Mødedato: 05.10.2005, kl. 08:15

Høring om ny bydelsinddeling i København

Høring om ny bydelsinddeling i København

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005

 

 

22.      Høring om ny bydelsinddeling i København

  J.nr. 279028

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsud­valget,

 

at      udvalget godkender forslag til hørings­svar om ny distriktsinddeling

 

 

 

RESUME

Økonomiudvalget har i mødet den 27. september 2005 behandlet et forslag til ny byde lsinddeling i Københavns Kommune, og udvalget har besluttet at sende forslag til høring i de stående udvalg og i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvik­ling.

 

I det foreliggende forslag er fremlagt én model med 8 bydele. Modellen tager udgangspunkt i de nuværende bydelsgrænser, men lægger samtidig op til, at der sker en udskillelse af Vestamager, når befolkningstallet når et niveau, som gør, at området får karakter af at være en selvstændig bydel.

 

Modellen forsøger i vid udstrækning at tage hensyn til, at kontinuiteten i borgerser­vicen kan fastholdes. Samtidig fastholdes den centrale del af byen som en selvstæn­dig bydel af hensyn til områdets særlige bystrukturelle karakter.

 

Forvaltningen foreslår, at udvalget i sit høringssvar bemærker, at der hverken med den nuværende inddeling eller den foreslåede inddeling er fuld overensstem­melse mellem bydelsinddeling og skoledistriktsinddelinger. Det hænger sammen med folkeskolens bestemmelse, hvorefter hver skole er tillagt et grunddistrikt. For at sikre den fornødne balance mellem skolernes kapacitet og elevunderlag m.v. har det således været nødvendigt i enkelte tilfælde at fastlægge grunddistrikter, som går på tværs af bydelsgrænserne. Det må derfor forudsættes, at der også fremover vil være mulighed for at fastlægge grunddi­strikter, som kan gå på tværs af bydelsgrænser. 

 

Det foreliggende forslag til inddeling af Københavns Kommune i 8 bydele foreslås anbefalet, idet forslaget understøtter den de­centralisering af forvaltningsstrukturen, som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen lægger op til i den nye Børne- og Ungdomsforvaltning.

 

Under hensyn til den fastsatte høringsfrist – den 1. november 2005 – har udvalget ikke mulighed for at gennemføre høring af relevante parter inden for udvalgets ressortområde.  

 


SAGSBESKRIVELSE

Økonomiudvalget har i mødet den 27. september 2005 (ØU 399/2004) behandlet et forslag til ny bydelsinddeling i Københavns Kommune, og udvalget har besluttet at sende forslag til høring i de stående udvalg og i Udvalget for Demokrati- og Serviceudvik­ling. Økonomiudvalget har vedtaget at høringsfristen er den 1. november 2005.

 

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2005 i forbindelse med sagen om ny struktur:

"At målet for byens opdeling i administrative enheder skal være en geografisk entydig distriktsinddeling uanset forvaltning."

"At der derfor udarbejdes en analyse af byens opdeling i relation til forvaltnings­mæssige opgaver med henblik på en afklaring samtidig med, at struktureringen af den enkelte forvaltnings arbejde går i gang."

 

På det grundlag besluttede de 7 administrerende direktører i Københavns Kommune ultimo maj at nedsætte en projektgruppe på tværs af alle forvaltninger, som fik til opgave at komme med forslag til en entydig geografisk bydelsinddeling i Køben­havn.

 

Projektgruppen har i arbejdet taget udgangspunkt i, at forslag til ny bydelsinddeling skal tilgodese hensynet til:

·        Mulighederne for en effektiv og bæredygtig løsning af service- og borgerbetje­ningsopgaverne lokalt med høj kvalitet

·        Naturlige grænser i byens fysiske struktur

·        Befolkningens opfattelse af tilhørsforhold

·        Mulighederne for udvikling af lokaludvalg, brugerdemokrati og selvforvaltning

 

På baggrund af en analyse ud fra de 4 ovenstående hensyn har projektgruppen udarbej­det 2 modeller for en ny bydelsinddeling af København med henholdsvis 8 og 10 bydele.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen har i fællesskab udarbejdet et modelforslag med 8 bydele. Udgangspunktet for modellen med 8 bydele er først og fremmest hensynet til en ef­fektiv og bæredygtig borgerservice lokalt med høj kvalitet samt kontinuiteten i den eksisterende borgerservice. Modellen bygger på en sammenlægning af kommune­planens 15 bydele.

 

Økonomiforvaltningen har ud fra hensynet til planlægningen og borgerinddragelsen udarbejdet et forslag med 10 bydele. Modellen tager hensyn til byens hovedområder og center­struktur samt de ændringer, der må forventes i bystrukturen. Ud over sam­menlægninger af nuværende bydele er der som følge af centerstrukturen også indar­bejdet nogle justeringer af bydelsaf­grænsningerne, som afviger fra bydelenes nuvæ­rende afgrænsning.

 

I nærværende indstilling er hovedhensynene i projektgruppens 2 modelforslag søgt indarbejdet i én model med 8 bydele. Modellen tager udgangspunkt i de nuværende bydelsgrænser, men lægger samtidig op til, at der sker en udskillelse af Vestamager, når befolkningstallet når et niveau, som gør, at området får karakter af at være en selvstændig bydel.

