Anlægsbevilling til Randersgades Skole - helhedsplan og bevilling til projektering
Anlægsbevilling til Randersgades Skole - helhedsplan og bevilling til projektering
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. oktober 2005
17. Anlægsbevilling til Randersgades Skole - helhedsplan og bevilling til projektering
J.nr. 265770
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at den fremlagte reviderede helhedsplan for Randersgades Skole med en samlet anlægsramme på 17,4 mio. kr. godkendes
at der gives en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag. Udgiften fordeler sig med 0,3 mio. kr. i 2005, og 0,7 mio. kr. i 2006. Der anvises dækning for udgiften på konto 3.01.3 rådighedsbeløb til folkeskoler fordelt med 0,3 mio. kr. på budgettet for 2005 og 0,7 mio. kr. på budgettet for 2006
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede i december 1999, at der skulle udarbejdes en helhedsplan for udbygning af Randersgades Skole til en 2 sporet skole. Som følge af at kapacitetsproblemerne i distriktet i første omgang blev løst med etableringen af Heibergskolen, blev udbygningen af Randersgades Skole udsat.
På grund af det fortsatte kapacitetsbehov i området besluttede udvalget på mødet den 2. marts 2005, at der skulle udarbejdes en revideret helhedsplan for en udvidelse af skolen til 2 spor.
Den reviderede plan er nu udarbejdet med henblik på udvidelse fra en 1 sporet skole til en tidssvarende 2 sporet skole uden 10. klasser. Lokaledisponeringen tager højde for skolens pædagogiske målsætninger og organisering i 3 teams således, at indskolingen placeres samlet i skolens bagbygning og mellemtrinet og udskolingen placeres i hovedbygningen. I helhedsplanen er der også taget højde for, at den eksisterende Ungdomsskole skal forblive på skolen.
Som led i arbejdet er der indarbejdet plads til skolebod og bespisningsordning, hvilket ikke var indeholdt i den oprindelige helhedsplan. Endvidere har skolen haft en række ønsker til helhedsplanen, herunder bl.a. at dagslysforholdene i skolens hovedbygning blev forbedret, og der blev skabt mere åbenhed.
Det har ikke været muligt at holde disse ændringer inden for anlægsrammen
på i alt 16,5 mio. kr. i den
oprindelige helhedsplan. Anlægsrammen for den reviderede helhedsplan er derfor
forhøjet med 0,9 mio. kr. til i alt 17,4 mio. kr.
Under forudsætning af at den reviderede helhedsplan godkendes, anmodes om godkendelse af en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Der blev i 2000 udarbejdet en helhedsplan for Randersgades Skole med henblik på at udvide skolen til en 2-sporet skole. Udgifterne til at gennemføre planen blev dengang vurderet til 16,5 mio. kr. Realiseringen af planen blev imidlertid stillet i bero, da kapacitetsproblemerne i distriktet i første omgang blev afhjulpet med etablering af Heibergskolen.
Der er nu behov for at få udbygget Randersgades Skole til 2 spor uden 10. klasse. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i forbindelse med Udbygningsoversigten 2004-2007 Revision 2004 på mødet den 3. november 2004 (U142/04) besluttet, at der med udgangspunkt i den oprindelige plan skulle udarbejdes en revideret plan blandt andet på baggrund af den pædagogiske udvikling med for eksempel teamdannelse m.m. i de mellemliggende år.
I den reviderede plan er det i forhold til den oprindelige plan forudsat, at KKU (Ungdomsskolen) skal forblive på skolen, ligesom der skal indbygges plads og faciliteter til bespisningsordning (KØSS). Det har ikke været muligt at indbygge disse funktioner på skolen uden en mindre forhøjelse af den skønnede anlægsramme for den oprindelige helhedsplan. Samtidig har forvaltningen fundet det rimeligt at imødekomme en række mindre ønsker fra skolen i forbindelse med udbygning. Samlet er anlægsrammen for projektet på den baggrund forhøjet med 0,9 mio. kr. til i alt 17,4 mio. kr.
Projektet indgår i udbygningsoversigten for 2004-07. Der er i den seneste revision (2005) inden for perioden afsat i alt 11,4 mio. kr. til udbygning af Randersgades Skole.
