Forankring af Værestedet Joker
Forankring af Værestedet Joker
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. december 2001
15. Forankring af Værestedet Joker
UUU 385/2001 J.nr. U206/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at forslaget om at værestedet Joker forankres som en satellit til Fritids- og Ungdomsklubben i Sundby Algård sendes til høring
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 24. februar 1999 at etablere et socialpædagogisk værested for de utilpassede unge i alderen 13 – 18 år i Sundby Syd i samarbejde med Lokalcentret Sundby Syd og det boligsociale arbejde. Værestedet blev etableret som projekt for et år og blev på udvalgsmødet 4. oktober 2000 forlænget til 31. december 2001.
Værestedet Joker fungerer som brobygger til de eksisterende institutioner og som brobygger mellem de unge og andre unge i området. Samtidig bidrager værestedet til en kvalificering og videreudvikling af klubarbejdet. Siden værestedets åbning er der sket en udvikling hos de unge, der benytter værestedet, og lokalområdets forhold til de unge i positiv retning. Det intensive arbejde har tydeliggjort, at der i boligområdet er behov for et fortsat kontinuerligt arbejde med de utilpassede større børn og unge. Der er nye og yngre grupper på vej, der kræver opmærksomhed.
Værestedets konstruktion, hvor det kun har fungeret for et år af gangen, har betydet udskiftning i personalegruppen. Derudover har der været behov for ansættelse af en daglig leder, hvorfor en forankring af værestedet til Sundby Algård fritidscenter foreslås pr. 1. januar 2002.
SAGSBESKRIVELSE
Status
Værestedet blev etableret i begyndelsen af 1999 i det almene boligbyggeri Remise- og Dyvekevænget i Sundby Syd. Der bor ca. 250 unge mellem 13 og 18 år, heraf er en stor del af anden etnisk baggrund end dansk. Værestedet holder åben tre aftener om ugen, desuden forlægger personalet sammen med de unge aktiviteterne til Sundby Algård Fritidscenter en aften om ugen.
Værestedet besøges i åbningstiden af mellem 35 og 45 unge. Brugergruppen kan overordnet inddeles i to grupper. En lille gruppe meget udfordrende unge, der kræver en særlig indsats og et intenst samarbejde med andre interessenter herunder skole og eventuel arbejdsplads. Resten af brugergruppen består af flere grupper af unge, der kan inddeles efter alder, etnicitet og andre forhold. Gældende for så godt som alle de unge er, at de har større eller mindre problemer i forhold til familie, skole og arbejde.
Siden værestedets åbning er der sket en udvikling både hos målgruppen og i lokalområdet, der har bevirket, at der generelt ses mere positivt på de unge. Dette har bl.a. medført, at flere af de unge har fået et bedre udgangspunkt for deres videre ungdomsliv, end de ville have haft uden værestedet og dets medarbejdere.
Det intensive arbejde i boligområdet har betydet, at det er blevet tydeligt, at der i området Remise - og Dyvekevænget er flere grupper af større børn og unge, der har brug for et særligt socialpædagogisk arbejde. De erfaringer, der er gjort med den oprindelige ungdomsgruppe, kan der bygges videre på i arbejdet med de nye og yngre grupper af unge. En tidligere indsats kan forhindre, at de kommer i samme negative udvikling som den ældre gruppe.
Værestedet fungerer som et supplement til de eksisterende klubtilbud og muligheder i lokalområdet. Det er for de fleste brugeres vedkommende nødvendigt, da de unge ikke er meget for at forlade deres lokalområde. Blandt andet har det derfor vist sig at være meget vanskeligt at integrere de unge i de andre klubber i Sundby Syd.
Personale
Der er tilknyttet to fuldtidsmedarbejdere samt tre timelønsansatte på 12 timer om ugen. Den ene deltidsansatte er ansat til pigearbejdet. Der udveksles medarbejder med Sundby Algård, og der kommer en medarbejder fra projekt "Vendepunktet" i Værestedet en gang ugentligt. Der er i gennemsnit to frivillige tilknyttet projektet.
