Helhedsplan for udbygning af Ungdomsskolen i Utterslev og kapitalbevilling til igangsættelse af 1.etape
Helhedsplan for udbygning af Ungdomsskolen i Utterslev og kapitalbevilling til igangsættelse af 1.etape
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. december 2001
12. Helhedsplan for udbygning af Ungdomsskolen i Utterslev og kapitalbevilling til igangsættelse af 1.etape
UUU 382/2001 J.nr. U186/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at helhedsplanen for Ungdomsskolen i Utterslev godkendes
at der under forudsætning af godkendelse af helhedsplanen gives kapitalbevilling til gennemførelse af etape 1A på 7.99 mill. kr.
at
lejemålet med Idrætsforeningen "Comet" opsiges som led i en gennemførelse af helhedsplanen
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte den 7. juni 2000 "Rapport om ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune". Rapporten omhandler den gruppe af unge, som har modtaget vidtgående specialundervisning efter Folkeskolelovens § 20,2, men som på grund af deres handicap ikke efterfølgende kan benytte de eksisterende almindelige ungdomsuddannelser. Af rapporten fremgår blandt andet, at der er behov for at udvide kapaciteten og ændre de eksisterende tilbud, hvis denne gruppe af unge skal have et kvalificeret tilbud om en ungdomsuddannelse svarende til øvrige unge i kommunen.
I rapporten foreslås en udvidelse af kapaciteten samt opkvalificering af tilbudet ved en geografisk spredt udbygning uden for det eksisterende tilbud til en samlet kapacitet på i alt ca. 125 elever inkl. den eksisterende Ungdomsskole i Utterslev ( UiU). En del af udbygningen forudsættes gennemført i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. I rapporten er anført en økonomisk ramme på godt 60 mill. kr. (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens andel) for den forventede udbygning (ekskl. evt. grund- og ejendomskøb).
I forbindelse med forhandlinger om køb af det selvejende tidligere plejehjem "Lillehjem" i Utterslev (tæt på UiU) undersøgte forvaltningen i samarbejde med skolen mulighederne for at realisere en væsentlig del af udbygningen ved at gennemføre en mere samlet udbygning i stedet for den geografisk spredte udbygning, rapporten lægger op til. Undersøgelserne viste, at det var muligt at nå de ønskede målsætninger gennem en samlet udbygning, - men desværre lykkedes det ikke at overtage "Lillehjem".
Forvaltningen drøftede i stedet muligheden for at gennemføre den nødvendige udbygning på det nedlagte kommunale plejehjem "Granbo" med Ungdomsskolen, men denne løsning blev afvist af skolens bestyrelse. For at imødekomme det stigende kapacitetsbehov iværksatte forvaltningen i juni 2001 derfor arbejdet med udarbejdelse af en helhedsplan for en udbygning af skolen inden for rammerne af det eksisterende grundareal på Horsebakken.
I helhedsplanen udbygges skolen fra de nuværende 40 pladser til 90 pladser (9 grupper) over en årrække. Selve byggeriet vil stå færdigt i 2006, men kapaciteten på de 90 pladser vil efter planen allerede være til stede i 2003. Samtidig ændres de fysiske rammer, således at skolen kan rumme elevgrupper med meget forskellige funktionsniveauer – bl.a. unge med særlige behov, kontakthæmmede/autister og elever med multiple funktionsnedsættelser, som ikke i dag har et undervisningstilbud og som ikke kan undervises på UiU på grund af skolens nuværende fysiske rammer.
I helhedsplanen lægges der op til et nybyggeri på
3.704 m2 inden for rammerne af skolens nuværende grundareal på Horsebakken 19. Størstedelen af skolens eksisterende bygninger, som er 50 år gamle træbarakker, nedrives og erstattes af nyt byggeri.
De samlede byggeomkostninger til gennemførelse af helhedsplanen udgør 54.63 mill. kr., hertil kommer udgifter til fjernelse af forurenet jord og ekstrafundering på 5.81 mill. kr., som skyldes, at arealet tidligere var moseområde. Den samlede anlægsudgift udgør således 60,44 mill. kr. Byggeriet deles i 5 etaper og strækker sig over 4 ½ år.
For at dække behovet for pladser allerede fra skolestart 2002 søges der om kapitalbevilling til projektering og igangsætning af etape 1A i helhedsplanen til en samlet udgift på 7.99 mill. kr. Byggeriet vil ikke kunne ibrugtages før november 2002.
