Mødedato: 06.12.2000, kl. 13:00

Opfølgning/udmøntning af Budget 2001

Opfølgning/udmøntning af Budget 2001

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2000

 

2. Opfølgning/udmøntning af Budget 2001

UUU 357/2000 J.nr. U34/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at forslaget til udmøntning af budgettet godkendes

at der etableres en bufferpulje for uddannelsesområdet på 14 mio. kr.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 22. november 2000:

Charlotte Wieth-Klitgaard foreslog, at bufferpuljen bliver reduceret med 1 mio. kr., der gives til undervisningsmidler på gymnasieområdet.

Sagen blev udsat til næste møde.

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har behandlet budgetforslaget for 2001 på en række møder, senest den 13. september 2000. Efterfølgende har Borgerrepræsentationen på mødet den 12. oktober 2000 vedtaget budgettet for 2001. Endelig har Borgerrepræsentationen på mødet den 2. november 2000 tildelt Uddannelses- og Ungdomsudvalget yderligere bevillinger for 2001.

Samlet er der i budgettet for 2001 en række forskelle i forhold til budgettet for 2000. En væsentlig del af disse ændringer er forårsaget af demografi dvs. forøget børne-/elevtal, mens andre er besluttet i forbindelse med behandlingen af budgetforslaget. Der er dog aktivitetsudvidelser/besparelser, der skal udmøntes i 2001. Forvaltningen har udarbejdet forslag til denne udmøntning. Derudover foreslår forvaltningen, at bufferpuljen videreføres uændret.

Endelig er der i forbindelse med budgetvedtagelsen besluttet hensigtserklæringer på en række områder. Forvaltningen har forslag til, hvorledes de erklæringer, der direkte berører Uddannelses- og Ungdomsudvalgets område, udmøntes.

SAGSBESKRIVELSE

Allerede udmøntet:

Ændringer, der allerede er truffet beslutning om udmøntning af i forbindelse med behandlingen af budgetforslaget i Uddannelses- og Ungdomsudvalget:

  1. Prisfremskrivning (Besparelse): 18,4 mio. kr.
  2. Besparelsen opnås ved, at bevillingerne ikke prisfremskrives med det oprindelige skøn på 2,5 pct. Besparelsen udmøntes af forvaltningen i forbindelse med budgetudmeldinger til skoler og institutioner.

  3. Learning Lab i Hovedstadsregionen (Udvidelse): 1 mio. kr.
  4. Matematik og naturfag i verdensklasse - Learning Lab er et fællesprojekt for hele hovedstadsregionen. Projektet går ud på at øge interessen for matematik og de naturvidenskabelige fag i folkeskolen og gymnasiet med henblik på at motivere unge for en teknisk-naturvidenskabelig uddannelse. Københavns Kommunes andel i 2001 er 1 mio. kr. Dette indgår i det samlede projekt, der administreres af den nedsatte styregruppe.

  5. Fastholdelse af IT-satsningen (Udvidelsen): 7,3 mio. kr.
  6. På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning den 12. december 1996 om IT-satsning på undervisningsområdet med en målsætning om, at der skal være en tidssvarende IT-arbejdsplads for hver 7,5 elever i folkeskolen og for hver 5 elever i gymnasiet og hf, fastholdes beløbet til IT-satsningen. Beløbet administreres af den nedsatte styregruppe.

  7. Foniatri (Udvidelse): 0,5 mio. kr.
  8. Udvalget besluttede den 23. februar 2000, at driftsudgifterne til foniatrisk bistand, som vedrører stemmeundersøgelser af elever på Rigshospitalet, skal indarbejdes i budgettet for 2001. Beløbet dækker betalingen til H:S. jf. den indgåede aftale.

  9. Overbygningsskolen i Heimdalsgade (Udvidelse): 1,9 mio. kr.
  10. I 2001 åbner overbygningsskolen for 8. til 10. klasse i Heimdalsgade, jf. Borgerrepræsentationens beslutning. I forbindelse med etablering af skolen afsættes med virkning fra 1. august 2001 ressourcer til skolens selvforvaltningsbudget og bygningsmæssige udgifter samt til lønudgifter til skoleleder, skolebetjent m.v. Beløbene udmeldes til skolen i forbindelse med start af skolen.

