprincippet i forbindelse med optagelse af børn i dagtilbud ophæves. I stedet pålægges kommunerne at fastsætte retningslinier for optagelse af børn i dagtilbud. Hensigten med lovforslagets vedtagelse er at øge fleksibiliteten og friheden til at administrere optagelse af børn i dagtilbud under hensyn til saglige kriterier og en hensigtsmæssig fordeling af pladserne.

 

På baggrund heraf ønsker Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen at præcisere de regler, der ligger til grund for anvisningen af pladser i fritidshjem og KKFO. Herudover ses lovændringen som en anledning til samtidig at fastsætte retningslinjer for optagelse og udmeldelse i fritids- og ungdomsklubber. Præciseringen tager højde for indførelsen af pladsgarantien for de 10-11 årige.

 

Anvisning til fritidshjem/KKFO

Der er i dag pladsgaranti til fritidshjem og KKFO. Det indebærer, at barnet tilbydes en plads i et fritidshjem eller en KKFO i forbindelse med skolestart.

 

Anvisning af pladser til fritidshjem/KKFO er i overensstemmelse med serviceloven sket enten efter aldersanciennitet eller ventelisteanciennitet. I Københavns Kommune har man indtil nu valgt at anvise på grundlag af aldersanciennitet, der beregnes efter barnets fødselsdato.

 

Pladsgarantien indebærer, at alle børn, der er indskrevet i en bestemt skole, får plads i et af de fritidshjem/KKFO'er, der er tilknyttet skolen. Dermed har anciennitetsprincippet ikke haft den store betydning.

 

Derudover sikres det, at børn fra samme klasse kommer til at gå sammen med nogle af deres klassekammerater i fritidshjemmet/KKFO'en. Børn fra samme klasse får derfor ofte anvist samme fritidshjem/KKFO, som enten hele eller en stor del af klassen har fået anvist.

 

Overflytning fra én institution til en anden, der ikke er begrundet i særlige pædagogiske eller sociale forhold, er sket på grundlag af aldersanciennitet – dog således, at børn uden plads er blevet anvist før børn med plads.

 

De nye foreslåede anvisningsregler indebærer, at det generelle anciennitetsprincip ophæves. Under videst mulig hensyntagen til forældrenes ønsker og pladskapaciteten anbefales anvisningen af børn at finde sted på grundlag af en samlet vurdering af følgende kriterier:

 

·        et skolesøgende barn, der af hensyn til behovet for kontinuitet i dagligdagen  og samvær med kammerater efter skoletid  har behov for en plads i et fritidshjem/KKFO sammen med sine klassekammerater

 

·        ved anvisning af mindre grupper af børn fra samme klasse til samme fritidshjem/KKFO tages hensyn til en hensigtsmæssig kønsfordeling, for eksempel, at en pige ikke isoleres i en drengegruppe eller omvendt

 

·        søskende indskrives på samme fritidshjem/KKFO

 

·        børn, der henvises fra anden myndighed eller fra speciallæge til fritidshjem/KKFO

 

·        børn der af andre sociale eller pædagogiske grunde har behov for en plads i et fritidshjem/KKFO

 

I tilknytning til ovenstående anvisningskriterier skal det bemærkes, at børn som ønskes overflyttet fra et fritidshjem/KKFO til et andet - uden at der foreligger en særlig social eller pædagogisk årsag hertil - anvises på baggrund af tidspunktet for opnotering af ønsket om overflytning - dog således, at børn uden plads altid anvises før børn med plads.

 

Ovenstående anvisningskriterier indebærer størst mulig helhedsorientering i forhold til det enkelte barn samt en fair behandling af børn, der – uden særlig pædagogisk eller social grund - ønskes overflyttet (via ophævelse af kriteriet om aldersanciennitet til fordel for et kriterium om ventelisteanciennitet).

