Mødedato: 04.06.2003, kl. 15:00

Kontraktstyring af SOSU-skolen

Kontraktstyring af SOSU-skolen

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003

 

 

9.      Kontraktstyring af SOSU-skolen

 

UUU 137/2003  J.nr. U108/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget tiltræder, at direktionen for Københavns Kommunes Uddannelses- og Ungdomsforvaltning og Social- og Sundhedsskolen indgår virksomhedskontrakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens Ungdoms- og Voksenuddannelsesområde har i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen udarbejdet et forslag til virksomhedskontrakt mellem direktionen for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Social- og Sundhedsskolen gældende fra 1. august 2003 til 1. august 2004.

 

Forslaget behandles af Fællesbestyrelsen for sosu-uddannelserne på møde den 2. juni 2003. Høringssvaret forventes fremlagt på udvalgsmødet.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Kontraktstyring i Københavns Kommune

Københavns Kommune har valgt at indføre kontraktstyring med det formål at opnå bedre ressourceudnyttelse, større effektivitet og mere tilfredse borgere og medarbejdere.

 

I et protokollat, som blev behandlet i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 8. august 2001, har Revisionsdirektoratet overordnet givet udtryk for, at kontraktledelse som styringsprincip kan medvirke til at modernisere og effektivisere den kommunale økonomistyring.

 

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse den 15. maj 1997 har Økonomiforvaltningen udarbejdet et paradigme og en vejledning "Kontraktledelse i Københavns Kommune". Økonomiforvaltningens udgivelser danner grundlag for de forhandlinger mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Social- og Sundhedsskolen, som har ført til den foreliggende virksomhedskontrakt.

 

Med en virksomhedskontrakt vil der være opsat klare mål for en virksomheds ydelser. Mål, som gør det lettere for borgerne at se, hvad de kan kræve af den kommunale virksomhed, og mål som gør det lettere for ledere og medarbejdere at opfylde de krav og forventninger, der er til dem.

 

Kontraktstyring med Social- og Sundhedsskolen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forsøger ved indgåelse af kontrakten at sikre samspil med budgetmål, -indsatsområder og -resultatkrav for det pågældende uddannelsesområde. Samtidig skal kontrakten understøtte forvaltningens fokus på helhed og nærhed i servicen overfor borgerne og på det fortsatte arbejde med decentralisering af opgaver og kompetencer. Det er intentionen, at kontrakten anvendes som overordnet styringsværktøj med henblik på at synliggøre og kvalitetssikre opfyldelsen af mål for institutionernes ydelser.

 

Formålet med at indgå virksomhedskontrakt med Social- og Sundhedsskolen er at opnå:

·        Opfyldelse af dimensioneringen

·        Udvikling af skolens ydelser

·        Mere tilfredse elever og medarbejdere

·        En styrkelse af ledelse og organisering

·        En bedre udnyttelse af ressourcerne

 

Virksomhedskontraktens indhold supplerer det fokus, der er i Københavns Kommune på fastholdelse og rekruttering på Social- og Sundhedsområdet med henblik på at sikre kvalitet i social- og sundhedssektorens service overfor borgerne.

 

 

Med udgangspunkt i Københavns Kommunes værdigrundlag og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens vision og mission har Social- og Sundhedsskolen formuleret vision, mission, målsætninger og indsatsområder for skolens aktiviteter og ydelser.

 

Skolen har opstillet fire målsætninger og har med udgangspunkt i disse udvalgt følgende tre indsatsområder med tilhørende resultatkrav:

1.      Udarbejdelse og gennemførelse af rekrutteringstiltag

2.      Udarbejdelse og implementering af fastholdelsesinitiativer

3.      Gennemførelse af anbefalinger fra arbejdsklimaundersøgelse på skolen

 

Der er for hvert resultatkrav opstillet en række kvalitetskriterier, som er indikatorer for kvaliteten af de aktiviteter, der gennemføres indenfor indsatsområdet.

 

Proces for virksomhedskontrakten med SOSU

Forvaltningen præsenterede i november 2002 kontraktledelse på en personaledag på Social- og Sundhedsskolen. Såvel skolens ledelse som medarbejdere har været involveret i hele processen, herunder i udarbejdelse af mission, vision, målsætninger og indsatsområder. Der blev på skolen etableret en kontraktgruppe, bestående af to medarbejdere samt to fra ledelsen, som varetog det skriftlige arbejde. Skolen har gennem hele processen holdt jævnlige møder med forvaltningen.

