Mødedato: 06.02.2002, kl. 08:00

Forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune

Forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. februar 2002

 

8. Forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune

UUU 65/2002 J.nr. U26/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender, at bemærkningerne, som fremgår af sagsbeskrivelsen, sendes til Miljø- og Forsyningsudvalget

 

 

RESUME

Rådet for Bæredygtig Udvikling i København afsluttede sit arbejde i efteråret 2001 og sendte i overensstemmelse med sit kommissorium sine forslag til mål mv. til Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

Miljø- og Forsyningsudvalget har besluttet at sende rådets forslag i høring i de øvrige faste udvalg. Rådets forslag med udvalgenes bemærkninger behandles derefter i Miljø- og Forsyningsudvalget, hvorefter det videresendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede i 1999 at nedsætte et Råd for Bæredygtig Udvikling i København.

Rådet fik til opgave at foreslå mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune. Rådet skulle samtidigt foreslå, hvordan borgerdeltagelsen og det tværsektorielle samarbejde kan fremmes, og hvordan Agenda 21-tanken kan udbredes til private virksomheder, organisationer og borgergrupper.

Rådets forslag er blevet til på baggrund af bl.a. en høring af fageksperter og organisationer samt to store konferencer, hvor offentlige og private miljøaktører i København har drøftet miljøsamarbejde samt rådets forslag til mål.

De af rådets forslag til mål, der ligger helt eller delvist indenfor Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ressortområde, er følgende:

  1. Alle fødevarer, som anvendes i Københavns Kommunes daginstitutioner, skoler og gymnasier, skal være økologisk produceret senest i 2003
  2. Alle kommunens daginstitutioner, skoler og gymnasier er miljøcertificerede i 2005
  3. Alle kommunens daginstitutioner har implementeret tankerne om det bæredygtige samfund i deres virksomhedsplaner og målsætninger i 2005
  4. Alle kommunens skoler har i 2005 implementeret tankerne om den grønne skole og det bæredygtige samfund i deres målsætning, udviklingsplaner og læseplaner
  5. Alle kommunens skoler er i 2005 knyttet til og har mulighed for at modtage undervisning fra en mininaturskole, en økobase samt anden naturskole.
  6. Antallet af skolebesøg på kommunens miljøinstitutioner er fordoblet frem til 2005, herunder besøg på grønne virksomheder.
  7. Antallet af Grønt Flag skoler i København er mindst 25 i år 2005.

Samtlige problemstillinger, der indgår i ovennævnte forslag, er allerede i større eller mindre omfang implementeret i det udviklingsprogram for folkeskoler og klubber/fritidshjem vedr. bæredygtig udvikling, som er vedtaget af Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Udviklingsprogrammet "grøn skole og institution i København – på vej mod en bæredygtig udvikling" omfatter de indsats- og fokusområder Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen tidligere har arbejdet med indenfor naturvidenskab, sundhed, økologiske fødevarer samt natur- og miljø. Det betyder bl.a., at arbejdet med naturskolerne, økobaser og Miljøtjenestens aktiviteter f.eks. Energi- og Vandværkstedet også indgår i udviklingsprogrammet.

Målet med programmet er at styrke undervisningen på en række områder f.eks.:

  • naturvidenskabelige fag
  • kroppen, sundhed og friluftsliv
  • natur og miljø
  • etik, moral og værdier
  • den internationale dimension
  • den praktisk/musiske dimension

Ideen er, at de skoler og institutioner, der vil arbejde med bæredygtighed, kan starte mange steder og på forskellige niveauer. Udgangspunktet er den enkelte skoles eller institutions eget behov og kultur, men må være konkret. Det drejer sig om barnets og skolens/institutionens hverdag. Er forbrug af ressourcerne og de daglige vaner hensigtsmæssige?

Det handler også om medbestemmelse og medansvar og demokratiets rettigheder og pligter.

Målet vedr. indførelse af økologiske fødevarer harmonerer med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens bestræbelser på at realisere projektet "Københavns Økologiske Sunde Skolemad", der over de næste 3 år skal tilbyde mad til skoleboder i samtlige kommunale folkeskoler i byen. Finansieringen af projektet er i øjeblikket usikker på grund af bl.a. regeringens udspil til sanering af råd, puljer mv., hvor Børnekostpuljen, der har givet forhåndstilsagn om 11,2 mill. kr. til projektet, hvor tilsagn fra Innovationspuljen under Fødevareministeriet på 1 mill. kr. samt 6,7 mill. kr. fra puljen Tilskud til Grønne Indkøb, bliver berørt.