Dermed imødekommer de nye foreslåede anvisningskriterier bl.a. klager fra forældre over:

·        at deres barn er blevet anvist til et fritidshjem som eneste dreng eller pige fra den pågældende klasse

 

·        at et ældre barn (i kraft af aldersanciennitetsprincippet) er blevet overflyttet til et bestemt fritidshjem før ens eget barn, selv om det ældre barn har stået kortere tid på venteliste

 

Optag i fritids- og ungdomsklubber

Der er i dag pladsgaranti for de 10-11 årige, mens der ikke er pladsgaranti for de 12-17 årige.

 

Pladsgarantien for de 10-11 årige omfatter så vidt muligt et tilbud om fritidsklubplads i nærheden af barnets bopæl. Opskrivning til fritids- og ungdomsklubber finder sted lokalt i den enkelte klub. Barnet kan skrives op til flere klubber, hvis der måtte være ønske herom.

 

Hvis der er ventelister til klubberne – f.eks. fordi mange større børn eller unge ønsker plads i en bestemt klub -  oprettes der ventelister. I forbindelse med administrationen af ventelisterne bør der i overensstemmelse med serviceloven tages særligt hensyn til:

·        tid på venteliste

·        større børn og unge med særlige sociale eller pædagogiske behov

·        større børn og unge der er iværksat hjælpeforanstaltninger for efter servicelovens §40 (dvs. sager vedrørende anbringelse uden for hjemmet, aflastningsordninger, familiebehandling, døgnophold mv.), eller som er henvist fra anden administrativ myndighed eller fra speciallæge

·        ønsket om plads i en bestemt klub

·        klubbens beliggenhed i forhold til skole og hjem

·        kammeratskabsgrupper

·        søskende i klubben

 

Det anbefales, at ovenstående overordnede optagelseskriterier suppleres med følgende retningslinjer:

 

·        fritidsklubberne kan alene indskrive børn, der enten er fyldt 10 år eller har afsluttet 3. klasse

 

·        i de tilfælde, hvor børnene endnu ikke opfylder optagelseskriterierne, kan de blive skrevet op til en klubplads fra 1. januar i det år, hvor barnet opfylder betingelserne

 

·        børn der skrives op i januar det år, hvor barnet opfylder optagelseskriterierne tillægges anciennitet fra den 1. januar, mens øvrige børns anciennitet beregnes fra det faktiske opskrivningstidspunkt

 

·        for at være sikret tilbud om fritidsklubplads i forbindelse med påbegyndelsen af 4. klasse skal pladsbehovet anmeldes til den enkelte klub senest den 1. april det år, hvor barnet påtænkes at starte i klub

 

·        børnene kan tidligst indskrives i fritidsklub den 1. maj det år, hvor barnet opfylder optagelseskriterierne (i forvejen er den 1. maj skæringsdato i forhold til overgang fra børnehave til fritidshjem)

 

·        ind- og udmeldelse af klubber skal ske skriftligt med forældremyndighedsindehaverens underskrift

 

·        udmeldelse sker med én måneds varsel til den 1. i en måned eller den 15. i en måned

 

Fristen for udmeldelse af klub er ændret i forhold til forslag, der var sendt til høring, idet det af høringssvaret fra  "Remisevænget" fremgår, at opsigelsesvarslet bør følge de frister, der i forvejen gælder for fritidshjem/KKFO, dvs. en måneds opsigelsesvarsel til den 1. - og ikke blot til den 1. i en måned, som foreslået. Begrundelsen er, at der kan opstå "et gab" fra udmeldelsen af et fritidshjem den 15. i en måned til indmeldelse i en klub kan finde sted den 1. i en måned.

 

Forvaltningen er helt enig heri og foreslår, at udmeldelse af en klub sker med én måneds varsel til den 1. eller den 15. i en måned som på fritidshjem-/KKFO-området.

Ovenstående retningslinjer for ind- og udmeldelse i fritids- og ungdomsklubber indebærer en mere gennemskuelig og synlig praksis, hvilket må forventes at blive oplevet som mere retfærdig af forældrene.