 

Beskrivelse af virksomhedskontrakten

Virksomhedskontrakten er udarbejdet, så den tager udgangspunkt i de formkrav, som er fastsat i Økonomiforvaltningens vejledning.

 

Kontrakten er vedlagt som bilag. Den indeholder 6 kapitler herunder aftalens status samt baggrund for indgåelse af kontrakten, en beskrivelse af skolens organisation og opgaver samt uddannelserne. Kapitlet "De samlede rammer for skolen" omhandler økonomi, herunder budget, regnskab og rapportering, særlige forhold, herunder rekrutteringsproblematik samt mission, vision, målsætninger og indsatsområder. Afslutningsvis omhandler kontrakten rapportering, evaluering og opfølgning samt i-krafttrædelsestidspunkt og gyldighedsperiode.

 

Virksomhedskontrakten er udarbejdet med to bilag, henholdsvis "Social- og Sundhedsskolens teamstruktur og interne politikker" og "Beskrivelse af aktiviteter for indsatsområderne", som er vedlagt indstillingen.

 

Kontraktperioden er etårig, således at kontrakten indgås 1. august 2003 og følger skoleåret. Forvaltningen har vurderet, at en etårig kontraktperiode vil være mest hensigtsmæssig i første omgang. Skolen har gennemgået en turbulent tid som følge af dels reform af SOSU-uddannelserne, dels en undersøgelse af arbejdsklimaet på skolen. En kortere kontraktperiode giver således mulighed for at revidere og justere.

De efterfølgende kontraktperioder påtænkes at være af to års gyldighed.

 

Social- og Sundhedsskolen skal det kommende år indgå i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens mål- og resultatstyringsprojekt. Kontraktperioden løber således parallelt med dette projekt og kontraktens målsætninger vil efter kontraktens udløb blive taget op til revurdering i forhold til de overordnede politiske mål.

 

I løbet af kontraktperioden skal Social- og Sundhedsskolen udarbejde en virksomhedsplan. Virksomhedsplanen skal fungere som skolens interne arbejdsgrundlag og skal supplere kontrakten, som er det eksternt rettede styrings- og planlægningsværktøj.

 

Generelt om Social- og Sundhedsskolen

Social- og Sundhedsskolen blev pr. 1. januar 2002 overflyttet fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Beslutningen skal ses som en konsekvens af, at Social- og Sundhedsskolen i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets regi vil have en tættere tilknytning til de øvrige ungdomsuddannelser og det pædagogiske miljø i Københavns Kommune. 

 

Folketinget vedtog en reform af de grundlæggende Social- og Sundhedsuddannelser, der trådte i kraft pr. 1. januar 2002. I reformen lægges vægt på, at Social- og Sundhedsuddannelserne - udover at være en ungdomsuddannelse – bliver benyttet af flest mulige til det trinvist opbyggede uddannelsessystem begyndende med grundforløb til Social- og Sundhedshjælper til Social- og Sundhedsassistent og eventuelt videre til de mellemlange videregående sundhedsuddannelser.

 

Uddannelserne efter grundforløbet tilrettelægges som vekseluddannelser således, a t der skiftes mellem skoleundervisning og praktikuddannelse.

 

 

Økonomi

 

Social og Sundhedsskolens økonomiske rammer er beskrevet i virksomhedskontrakten.

 

Budgetrammen for Social- og Sundhedsskolen består af en fast ramme (udgifter til ledelsen, bygninger og delvist administration) og en aktivitetsafhængig ramme (taxameter) således, at budgettet følger elevtallet.

 

Budgettet til voksenelevløn indgår ikke i skolens faste ramme eller takster, men tildeles efter særskilt bevilling i tilknytning til vedtagelsen af det årlige budget.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Forslaget til virksomhedskontrakt behandles af Fællesbestyrelsen for sosu-uddannelserne på møde den 2. juni 2003. Høringssvar forventes fremlagt på udvalgsmødet.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Virksomhedskontrakt med to bilag

 

 

 

 

Peter Rasmussen             

                                            Bodil Hendrichsen


 


Til top