Principper for etablering og modernisering af faglokaler
Principper for etablering og modernisering af faglokaler
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. december 2001
9. Principper for etablering og modernisering af faglokaler
UUU 379/2001 J.nr. U208/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at vedlagte redegørelse om principper for etablering og modernisering af faglokaler i de københavnske folkeskoler godkendes
RESUME
På baggrund af et forslag fra borgerrepræsentant Karen A. Hækkerup (A) fremlagde forvaltningen på udvalgsmødet den 15. august 2001 en redegørelse vedr. principperne for indretning og modernisering af faglokaler – inkl. belysning af indretningsmulighederne på en række konkrete skoler.
Udvalget tog forvaltningens redegørelse til efterretning og besluttede samtidig, at forvaltningen skulle nedsætte et ekspertudvalg med henblik på udarbejdelse af en redegørelse for faglokaler på fremtidens skoler. Redegørelsen, der skulle færdiggøres inden 31.december 2001, fremlægges hermed til udvalgets godkendelse
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Med baggrund i udvalgets beslutning den 15. august 2001 har en arbejdsgruppe i forvaltningen med afsæt i den på mødet den 15. august fremlagte redegørelse vedr. indretning mv. af faglokaler udarbejdet vedlagte redegørelse: Undervisningens organisering og de fysiske rammer, der vedlægges som bilag.
I redegørelsen er beskrevet en række principper for indretning af faglokaler i fremtidens skoler. Redegørelsen og principperne heri er baseret på "Målsætning 2000 for Folkeskolen i København".
Generelt
For at sikre at skolerne kan rumme fremtidige undervisnings- og læringsformer, er det vigtigt at tænke i helheder. På den enkelte skole må det derfor overvejes, hvordan de faglige områder kan spille sammen med basisområderne – dvs. at fagområderne og basisområderne må ses i sammenhæng med skolens samlede struktur. Fastlæggelse af principper vedrørende faglige områder får derfor også indflydelse på indretning af basisområderne.
Basisområderne vil typisk være inddelt i trin - indskoling, mellemtrin overbygning. Men der vil også være skoler, der vælger at opdele sig i spor. Derfor er det vigtigt at indretningen af basisområderne ikke begrænser mulighederne for forskellig organisering af skolen.
Basisområderne skal tilgodese den enkeltes fordybelse, understøtte mindre gruppers arbejde samt styrke fællesskabet. Områderne indrettes, så der opnås balance mellem en fleksibel, almen anvendelse og det faglige områdes særlige krav til indretning, sikkerhed, materialeøkonomi og vedligeholdelse.
For at sikre en øget fleksibilitet og en bedre udnyttelse af de bygningsmæssige ressourcer kombineres og samles beslægtede fag og funktioner. Det skal bemærkes, at områdeopdelingen ikke fuldt ud følger folkeskolelovens fagområder. Det er på én gang udtryk for, at verden forandrer sig, og at fokus ikke er fagene, men funktionerne.
Som organisationsprincip er værksteder/laboratorier placeret i tilknytning til et fælles centralrum. Værkstederne/laboratorierne er indrettet efter funktioner.
Overordnede principper for indretning af basisområder og faglige områder
I redegørelsen foreslås følgende overordnede principper for indretning af basisområder og faglige områder i de københavnske folkeskoler. Disse principper gælder både for skoler med KKFO og for skoler med tilknyttede fritidshjem:
- Lokaler i basisområder indrettes til forskellig former for undervisning, aktiviteter og samvær.
- I basislokaler skal der være så lidt nagelfast inventar som muligt, så indretningen kan blive fleksibel.
- I basisområdet skal der være vand, strøm og netopkobling så mange former for undervisning kan finde sted.
- Lokalerne i de faglige områder skal kunne rumme flere funktioner til både faglige og tværfaglige formål.
- Traditionelle faglokaler, som kun kan anvendes til ét fag, indrettes ikke.
- Der indrettes faglige områder, hvor de fag, der er beslægtede, ligger i forbindelse med hinanden. På den måde kan man udnytte fælles depoter og faciliteter. Herved opnås en bedre udnyttelse af de fysiske ressourcer.
- Selvom lokaler indrettes med flere funktioner, er det vigtigt at bevare den særlige faglige atmosfære, som kendetegner faglige områder. Fagområdet skal stadig kunne noget andet og mere end basisområdet.
- De faglige områder skal i princippet kunne benyttes af alle aldersgrupper, og de indrettes, så det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, at også yngre børn benytter lokalet.
- Det skal være muligt at grupper af børn fra indskolingen, mellemtrinet og de store elever arbejder samtidig i områderne.
- Det skal være muligt, at mindre grupper arbejder selvstændigt i fagområderne.
Lokale hensyn
Forvaltningen lægger stor vægt på, at udbygningen og moderniseringen af skolerne foregår i tæt samarbejde med skolernes bestyrelser og personale og tager afsæt i de lokale pædagogiske ønsker, forudsætninger, udviklingsplaner mv. Derudover er det vigtigt at udbygningen tager højde for den enkelte skoles fysiske rammer, de planlægningsmæssige forhold på stedet samt evt. andre forhold af lokal karakter, der har afgørende betydning for moderniserings- og udvidelsesmulighederne på den enkelte skole.
Der kan imidlertid være situationer, hvor en skole med henvisning til særlige lokale ønsker eller behov lægger afgørende vægt på en indretning af et faglokale eller fagområde, der afviger væsentligt fra de overordnede principper.
I sådanne situationer indstilles det af hensyn til den pædagogiske udvikling på skolerne, at principperne om samling af faglokalerne i fagområder og indretning af fleksible værkstedsområder vejer tungere end særlige lokale indretningsønsker.
Det skal endelig understreges, at gennemførelse af principperne kan begrænses af de økonomiske omkostninger samt af de fysiske muligheder på den enkelte skole.
En godkendelse af principperne vurderes ikke umiddelbart at få økonomiske konsekvenser. Der er i anlægsøkonomien for Perspektivplan 2000 taget højde for en gennemførelse af principperne (over en årrække). Takten i gennemførelsen vil være afhængig af de løbende anlægsbudgetter.
Ingen
BILAG VEDLAGT
- Undervisningens organisering og de fysiske rammer
Peter Rasmussen
Jørn Larsen