 

Høringssvarene 

Forslaget har været i høring i fritids- og ungdomsklubber, Paraplyorganisationerne, Københavns Forældre Organisation (KFO), Fællesrådet for Folkeskolen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fra ultimo februar  2003 til ultimo april 2003.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget 9 høringssvar vedrørende forslaget:

·        2 svar fra fritidshjem ("Sundby Algård" og "VTA")

·        4 svar fra integrerede institutioner med både fritidshjem og klub ("Brobergsgade", "Remisevænget", "Dronen" og "Dr. Caroline Amalie I")

·        1 svar fra et specialfritidshjem ("Lønstrupvej")

·        1 fælles svar fra Paraplyorganisationerne ("Paraplyorganisationernes Samarbejde")

·        1 svar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

Fællesrådet for folkeskolen har behandlet forslaget på sit møde den 3. marts 2003. Fællesrådet havde ingen bemærkninger til de foreslåede regler.

 

Høringssvarene vil i det følgende være behandlet på følgende måde: Først gennemgås og behandles hovedtrækkene i høringssvarene. Dernæst redegøres for forvaltningens bemærkninger og kommentarer dertil.

 

Det bemærkes, at der er modtaget ét svar fra et specialfritidshjem. Opmærksomheden henledes på, at forslaget kun vedrører normalområdet, da børn og unge til specialinstitutioner fortsat visiteres centralt via forvaltningen på Islands Brygge.

 

Høringssvarene udtrykker generelt tilfredshed med forslaget. Hovedpunkterne der ligger til grund herfor er:

 

·        at forslaget betoner kontinuitet og sammenhæng i forhold til børnene

·        at forslaget anskueliggør en praksis, der på nogle punkter allerede er gældende i forvejen

 

Høringssvarene stiller dog også en række opklarende spørgsmål samt et enkelt forslag til justering. Tilsammen drejer det sig om:

 

·        børnenes behov for kontinuitet i hverdagen

·    &nbs p;   søskendehensyn i forhold til sammenbragte børn

·        opskrivningstidspunktet i forhold til start i klub

·        optag i klub

·        udmeldelse af klub

 

 

Børnenes behov for kontinuitet i hverdagen

 

Høringssvarene fra "Sundby Algård" og "VTA" er enige i, at børnenes behov for kontinuitet i hverdagen skal sikres. Det er imidlertid ikke et entydigt ønske, at der nødvendigvis anvises hele klasser til samme fritidshjem. Det begrundes med, at der også er andre kriterier, der bør ligge til grund for anvisningen end blot klassedannelsen.

 

Forvaltningen skal hertil bemærke, at forslaget netop indebærer, at anvisningen af børn finder sted på grundlag af en samlet vurdering af en række kriterier.

 

Et af disse kriterier indebærer hensyntagen til et skolesøgende barn, der af hensyn til behovet for kontinuitet i dagligdagen og samvær med kammerater efter skoletid har behov for en plads i et fritidshjem/KKFO sammen med sine klassekammerater. Kriteriet indebærer ikke nødvendigvis, at hele klasser anvises til samme fritidshjem. Det er den enkelte skole og de skoletilknyttede fritidshjem, der i fællesskab prioriterer de pædagogiske principper på baggrund af hvilke, børnene kan anvises. Disse principper kan indebære, at hele klasser anvises til samme fritidshjem, men de kan også indebære, at halve klasser eller blot grupper af børn anvises til samme fritidshjem. Kriteriet har til hensigt at forhindre, at blot et enkelt eller meget få børn fra samme klasse anvises til samme fritidshjem. Børnegrupperne skal med andre ord have en vis størrelse for at kunne fungere pædagogisk. En størrelse, som sikrer kontinuitet i hverdagen og samværet mellem klassekammerater efter skoletid.

 

 

Søskendehensyn i forhold til sammenbragte børn

 

Høringssvarene er enige i at der bør tages hensyn til, at søskende anvises til samme fritidshjem. Høringssvaret fra "Sundby Algård" understreger dog, at sammenbragte børn fra "delefamilier" bør ligestilles med biologiske søskende, jf. søskendehensynet.