Den reviderede helhedsplan
Den reviderede helhedsplan er udarbejdet i samarbejde med skolens byggeudvalg og en rådgiver. I planen tages hensyn til, at skolen nu er organiseret i 3 teams: indskoling, mellemtrin og udskoling.
I planen foretages en omdisponering af arealer og funktioner således, at der kan indrettes det nødvendige antal basislokaler (20) til en 2 sporet skole.
I forbindelse med udarbejdelse af helhedsplanforslaget er der taget udgangspunkt i skolens lokalemålsætninger vedrørende lokalernes udvikling og funktion samt skolens pædagogiske målsætninger. Udgangspunktet har udover at udvide skolen fra 1 til 2 spor blandt andet været, at
· Skolens basislokaler skulle organiseres i 3 områder til teamsamarbejde i indskoling, mellemtrin og udskoling
· Det pædagogiske servicecenter skulle have en central placering
· Lokalerne skulle være fleksible og have en høj udnyttelsesgrad
· Der skulle indrettes faglokaleområder, og hjemkundskabs - og sløjdlokale skulle renoveres og have en ny placering og indretning
· Der skulle etableres et multianvendeligt lokale til sang, musik m.v.
· Toiletforholdene i hovedbygningen skulle forbedres
· Der skulle indrettes plads til skolebod/bespisningsordning
· I indretningen evt. at kompensere for skolens små friarealer
Med helhedsplanforslaget tilgodeses de pædagogiske ønsker om undervisningsdifferentiering, team-, hold- og gruppearbejde.
Skolen har, som det også fremgår af vedlagte høringssvar, derudover et stort ønske om at få bedre dagslysforhold, specielt i midterkorridoren i hovedbygningen. Denne henligger i dag helt uden dagslys. Derudover har skolen også ønsket at kompensere for skolens lille udeareal og forbedre anvendelsesmulighederne af gangene til både undervisning og pauser ved at etablere 4 glaskarnapper på bagbygningens facade mod skolegården.
Forvaltningen er enig i behovet for at få tilført lys og åbenhed til midterkorridoren for at fjerne det lidt "støvede" indtryk, som denne velkendte opbygning medfører. På grund af de konstruktive forhold er det begrænset, hvor store åbninger der kan etableres, men der er mulighed for at etablere murhuller med glaspartier, som der er enighed om, vil give en forbedring af forholdene. Forvaltningen kan ligeledes anbefale etablering af glaskarnapper på bagbygningen for derved at øge anvendeligheden af gangearealerne.
Projektet
Skolens bygninger består af en hovedbygning mod Randersgade og en nyere bagbygning mod Løgstørgade. Med helhedsplanen omorganiseres skolen således, at mellemtrin og udskoling med dertil hørende basislokaler og grupperum placeres i hovedbygningen på hver sin etage. Indskolingsdelen vil forsat være beliggende i bagbygningen på 3. og 4. sal som et overskueligt og beskyttet miljø med de relevante faglokaler (læseværksted og musik- og sanglokale) i umiddelbar nærhed. I helhedsplanen er børnehaveklasserne placeret på 4. sal. Internt på skolen drøftes det i øjeblikket at flytte disse ned på 3. sal. Disse overvejelse vil blive taget op i byggeudvalget i forbindelse med udarbejdelse af projektforslaget.
Skolens nuværende skolebibliotek, der er placeret på 1. sal i hovedbygningen, flyttes ned i det nuværende lærerværelse. Ligeledes flyttes IT-lokale og det pædagogiske værksted ned ved siden af det pædagogiske center. Denne placering i stueetagen giver en bedre tilgængelighed og en mere central placering i det samlede skolekompleks.
Helhedsplanen rummer også nye faglokaler til de naturvidenskabelige fag. Dette område placeres på 1. sal i hovedbygningen.
Det eksisterende billedkunstlokale i hovedbygningens tagetage udvides ved at inddrage hidtil ubenyttede tagrum m.m. til et stort, fleksibelt, atelierlignende værkstedsareal til billedkunst og håndarbejde.