For at give plads til nybyggeriet på grunden vil det være nødvendigt at opsige lejemålet med Idrætsforeningen Comet (dartklub), som har en barakbygning på arealet men lejer grunden af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fremlagde i foråret 2000 en rapport om Ungdomsuddannelsestilbud til unge med særlige behov i Københavns Kommune. Rapporten, der efter høring blandt brugerne, blev godkendt i udvalget den 7. juni 2000, peger på, at der er behov for at udvide kapaciteten af pladser til denne gruppe af unge, og at der er behov for etablering af nye undervisningstilbud, hvis gruppen skal have mulighed for et kvalificeret fritids- og ungdomsuddannelsestilbud. Der foreslås i rapporten en opdeling i 5 forskellige undervisningsmiljøer, som foreslås organiseret i selvstændige afdelinger med en central enhed, som rummer de tværgående funktioner. Samlet kapacitetsbehov på i alt ca. 125 elever opdelt på:
- Afdeling A, for elever, hvor undervisningen retter sig mod en delvis beskyttet voksentilværelse. Udbygningsbehov 60 pladser.
- Afdeling B, for elever, hvor undervisningen retter sig mod en voksentilværelse, der primært er under beskyttede forhold. Udbygningsbehov 20-35 pladser i de kommende 10 år.
- Afdeling C, for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser (autisme, Asperger Syndrom samt beslægtede forstyrrelser) Udbygningsbehov 30 pladser indenfor 10 år.
- Afdeling D, for elever med multiple funktionsnedsættelser. Udbygningsbehov 8-10 pladser indenfor de komme 10 år. Samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
- Afdeling E, undervisning i botræning, samt dag- og aflastningstilbud for elever under afdeling A og C. Kapacitet 5 elever. Samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
- Central enhed: administration, visitation, psykolog, psykiatri, tale- læse- syns- hørepædagog fysio- og ergoterapeuter. Specialisterne skal arbejde på de enkelte afdelinger.
I rapporten er anslået en samlet anlægsøkonomi (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens andel) ekskl. evt. udgifter til ejendoms- og grundkøb i alt godt 60 mill. kr.
Tidligere planer for udbygning af undervisningstilbudet til unge med særlige behov.
Ungdomsskolen i Utterslev (UiU) er det eneste ungdomsuddannelsestilbud, som i dag retter sig mod unge udviklingshæmmede. Det har derfor været naturligt at inddrage skolen i planlægningen, ligesom det har været et udgangspunkt, at skolen bl.a. skulle rumme den centrale funktion.
I forbindelse med forhandlinger om køb af det selvejende tidligere plejehjem "Lillehjem" i Utterslev (tæt på UiU) undersøgte forvaltningen i samarbejde med skolen mulighederne for at gennemføre de nødvendige kapacitetsudvidelser mv. ved at en mere samlet udbygning i stedet for den geografisk spredte udbygning, som rapporten lagde op til. Undersøgelserne viste, at det var muligt at nå de ønskede målsætninger gennem en samlet udbygning, men desværre lykkedes det ikke at overtage "Lillehjem".
Forvaltningen drøftede i stedet muligheden for at gennemføre den nødvendige udbygning af uddannelsestilbudet på det nedlagte kommunale plejehjem "Granbo" med Ungdomsskolen, men denne løsning blev afvist af skolens bestyrelse.
Forslag til helhedsplan
For at imødekomme det stigende kapacitetsbehov iværksatte forvaltningen i juni 2001
derfor arbejdet med udarbejdelse af en helhedsplan for en udbygning af skolen inden for rammerne af det eksisterende grundareal. Indholdet og kravende til helhelhedsplanen er formuleret i samarbejde med repræsentanter fra skolen og skolebestyrelsen i et fælles byggeudvalg med forvaltningen.Forudsætninger for helhedsplanen:
- kapacitetsudvidelse til i alt 90 elever svarende til afdelingerne A-D i rapporten (1)
- kapacitetsudvidelse i 1.etape så det akutte behov i 2002 kan dækkes (2)
- areal- og funktionskrav tager udgangspunkt i en sammenligning med institutionen "Maglemosen" i Københavns Amt. (3)
- vurdering af om de eks. 50 år gamle barakker med fordel kan erstattes af nybyggeri (4)
- vurdering af, om Idrætsforeningen Comet skal opsiges (5)
- anlægsøkonomi svarende til rapporten (6)
Kapacitetsudvidelse (1 og 2):
Skolen har i dag 40 plader, fordelt på 2 elevgrupper. På grund af de eksisterende bygningsfysiske rammer kan der ikke optages elever, som er kørestolsbrugere.
