Ingen titel
Ingen titel
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. november 2002
14. [e1]
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender iværksættelse af proceduren vedrørende arkitektkonkurrence, herunder prækvalifikation m.v. vedrørende en ny uddannelsesinstitution i Ørestad
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender, at der til hver af de deltagende arkitektfirmaer reserveres et beløb på 150.000 kr. som vederlag vedrørende uddannelsesinstitutionen, idet udgiften afholdes inden for den samlede anlægsramme for byggeprojektet
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede i mødet den 25. september 2002 (J.nr. U76/02 – LUKKET PUNKT) at indstille over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der erhverves en grund i Ørestad City Nord med henblik på opførelse af en ny uddannelsesinstitution. På mødet blev omdelt et notat om den videre tidsplan for projektets gennemførelse.
Med nærværende indstilling
foreslås, at proceduren vedrørende gennemførelsen af en arkitektkonkurrence for
den ny uddannelsesinstitution - herunder en bebyggelsesplan for lokalområdet -
iværksættes, ligesom der foreslås en honorering af de deltagende
arkitektfirmaer i konkurrencen.
På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 25. september 2002 om erhvervelse af en grund til en ny uddannelsesinstitution i Ørestad City Nord forestår umiddelbart gennemførelse af en arkitektkonkurrence.
Som det fremgår af sagsfremstillingen til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møder den 12. juni og den 25. september 2002, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen haft indgående drøftelser med såvel Ørestadsselskabet som kommunens planmyndigheder (Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen) om byggeprojektet, ligesom Kultur- og Fritidsforvaltningen har medvirket.
Den nye uddannelsesinstitution placeres i et område, som i Kommuneplanen er fremhævet som det overordnede samlingspunkt for de kommende borgere i Ørestad, samt som et centralt aktivitetsområde for borgere i hele kommunen og i Øresundsregionen.
Med denne vision vil det være naturligt at bestræbe sig på, at den ny uddannelsesinstitution fremstår både markant og med en betydelig arkitektonisk udtrykskraft. Uddannelsesinstitutionen vil desuden være Københavns Kommunes første byggeri i Ørestad. Efter lokalplanen er det forudsat, at der indpasses udadvendte/offentligt tilgængelige funktioner i stueetagen i bygningerne i Ørestad. Denne forudsætning kan understøtte bestræbelserne på at skabe et attraktivt bymiljø, som ikke mindst kan være tiltrækkende for unge mennesker og lokalbefolkningen.
Endvidere vil der gennem
programmet for udformning af den nye uddannelsesinstitution blive lagt op til
væsentlig nytænkning af bygningens indretning m.v., jf. inspirationshæftet
"Rummene i fremtidens gymnasium og hf", som blev behandlet af Uddannelses- og
Ungdomsudvalget i mødet den 12. juni 2002. Hæftet har været sendt til høring på
gymnasier og hf-kurser og forelægges igen for Uddannelses- og Ungdomsudvalget
på dette møde. De indkomne høringssvar og udvalgets behandling vil indgå i det
konkurrenceprogram, som udarbejdes vedrørende den nye uddannelsesinstitution.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har desuden iværksat et elevprojekt med henblik på at indhente elevernes forslag og ideer til udformning og indretning af fremtidens gymnasium og hf. Projektet er gennemført som led i undervisningen, og projekterne har været udstillet den 25. oktober 2002. Elevernes forslag og ideer vil blive sammenfattet i et hæfte, som vil indgå i det videre planlægningsarbejde med det enkelte gymnasium/hf-center. Endvidere indgår hæftet i konkurrenceprogrammet for den nye uddannelsesinstitution i Ørestad således, at elevernes forslag og ideer kan bidrage til de deltagende arkitektfirmaers overvejelser og forslag.
For at fremme visionen og det attraktive bymiljø er det i forbindelse med afholdelse af arkitektkonkurrencen derfor faldet naturligt at søge at tiltrække arkitektfirmaer, som gennem deres hidtidige projekter har demonstreret funktionelle, markante og udtryksfulde bygningsværker. På den baggrund har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i samråd med kommunens stadsarkitekt drøftet mulighederne for at tiltrække udenlandske arkitektfirmaers opmærksomhed på projektet.
