Indskrivning til skoleåret 2004/05
Indskrivning til skoleåret 2004/05
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 6. august 2003
9. Indskrivning til skoleåret 2004/05
UUU 286/2003 J.nr. U124/03
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at der ændres i retningslinierne for indskrivning, så der fremover er én aftenåbning i hver af de to indskrivningsuger på skolerne med virkning fra indskrivningen i november 2003 (indskrivning til skoleåret 2004/05)
at den enkelte skolebestyrelse ud over de to fastsatte aftenåbninger kan fastlægge yderligere aftenåbninger inden for de to indskrivningsuger ud fra lokale forhold og behov
at der gives forældrene mulighed for at indskrive deres barn i forbindelse med den fælles informationsaften om skole og fritidshjem/KKFO med virkning fra indskrivningen i november 2003 (indskrivning til skoleåret 2004/05)
RESUME
Indskrivningen til børnehaveklasse og 1. klasse samt fritidshjem/KKFO foregår i to uger i november måned og med aftenindskrivning på to aftener i hver af de to uger. Desuden afholder den enkelte skole og dertil knyttede fritidshjem/KKFO en fælles informationsaften for kommende forældre.
Erfaringerne i forbindelse med indskrivningen viser, at de to indskrivningsuger er et passende tidsrum i forhold til indskrivningen. Imidlertid er de i alt 4 fastsatte aftenåbninger ikke i overensstemmelse med forældrenes (brugernes) behov og ønsker, idet forældrene i stor udstrækning ønsker at anvende den fælles informationsaften samt individuelle aftaler i dagtimerne til indskrivning.
For at tilpasse ordningen til praksis samt at øge skoler og fritidshjem/KKFOernes mulighed for at målrette deres indsats over for kommende og potentielle forældre, anbefaler forvaltningen, at der fremover er én aftenåbning i stedet for to i hver af de to indskrivningsuger samt, at forældrene får mulighed for at indskrive deres barn på informationsaftenen.
Det foreslås desuden, at den enkelte skolebestyrelse får mulighed for at fastlægge yderligere aftenåbninger inden for de to indskrivningsuger ud fra lokale forhold og behov, ligesom der gives forældrene mulighed for at indskrive deres barn i forbindelse med den fælles informationsaften om skole og fritidshjem/KKFO med virkning fra indskrivningen i november 2003 (indskrivning til skoleåret 2004/05).
SAGSBESKRIVELSE
De nuværende regler om indskrivning og optagelse af elever til børnehaveklasse og 1. klasse i København blev besluttet af Borgerrepræsentationen den 24. september 1998 (BR 452/98) med virkning fra indskrivningen i 1999 (indskrivning til skoleåret 2000/01). Beføjelserne i forhold til retningslinier for indskrivningen blev samtidig delegeret til Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Med vedtagelsen af reglerne blev indskrivningen koncentreret til to uger i november måned og med aftenindskrivning på to aftener i hver af de to uger.
Indskrivningsordningen blev evalueret efter indskrivningen i 2000, og der fandt langt størstedelen af skolerne de to indskrivningsuger som værende af et passende omfang. En stor del af indskrivningen fandt sted i løbet af de to indskrivningsuger.
Det var meget forskelligt fra skole til skole, hvor mange forældre, der benyttede sig af muligheden for aftenindskrivning. Næsten 2/3 af skolerne fandt ikke de 2 x 2 aftenåbninger som passende, og ønskede et færre antal. På baggrund af skolernes besvarelser blev det dog vurderet, at indskrivningen skulle fortsætte efter samme ordning i 2001. Ordningen har endvidere været fulgt ved indskrivningen i 2002.
Mange skoler gør imidlertid jævnligt forvaltningen opmærksom på, at aftenåbningerne ikke stemmer overens med praksis, idet forældrene (brugerne) i stor udstrækning ønsker at anvende den fælles informationsaften samt individuelle aftaler i dagtimerne til besøg, samtale og indskrivning til skole og fritidshjem/KKFO. Samlet set er der derfor en meget ringe udnyttelse af de i alt 4 aftenåbninger i forbindelse med indskrivningen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund i foråret 2003 bedt alle skoler om at besvare spørgsmål om erfaringer med indskrivningen for 2002 (se bilag). For at sikre at besvarelserne fra indskrivning 2000 og 2002 er sammenlignelige, er anvendt nogle af de spørgsmål, som også indgik i undersøgelsen fra 2000. Erfaringerne fra indskrivningen i 2002 er, at:
· 86% af skolerne mener, at de to indskrivningsuger er et passende omfang, mens 13% svarer nej til dette
· 6% af skolerne mener, at 2 x 2 aftenåbninger er passende, mens 87% af skolerne finder, at det er for mange
· en stor andel af indskrivningen finder sted i løbet af de to indskrivningsuger
· indskrivning om aftenen primært finder sted på informationsaftenen og den første aftenåbning
· der på op til halvdelen af skolerne kun indskrives ganske få elever i forbindelse med aftenåbningerne.
Sammenlignes undersøgelserne fra 2000 og 2002 finder et stort antal af skolerne, at de to indskrivningsuger er et passende omfang, idet 84% svarede ja hertil i 2000 og 86% i 2002. Der er også stadig en stor andel af indskrivningen, der finder sted i løbet af de to indskrivningsuger. Der er derimod en markant stigning i antallet af skoler, der finder, at de 2x2 aftenåbninger er for meget, idet tallet er steget fra 67% i 2000 til 87% i 2002. Andelen af skoler, der finder antallet af aftenåbninger passende, er dermed også faldet fra 30% til 6%. Årsagen er som nævnt, at forældrene i stor udstrækning anvender den fælles informationsaften samt individuelle aftaler i dagtimerne til indskrivning.
På baggrund af de indhentede erfaringer i forbindelse med indskrivningen i 2000 og 2002 anbefaler forvaltningen, at der fremover er én aftenåbning i hver af de to indskrivningsuger samt, at forældrene i overensstemmelse med praksis får mulighed for at indskrive deres barn på informationsaftenen. Endvidere anbefales, at den enkelte skolebestyrelse udover de to fastsatte aftenåbninger kan fastlægge yderligere aftenåbninger inden for de to indskrivningsuger ud fra lokale forhold og behov. Anbefalingerne vil give skoler og fritidshjem/KKFO mulighed for bedre at kunne målrette deres lokale indsats og markedsføring i forhold til kommende og potentielle forældre.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Skolernes erfaringer fra indskrivningen til skole og fritidshjem/KKFO i 2002
Peter Rasmussen Ann
Granum