Med helhedsplanen kan skolen efter udbygningen rumme afdelingerne A, B, C og D samt de tværgående funktioner. UiU kan, når skolen er fuldt udbygget, rumme 90 pladser fordelt på de forskellige elevgrupper.Etapedelingen er tilrettelagt så 1. etape kan dække det akutte behov i 2002 – svarende til i alt 20 elever.
Funktions- og arealkrav svarende til Maglemosen i Kbh.'s Amt (3):
Da der ikke i dag i København eksisterer en skole med uddannelsestilbud til den brede gruppe af unge med særlige behov, har forvaltningen i samråd med UiU i vurderingen og drøftelserne af areal- og funktionskrav taget udgangspunkt i en sammenligning med institutionen Maglemosen under Københavns Amt, der stort set har samme elevtal og funktioner som den fremtidige UIU
.Samlet råder Maglemosen over ca. 3.500 m2. UiU vil efter udbygningen få ca. 3.700 m2 til rådighed. Arealerne i de to skolers basis- og fagområder svarer i store træk til hinanden. Forskellen i m2 ligger specielt på administrationsområderne, hvor der er afsat flere m2 på UiU, hvilket skyldes ønsket om at samle de administrative funktioner for hele dette specialområde på UiU – svarende til anbefalingerne i rapporten fra foråret 2000.
Funktionsmæssigt er der lagt vægt på de pædagogiske og undervisningsmæssige funktioner, som UiU skal kunne tilbyde for at kunne rumme elever med et meget bredere funktionsniveau og forskellige diagnoser. Udover de fysiske krav, som skal være opfyldt for at optage elever med multiple funktionsnedsættelser og kørestolsbrugere, er der også en række andre indretningsmæssige krav i forbindelse med grupperum eksempelvis ved undervisning af autister/kontakthæmmede, som skal opfyldes.
Disse krav samt generelle ønsker om opfyldelse af hjemklasseprincippet og muligheden for en differentieret undervisning inkl. de nødvendige faglokaler er tilgodeset i helhedsplanen. I dag har skolen ikke mulighed for at opfylde de varierende fysiske- eller indretningsmæssige krav, ligesom hjemklasseprincippet og differentieret undervisning ikke kan praktiseres.
Nedrivning af eks. 50 år gamle barakker eller nybyggeri (4):
Som led i helhedsplanarbejdet er det vurderet, om de ca. 1.100 m2 eksisterende bygninger, hvoraf hovedparten er ca. 50 år gamle barakker med fordel, kan renoveres eller bør erstattes af nybyggeri. For at opfylde areal- og funktionskravene vil det under alle omstændigheder være nødvendigt med ca. 2.600 m2 nybyggeri.
Størstedelen af skolens nuværende bygninger er opført som træpavilloner i perioden 1950-52. I 1997 er der opført en ny administrationsbygning, og i 1998 er der opført en musikpavillon, også de nye bygninger er opført som træpavilloner. Bygningerne ligger spredt på arealet, som parklignende bebyggelse mellem store træer.
En tilstandsrapport viser, at det vil være nødvendigt at afsætte forholdsvis store ressourcer for at bringe de gamle bygningers almene kondition op på et acceptabelt niveau. Ydervæggene er dobbelte trævægge med 5 cm. isolering af papir eller tang, som nu er nedbrudt og ligger i bunden af væggene. Vinduer er utætte og nedslidte og bør udskiftes. Ligeledes er der konstateret begyndende rådskader flere steder.
En langsigtet beregning af de samlede drifts- og anlægsudgifter (50 år) viser ingen afgørende økonomisk forskel mellem fuldt nybyggeri og en kombination af nybyggeri og bevaring/renovering af de eksisterende barakker.
Lægges dertil den sandsynlige højere slutværdi af et fuldt nybyggeri og ikke mindst de meget væsentlige funktionsfordele, der vil være ved at gennemføre et fuldt nybyggeri, fremfor at skulle kombinere et nybyggeri med de eksisterende gamle barakker, er det konklusionen, at de eksisterende barakker bør nedrives og erstattes af nybyggeri.
Helhedsplanen bygger derfor på, at de eksisterende barakker nedrives.
Opsigelse af Comet (5):
Idrætsforeningen Comet lejer en del af grunden til en pavillonbygning på ca. 175 m2, som foreningen selv ejer.
