Resultat af spørgeskemaundersøgelse om skolernes indsats mod mobning
Resultat af spørgeskemaundersøgelse om skolernes indsats mod mobning
Uddannelses- ogUngdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003
9.
UUU 23/2003
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstillertil Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at
RESUME
Flere medlemmer af udvalget harønsket spørgsmålet om en mobbepolitik drøftet; senest har Jakob Hougaard den13. marts 2002 stillet skriftligt spørgsmål herom, og Majbritt Mamsen fremsattepå mødet den 7. august 2002 forslag om optagelse af et punkt på dagsordenen ommobning.
Forvaltningen har i en årrækkeiværksat initiativer om mobning, da der inden for de seneste år har været fokuspå mobning i skolen bl.a. på grund af, at en række undersøgelser har vist megethøje frekvenser for elever, der enten er blevet eller har deltaget i mobning påskolen.
Udvalget vedtog på sit møde den28. august 2002, at forvaltningen foretog en rundspørge til folkeskolerne meddet formål at give et overblik over, hvordan og i hvilket omfang skolerne hartaget denne problematik op og samtidig skulle undersøgelsen danne grundlag forat udarbejde nye idé- eller inspirationsmaterialer, der kan være med til atsikre, at indsatsen mod mobning til stadighed fastholdes på skolerne.
Udvalget besluttede, at der bådeskulle udsendes et spørgeskema til skolens ledelse og tilelevsikkerhedsudvalget (KESO). Spørgeskemaerne blev udsendt til skolerne den 9.oktober med svarfrist den 29. november.
Undersøgelsen viser også, at deter meget forskelligt, hvordan indsatsen med at imødegå mobning på skolen erforankret, og at skolerne ser mobning og arbejdet med at reducere mobning påskolen i et meget bredt perspektiv.
På baggrund af undersøgelsens resultater kan detanbefales, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen igangsætter initiativer meddet formål, at:
SAGSBESKRIVELSE
Flere medlemmer af udvalget har ønsket spørgsmålet om enmobbepolitik drøftet; senest har Jakob Hougaard den 13. marts 2002 stilletskriftligt spørgsmål herom, og Majbritt Mamsen fremsatte på mødet den 7. august2002 forslag om optagelse af et punkt på dagsordenen om mobning.
Inden for de seneste år har væretfokus på mobning i skolen bl.a. på grund af, at en række undersøgelser har vistmeget høje frekvenser for elever, der enten er blevet eller har deltaget imobning på skolen. Både undersøgelser fra WHO og Børnerådet har vist, at 25% afalle skoleelever mellem 11 og 15 år oplever, at de er blevet mobbet i skolen.Samtidig er det påvist fra bl.a. undersøgelser i Sverige og Norge, at enpædagogisk indsats kan reducere mobning i en almindelig skole med ca. 50%.
&
nbsp;
En målrettet indsats mod mobningkan således have meget positive effekter og Uddannelses- ogUngdomsforvaltningen har derfor iværksat en række tiltag for at hjælpe skolernei arbejdet med at nedbringe og minimere antallet af elever, der udsættes for mobning.
I 1998 deltog repræsentanter fraforvaltningen i en arbejdsgruppe nedsat af Københavns Lærerforening, hvisarbejde resulterede i folderen "Mobning ud af skolen", som blevudsendt til alle lærere i København og senere udsendt som en del af Undervisningsministeriets"Mobbemappe".
Mobning blev indskrevet i en delaf forvaltningens indsatsområder i september 1998, for at sikre en bredindsats, og at der blev arbejdet med emnet på mange fronter.
Forvaltningen har gennem desenere år afholdt en række kurser om mobning, konfliktløsning og samtaleteknikog opfordret skolerne til at lave handleplaner mod mobning.
København har i perioden 1998 -2000 deltaget i Undervisningsministeriets URO-net, hvor handleplaner modmobning indgik som element i arbejdet med at mindske antallet af elever, derforstyrrer undervisningen.