 

Forvaltningen skal hertil bemærke, at det i dag er praksis, at der tages udgangspunkt i børnenes bopælsadresser (jf. Folkeregisteret). Det betyder, at sammenbragte børn allerede i dag er ligestillet med biologiske søskende, blot børnene har fælles bopælsadresse.

 

 

Opskrivningstidspunktet i forhold til start i klub

 

Høringssvarene fra "Dronen" og "Dr. Caroline Amalie I" giver udtryk for, at børnene bør kunne skrives op til en klubplads allerede året før, de opfylder optagelseskriterierne, mens "Brobergsgade" og "Paraplyorganisationernes Samarbejde" giver udtryk for at børnene bør kunne skrives op til en klubplads flere år, før optagelseskriterierne opfyldes. Det begrundes med, at klubberne dermed gives et bedre overblik over pladsbehovet i god tid.

 

Forvaltningen skal hertil bemærke, at forslaget indebærer, at børn, som endnu ikke opfylder optagelseskriterierne, kan blive skrevet op til en klubplads fra 1. januar i det år, hvor barnet opfylder optagelsesbetingelserne. Det skyldes, at pladsbehovet skal være så troværdigt som muligt. Det er erfaringen, at det reelle behov for klubpladser bedst kan afdækkes senest muligt, inden pladsen ønskes taget i brug. I løbet af kalenderårets første halvår er både børn, unge og forældre som regel afklaret i forhold til om og i givet fald, hvor der ønskes en klubplads pr. august samme år. En tidligere opskrivning kan vise sig at være udtryk for, at man blot vil "sikre sig" en klubplads uden, at en faktisk behovsafklaring har fundet sted.

 

Herudover skal forvaltningen bemærke, at man for at mindske opskrivningspresset på klubberne kan sprede opskrivningen over hele januar. Derfor er det en integreret del af de nye anvisningsregler, at børn der skrives op i januar det år, hvor barnet opfylder optagelseskriterierne tillægges anciennitet fra den 1. januar, mens øvrige børns anciennitet beregnes fra det faktiske opskrivningstidspunkt.

 

 

Optag i klub

 

To høringssvar forholder sig til, hvorledes eventuelle ventelister til klubber bør administreres. Høringssvaret fra Paraplyorganisationerne ønsker, at der i særlig grad sættes fokus på "kammeratskabsgrupper" og "søskende i klubben", men "Dr. Caroline Amalie I" fremhæver, at der bør ligge en samlet vurdering til grund for administrationen af ventelisterne.

 

Forvaltningen skal hertil bemærke, at de nævnte kriterier er fastsat i overensstemmelse med serviceloven, hvorfor eventuelle ventelister bør administreres, som beskrevet. Det betyder, at der ikke er tale om en prioriteret rækkefølge af kriterierne, men om en konkret vurdering i hver enkelt sag, som tager udgangspunkt i en samlet vurdering af kriterierne, herunder også "kammeratskabsgrupper" og "søskende i klubben".

 

 

Udmeldelse af klub

 

Høringssvarene fra "Remisevænget" og "Dronen" er tilfredse med fastsættelsen af en måneds opsigelsesfrist i forbindelse med udmeldelse af en klub. "Remisevænget" understreger dog, at opsigelsesvarslet bør følge de frister, der i forvejen gælder for fritidshjem/KKFO, dvs. en måneds opsigelsesvarsel til den 1. eller den 15. i en måned - og ikke blot til den 1. i en måned, som foreslået. Begrundelsen er, at der kan opstå "et gab" fra udmeldelsen af et fritidshjem den 15. i en måned til indmeldelse i en klub kan finde sted den 1. i en måned.

 

Forvaltningen er helt enig heri og foreslår, at udmeldelse af en klub sker med én måneds varsel til den 1. eller den 15. i en måned ligesom på fritidshjem-/KKFO-området.

 

På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen, at anvisningsreglerne – med justeringen vedrørende udmeldelse af klub - tiltrædes som beskrevet.

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        De modtagne 9 høringssvar  

 

 

 

 

                            Peter Rasmussen

                                                                                       Marie Thun

 


 


Til top