Etablering af pigeklub i Ungdomsskolen
Etablering af pigeklub i Ungdomsskolen
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. december 2001
14. Etablering af pigeklub i Ungdomsskolen
UUU 384/2001 J.nr. U205/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget
at udvalget tiltræder forslaget om etablering af en pigeklub i ungdomsskolen
RESUME
I 1999 blev der under "Det Boligsociale Projekt" i Holmbladsgadekvarteret etableret et pigeklubprojekt. Projektperioden afsluttes den 31. december 2001. Pigeklubprojektet foreslås nu forankret som en pigeklub i Ungdomsskolen på Amager i Jemtelandsgade. Pigeklubben skal indgå i et tæt pædagogisk og personalemæssigt samarbejde mellem Amager Ungdomsskole og Københavns Kommunes Junior- og Ungdomsklub "Ungehuset" i Norgesgade. Et sådant formaliseret samarbejde vil sikre, at pigeklubben får en tæt tilknytning både til Ungdomsskolens åbne læringsmiljøer og til det socialpædagogiske klubtilbud i Ungehuset.
I 2001 er budgetmidlerne sikret, idet projektet løber indtil 31. december 2001.
I forhold til budgetmidlerne for 2002 udgør de samlede drifts- og lønudgifter til pigeklubben 395.700 kr. Indenrigsministeriet har bevilget 280.000 kr. til pigeklubben og de boligsociale midler udgør 33.000 kr. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal således alene finansiere 66.450 kr. til pigeklubben inden for forvaltningens udmeldte budgetramme.
Fra 2003 skal Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finansiere udgifterne til Pigeklubben inden for forvaltningens udmeldte budgetramme, idet "Det Boligsociale Projekt" dog har givet tilsagn om finansiering af udgiften til husleje på 45.700 kr. indtil udgangen af 2003.
SAGSBESKRIVELSE
Den nordlige del af Amager er karakteriseret ved en høj befolkningstæthed og mange familier med etnisk minoritetsbaggrund. Et stort antal af pigerne fra disse familier anvender ikke de eksisterende fritids- og klubtilbud. Pigerne er ikke særlig synlige, og de har et meget begrænset eller slet intet socialt netværk, idet deres forældre begrænser pigernes bevægelsesmuligheder til hjemmet. Derudover er skoleskift, utilstrækkelige danskkundskaber og lavt selvværd en medvirkende årsag til, at disse piger befinder sig i en sårbar og marginaliseret position.
På den baggrund blev der efter en bevilling fra Indenrigsministeriets restpulje i 1999 etableret et pigeklubprojekt under "Det Boligsociale Projekt" i Holmbladsgadekvarteret i Holmbladsgade. Pigeklubprojektet blev oprettet som et tilbud om fritidsaktiviteter og socialt fællesskab, og med projektet ønskede "Det Boligsociale Projekt" at skabe en netværksstruktur fortrinsvis for unge indvandrerpiger med det formål at bygge bro mellem pigernes kulturelle og sproglige udgangspunkt til institutions- og foreningslivet. Målet hermed var at støtte pigerne i deres skolegang og motivere dem til et aktivt ungdomsliv, for derigennem at bane vejen for pigernes integration i skole, -institutions og foreningslivet.
I pigeklubprojektets første år har der været tilknyttet 15 - 20 piger, og erfaringerne har vist, at det kan lade sig gøre at vende forældrenes skepsis og modstand mod skolen og foreningslivet. Gennem besøg i hjemmene og via dialog med forældrene, er det således i langt de fleste tilfælde lykkedes at skabe en gensidig tillid og forståelse mellem forældrene og pigeklubben.
Pigeklubprojektet udløber den 31. december 2001.
Det er imidlertid Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen opfattelse, at pigeklubprojektet bør fortsætte som en pigeklub i Ungdomsskolen etableret efter Ungdomsskoleloven.
Pigerne tilknyttet pigeklubprojektet har ønsket, at pigeklubben frem over bliver forankret som en integreret del af ungdomsskolens virksomhed. Dette ønske er blevet aktualiseret ved, at Amager Ungdomsskolecenter er flyttet ind i Jemtelandsgade.
