Mødedato: 04.10.2000, kl. 13:00

Indførelse af ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune

Indførelse af ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. oktober 2000

 

10. Indførelse af ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune

UUU 291/2000 J.nr. U154/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at forslag om etablering af ny 10. klasse struktur, jf. nedenstående forelægges folkeskolerne m.fl. til høring

RESUME

I bemærkningerne til lovændring af Folkeskoleloven af 2. juni 1999 fremgår det, at både de offentlige og private skoler har udviklet 10. klassetilbud, som appellerer til en meget bred gruppe af unge, også til de unge som uden problemer ville kunne påbegynde en ungdomsuddannelse umiddelbart efter 9. klasse. I bemærkningerne fremføres det, at denne udvikling i 10. klasse har givet regeringen lejlighed til at overveje, om dette skoleår har den profil og det indhold, som set i sammenhæng med ungdomsuddannelserne opfylder de unges og samfundets behov for kvalifikationer både på kort og lang sigt. 10. klasse skal således ses som et supplement i overgangen mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne og skal målrettes mod disse. På baggrund af dette nedsatte direk-tionen en arbejdsgruppe i februar 2000, hvis opgave var at skitsere forskellige modeller, hvori indholdsmæssige, planlægningsmæ ;ssige og økonomiske aspekter indgik. Arbejdsgruppen har på baggrund af møder med bydelene og de faglige organisationer samt indhentning af svar fra Undervisningsministeriet på juridiske problemstillinger udarbejdet en redegørelse.

I redegørelsen arbejdes der med tre modeller

  • 10. klassemiljø i folkeskolen
  • Samarbejdende 10. klasser i folkeskolen
  • 10. klassemiljø i ungdomsskolen

Ved 10. klassemiljø i folkeskolen forstås tre - fem linier samlet på en eksisterende skole. Ved samarbejdende 10. klasse forstås 10. klasselinier på flere folkeskoler, som samarbejder vedr. tilbuds- og valgfag. Ved 10. klassemiljø i Ungdomsskolen forstås to-tre linier med en særlig pædagogisk profil i henhold til bekendtgørelse om 10. klasse i ungdomsskolen (vedlagt som bilag).

Konklusionen er,

  • at der er enighed om at fastholde København som et fælles 10. klassedistrikt
  • at der peges på en løsning dels med 10. klassemiljøer på eksisterende skoler, dels med samarbejdsmodeller, hvor 2-3 skoler er involveret i hver model. I de foreslåede fremtidige placeringer af 10. kl i kommunen er der taget højde for en stigning i prognosen vedr. elevtilgang
  • at evt. kapacitetsproblemer næste år søges løst ved, at alle skolerne aktivt skal søge om at undlade at komme med et tilbud
  • at der for at gøre 10. klassetilbudet bredere i København oprettes 10. klassemiljø i Ungdomsskolens regi

På denne baggrund anbefales følgende:

  • Den ny 10. klasse struktur indføres i flere faser startende ved år 2001

  • Der oprettes 10. klassemiljøer på eksisterende skoler suppleret med samarbejdende skoler fordelt i BR-København og bydelene

  • Der oprettes et 10. klassemiljø i Jemtelandsgade og et 10. klassemiljø på Byhøjskolen, Kapelvej i Ungdomsskolens regi

  • Eventuelle kapacitetsproblemer næste år søges løst ved, at alle skoler aktivt skal søge om at undlade at komme med et tilbud om oprettelse af 10. klasse

  • Der nedsættes en styregruppe til implementering af den ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune med repræsentanter fra Folkeskoleområdet, Skole- og Ungdomsvejledningen, Ungdomsskolen og skolelederne

SAGSBESKRIVELSE

I Københavns Kommune vælger ca. 50-55 % af en 9. klasseårgang at gå i 10. klasse. Såvel forløbsundersøgelsen af 1998 og undersøgelserne omkring brobygning viser, at eleverne bruger 10. skoleår som et modningsår, et fagligt opkvalificeringsår samt et forberedelsesår inden endeligt valg af ungdomsuddannelse. Der er i skoleåret 2000/01 oprettet med det nuværende elevgrundlag (1.804 elever) 35 10. klasser på 25 skoler med forskellige profiler og forskelligt tematisk indhold. Timetildelingen er 1,55 pr. elev.