Stadsarkitekten har
anbefalet at rette henvendelse til en række udenlandske arkitektfirmaer for at
få en forhåndstilkendegivelse om deres interesse i at medvirke i konkurrencen.
I givet fald vil der på forhånd blive indbudt 3-4 udenlandske firmaer til at
deltage i konkurrencen, og der vil blive ydet et vederlag, jf. nedenfor under
afsnittet om økonomi.
Den prækvalifikation, som under alle omstændigheder skal gennemføres efter EU-bestemmelserne (tjenesteydelsesdirektivet – TYD), vil ikke herved blive tilsidesat - men erfaringsmæssigt vil en dansk prækvalifikation almindeligvis kun tiltrække danske arkitektfirmaer. Prækvalifikationen starter med en annoncering af konkurrencen i dagblade og i EU. På baggrund af arkitektfirmaernes anmodning om deltagelse i konkurrencen forventer forvaltningen, at der udpeges 8 arkitektfirmaer (incl. 3-4 indbudte firmaer) til at deltage i konkurrencen. Det kan i den forbindelse bemærkes, at der indkom ansøgninger fra ca. 50 danske og kun 1 udenlandsk (svensk) arkitektfirmaer om deltagelse i konkurrencen vedrørende Utterslev Skole. Der blev udvalgt 6 firmaer til at udarbejde konkurrenceforslag.
Forslag om deltagende arkitektfirmaer vil blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget i mødet den 22. januar 2003 (sammen med konkurrenceprogram m.v.).
I forbindelse med projektkonkurrencen for den nye uddannelsesinstitution er det forudsat, at konkurrencen også omfatter uddannelsesinstitutionens bymæssige sammenhæng med områdets øvrige byggeri, funktioner m.v. Som led i projektkonkurrencen skal der foruden forslag om den nye uddannelsesinstitution derfor også udarbejdes idéforslag til en samlet bebyggelsesplan for lokalområdet, der i alt omfatter ca. 48.000 etagekvm. Det kan i den forbindelse oplyses, at konkurrencen om det nye gymnasium på Frederiksberg også omhandlede udarbejdelsen af lignende forslag til planer for lokalområdet.
Valget af vinderprojekt for uddannelsesinstitutionen foretages uafhængigt af de indkomne idéforslag til bebyggelsesplan og vil ikke medføre forsinkelse af projektkonkurrencen og det efterfølgende byggeri. Udarbejdelsen af idéforslag vil ikke i sig selv indebære bindinger om gennemførelse af øvrige projekter, som idéforslaget til bebyggelsesplan måtte lægge op til. Idéforslaget om bebyggelsesplan vil efterfølgende indgå i planmyndighedernes behandling i forbindelse med den forventede udarbejdelse af tillæg til dels Kommuneplanen, og dels til lokalplanen som følge af projektkonkurrencen om den nye uddannelsesinstitution.
I drøftelserne med Ørestadsselskabet, kommunens planmyndigheder og Kultur- og Fritidsforvaltningen er der indgået overvejelser om indpasning af kultur- og fritidsfaciliteter enten i umiddelbar tilknytning til eller eventuelt delvist integreret i den nye uddannelsesinstitution. Det drejer sig blandt andet om biblioteks- og idrætsfunktioner. Disse forhold vil blive belyst nærmere i konkurrenceprogrammet, som derfor også vil indeholde en nærmere beskrivelse af lokalområdet, herunder mulige institutioner - deres funktion og karakter (folkeskole, bibliotek, idræt, parkering m.v.) og den hertil knyttede bygningsvolumen.
Forslag til konkurrenceprogram for den nye uddannelsesinstitution og bebyggelsesplan forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget til godkendelse i mødet den 22. januar 2003. Samtidig forelægges forslag om sammensætning af dommerkomite til bedømmelse af indkomne konkurrenceforslag.
Dommerkomiteen vil blive
foreslået sammensat af et antal medlemmer af Uddannelses- og Ungdomsudvalget
og øvrige medlemmer efter gældende praksis, herunder arkitekt- og
ingeniørfagdommere (som udpeges af organisationerne DAL og FRI) samt fagdommer
med kendskab til uddannelsesforhold. Dommerkomiteen betjenes af et sekretariats-
og rådgivningsteam.
