Ungdomsarbejdet i boligområdet Remisevænget og Dyvekevænget
Ungdomsarbejdet i boligområdet Remisevænget og Dyvekevænget
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2000
9. Ungdomsarbejdet i boligområdet Remisevænget og Dyvekevænget
UUU 290/2000 J.nr. U156/00
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen fortsætter samarbejdet med lokalcentret i Sundby Syd og det boligsociale arbejde i Remisevænget og Dyvekevænget om det etablerede værested Joker for en gruppe unge i alderen 13 – 18 år i Fritidscentret Remisevænget
RESUME
I området ved Remisevænget og Dyvekevænget i Sundby Syd var der fra 1997 i perioder en del problemer med en gruppe unge i alderen 13 – 18 år. Gruppen bestod primært af unge med anden etnisk baggrund end dansk.
Der er på denne baggrund etableret et værested for de unge, der skal være brobygger til de eksisterende institutioner samt fungere som brobygger mellem de unge og andre unge i området.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 24. februar 1999 at etablere værestedet som projekt for et år. Værestedet Joker åbnede i juni 1999, og der er nu udarbejdet en delevaluering af Joker (se vedlagte bilag). Med udgangspunkt i delevalueringen, hvori der primært peges på positive resultater som følge af Joker, indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at projekt Joker fortsætter.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller på denne baggrund, at Joker fortsætter indtil 31. december 2001. Det skal bemærkes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har bevilliget midler til en fortsættelse af projektet i samme periode.
SAGSBESKRIVELSE
Remisevænget og Dyvekevænget er et alment boligbyggeri beliggende i Sundby Syd. Der bor ca. 250 unge mellem 13 – 18 år, hvoraf en stor del er med anden etnisk baggrund end dansk. Blandt de unge i området var en gruppe på 15 – 20 personer, som hverken skoler eller klubber kunne rumme. Gruppen havde svært ved at skabe kontakt til andre og knytte venskaber med nogen uden for gruppen.
Siden sommeren 1998 har en udegående klubmedarbejder og distriktsmedarbejderen i området i samarbejde med en medarbejder fra lokalcentret Sundby Syd arbejdet med den omtalte gruppe unge. Det lykkedes for dette team og de unge at skabe en gensidig tillid. Men da arbejdet foregik på gadeplan, blev behovet for et værested, hvorfra arbejdet med de unges udvikling kunne fortsætte, større. Værestedet skulle etableres som et socialpædagogisk værested med den opgave at skabe kontakt til de unge og at vedligeholde kontakten til dem. Endvidere var opgaven at få de unge væk fra gaden samt at få dem kanaliseret videre til et klubtilbud eller andet.
Fysisk blev Joker etableret i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens institution fritidscentret "Remisevænget". Joker fungerer som en selvstændig enhed i et lokale med egen indgang. Joker åbnede den 15. juni 1999.
Der er i løbet af sommeren 2000 blevet udarbejdet en delevaluering af værestedet Joker. Delevalueringen konkluder, at der er mange indikationer af en positiv udvikling både hos målgruppen og i lokalområdet.
Siden Joker startede er der sket en markant ændring i opfattelsen af de unge hos en række af de personer, der var modstandere af Joker. Indsatsen i relation til at fremhæve de unges positive sider synes, således at være lykkedes. Der er udviklet en mere positiv opfattelse af de unge i området. Der er imidlertid den undtagelse, at forældrene til børnene i fritidscentret "Remisevænget" ikke finder placeringen af Joker i Remisevænget hensigtsmæssig. Primært fordi forældrene mener, at fritidscentret selv kunne udnytte lokalerne, og fordi de ikke ønsker, at deres børn skal være i kontakt med de unge fra Joker.
Fremtiden for Joker er, at Joker skal fungere som brobygger til de eksisterende institutioner og som brobygger mellem de unge og andre unge i området. Samtidig skal Joker bidrage til en kvalificering og videreudvikling af klubarbejdet, således at klubberne på sigt kan opfylde den svære dobbelte rolle med både at skulle fungere som et "almindeligt" klubtilbud og samtidig kunne gøre en særlig indsats for "besværlige" unge.
På denne baggrund indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at arbejdet med projekt Joker fortsættes indtil 31. december 2001.
Økonomi
Ressourcerne til Joker dækkes af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (Socialcenter Sundby Syd) og det boligsociale arbejde.
Beboerforeningerne bidrager med 80.000 kr. pr. år til den daglige drift af Joker.
Socialcenter Sundby Syd bidrager fortsat med personaletimer til Joker og det opsøgende arbejde til en åbningstid på 3 – 4 aftener om ugen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bidrager med en medarbejder, der i forvejen har til opgave at arbejde med de unge i området. Ressourcen til Joker dækkes af de eksisterende ressourcer på klubområdet konto 5.14.1. Der er således ikke tale om en ressourceudvidelse.
Høring
Ingen
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Delevaluering 1999 – 2000 af værestedet: Kan det betale sig? – om værestedet Joker
Peter Rasmussen
Marie Thun