  11. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (Udvidelse): 3,0 mio. kr.
  12. Der er yderligere afsat i alt incl. demografi 4 mio. kr. til PPR. Dette beløb udmøntes – efter forslag fra PPR - ved ansættelse af tale/hørepædagoger og skolepsykologer m.m. i overensstemmelse med de opstillede mål for indsatsen.

  13. Udviklingsmidler til Fritidshjems- og klubområdet (Udvidelse): 1,3 mio. kr.
  14. Bl.a. på baggrund af den i efteråret 1999 gennemførte interessentanalyse på Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens område er der afsat midler til en forstærket udviklingsindsats på Fritidshjems- og Klubområdet. Midlerne udmøntes efter samme principper som udviklingspuljen på Folkeskoleområdet.

  15. Takststigning fritidshjem og klubber (Besparelse): 2,5 mio. kr.

Borgerrepræsentationen har vedtaget takststigninger – ud over alm. prisstigninger - for fritidsklubber og fritidshjem Disse takster anvendes ved opkrævningerne for 2001.

 

Forslag til udmøntning

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår aktivitetsændringerne i budgettet for 2001 incl. tillægsbevillinger udmøntes således:

  1. Valby Multihal (Udvidelse): 0,3 mio. kr.
  2. Borgerrepræsentationen har på mødet den 2. november 2000 besluttet, at Valby Multihal stilles til rådighed for skolerne og institutionerne i dagtimerne. Der er samtidig givet 300.000 kr. til befordringsudgifter.

    Der vil blive givet en redegørelse for udnyttelsen

  3. Vedligeholdelse af skolerne i BR-kommunen (Udvidelse): 25 mio. kr.
  4. Udvalget vil i januar 2001 få forelagt en samlet plan for disponering af midlerne. Der vil her indgå både udvendig og indvendig vedligeholdelse, herunder renovering af faglokaler, jf. Borgerrepræsentationens vedtagelse af hensigtserklæringer herom.

  5. Forøgelse af elevfaktor to-sprogede (Udvidelse): 3,8 mio. kr.
  6. Der vil i januar 2001 blive fremlagt særskilt forslag til udmøntning.

  7. Undervisningsmidler i Folkeskolen (Udvidelse): 3 mio. kr.
  8. Der er fremsat beslutningsforslag, som indebærer, at der heraf afsættes 1 mio. kr. til Center for Undervisningsmidler. Beløbet til folkeskolerne fordeles efter drøftelser i nøgletalsudvalget for folkeskolerne.

    Evt. beløb til Center for Undervisningsmidler udmøntes af bestyrelsen.

  9. Madboder i Folkeskolen (Udvidelse): 1,5 mio. kr.
  10. Udvalget vil blive forelagt forslag til disponering af midlerne, når forslaget om udmøntning af puljen i finanslovsforslaget om forsøg med ernæringsrigtig og økologisk mad i daginstitutioner og på skoler ligger fast.

  11. Udvidelse af timetallet i børnehaveklasser og 1. – 3. klassetrin (Udvidelse): 5,4 mio. kr.
  12. Timetallet udvides til 25 ugentlige lektioner med 5 lektioner om ugen i børnehaveklasser og med 2 timer om ugen i 1.–3. klasser. Samtidig afsættes børnehaveklasseassistenttimer i den forøgede åbningstid efter reglerne herom. Med iværksættelse pr. 1. august 2001 indebærer udvidelsen en merudgift til undervisningsopgaven på 5,4 mio. kr.

    Udmøntningen vil ske i forbindelse med skoleårets planlægning for 2001/2002.

  13. Specialundervisning (Besparelse): 1,0 mio. kr.
  14. Besparelsen på specialundervisningen i folkeskolen i 2001/2002 udmøntes i forbindelse med skoleårets planlægning for 2001/2002.

  15. Elevfaktor i folkeskolen (Besparelse): 4,3 mio. kr.
  16. Ved udmeldingen af ressourcer til folkeskolen for skoleåret 2001/2002 tildeles først ekstra ressourcer ved elevtal større end 15. Udmøntningen sker i forbindelse med skoleårets planlægning for 2001/2002.