Det er nødvendigt at opsige lejemålet for at kunne gennemføre helhedsplanen, idet bygningen skal fjernes for at give plads til nybyggeriet. I forbindelse med analysearbejdet med helhedsplanen er Idrætsforeningen underrettet om planerne for området. Comet er endvidere underrettet om fremlæggelsen af helhedsplanen og om, at en opsigelse af lejemålet vil være nødvendig, hvis helhedsplanen godkendes.
Anlægsøkonomi (6):
Den samlede anlægsudgift for den i helhedsplanen foreslåede udbygning af UiU er i alt ca. 55 mill. kr. (ekskl. udgifter til forurening og ekstrafundering). Udbygningen omfatter ikke afdelingen E i rapporten fra april 2000.
Anlægsudgiften kan sammenlignes med de i rapporten skønnede 55-60 mill. kr. (ekskl. Ejendomskøb).
Beskrivelse af helhedsplanen
Hovedideen med helhedsplanen er at skabe separate undervisningsmiljøer for de forskellige elevgrupper og samtidig skabe sammenhæng i skolen ved hjælp af tværgående forbindelser i form af gangarealer og fællesrum. Fordelingsarealerne, der er den gennemgående nerve i det samlede byggeri, indrettes så vidt muligt med opholdsmuligheder for mindre grupper. Alle gangarealer fra afdelingerne fører til den centrale foyer og hovedindgangen.
Bortset fra administrationsbygningen er skolen i 1 etage. I skolens stueetage er der uhindret adgang for kørestolsbrugere. Administrationsbygningen forsynes med elevator. Bygningerne udføres som et let elementbyggeri med lette facadematerialer.
Byggeriet udformes som et spredt pavillonbyggeri, der bevarer områdets nuværende lette lyse karakter og bevarer så mange træer som muligt. Udformningen giver mulighed for at gennemføre byggeriet i hensigtsmæssige etaper, ligesom den "spredte" bebyggelse giver mulighed for at udnytte friarealerne optimalt med en kombination af fælles arealer og friarealer til hver enkelt af de 9 elevgrupper.
Det er intentionen at skabe en skole med optimale fysiske rammer omkring de handicappede elever, uden at det er medvirkende til at fremhæve eller forstærke den enkeltes handicap. Hjælpemidler integreres, og rummene gøres lyse, venlige og let forståelige.
For at skabe plads til et samlet nybyggeri på i alt 3.704 m2 skal den eksisterende nye musikpavillon flyttes og anvendes et andet sted. Den eksisterende, nye administrationsbygning bibeholdes, men facaden ændres, så den får samme udtryk som nybyggeriet. Endvidere bibeholdes fundament, kælder og varmecentral under nogle af de eksisterende barakker.
Skolen opbygges med 9 basisområdebygninger med tilhørende funktioner. Generelt er alle basisbygningerne opbygget omkring et centralt grupperum. Hver gruppe har eget toilet, bad og køkken, der alt efter elevgruppens handicap indrettes individuelt. Til grupperummet etableres endvidere et eller flere birum til undervisning og aflastning. Hver gruppe får egen gårdhave, hvor undervisning og ophold kan foregå ugenert.
Hovedindgang og foyer placeres i "administrationsbygningen". I stueetagen i administrationsbygningen indrettes pædagogisk center og elevcafe, - på 1.sal placeres de egentlige administrative funktioner inkl. ledelse, lærerværelse og kontorer til psykolog, ergo- og fysioterapeuter og andre centrale støtte funktioner.
Undervisningen på skolen er dels en decideret fagundervisning, dels en undervisning i praktiske, sociale og personlige færdigheder, som tager udgangspunkt i at styrke eleverne i deres bo- arbejds- og fritidsliv. Der undervises i daglige gøremål for at opnå en større grad af selvhjulpenhed.
Der etableres faglokaler til natur- og teknik, til formning- billedkundskab, til hjemkundskab samt video- redigerings- og fotorum. Undervisningen i hjemkundskab foregår i et produktionskøkken i tilknytning til skolecafeen, hvor eleverne producerer mad som sælges i cafeen. Der etableres træ- cykel- og maskin- og tekstilværksted. Endvidere opføres to store sale, en træningssal og en gymnastiksal, med omklædnings- og bade- og depotfacilliteter. Trænings/multisalen kan opdeles i mindre rum og anvendes blandt andet til fysioterapi. Salen kan mørklægges og bruges til teater. Ved siden af multisalen indrettes et fælles musikrum.