 

Modellen forsøger i vid udstrækning at tage hensyn til, at kontinuiteten i borgerser­vicen kan fastholdes. Samtidig fastholdes den centrale del af byen som en selvstæn­dig bydel af hensyn til områdets særlige bystrukturelle karakter.

 

Forvaltningerne er enige om at anbefale denne model for bydelsinddelingen, jf. dog Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger og forudsætninger nedenfor.

 

Børne- og Ungdomsområdet

På skoleområdet er der hverken med den nuværende inddeling eller den foreslåede inddeling  fuld overensstem­melse mellem bydelsinddeling og skoledistriktsinddelinger. Det hænger sammen med folkeskolelovens bestemmelser, hvorefter hver skole er tillagt et grunddistrikt, som sikrer borgerne ret til optagelse på den lokale skole. For at sikre den fornødne balance mellem skolernes kapacitet og elevunderlag m.v. har det således været nødvendigt i enkelte tilfælde at fastlægge grunddistrikter, som går på tværs af bydelsgrænserne. Herudover har borgerne med det frie skolevalg ret til opta­gelse på andre skoler. Grunddistrikterne er fastlagt ud fra forskel­lige hensyn, dels afstand og sikre skoleveje, naturligt skoleopland m.v., og dels en nødvendig balance mellem skolens størrelse og elevunderlaget.

 

I de foreslåede fremtidige bydele vil der være fra 5-11 skoler i hver bydel. Den foreslåede bydelsinddeling betyder, at Øster Farimagsgades Skole flyttes fra Østerbro til Det Centrale Byområde og at Utterslev Skole overføres fra Brønshøj-Husum til Bispebjerg. "Det Centrale Byområde" får desuden tilført en del af nuværende Vesterbro (Banegården og Fisketorvet); der bor dog ingen børn i dette område.

 

Hensynet til sammenhæng mellem skolens kapacitet og dens opland har medført, at nogle skoler i dag  har et opland, der helt eller delvist ligger i nabobydelen. Skoledistrikts­grænserne kan derfor afvige fra bydelsinddelingen. Samme forhold vil gøre sig gældende ved en gennemførelse af det foreliggende forslag. Nogle skoler vil fortsat have et opland, der ligger i nabobydelen. Nedenstående oversigt for disse skoler angiver oplandets størrelse.

 

Nye bydele og skoledistrikter

Rode

Nye Bydele

Nye Skoledistrikter

Skole

Opland

63, 64 (østvendte del)

Østerbro

Det Centrale byområde

Nyboder Skole

15 – 20 elever

64 (vestvendte del)

Østerbro

Det Centrale byområde

Øster Farimagsgades Skole

10 – 15 elever

158, 159, 160, 163 og 164

Nørrebro

Østerbro

Klostervængets Skole

90 elever

295

Nørrebro

Bispebjerg

Grøndalsvængets Skole

2 elever

282

Vanløse- Brønshøj/Husum

Bispebjerg

Grøndalsvængets Skole

11 elever

207

Valby

Kgs. Enghave

Bavnehøj Skole

35 elever

279

Vanløse-Brønshøj/Husum

Bispebjerg

Utterslev Skole

18 elever

Opland angivers i elever per årgang, normalklasser ex. privatskoleelever.

 

Ovenstående oversigt viser de roder, der tilhører en anden bydel end skoledistriktet. Føres roderne tilbage til deres bydel, vil dette medføre, at de i skemaet anførte sko­ler mister en del af deres elevopland, samtidigt med, at skolerne i pågældende bydel får forøget deres opland.

 

Forvaltningen må derfor forudsætte, at enkelte skolers grunddistrikt fortsat kan gå på tværs af bydelsgrænser for derved at sikre en balance mellem skolernes fysiske kapacitet og elevunderlag eller på anden måde udformes en administrativ løsning, som sikrer, at bydelsinddelingen ikke har en utilsigtet ind­virkning på skolestrukturen.

 

Forslag til gennemførelse af forslag om ny bydelsinddeling

Af Økonomiforvaltningens indstilling til Økonomiudvalget fremgår, at forslaget om en ny bydelsinddeling gennemføres i 2 faser:

 

Fase 1

Forslaget skal implementeres i løbet af 2006. De 8 bydele fremkommer ved, at 13 af de nuværende bydele lægges sammen til 6 bydele. Bydelene Valby og Bispebjerg opretholder sin nuværende afgrænsning. I forhold til de nuværende bydelsgrænser sker der næsten udelukkende sammenlægninger af hele bydele. Dog foreslås Det Centrale Byområde suppleret med området omkring Hovedbanegården og Kalvebod Brygge samt Kartoffelrækkerne m.v. Det anbefales, at supplere Det Centrale Byom­råde med Kartoffelrækkerne m.v. (området mellem Dag Hammarskjölds Allé og Sølvgade), fordi området ud fra et trafikalt synspunkt hænger naturligt sammen med den centrale del af byen. Trafikfordelingen mellem Farimagsgade, Voldga­derne og Søgaderne er et centralt og løbende planlægningstema i håndteringen af trafikken i det centrale byområde. Det er uhensigtsmæssigt, at disse gader deles på to bydele, bl.a. set i forhold til en kommende dialog med lokaludvalg.