Ændring af Folkeskoleloven af 2. juni 1999 med ikrafttræden august 2000 (bilag) indebærer, at den hidtidige 10. klasse-ordning i Københavns Kommune skal justeres. Skoleåret 2000/2001 bliver af Undervisningsministeriet betragtet som et overgangsår. Lovændringen vil for 10. klasse betyde, at:

  • elevens uddannelsesplan skal danne baggrund for indholdet i 10. klasse
  • der i langt højere grad skal anvendes semesterordning og holddannelse
  • eleverne skal have mulighed for at arbejde selvstændigt på skolen
  • alle elever skal have 14 obligatoriske lektioner i dansk, matematik og engelsk
  • eleverne skal tilbydes 9 tilbudsfag (såfremt én elev ønsker et fag, skal det oprettes)
  • tilbudsfag og valgfag skal sammen med klassens tid udgøre de resterende 14 (15) timer om ugen.

I henhold til bekendtgørelse om ungdomsskolen kan Ungdomsskolen tilbyde 10. klasse. Udgangspunkt for planlægning af indhold skal tages i den enkelte elevs uddannelsesplan. Tilbudet skal omfatte:

  • de 14 obligatoriske timer i dansk, matematik og engelsk
  • udfærdigelse af en uddannelsesplan
  • udførelse af en obligatorisk selvvalgt opgave

Ungdomsskolen skal ikke tilbyde tilbudsfag, hvorved den adskiller sig fra folkeskolen.

 

Målsætning for den nye 10. klasse

  • at eleven gennemfører sit eget "10. klasse-projekt", der styres af elevens uddannelsesplan
  • at styrke de personlige og faglige kompetencer hos de elever, der ikke er parate til at gå i gang med en ungdomsuddannelse umiddelbart efter 9. klasse
  • at undervisningen skal tilrettelægges med udgangspunkt i den enkelte elevs personlige og faglige behov samt potentialer
  • at 10. klasse skal være et overgangsår mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne
  • at vejledningen i 10. klasse skal have en central rolle
  • at 10. klasse i ungdomsskolen supplerer folkeskolernes 10. klasser og gør det samlede 10. klassetilbud i kommunen bredere

 

Målgruppe

  • elever, der er usikre på det kommende uddannelsesvalg
  • elever, der har brug for et personligt afklaringsår
  • elever, der p.g.a. faglige vanskeligheder ikke er parate til at gennemføre en ungdomsuddannelse
  • elever, der har behov for en opkvalificering i de obligatoriske fag

 

Struktur

Udgangspunktet er, at der stort set forventes det samme antal elever i 10. klasse fremskrevet i forhold til elevtalsstigningen i prognosen.

 

Fase 1 2001 / 2002

Der kan forventes mellem 850 og 900 elever i 10. klasse.

10. klassemiljøer på eksisterende skoler:

Amager Fælled Skole 3 linier 70 elever

Alsgades Skole 5 linier 120 elever

10. klassemiljø på ny skole:

Overbygningsskolen 5 linier 120 elever

10. klassemiljø i Ungdomsskolen

Jemtelandsgade ca. 2 - 3 linier 60 elever

Byhøjskolen 2 linier 50 elever

Samarbejdende skoler: 20-22 linier 480 elever

I alt 900 elever

 

Fase 2 2002/2003

Ordningen udvides med Amager Fælled Skole og vil herefter omfatte 950 elever.

 

Fase 3 2003 / 2004

Ordningen udvides med Kildevældsskolen og Nordvest og vil herefter omfatte 1.030 elever.