  17. Lærernes undervisningstid (Besparelse): 2,2 mio. kr.
  18. I budgettet for 2001 er forudsat en stigning i den gennemsnitlige undervisningstid pr. lærer i skoleåret 2001/2002, idet der er indregnet en besparelse på 2,2 mio. kr. svarende til en besparelse på 5,2 mio. kr. på helårsbasis. Besparelsen udmøntes i forbindelse med skoleårets planlægning for 2001/2002.

  19. Strukturændring på Københavns Kommunens Ungdomsskole (Besparelse): 0,4 mio. kr.
  20. Besparelsen udmøntes af bestyrelsen for Københavns Kommunens Ungdomsskole.

  21. Gymnasier (Besparelse): 1,8 mio. kr.
  22. Besparelsen kan f.eks. opnås ved en reduktion af ikke-aftalebundne bevillinger. Gymnasierne har i stort omfang været friholdt fra besparelser tidligere år. Besparelsen udmøntes efter drøftelser i nøgletalsudvalget for området.

  23. VUC taxameterramme (Besparelse): 0,1 mio. kr.
  24. Besparelsen findes ved reduktion af den faste ramme, således at selve taxameteret ikke berøres, og udmøntes i forbindelse med budgetudmeldingen.

  25. Voksen Pædagogisk Center (Besparelse): 0,5 mio. kr.
  26. I 1999 havde Voksen Pædagogisk Center en samlet omsætning på ca. 6 mio. kr. Heraf dækkes 1 mio. kr. af Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Besparelsen vil medføre en halvering af driftstilskuddet til VPC, som har stigende indtægtsdækket virksomhed. Besparelsen udmøntes ved budgetudmeldingen. Det er aftalt med VPC, at der i februar 2001 vil ske en samlet vurdering af centrets økonomi.

  27. Ferielukning af klubber (Besparelse): 2,6 mio. kr.
  28. Der gennemføres ferielukning i 5 dage. Lukkedagene placeres af de enkelte klubber. Beløbet til selvforvaltning reduceres i forbindelse med budgetudmeldingen.

  29. Udbygningstakt klubber (Besparelse): 7,4 mio. kr.
  30. Behovet for nye klubpladser opstår først og fremmest i august måned. Ved at afpasse driftsbudgettet til det forhold, at klubpladser oprettes på dette tidspunkt, vil der kunne udskydes udgifter på 4,8 mio. kr. Yderligere skønnes, at det vil være muligt at opnå en besparelse på 2,6 mio. kr. på anlægsbudgettet til ungdomsklubområdet. Besparelsen udmøntes af forvaltningen.

  31. Personale fritidshjem
  32. I forbindelse med vedtagelsen af budgettet blev det besluttet, at der afsættes 4,4 mio. kr. til mere personale i bh-klasser (Æ 53) i Københavns Kommune. I henhold til stemmeforklaringen skal midlerne anvendes til fritidshjemsområdet. Der er fremsat beslutningsforslag for at sikre dette.

  33. Fjernelse af morgenåbning (Udvidelse): 3,0 mio. kr.
  34. Fritidshjem- og Klubområdet. Der er i forbindelse med budgetvedtagelsen afsat 3,0 mio. kr. i Uddannelses- og Ungdomsudvalget med henblik på at opretholde ressourcerne ved morgenåbning. Der udestår dog manglende dækning på 0,4 mio. kr. Såfremt der derudover skal afsættes ressourcer til allerede lukkede 8 fritidshjem, vil der blive merudgifter på yderligere 0,6 mio. kr. Beslutning om eventuel morgenåbning træffes i Uddannelses- og Ungdomsudvalget efter forslag fra fritidshjemmene.

    Der henvises til det udsendte beslutningsforslag

  35. Skånejobs (Udvidelse): 1 mio. kr.
  36. Der er afsat 1 mio. kr. til skabelse af skånejobs målrettet Ungdomsskolen i Utterslev. Bevillingen udmøntes efter drøftelse med skolen.

  37. Yderligere initiativer på klubområdet
  38. Der er fremsat beslutningsforslag om, at der afsættes 1,8 mio,.kr. til initiativer på klubområdet.