 

Fase 2

I fase 2 af implementeringen af en ny bydelsinddeling skal Vestamager udskilles fra Amagerbro. Den grænse, som skal opdele de to bydele, er ikke præcist fastlagt, men kan vurderes nærmere, når tidspunktet for delingen nærmer sig. Det umiddelbare forslag for en bydelsgrænse er Amager Fælledvej, Sundholmsvej og Englandsvej. 

 

Tidspunktet for udskillelse af Vestamager er ikke endelig fastlagt, men afhænger af udviklingen i befolkningstallet i byudviklingsområderne i Ørestad og Islands Brygge. Når befolkningstallet når et niveau, som giver området karakter af at være en selvstændig bydel, skal Amagerbro deles.

 

Den kommuneplan, som forventes vedtaget inden årets udgang, vil tage udgangs­punkt i kommuneplanens nuværende bydelsinddeling på 15 bydele. I næste kommu­neplanperiode skal den nye bydelsinddeling af byen danne udgangspunkt for kom­muneplanens bydelsinddeling.

 

Forslag til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høringssvar til Økonomiudvalget

Forvaltningen foreslår, at udvalget afgiver følgende høringssvar til Økonomiforvaltningen:

 

"Udvalget kan anbefale, at det foreliggende forslag til inddeling af Københavns Kommune i 8 bydele godkendes, idet forslaget understøtter den de­centralisering af forvaltningsstrukturen, som direktøren for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen lægger op til i den nye Børne- og Ungdomsforvaltning, hvor de primære service­ydelser over for borgerne fra 1. januar 2006 først og fremmest har sit udgangspunkt i et samarbejde mel­lem forældrene og den enkelte vuggestue, børnehave, skole og fritidsinstitution. For at understøtte og fremme disse bestræbelser må ­udvalget anbefale, at der i forbindelse med en ny bydelsinddeling og ny forvalt­ningsstruktur naturligt sikres en lokal forankring af den nye Børne- og Ungdoms­forvaltning i de enkelte bydele på linie med den decentralisering, der allerede er gennemført under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for så vidt angår vuggestue- og børnehaveområdet.

 

For Uddannelses- og Ungdomsudvalget er det afgørende, at den over­ordnede inddeling i bydele ikke får en større udstrækning end, at der lokalt kan opleves overskuelige geografiske og organisatoriske sammenhæng. Det forelig­gende forslag viser en variation i størrelsesgraden – fra relativt store område med mange skoler og institutioner til mindre områder med få skoler og institutioner. Udvalget har dog lagt vægt på, at der sikres et sammenfald mellem de forskellige forvaltningsområder, og at der derfor er søgt en balance, som afspejler de forskel­lige faglige hensyn, som kan sikre mulighed for en koordineret, bæredygtig og borgerrettet service.

 

Udvalget bemærker, at der hverken med den nuværende inddeling eller den foreslåede inddeling er fuld overensstem­melse mellem bydelsinddeling og skoledistriktsinddelinger. Det hænger sammen med folkeskolelovens bestemmelser, hvorefter hver skole er tillagt et grunddistrikt. For at sikre den fornødne balance mellem skolernes kapacitet og elevunderlag m.v. har det således været nødvendigt i enkelte tilfælde at fastlægge grunddistrikter, som går på tværs af bydelsgrænserne. Det må derfor forudsættes, at der også fremover vil være mulighed for at fastlægge grunddi­strikter, som kan gå på tværs af bydelsgrænser. 

 

Under hensyn til den fastsatte høringsfrist – den 1. november 2005 – har udvalget ikke mulighed for at gennemføre høring af relevante parter inden for udvalgets ressortområde."  

     

 

Økonomi

 

Af indstillingen til Økonomiudvalget fremgår, at omkostningerne ved gennemfø­relse af forslaget anses for begrænset.

 

Forvaltningen må dog anføre, at der for at understøtte og fremme nærdemokrati og borgerservice i forbindelse med etableringen af borgerser­vicecentre og inddeling i nye bydele arbejdes på  en lokal foran­kring af den nye Børne- og Ungdomsforvaltning i de enkelte bydele på linie med den decentralisering, der allerede er gennemført under Familie- og Arbejdsmarkeds­forvaltningen for så vidt angår vuggestue- og børnehaveområdet.

 

Overvejelserne om den styrkede decentralisering er endnu ikke endeligt afklaret, og der foreligger derfor ikke en nærmere vurdering af de økonomi­ske konsekvenser heraf.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagtypen er omfattet af uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Under hensyn til den fastsatte høringsfrist – den 1. november 2005 – har udvalget ikke mulighed for at gennemføre høring af relevante parter inden for udvalgets ressortområde.  

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringsbrev med bilag fra Økonomiforvaltningen om høring om ny bydelsinddeling (Høringsbrevet eftersendes)

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Michael H. Olsen

 


 

Til top