Rådet for Bæredygtig Udviklings mål vedrørende miljøcertificering af institutionerne i år 2005 vurderes som meget ambitiøst i relation til opgavens omfang og de økonomiske konsekvenser. Miljøtjenesten og Bygningsafdelingen har netop i samarbejde med Miljøkontrollen indledt et pilotprojekt på seks Vanløseskoler med det formål at udvikle et koncept for miljøcertificering af børne- og uddannelsesinstitutioner. Pilotprojektet har modtaget støtte fra kommunens Dogme-2000-pulje vedr. miljøcertificering.

Målet vedr. implementering af tankerne om bæredygtig udvikling i skolernes målsætning, udviklingsplaner og læseplaner samt i institutionernes virksomhedsplaner og målsætning er helt på linie med den overordnede målsætning, og de handleplaner, der er arbejdet efter i det hidtidige indsatsområde i Uddannelses– og Ungdomsforvaltningen om Grøn skole og i det nuværende udviklingsprogram om bæredygtighed. I denne sammenhæng kan det også nævnes, at det landsdækkende og europæiske miljøundervisningsprojekt "Grønt Flag – Grøn Skole" er udviklet og afprøvet i København. Ca. 10 skoler i kommunen har det grønne flag (visse skoler har taget det flere gange), og ca. 20 skoler har arbejdet/eller arbejder med større eller mindre elementer af projektet.

Vedr. institutionerne arbejdes der i øjeblikket med at udvikle en pendant til det grønne flag. En ide, der skal udvikles i samarbejde mellem Miljøtjenesten og de to forvaltninger Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen, der står bag denne samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Målet er bl.a. at engagere institutionerne på miljøområdet og koble en egentlig miljøcertificering sammen med det pædagogiske arbejde og børnenes hverdag.

Rådets anbefalinger vedr. økobaser, naturskoler mv. stemmer overens med Uddannelses– og Ungdomsforvaltningens målsætning på området. For at leve op til at kunne servicere alle skoler mangler dog etablering af to økobaser samt dækning af driftsudgifter til fire, hvilket beløber sig til henholdsvis kr. 200.000 og kr. 400.000 årligt. Desuden mangler der etablering og drift af tre mininaturskoler, der vil koste henholdsvis kr. 120.000 og kr. 150.000 årligt. Dertil må påregnes en mindre driftsudvidelse for Kalvebod Naturskoles vedkommende således, at den fysiske kapacitet kan udnyttes fuldt ud.

 

Økonomi

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil anbefale, at der i videst muligt omfang arbejdes med at realisere rådets anbefalinger inden for de økonomiske rammer af 2002.

For 2003 vil rådets anbefalinger indgå i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets temadrøftelser.

 

Miljøvurdering

Der er betydelige miljømæssige konsekvenser, hvis rådets mål gennemføres. En egentlig miljøkonsekvensvurdering ved de enkelte mål er ikke foretaget.

Overordnet kan nævnes:

Miljøcertificering af Uddannelses– og Ungdomsforvaltningens institutioner vil utvivlsomt føre til betragtelige besparelser på f.eks. forbruget af varme, el og vand med de deraf afledte positive konsekvenser for både lokalt og globalt miljø og økonomi. En række andre forhold, der indgår i certificering som f.eks. indkøbspolitik, vil have positiv betydning globalt set.

Indførelse af økologiske fødevarer i institutionerne vil have positiv effekt på både børnenes sundhed og det lokale miljø i produktionsområderne.

For alle målenes vedkommende gælder, at de styrker miljøbevidstheden hos såvel børn, pædagoger, lærere og forældre.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Høringsbrev fra Miljø- og Forsyningsudvalget af 13. december 2001
  • Bilag 2: Forslag til mål for en bæredygtig udvikling i Københavns Kommune fra Rådet for Bæredygtig Udvikling i Københavns Kommune

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

 

 

 

 

 

Til top