  39. Besparelse på administrative funktioner (Besparelse): 1,5 mio. kr.
  40. Beløbet udmøntes gennem reduktioner af udgifterne til administrative funktioner på forvaltningsområdet som helhed. Skoler og fritidsinstitutioner friholdes for besparelsen, der udmøntes i de centrale administrative funktioner.

  41. Anlæg: Skoleudbygning i Valby (Udvidelse): 15 mio. kr.

I budgettet er der afsat 12 mio. kr. til en ny skole i Ovnhallen og 3 mio. kr. til midlertidige løsninger til elever med generelle udviklingsforstyrrelser. Den ny skole indgår i "Eksempelprojektet", som efter indstilling fra Økonomiforvaltningen skal godkendes i Borgerrepræsentationen. Når godkendelse foreligger, skal skoleprojektet afklares i samarbejde med forskellige interessenter med henblik på forelæggelse af beslutningsgrundlag og bevillingsansøgning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Herudover pågår der forhandling om midlertidige løsninger vedrørende specialundervisningen med henblik på forelæggelse af beslutningsgrundlag og bevillingsansøgning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

For så vidt angår anlægsbudgettet i øvrigt henvises til udvalgsmødet den 8. november 2000, hvor der blev foretaget udmøntning af det meste af rådighedssummen.

 

Hensigtserklæringer

Der blev vedtaget 3 hensigtserklæringer, der direkte skal udmøntes af Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Det drejer sig om følgende:

  • Renovering af faglokaler

"Der udarbejdes en handlingsplan for renovering af faglokaler i de skoler, som ikke berøres af skoleudbygninger, så der ikke udvikles A- og B-skoler."

Det har ikke i forbindelse med udarbejdelse af budgettet for 2001 været muligt særskilt at afsætte midler til formålet, men der vil blive taget hensyn til beslutningen i forbindelse med disponering af vedligeholdelsespuljen på 25 mio. kr., jf. ovenfor.

  • Renovering af de københavnske folkeskoler

"Der afsættes yderligere midler til at få udlignet det efterslæb, som er synligt på de københavnske skoler. Dette indbefatter både indvendig og udvendig vedligeholdelse."

Beløbet til vedligeholdelse blev forøget med 25 mio. kr. ved budgetvedtagelsen, jf. ovenfor. Forslag til udmøntning vil blive forelagt udvalget i januar 2001.

  • Indførelse af mere fleksible åbningstider

"Eksempelvis vil det være rimeligt, at skattekontorerne har lørdagsåbent og eventuelt til gengæld onsdagslukket. Mennesker med et almindeligt job vil hermed kunne klare kontakten til det offentlige, uden at skulle tage fri."

Der kan på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets område peges på, at der på de borgerrettede områder i stor udstrækning allerede er taget hensyn til behovet for fleksible åbningstider.

Det drejer sig f.eks. om

  • folkeskoler og fritidshjem, hvor der er indført aftenåbent i forbindelse med indskrivning
  • Gymnasier, hvor der forud for ansøgning om optagelse i gymnasiet og hf afholdes informationsmøder som aftenarrangementer
  • VUC og Vesterbro Enkeltfags HF, hvor der tilbydes aftenindskrivning

 

Forhandlinger Samtækning

Der vedlægges i bilag 1 en status over forhandlingerne med organisationerne omkring samtænkningen. Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil få forelagt resultatet af samarbejdet mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og de faglige organisationer.

 

Bufferpulje

Erfaringerne fra 2000 og 1999 viser, at der med en kort horisont kan være behov for at tage beslutning i udvalget om at disponere ikke-øremærkede midler til uforudsete udgifter. På denne baggrund foreslår forvaltningen, at der uændret afsættes en bufferpulje på uddannelsesområdet på 14,0 mio. kr. Puljen foreslås etableret på samme måde som for 2000. Forslaget fremgår af bilag 2.

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Status over forhandlingerne med organisationerne omkring samtænkningen
  • Bilag 2: Bufferpulje
  • Bilag 3: Budget 2001 – usikkerhedsmomenter/ønsker (nyt bilag)
  • Bilag 4: Buffer 2001 – revideret (nyt bilag)
  • Bilag 5: Takst for FVU (nyt bilag)
  • Bilag 6: Udgifter til annoncer (nyt bilag)

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

Til top