Endvidere anbefales forankringen til Ungdomsskolen af styregruppen, således at pigerne kan få mulighed for at kvalificere en del af sine aktiviteter i forhold til et skolebaseret indhold samtidig med, at klubben fungerer som den trygge ramme, der er en nødvendig forudsætning for, at pigerne overhovedet kan tage del i aktiviteterne. Dette forudsætter en udbygning af samarbejdet mellem ungdomsskolen og den nærliggende klub "Ungehuset" i Norgesgade, hvorfor der skal udarbejdes en forpligtende samarbejdsaftale mellem "Ungehuset" og ungdomsskolen.
Samarbejdet etableres i forhold til det pædagogiske indhold og et personalemæssigt samarbejde i pigeklubben. Formålet med samarbejdet er at sikre personaledækning i pigeklubbens åbningstid samt en effektiv brobygning mellem pigeklubben og aktiviteterne i ungdomsskolen og "Ungehuset". Udover de læringstilbud, som ungdomsskolen indeholder matematik, dansk, engelsk for tosprogede, foto, syning og design m.v., vil ungdomsskolen tilbyde specielt tilrettelagt undervisning i aerobic og edb på søndag eftermiddage for pigeklubbens medlemmer og deres mødre. Derudover vil "Ungehuset" og ungdomsskolen afholde fælles tema aftener om almene emner for pigeklubben f.eks. om erhvervsinformation m.v. Det er hensigten, at pigeklubben skal have åbent 3 gange ugentligt i 5 timer ad gangen.
Det er intentionen, at styregruppen for pigeklubprojektet skal fortsætte som en følgegruppe til pigeklubben i ungdomsskolen og udvides med en repræsentant for henholdsvis ungdomsskolen og Fritidshjems- og Klubområdet.
Netværksgruppen skal fortsætte uforandret i forhold til pigeklubben i ungdomsskolen.
Ungdomsskolens bestyrelse godkendte på sit møde den 4. oktober 2001, at der etableres en pigeklub i Amager Ungdomsskole.
Som led i beslutningen om indførelse af ny klubstruktur i Københavns Kommune har Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 13. september 2000 besluttet, at der efter en konkret beslutning i udvalget kan etableres klubtilbud efter lov om ungdomsskoler. Dette blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 2. november 2000.
Det er således mulighed for efter ungdomsskoleloven at etablere klub- og anden fritidsvirksomhed inden for kommunens ungdomsskoletilbud. Muligheden for efter konkrete beslutninger i Uddannelses- og Ungdomsudvalget at etablere klubvirksomhed i ungdomsskoleregi vil derfor efter lov om ungdomsskoler § 3, stk. 3 blive forelagt for Folkeoplysningsudvalget til udtalelse.
I henhold til bekendtgørelsen om ungdomsskolens virksomhed er det en forudsætning for oprettelse af klubvirksomhed i ungdomsskolen, at klubvirksomheden gennemføres på samme økonomiske vilkår som tilsvarende virksomhed efter lov om støtte til folkeoplysning. Det betyder, at tilbudet skal stå åbent for alle unge, og at der skal være ensartede økonomiske vilkår for deltagelse i klub- og anden fritidsvirksomhed, uanset om den etableres efter ungdomsskoleloven eller efter folkeoplysningsloven.
Budgetmidlerne for 2001 er sikret, idet projektet løber indtil den 31. december 2001.
I forhold til budgetmidlerne for 2002 udgør de samlede drifts- og lønudgifter til pigeklubben 395.700 kr. Indenrigsministeriet har bevilget 280.000 kr. til pigeklubben og de boligsociale midler udgør 33.000 kr. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal således alene finansiere 66.450 kr. til pigeklubben inden for forvaltningens udmeldte budgetramme.
I 2003 har "Det Boligsociale Projekt" givet tilsagn om finansiering af udgiften til husleje på 45.700 kr. frem til udgangen af 2003. De øvrige midler til pigeklubben skal finansieres af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen inden for den udmeldte budgetramme i alt 340.000 kr.
Folkeoplysningsudvalget har fået forslag om etablering af nye ungdomsklubber under lov om ungdomsskoler efter konkrete beslutninger i Uddannelses- og Ungdomsudvalget til udtalelse. Udtalelsen forventes fremlagt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde.
Integrationsrådet og Integrationsudvalget orienteres om sagen.
BILAG VEDLAGT
Ingen