Medlemsforslag om tilskudsregler til efter- og kostskoler for københavnske elever
Medlemsforslag om tilskudsregler til efter- og kostskoler for københavnske elever
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. maj 2004
10. Medlemsforslag om tilskudsregler til efter- og kostskoler for københavnske elever
J.nr. U42/04
INDSTILLING
Uddannelses – og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget tager forvaltningens redegørelse til efterretning
RESUME
På baggrund af medlemsforslag stillet af Bjarne Fey (F) har forvaltningen undersøgt hvorvidt der kan gives tilskud til kost – og efterskoler, som ikke er godkendt af Undervisningsministeriet.
Forslaget blev behandlet på udvalgets møde den 31. marts 2004 (J.nr. U42/04), hvor udvalget besluttede, at der på næste møde fremlægges udkast til brev til undervisningsministeren om tilskudsreglerne.
Forvaltningen anbefaler, at der ikke rettes henvendelse til undervisningsministeren, idet kravene i loven om frie kostskoler er fastsat ud fra særlige hensyn til skolernes forhold, og idet der i loven konkret er mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan beslutte at yde tilskud til nedsættelse af elevens elevbetaling.
Forvaltningen anbefaler videre, at praksis for tildeling af tilskud til nedsættelse af elevbetalingen videreføres, således at der også fremover alene ydes tilskud til elever med læse- og stavevanskeligheder samt i givet fald efter reglerne i serviceloven.
SAGSBESKRIVELSE
På baggrund af medlemsforslag stillet af Bjarne Fey (F) har forvaltningen undersøgt, hvorvidt der kan gives tilskud til kost- og efterskoler, som ikke er godkendt af undervisningsministeriet.
Forslaget blev behandlet på udvalgets møde den 31. marts 2004 (J.nr. U42/04), hvor udvalget besluttede at "der på næste møde fremlægges udkast til brev til undervisningsministeren om tilskudsreglerne".
Den konkrete forespørgsel vedrører muligheden for at yde tilskud til elevstøtte til optagelse på fodboldkostskolen Hessel Gods. Fodboldkostskolen har eksisteret siden 1994 og er beliggende i Grenaa som et resultat af et struktureret samarbejde mellem Brøndby IF og Grenaa Tekniske Skole.
I henhold til lovbekendtgørelse nr. 724 af 15/08/2003 om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie efterskoler) kan der gives tilskud til frie kostskoler under forudsætning af, at de opfylder visse betingelser.
Et væsentligt kriterium, som skolen skal opfylde med henblik på at blive godkendt til tilskud, er, at skolen skal være ejer af skolens bygninger eller hovedparten heraf, og skolen må ikke eje bygninger sammen med andre.
Det gælder endvidere, at kurset skal være åbent for alle, der opfylder aldersbetingelserne, men at der herudover ikke må stilles krav til bestemte kundskaber, uddannelse, stilling, erhverv eller ansættelsesforhold i en virksomhed
Det foreligger oplyst, at fodboldkostskolen ikke har ansøgt ministeriet om godkendelse / tilskud.
Idegrundlaget for skolen er, at unge fodboldtalenter kan afprøve deres sportslige ambitioner på eliteniveau og samtidig gennemføre et erhvervs- og studieforberedende skoleår.
I den konkrete sag er det oplyst, at skolen ikke er ejer af skolens bygninger, hvorved et vigtigt kriterium for at kunne opnå tilskud fra Undervisningsministeriet ikke er opfyldt. Begrundelsen herfor er ifølge Undervisningsministeriet, at det i forbindelse med revision af bl.a. tilskudsreglerne for de fri efterskoler (oven på Tvind-sagerne) er fundet nødvendigt med en stramning af reglerne. I denne forbindelse er kravet om at skolen skal eje skolens bygninger indføjet. Der vil ikke være mulighed for at få dispensation for ikke at opfylde dette kriterium.
Med henblik på at vurdere elevernes færdigheder, skal eleverne til optagelsesprøve, hvor fodbold- og skolemæssige evner samt personlig indstilling til udfordrende opgaver afprøves.
Skolen opfylder dermed ikke betingelserne for at blive godkendt, hvorved skolen ikke kan opnå statstilskud.
I henhold til lovbekendtgørelsen yder staten indkomstbestemt elevstøtte til nedsættelse af elevbetalingen på kurser af mindst 2 ugers varighed, og eleverne kan efter ansøgning til efterskolen opnå elevstøtte, når efterskolen oppebærer tilskud efter denne lov.
Idet Hessel Gods Kostskole ikke har ansøgt om godkendelse og dermed ikke modtager statsligt tilskud medfører dette, at Københavns Kommune heller ikke betaler bidrag til staten, jf. reglerne i kapitel 9, hvorefter kommunalbestyrelsen i bopælskommunen betaler bidrag til staten for elever, som optages på tilskudsberettigede skoler.
Dette er dog ikke til hinder for, at en kommunalbestyrelsen kan yde tilskud til nedsættelse af en elevs elevbetaling.
Københavns Kommune giver alene særlige tilskud til nedsættelse af elevbetalingen til elever med særlige læse- og stavevanskeligheder, der går på specialefterskole. Samme tilbud findes efter forvaltningens oplysninger ikke tilsvarende på kostskoler, og der er ikke praksis for at yde særlige tilskud til skolegang på skoler, der ikke er godkendt af undervisningsministeriet.
I konkrete sager henvises forældrene til om muligt at søge tilskud til egenbetalingen efter serviceloven på lokalcentrene. En sådan ansøgning er imødekommet af Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen i et enkeltstående tilfælde.
På ovennævnte baggrund er det forvaltningens anbefaling, at der ikke rettes henvendelse til undervisningsministeren, idet kravene i loven om frie kostskoler er fastsat ud fra særlige hensyn til skolernes forhold, og idet der i loven konkret er mulighed for, at kommunalbestyrelsen kan beslutte at yde tilskud til nedsætt else af elevens elevbetaling.
Forvaltningen anbefaler videre, at praksis for tildeling af tilskud til nedsættelse af elevbetalingen videreføres, således at der også fremover alene ydes tilskud til elever med læse- og stavevanskeligheder samt i givet fald efter reglerne i serviceloven.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
----
Høring
----
Bilag vedlagt
· Forvaltningens notat af 1. april 2004 om Hessel Gods Fodboldkostskole
Peter Rasmussen
Søren Stahl Nielsen