Dommerkomiteen har til opgave at vurdere de indkomne forslag, foretage votering og afgive betænkning med udpegning af et vindende arkitektfirma. Vinderforslaget vil være det forslag, som skal gennemføres, idet der dog vil forestå en omfattende projekteringsfase (op til 1 år), hvor der erfaringsmæssigt vil blive gennemført en bearbejdning og justering af forslaget.
Dommerkomiteens arbejde forventes påbegyndt medio maj 2003 og vil vare ca. en måned. Det er hensigten efter nærmere aftale at tilrettelægge et introduktionsseminar for dommerkomiteen i løbet af maj 2003.
Der kan opstilles følgende tidsplan for det videre arbejde (justeret i forhold til det i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 25. september 2002 omdelte notat af 25. september 2002):
DATO |
EMNE |
BEMÆRKNINGER |
19.11.02 |
Prækvalifikation |
Offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse |
02.01.03 |
Frist for tilmelding |
Arkitektfirmaer byder sig ind |
22.01.03 |
UUU-møde |
Forslag om program for arkitektkonkurrencen, udpegning af deltagende firmaer, sammensætning af dommerkomite samt forelæggelse af anlægsbevilling til programudarbejdelse, afholdelse af konkurrence, honorering af deltagende firmaer og indledende projektering |
13.02.03 |
Konkurrencemateriale |
Udsendes til udvalgte arkitektfirmaer |
Maj 03 |
Dommerkomite |
Introduktionsseminar |
15.05.03 |
Frist |
For aflevering af konkurrenceforslag |
16.05.03 |
Dommerkomite |
Dommerkomite begynder arbejdet |
16.06.03 |
Konkurrence afsluttes |
Dommerkomite afgiver betænkning med vinder |
18.06.03 |
UUU-møde |
Orienteres om dommerkomiteens arbejde |
August 2003 |
|
Projektering af vinderprojekt påbegyndes |
August 2004 |
|
Byggeri påbegyndes |
For at tiltrække udenlandske arkitektfirmaer til at deltage i konkurrencen er det i samråd med kommunens stadsarkitekt og forvaltningens bygherrerådgiver vurderet, at der bør ydes et vederlag på mindst 300.000 kr. til hver af de 8 deltagende arkitektfirmaer i arkitektkonkurrencen.
Da konkurrencen også omfatter idéforslag til en samlet bebyggelsesplan for lokalområdet har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indhentet et forhåndstilsagn fra Økonomiforvaltningen om at bidrage med 150.000 kr. pr. deltagende arkitektfirma. Tilsagnet skal forelægges for Økonomiudvalget, idet midlerne forventes anvist af den af Borgerrepræsentationen fastlagte pulje på 8 mio. kr. til undersøgelser m.v. af offentlige institutioners indpasning i nye bolig-/byområder. Det er således en forudsætning for arkitektkonkurrencens gennemførelse på de her beskrevne vilkår, at Økonomiudvalget afsætter disse midler.
Inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsramme skal der anvises 150.000 kr. pr. deltagende firma eller i alt 1,2 mio. kr. Det bemærkes, at beløbet er indeholdt i den samlede anlægsramme på 236 mio. kr. til ny uddannelsesinstitution, som indgår i budgetaftalen for 2003. Det kan yderligere oplyses, at vederlag til konkurrencedeltagerne om det nye gymnasium på Frederiksberg og i Københavns Amt (Nærum) udgjorde 150.000 kr. henholdsvis 125.000 kr. (vinderen dog 225.000 kr. i sidstnævnte tilfælde).
Udgifterne til vederlag for deltagende arkitektfirmaer og udgifter til udarbejdelse og udformning af det omfattende konkurrenceprogram m.v. samt udgifter til dommerkomiteens arbejde, herunder vederlag til fagdommere m.v. og indledende projektering vil samlet fremgå af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens indstilling om anlægsbevilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 22 januar 2003.
Samtlige udgifter er indeholdt i den samlede anlægsramme på 236 mio. kr., konto 3.41.3 Gymnasieskoler, heraf 79 mio. kr. i 2002 og 157 mio. kr. i 2004 (selvbudgetteringspuljer).
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· På mødet forelægges materiale om udenlandske arkitektfirmaer
Peter Rasmussen
Jørn Larsen