I Københavns Elevsikkerhedsorganisation(KESO) indgår arbejdet med at minimere mobning som en del af organisationensgrundlag omkring elevernes sikkerhed, sundhed og trivsel. Mobning har såledesværet tema på kurser for elevsikkerhedsrepræsentanter og den vejledende årsplanfor KESO anbefaler, at problemet mobning tages op hvert år på den enkelteskole.
I den netop vedtagneFolkesundhedsplan for Københavns Kommune indgår indsatsen mod mobning som et afde indsatsmål, der skal arbejdes med på skoleområdet.
Udvalget indstillede på sit mødeden 28. august 2002, at forvaltningen skulle foretage en rundspørge tilfolkeskolerne med det formål at give et overblik over, hvordan og i hvilketomfang skolerne har taget denne problematik op, og samtidig skulle undersøgelsendanne grundlag for at udarbejde nye idé- eller inspirationsmaterialer, der kanvære med til at sikre, at indsatsen mod mobning til stadighed fastholdes på skolerne.
Udvalget besluttede, at der bådeskulle udsendes et spørgeskema til skolens ledelse og til elevsikkerhedsudvalget(KESO). Spørgeskemaerne blev udsendt til skolerne den 9. oktober 2002 medsvarfrist den 29. november 2002.
Resultatet af denne spørgeskemaundersøgelse er beskreveti vedlagte rapport.
Der er i alt indkommetbesvarelser fra 61 skoler på spørgeskemaet til skoleledelsen og 46 tilelevsikkerhedsudvalget.
Af de indkomne besvarelser fraskolelederne fremgår det, at 10 skoler har udarbejdet en egentlig mobbepolitik,mens 8 skoler oplyser, at de er i gang med at forberede en sådan.
Ifølge besvarelserne fra skolensledelser er det kun 16 % af de undersøgte skoler, der har formuleret enegentlig mobbepolitik eller handleplan mod mobning, mens tallet er noget størrei besvarelserne fra elevsikkerhedsudvalgene (ca. 28 % af skolerne). På baggrundaf den megen omtale, der har været omkring mobning på skolerne, er disse talmeget lave. Til gengæld har næsten alle skoler gennemført tiltag med fokus påelevernes trivsel og samvær og dermed indirekte på at minimere antallet af eleverder udsættes for mobning.
Det må af besvarelsernekonstateres, at skolerne har ydet en stor indsats med at øge elevernes trivselog tryghed på skolen, men denne forebyggende indsats har været meget bredtfunderet og ikke tydeligt haft fokus på mobning. Det bør derfor klargøres overfor skolerne, hvad der egentlig forstås ved en mobningsfri skole, og der skalgives eksempler på, hvad en plan mod mobning kan indeholde, og hvordan arbejdetkan forankres på skolen.
Selvom trivsel og et trygt miljøer essentielt i skolernes bestræbelser på at forebygge og minimere mobning, kandenne indsats ikke stå alene i bestræbelserne på at imødegå mobning påskolerne.
Langt de fleste skoler har ifølge besvarelsernegennemført tiltag, der på den ene eller anden måde har haft til hensigt atmodgå mobning på skolerne eller at sætte fokus på at forbedre elevernes trivselpå skolen. Således svarer 51 skoler ja til, at de har iværksat tiltag mod mobninginden for de sidste to skoleår.
Undersøgelsen viser også, at deter meget forskelligt, hvordan indsatsen med at imødegå mobning på skolen erforankret, og at skolerne ser mobning og arbejdet med at reducere mobning påskolen i et meget bredt perspektiv.
På baggrund af undersøgelsens resultater kan detanbefales, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen igangsætter initiativer meddet formål, at:
Udgifterne til indsatsen afholdes inden for Uddannelses-og Ungdomsudvalgets bevilling Folkeskoler konto 3.01.1.
&n
bsp;
Miljøvurdering
Ingen bemærkninger
Ingenbemærkninger
BILAGVEDLAGT
PeterRasmussen