Tidsplan/ etapeplan
Udbygningen er delt i 5 etaper – dog således at 1. etape er delt i 2 underetaper. I etape 1 A etableres 3 nye grupperum. Etape 1 B omfatter yderligere 1 gruppe. Disse grupperumsbygninger samt den eksisterende administrationsbygning skal gennem byggeprocessen fungere som midlertidige grupperum og dække det arealbehov, der opstår ved den etapedelte nedrivning af de eksisterende træbarakker.
Skolen vil allerede efter 2. etape have en kapacitet på 9 grupper, uanset at nybyggeriet ikke afsluttes før i 2006.
Etape 1 A forventes igangsat i foråret 2002 og afsluttet i november 2002. Det er byggeteknisk ikke tidsmæssigt muligt at få byggeriet færdigt før, blandt andet fordi byggeriet skal udbydes i EU-licitation. Etapen omfatter tre nye grupperumsbygninger, som rummer 2 afdelinger for autister/kontakthæmmede og 1 afdeling for elever med multiple funktionsnedsættelser.
De problemer, som forsinkelsen af byggeriet medfører i forhold til skolestart i august 2002, vil blive drøftet nærmere med skolen. Det er på baggrund af meget foreløbige drøftelser med skolen vurderingen, at det vil være muligt at finde acceptable midlertidige løsninger for hovedparten af eleverne i den – trods alt – begrænsede periode. Der er i budgettet afsat 250.000 kr. til evt. midlertidige foranstaltninger.
Byggeriet vil blive udbudt i 2 totalentrepriser. Af tidsmæssige grunde udbydes i første omgang alene etape 1A. Derefter foretages et samlet udbud af de resterende etaper, idet det er erfaringen, at det vil være økonomisk fordelagtigt med så stort et samlet udbud som muligt.
Samlet etapeplan
Etape |
Byggeri |
Nye grupperum |
Ibrugtages |
1A |
Etablering af bygning med 3 grupperum, afgravning af eksisterende terræn. |
3 |
medio 2002 |
1B |
Etablering af 1 ny gruppe |
1 |
medio 2003 |
2 |
Opførelse af ny administrationsbygning |
medio 2003 |
|
3 |
Etablering af gymnastiksal, træningssal, musikrum, natur/teknik- lokale samt 1 grupperum. |
1 |
medio 2004 |
4 |
Nedrivning af eksisterende gymnastiksal, musikhus, grupperum. Etablering af 2 nye grupperum samt værksted. |
2 |
medio 2005 |
5 |
Nedrivning af de sidste eksisterende træbygninger, etablering af 2 grupper, tekstilværksted, vaskerum m.v. Renovering af eksisterende administrationsbygning. |
2 |
medio 2006 |
I forbindelse helhedsplanen er der foretaget en række jordbundsprøver på arealet. Prøverne har vist, at jorden er forurenet. Det betyder, at der skal afgraves 30 cm jord, hvor der er planlagt etablering af fast belægning og 50 cm. jord, hvor der etableres græs. Al afgravet jord skal bortskaffes. Endvidere viser prøverne, at arealet har en såkaldt "blød bund" som skyldes, at arealet er tidligere moseområde. Der skal derfor i forbindelse med byggeriet foretages ekstrafundering. Udgifterne til ekstrafundering og fjernelse af forurenet jord udgør 5.814.348 kr. af den samlede anlægsudgift.
Den samlede anlægsøkonomi til gennemførelse af helhedsplanen inklusiv inventar og undervisningsmidler 60.44 mill. kr., heraf udgør udgifterne til fjernelse af forurenet jord og ekstrafundering 5.81 mill. kr.
Af hensyn til behovet for etablering af pladser allerede i 2002 er det nødvendigt nu at søge kapitalbevilling til gennemførelse af 1. etape. Kapitalbevillingen omfatter nybyggeri af 3 grupperum med tilhørende udearealer og lærerarbejdsrum samt afgravning af eksisterende terræn. Samlet udgift til 1. etape er 7.99 mill. kr. ved indeks 165.
Der kan anvises dækning for udgiften i 2002 på 7.99 mill. kr. på det af budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post
3.07.3 afsatte rådighedsbeløb til den vidtgående specialundervisning for børn og unge.Helhedsplanforslaget er udarbejdet i samarbejde med UiU, høringssvar fra skolen er vedlagt som bilag.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Udtalelse fra Ungdomsskolen i Utterslev
- Bilag 2: Tegningsmateriale: situationsplan, rejst plan, etapeplaner