Da projektet har fungeret for et år ad gangen, har der kun kunnet ansættes personale for en tidsbegrænset periode. Dette har betydet, at der har været en stor udskiftning blandt personalet, da de har søgt andet og mere stabilt arbejde. Denne manglende kontinuitet i personalegruppen over en længere periode har haft en stor effekt på arbejdet med de unge. Relationen og dialogen mellem de voksne og de unge er det vigtigste pædagogiske redskab, hvorfor det er vigtigt med en kvalificeret og kontinuerlig personalegruppe. Hvis værestedet i fremtiden skal kunne garantere et kontinuerlig arbejde i forhold til gruppen af utilpassede unge, kræver det desuden, at der tilføres en ekstra fuldtidsmedarbejder, som kan fungere som stedets daglige leder.
Samarbejdet med interessenterne
Udover at der er udviklet et samarbejde mellem Joker og Fritids – og Ungdomsklubben Sundby Algård, arbejder værestedet sammen med mange andre interessenter i området. Der er en løbende kontakt til Dyvekeskolen, hvor både skoleleder og lærere er positive over for et samarbejde. Desuden er der et samarbejde med "Vendepunktet", Biblioteket, Fremad Amager Boldklub og Ungehuset i Norgesgade.
Ligeledes har værestedet etableret en god kontakt til politiet via med Sierra 4 på Station 4.
Fremtiden
Værestedet Joker forankres som en satellit til Fritidscentret Sundby Algård pr. 1. januar 2002. Leder, personale og forældrebestyrelse i Sundby Algård har givet tilsagn om, at de mener, det er en god ide med en sammenlægning. Dette tilsagn er dog givet under forudsætning af, der ansættes en afdelingsleder i værestedet.
At værestedet forankres i Fritidscentret Sundby Algård og ikke i Fritidscentret Remisevænget, der ligger i samme bygning, skyldes først og fremmest, at Sundby Algård arbejder med de større børn og unge mellem 9 og 18 år, hvor Remisevængets arbejde stopper ved 13 år. Det har derfor i hele værestedets levetid været mest naturligt at samarbejde med Sundby Algård, da det har været muligt at arbejde med intergation af de unge i forhold til ungdomsklubben.
Derudover vil der fortsat være et forpligtende samarbejde med Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen ( Lokalcenter Sundby syd) og byudvalget.
Målsætning:
- at sikre kontinuitet i åbningstider og personalegruppe
- at arbejde med og rumme unge med særligt behov for støtte
- at hjælpe og rådgive de unge for at øge deres forståelse og mulighed for at begå sig i det omkringliggende samfund
- at de unge får kontakt med stabile voksne, der har tid til dem, kan støtte deres udvikling og fokusere på deres positive sider
- at udbygge eksisterende og etablere nye netværk til integration og udvikling af de unges forståelse for det omkringliggende samfund
- at skabe rammer for de unges indflydelse på dagligliv og aktiviteter i Jokeren med udgangspunkt i de unges ressourcer
- at de unge, når de nærmer sig 18 år, er bevidste og rustet til at tage ansvaret for eget liv og udvikling
I dag dækkes ressourcerne til værestedet af Uddannelses - og Ungdomsforvaltningen, Familie – Arbejdsmarkedsforvaltningen (Lokalcenter Sundby Syd) og det boligsociale arbejde (byudvalget).
Socialcenter Sundby Syd vil forsat i en fremtidig model bidrage med lønmidler svarende til 49 medarbejdertimer.
Byudvalget bidrager i år 2002 med 80.000 kr. fortrinsvis til uddannelse og supervision af personalet.
Derudover har byudvalget v / Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen søgt Indenrigsministeriets retspulje i år 2002 til løntimer og aktiviteter i alt 185.000 kr.
Uddannelses - og Ungdomsforvaltningen bidrager på nuværende tidspunkt med 43 medarbejdertimer.
En forankring af værestedet pr. 1. januar 2002 vil fremover betyde, at Uddannelses - og Ungdomsforvaltningens andel forøges med lønmidler og daglig drift i alt 470.000 kr.
Når midlerne fra byvalget i år 2003 ophører, forøges Uddannelses - og Ungdomsforvaltningen andel yderligere med lønmidler og daglig drift i alt 265.000 kr.
Ressourcen til Værestedet dækkes af de eksisterende ressourcer på klubområdets konto 5.16.1.
Uddannelses - og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 5. december 2001 sendes til høring hos de berørte parter herunder samarbejdspartnerne samt Integrationsrådet og Integrationsudvalget med en frist på 6 uger.
BILAG
Ingen