Idrætshal i forbindelse med den nye skole på Skoleholdervej
Idrætshal i forbindelse med den nye skole på Skoleholdervej
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. december 2000
4. Idrætshal i forbindelse med den nye skole på Skoleholdervej
UUU 365/2000 J.nr. U170/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at størrelsen af gymnastiksal/idrætssal fastholdes på de i arkitektkonkurrencen indeholdte 600 m2
RESUME
I forbindelse med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af sagen den 25. oktober 2000 vedrørende tidsplan og etapedeling for den nye skole på Skoleholdervej samt forslag om, at der ikke etableres en egentlig idrætshal i forbindelse med skolen blev det besluttet at tiltræde forvaltningens indstilling med hensyn til tidsplan og etapedeling for den nye skole på Skoleholdervej.
Udvalget besluttede endvidere at sende sagen vedrørende størrelsen af gymnastiksal/idrætssal til høring i Kultur- og Fritidsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalget har i brev af den 24. november 2000 afgivet høringssvar, hvilket ikke giver anledning til ændringer i den til Uddannelses- og Ungdomsudvalget tidligere fremlagte indstilling vedrørende størrelsen af gymnastiksal/idrætssal.
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med udarbejdelsen af byggeprogrammet for arkitektkonkurrencen (godkendt i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 1. september 1999, U 138/99) var der nedsat en styregruppe til fastlæggelse af de overordnede rammer og principper for programmet. I styregruppen indgik en repræsentant fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.
I styregruppen var der overvejelser om etablering af en egentlig idrætshal på ca. 1200 m2, – hvilket svarer til det dobbelte af det normale areal til en 2-sporet skole (med 2 normale gymnastiksale). Det var udgangspunktet, at Kultur- og Fritidsforvaltningen indgik i finansieringen, med ca. halvdelen af udgifterne – svarende til merudgifterne i forhold til det normale skolebehov. I forbindelse med den endelige fastlæggelse af rammerne for byggeprogrammet tilkendegav Kultur- og Fritidsforvaltningens repræsentant imidlertid, at der af økonomiske grunde alene var grundlag for at bygge en idrætssal på ca. 600 m2 – svarende til behovet til skolen.
Arkitektkonkurrencen blev derfor udskrevet baseret på et program med en idrætssal på ca. 600 m2.
Imidlertid har Københavns Idrætsanlæg i september i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen forespurgt Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om mulighederne for evt. at udvide den planlagte idrætssal til det dobbelte – svarende til i alt ca. 1200 m2. Begrundelsen er et ønske om en bedre samlet udnyttelse af midlerne til byggeri af nye idrætshaller – i og med at man i "princippet" får halvdelen "forærende", da den jo alligevel skal laves i forbindelse med skolen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde med rådgiverne undersøgt mulighederne for at udvide idrætssalen til det dobbelte. I den forbindelse kan der peges på følgende forhold:
- etableringen af en idrætshal på 1200 m2 vil kræve ændring af lokalplan evt. ny lokalplan
- en hal på 1200 m2 vil kræve ganske væsentlige ændringer af det foreliggende projekt:
- det vil formentlig være nødvendigt at fjerne tumlesalen og integrere den i halbyggeriet
- det vil kræve ændringer i disponering af udearealer og placering af bygninger på hjørnet af Skoleholdervej/Støvnæs Allé
- det kan evt. være nødvendigt at placere parkering under terræn og at komprimere hele byggeriet for at skabe plads til en så stor idrætshal
- arkitektonisk er der store betænkeligheder ved at placere så stort et bygningsvolumen på hjørnet af Skoleholdervej og Støvnæs Allé, som en hal på 1200 m2 vil udgøre
- en hal på 1200 m2 vil medføre så omfattende ændringer i det foreliggende projekt og den igangværende projektering, at tidsplanen for byggeriet ikke vil kunne overholdes. 1. del af skolen vil dermed ikke kunne tages i brug som planlagt i sommeren 2002
Det er på den baggrund forvaltningens vurdering, at en udvidelse af den planlagte idrætssal på Skoleholdervej til det dobbelte areal ikke bør gennemføres pga. konsekvenserne for selve projektet og pga. de tidsmæssige konsekvenser for den nye skole.
Det skal dog samtidig understreges, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen generelt er positiv overfor et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen (og Københavns Idrætsanlæg) om etablering af fælles idrætsanlæg i forbindelse med udbygningen af skolerne i København. Således har forvaltningen i forbindelse med den planlagte udvidelse af Lundehusskolen rettet henvendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen om mulighederne for i samarbejde med Københavns Idrætsanlæg at etablere en fælles større idrætshal.
På baggrund af ovenstående samt Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar indstilles det, at størrelsen af gymnastiksal/idrætssal fastholdes på de i arkitektkonkurrencen indeholdte 600 m2.
Økonomi
Ingen
Høring
Ingen
Andre konsekvenser
Ingen
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Høringssvar fra Kultur- og Fritidsudvalget
Peter Rasmussen
Jørn Larsen