Bagbygningens stueetage indrettes til skolens nye centrale fællesområde med en god beliggenhed direkte over for porten ind til skolen. I stueetagen etableres et stort foyerareal med skolebod, der anlægges i åben sammenhæng med en terrasse. Gårdtoiletterne nedlægges, og i stedet indrettes elevtoiletter på etagerne i hovedbygningen.
Facaden i bagbygningens stueetage mod skolegården udføres i glas, så foyerarealet bliver en naturlig udvidelse af den meget beskedne skolegård. Foyeren møbleres med borde og stole, der kan bruges i forbindelse med spisning i skoletiden.
For at forbedre mulighederne for at inddrage gangarealerne til undervisning (grupperum) og pauser (som kompensation for skolens meget lille skolegård) etableres på bagbygningens facade 4 glaskarnapper på henholdsvis 3. og 4. sal.
Det nuværende sløjdlokale bag ved foyeren ombygges til musiklokale, og det nuværende metalværksted ombygges til hjemkundskabslokale. Derved får skolen et multianvendeligt område med mange anvendelsesmuligheder i forbindelse med undervisningen og i forbindelse med arrangementer på skolen.
Tidsplan
Ombygningen udføres i 3 etaper.
Fra juni 2006 til udgangen af 2006 ombygges hele hovedbygningen, undtagen tagetagen. I bagbygningen indrettes ekstra læseværksteder.
Fra januar 2007 til august 2007 ombygges bagbygningen.
Fra januar 2008 til juli 2008 indrettes tagetagen i hovedbygningen til billedkunst og håndarbejde.
Skolen har ønske om, at hele byggeprocessen så vidt muligt gennemføres, så den kan afsluttes i løbet af 2007, hvilket imidlertid af økonomiske grunde ikke er muligt.
Økonomi
Den samlede budgetramme for udbygning af Randersgades Skole er i alt 17,4 mio. kr. ved indeks 104,8 (forventet middelindeks for 2005).
Heri er i forhold til den oprindelige helhedsplan indeholdt udgifter til
indretning af skolebod og forbedring af dagslysforhold m.m. i hovedbygningen svarende til en forhøjelse af anlægsrammen
med i alt 0,9 mio. kr.
Udbygningen af Randersgades Skole er indeholdt i udbygningsoversigt 2005 med i alt 11,4 mio. kr. for perioden 2004-07.
Der søges en anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til udarbejdelse af projektforslag. Udgiften fordeler sig med 0,3 mio. kr. i 2005 og 0,7 mio. kr. i 2006. Der anvises dækning for udgiften på konto 3.01.3 rådighedsbeløb til folkeskoler fordelt med 0,3 mio. kr. på budgettet for 2005 og 0,7 mio. kr. på budgettet for 2006.
Finansieringen af de af skolen ønskede 4 glaskarnapper på henholdsvis 3. og 4. sal udgør ca. 900.000 kr. Udgiften hertil indgår ikke i den samlede anlægsramme på 17,4 mio. kr. Merudgiften, som forventes afholdt i 2008, vil blive indarbejdet i revisionen af Udbygningsoversigt 2004-07: Revision 2006.< span style="mso-spacerun: yes">
Miljøvurdering
Denne indstilling er omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste for indstillinger, der skal miljøvurderes.
Miljøvurderingen tager udgangspunkt i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinier for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Heri beskrives en række minimumskrav, anbefalinger og visioner på miljøområdet. Desuden følges beskrivelserne i "Positivlisten til miljøvurdering i indstillinger".
Helhedsplanens hovedgreb er en ombygning af en eksisterende skole. Genbrug og bedre udnyttelse af eksisterende bygninger medfører både energi- og materialebesparelse set i forhold til tilsvarende nybyggeri samt mindre byggeaffald. Denne væsentlig parameter ved dette projekt vurderes at give en positiv effekt i forhold til miljøpåvirkning.