 

Fase 2-3

Indretning af 10. klassemiljø i Kursus for Udlændinge, Hindegade, med i alt 6 klasser. Eleverne fra 4 klasser i K.F.U. integreres i de øvrige eksisterende 10. klassemiljøer og skaber plads til 4 linier med forskelligt tema. Ændringen vil således ikke medføre en kapacitetsforøgelse, men en spredning af 10. klassemiljøerne.

 

Økonomi

Driftsudgifter

Det må forventes, at det bliver nødvendigt med en forøgelse af timetildelingen i de kommende år. Dette er begrundet i bekendtgørelsens bestemmelser om obligatoriske fag, tilbudsfag og holddeling.

I timefordelingsmodellen for folkeskolen indgår ikke 10. klassetrin. På dette klassetrin er budgettet fastlagt ud fra en faktor på 1,55 lektion pr. elev. Fordelingen til skolerne i skoleåret 2000/2001 er principielt sket med denne faktor pr. elev, idet der er en højere faktor for specialklasser (2,00 lektion pr. elev). Den nye bekendtgørelse stiller øgede krav vedrørende obligatoriske fag og tilbudsfag. Dette vil alt andet lige indebære et forøget ressourceforbrug opgjort pr. elev. Dette forudsætter, at udvidelsen gennemføres successivt, idet elevfaktoren for 2001/2002 fastsættes ud fra de budgetmæssige muligheder under hensyntagen til elevsøgningen, herunder søgningen fra andre kommuner/forsøgsbydele. Budgetforslag for 2002 vil indeholde et forslag om en forøgelse af elevfaktoren.

Det forudsættes, at driftsudgiften pr. elev er den samme i 10. klasse i folkeskolen og 10. klasse i ungdomsskolen.

 

Anlægsudgifter

Den nødvendige lokalekapacitet sikres gennem Perspektivplanen. Det må forudses, at der sammen med bydelene skal tilvejebringes ca. 10-12 10. klassemiljøer /-samarbejder i startfasen. Endvidere må det forudses, at antallet af 10. klassemiljøer / -samarbejder skal forøges til omkring 20 efter ca. 10 år.

Udgifterne til etablering af den ny 10. klasseordning i kommunen vil variere meget, alt efter hvilken model, der iværksættes i de enkelte lokalområder. Udgifterne ved en model, der etableres i samarbejde med flere skoler, vil være begrænsede, idet det må forudses, at skolerne vil skulle udnytte eksisterende lokalefaciliteter, herunder faglokaler, i næsten fuldt omfang. Etableres 10. klassemiljø på en folkeskole eller uden for folkeskolens regi, vil udgifterne variere, alt efter muligheden for at etablere sig i eksisterende lokaler. Hvis det er nødvendigt med ny- eller tilbygninger, vil der blive tale om betydelige merudgifter.

Endvidere må der forudses en række udgifter på flere involverede folkeskoler til at skabe et særligt ungdomsmiljø omkring 10. klasse.

Det må tilstræbes, at den nye 10. klasse struktur i vidt omfang skal gennemføres inden for eksisterende fysiske rammer og kun undtagelsesvis giver anledning til nybyggeri.

Det kan anslås, at der vil være en merudgift på ca. 1/2 million kr. pr. 10. klassemiljø/-samarbejde.

 

Høring

Forslagets gennemførelse forudsætter, at der foretages en høring af folkeskolerne og bydelene (ændring af folkeskolestrukturen)

 

Andre konsekvenser

Ændring af bilag til skolestyrelsesvedtægten

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens redegørelse vedrørende indførelse af ny 10. klassestruktur i Københavns Kommune
  • Bilag 2: Uddrag af Folkeskoleloven vedr. 10. klasse
  • Bilag 3: Modelforslag
  • Bilag 4: Tidsplan
  • Bilag 5: Søgning til 10. klasse 2000 / 2001
  • Bilag 6: Mobiliteten i søgning til 10. klasse 2000 / 2001
  • Bilag 7: Notat vedrørende K.F.U., Hindegade

 

 

 

Peter Rasmussen

Lise Poulsen

 

Til top