Mødedato: 04.06.2003, kl. 15:00

Udmøntning af "Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne mv."

Udmøntning af "Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne mv."

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. juni 2003

 

 

6.      Udmøntning af "Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne mv."

 

UUU 280/2003  J.nr. U118/03

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdoms forvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     forslag  til  implementering af "Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddan-

        nelserne m.v." godkendes 

       

at      udvalget  bemyndiger  forvaltningen  til at delegere ansvaret for  informations-

         pligten til den enkelte uddannelsesinstitution efter de principper, som er omtalt i indstillingen

 

 

 

RESUME

 

I juni 2002 vedtog Folketinget "Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m.v.". Loven pålægger skoleejerne eller uddannelsesinstitutionerne på en lettilgængelig måde at offentliggøre en række oplysninger på kommunens hjemmeside eller på institutionernes egne hjemmesider.

 

Loven, som træder i kraft den 1. juli 2003, skal således sikre, at borgerne enkelt og hurtigt kan vurdere kvaliteten af undervisningen på de enkelte skoler og institutioner.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at planen for implementering af "Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m.v." godkendes og, at       udvalget bemyndiger forvaltningen til at delegere ansvaret for informationspligten til den enkelte uddannelsesinstitution efter de principper, som er omtalt i indstillingen.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Loven om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m.v. har tre overordnede formål:

·        at give brugerne, dvs. elever, studerende, forældre og virksomheder gennemskuelig og relevant information  

·        at give uddannelsesinstitutioner mulighed for at videregive og tilegne sig gode ideer og erfaringer herunder at fremme skolernes bevidsthed om, hvad god kvalitet er

·        at give den brede offentlighed, herunder politikere og organisationer, et indtryk af institutionernes og uddannelsessystemernes kvalitet, indsats og udbytte

 

Lovens fokus er først og fremmest at informere "brugerne" og borgerne. Derfor bør indholdet af hjemmesiderne primært sigte på at give borgerne så informativ og relevant information som muligt. På den måde kan loven være med til at give borgerne et mere kvalificeret grundlag for en vurdering af uddannelsesinstitutionen. Desuden kan loven bidrage til, at institutionerne gensidigt kan inspirere hinanden – til gavn for det samlede uddannelsessystem.

 

I loven stilles der krav om, at alle uddannelsesinstitutioner skal offentliggøre oplysninger om institutionens:

 

1.      udbud af uddannelser og fag

2.      aktuelle værdigrundlag og pædagogisk udgangspunkt

3.      gennemsnittet af de afsluttende karakterer

4.      resultater af evalueringer af kvaliteten af undervisningen

5.      andet, som skolen finder væsentligt til belysning af kvaliteten af den udbudte undervisning

 

For elever i amtskommunale folkeskoler og tilsvarende specialklasser er der i loven en undtagelse fra offentliggørelse af k arakterer (§ 2, stk. 2).

 

Forvaltningen har i en projektorganisation med repræsentanter fra uddannelsesinstitutionerne og de faglige organisationer arbejdet med såvel indholdssiden som den tekniske implementering af loven.

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet udsendte i 2002 "Vejledning om sammenlignelig brugerinformation". Med udgangspunkt i denne publikation og lovens krav udarbejder forvaltningen vejledninger i forhold til de informationer, som uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Ungdomsudvalget bør publicere. Vejledningerne vil blive noget mere omfattende end lovens krav, hvilket er motiveret med ønsket om at give borgere og brugere så relevante informationer som muligt. Det vil stadig være den enkelte institution/skole, der bestemmer over deres egen hjemmeside, og de har således mulighed for at supplere med yderligere informationer.

 

Der arbejdes i vejledningerne med følgende overskrifter:

·        Grundoplysninger

·        Profil og undervisning

·        Eleverne, lærerne og andre ansatte

·        Forældre og bestyrelse

·        Evalueringer

·        Fysiske rammer

·        Serviceinformation

 

Implementeringen af loven vil ske som en løbende proces startende med de lovpligtige informationer, som efterfølges af de øvrige punkter i vejledningerne. De lovpligtige informationer skal være klar til begyndelsen af skoleåret 2003/04 og hovedparten af de øvrige i slutningen af året.

 

En mere detaljeret oversigt over oplysningstyper fremgår af vedlagte bilag.

 

I forhold til publiceringen på hjemmesiderne skal følgende principper tilstræbes:

 

1) oplysningerne skal være let tilgængelige, overskuelige og aktuelle

2) oplysningerne bør være sammenlignelige

3) oplysningerne bør kunne tilvejebringes uden store omkostninger for

    uddannelsesinstitutionerne

 

For at imødekomme ovenstående vil forvaltningen etablere en central løsning, som bl.a. vil indeholde en række skabeloner, der er udarbejdet i overensstemmelse med kommunens web-design, og som samtidig sikrer overskuelighed og genkendelighed på tværs af skolerne.

 

I forhold til folkeskolerne er det planen i første omgang (frem til 1. august), at skolernes  oplysninger vil være tilgængelige på den fælles Web-side UUF-net og kommunens hjemmeside (www.kk.dk). For de skoler, hvor det er muligt, vil der også være adgang fra deres eksisterende hjemmeside.

 

De øvrige skoler (gymnasier m.m.) råder allerede over programmet Quick Place, som vil blive anvendt til formålet.

 

Efterfølgende er det planen at anskaffe et IT-system, som sikrer, at skolerne let kan ajourføre oplysninger om uddannelsesinstitutionen, og gør det muligt for dem at administrere deres hjemmesider på en hensigtsmæssig måde. Med anskaffelsen af et it-system til formålet (CMS-program) får skolerne også mulighed for at udvikle egne intranet til undervisningsbrug. Målet med et pædagogisk intranet er at understøtte samarbejdsrelationer, vidensdeling og planlægning mellem undervisere. Det vil være muligt for skolerne at udbygge deres intranet med bl.a. relationer til eleverne (logbøger, portfolio mm).

 

Det generelle CMS-program vil blive stillet til rådighed for andre institutioner (fritidshjem og -klubber), som ønsker at opbygge en hjemmeside.

 

 

Økonomi

 

Udgifterne til implementering af loven i den indledende fase med udvikling af skabeloner og programmering afholdes af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01 Folkeskoler af budgettet til IT i folkeskolen. Opgaven varetages af Center for Informatik.

 

Vedligeholdelsesudgifter på ca. kr. 150.000 til programmel og indkøb af CMS-program vil i en senere fase beløbe sig til ca. kr. 650.000, som ligeledes afholdes over konto 3.01 Folkeskoler af budgettet til IT i folkeskolen.

 

Ønsker folkeskolerne at supplere med intranet til eleverne, udgør udgiften kr. 3.500 pr. skole. Gymnasieskolerne råder allerede over et program til formålet.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Oversigt over oplysninger på uddannelsesinstitutioner efter lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne m.v.

 

 

 

                 Peter Rasmussen

                                                                                                                Jan Lange


 


Til top