En anden væsentlig miljømæssig konsekvens vedrørende byggeriet på Randersgades Skole knytter sig til energiforbruget ved den fremtidige drift. Ved de påtænkte om- og tilbygninger vil der specielt blive lagt vægt på, at energi- og ressourceforbruget ved bygningsanlæggets drift minimeres. Herunder at vandforbruget begrænses blandt andet ved at nedlægge de gamle gårdtoiletter og bruge nye vandbesparende toiletter, og ved at udgifter til el-forbrug minimeres ved at bruge lavenergienheder i forbindelse med etableringen af skoleboden. Dette vil give en positiv effekt i forhold til de eksisterende energimæssige forhold.
Det forventes ikke, at man ved de bygningsmæssige arbejder vil støde på forurenet jord i større omfang. Dette skyldes, at udearealerne hovedsageligt er asfaltbelagt, og at der ikke ændres på dette i det foreliggende projekt.
Opfyldelse af minimumskrav i "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri"
Inden for de berørte byggearbejder i projektet for Randersgades Skole skal Københavns Kommunes minimumskrav til miljørigtig projektering, vand, varme, el, affald, og materialer som udgangspunkt være opfyldt. Såfremt nogle minimumskrav, mod forventning, ikke kan opfyldes, vil der senere i processen (ved en senere indstilling) blive redegjort for dette.
Realisering af anbefalinger
Anbefalingerne søges desuden opfyldt på følgende områder:
Ombygningen gennemføres ved anvendelse af miljørigtig projektering. Under denne videre projekteringen vil det blive afklaret, om der skal iværksættes yderligere miljøfremmende tiltag.
Realisering af visioner
Ingen af visionerne i Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri forventes afprøvet i dette byggeprojekt.
Høring
Der vedlægges et høringssvar fra Randersgades Skoles skolebestyrelse, hvor skolebestyrelsen på vegne af byggeudvalget kommenterer den ændrede helhedsplan.
Skolen udtrykker sin tilfredshed med processen omkring helhedsplanen og det overordnede resultat. Derudover fremsætter skolen ønske om forbedring af dagslysforholdene i hovedbygningen og etablering af karnapper på bagbygningen. Begge ønsker har været belyst af rådgiveren undervejs i processen.
For så vidt angår ønsket om en forbedring af dagslysforholdene i hovedbygningen er forvaltningen enig i det hensigtsmæssige heri. Der er på den baggrund i helhedsplanen og den tilhørende anlægsramme indarbejdet etablering af glaspartier i midterkorridoren i hovedbygningen.
Skolen har et meget lille friareal. For at forbedre gangarealerne i bagbygningen og gøre dem mere anvendelige både i det pædagogiske arbejde og til pauser har skolen ønsket, at der etableres 4 glaskarnapper. Forvaltningen støtter dette ønske med henblik på at forbedre gangarealernes anvendelsesmuligheder til undervisning og ophold.
Derudover har skolen en række bemærkninger til planløsningerne m.v., som vil blive inddraget i det videre arbejde med planen.
Undervejs i arbejdet med helhedsplanen, har byggeudvalget – således som det fremgår af skolens høringssvar – udtrykt ønske om at gennemføre udbygningen af skolen med så kort en byggeperiode som muligt (ca. 1½ år).
Ud fra et byggeteknisk synspunkt og hensyntagen til brugerne har forvaltningen – som det også fremgår af høringssvaret - været positiv over for at imødekomme dette ønske, hvilket i forhold til seneste udbygningsoversigt indebærer fremrykning af investeringer fra 2008 til 2007. Det har imidlertid i forbindelse med den aktuelle revision af udbygningsoversigten vist sig umuligt økonomisk at gennemføre udbygningen på Randersgades Skole, så den afsluttes i 2007 (inden for Børneplanperioden).
I stedet vil byggeriet først blive afsluttet medio 2008, jf. tidsplanen. Forvaltningen er enig i det hensigtsmæssige og ønskelige i at få byggeriet afsluttet så hurtigt som muligt. I forbindelse med det videre forløb herunder overdragelse af sagen til Københavns Ejendomme vil forvaltningen derfor være opmærksom på problemstillingen med henblik på om muligt at finde en løsning.
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Høringssvar fra skolebestyrelsen
· Bilag 2: Referenceark
· Bilag 3: Tegningsmateriale
Peter Rasmussen
Knud Langberg