Mødedato: 04.04.2001, kl. 13:00

Ændring af rammerne for observationskolonierne

Ændring af rammerne for observationskolonierne

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. april 2001

 

6. Ændring af rammerne for observationskolonierne

UUU 105/2001 J.nr. U39/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at ledelserne ved observationskolonierne Furesøkolonien, Kallehave Strand og Terrasserne med virkning fra den 1 august 2001 tilrettelægger på grundlag af den fastsatte timeramme, og efter forvaltningens nærmere anvisninger årsplan og struktur på grundlag af nedenstående forudsætninger:

  1. Der tilstræbes størst mulig forøgelse af koloniernes årlige åbningstid op til 39 uger
  2. Der sikres en fleksibel anvendelse af timeressourcerne (normeringen), således at denne løbende tilpasses institutionens aktuelle elevklientel og døgnets forskellige aktiviteter (undervisning / beskæftigelse / tilsyn m.m.)
  3. Såfremt eleverne er hjemme fra fredag eftermiddag til søndag eftermiddag, sikres et beredskab, som tilgodeser behovet for weekendophold for elever, som i en akut situation ikke kan tage på hjemmeweekend

 

RESUME

Tidligere indstilling blev efter en drøftelse på udvalgsmødet den 21. februar 2001 udskudt til senere stillingtagen.

Behovet for ændringer på observationskolonierne er påpeget i rapporten "Observationskolonierne", Rapport fra arbejdsgruppen januar 2000 (tidligere fremsendt til udvalget).

Der er med virkning fra 1. august 2001 indgået ny arbejdstidsaftale for lærere på observationskolonierne. Aftalen afviger fra den almindelige læreraftale og sikrer væsentlig bedre overensstemmelse mellem arbejdstidsaftalen og observationskoloniarbejdets særlige karakter.

Indstillingen sikrer således – inden for den givne ressourceramme – en større grad af overensstemmelse mellem elevernes behov for specialpædagogisk bistand og koloniernes mulighed for at tilgodese disse. Struktur, normering og arbejdstidsaftale udgør tilsammen grundlaget herfor.

I budgettet for 2001 er indregnet et puljebeløb på 0,5 mio. kr. til brug for de nødvendige justeringer.

Indstillingen udstikker en fleksibel ramme for observationskoloniernes virksomhed som tager sit udgangspunkt i :

  • at der er tale om et undervisningstilbud i henhold til folkeskoleloven

  • at eleverne udsendes til et korterevarende midlertidigt ophold

  • at koloniopholdet er et specialpædagogisk tilbud og en del af den pædagogisk-psykologiske vurdering

  • at der er tale om elever, der som udgangspunkt forventes at vende tilbage til deres hjem og fortsætte skolegang i folkeskoleregi

  • at opholdet bl.a. skal ses som aflastning for eleven, forældrene og skolen – og med det sigte at skabe forudsætninger for bedre trivsel og samspil mellem de implicerede

Det er vurderingen, at den beskrevne ramme skaber forudsætninger for et væsentligt pædagogisk kvalitetsløft - og samtidig sikrer fornøden fleksibilitet og optimal ressourceanvendelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Observationskolonierne er et specialpædagogisk døgntilbud i henhold til Folkeskolelovens § 20 stk. 3 - og underlagt bestemmelserne i Bekendtgørelse om folkeskolens specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand (Bek.nr. 896 af 22. september 2000) samt tilhørende vejledning (nr. 82 af 10. juni 1999) .

Observationskoloniernes virke er omfattet af Vedtægt for styrelsen af folkeskolen under Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Københavns Kommune, november 1999. Bilag IV. Støtteforanstaltninger, specialpædagogisk bistand og specialundervisning. Afsnit: Serviceforanstaltninger.

Eleverne visiteres af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) eller Skolepsykiatrisk Center (SPC) til et korterevarende midlertidigt ophold, som et led i den skolepsykologiske - / skolepsykiatriske indsats. Opholdets varighed er på højst ét skoleår – og med en gennemsnitlig opholdslængde på omkring 6 måneder.

Observationskoloniophold er et tilbud til elever og forældre – og samarbejdet med forældrene tillægges afgørende betydning. Der er ikke tale om anbragte børn i Servicelovens forstand.

Eleverne kan generelt karakteriseres ved, at de er præget af adfærds-, kontakt- og triv-selsvanskeligheder. Det vil sige, at der er tale om elever med sociale og følelsesmæssige vanskeligheder, hvortil oftest kommer indlæringsvanskeligheder af specifik karakter – koncentrations- og opmærksomhedsforstyrrelser.

Opholdet har til formål at søge at bryde et problemfyldt samspil mellem eleven og omgivelserne, at øge elevernes selvværdsfølelse samt at bedre deres indlæringsmæssige forudsætninger.

Erfaringerne fra observationskoloniopholdet indgår i den samlede vurdering og rådgivning i forhold til tilrettelæggelsen af elevens fremtidige udviklings- og undervisningsforløb.

På kolonierne arbejdes på grundlag af en helhedsopfattelse af elevens situation, og specialpædagogiske og socialpædagogiske aktiviteter integreres i overensstemmelse med det udvidede undervisningsbegreb.

Indstillingen vedrørende rammerne for observationskoloniernes fremtidige virke muliggør, at:

  • åbningstiden øges fra de nuværende 35 uger årlig

- et behov som er påpeget af forældre, elevernes hjemskoler, PPR / SPC og kolonierne,

  • normeringen på visse tidspunkter af døgnet kan øges fra de nuværende 20 elever til gennemsnitlig 2 - 3 lærere – til 20 elever til ca. 3 - 4 lærere, - og med mulighed for en fleksibel arbejdstilrettelæggelse, som tilgodeser behovet i forhold til aktuelt elevklientel og aktivitet,

  • kolonierne som udgangspunkt planlægger ud fra den forudsætning, at eleverne er hjemme fra fredag eftermiddag til søndag eftermiddag, men at det sikres, at elever, som i en akut situation ikke kan komme på hjemmeweekend, kan blive på kolonien

 

Indstillingen vedrørende weekendordningen har været indgående drøftet. I rapporten vedrørende observationskolonierne fremhæves det, at kolonierne har weekendåbent som et forhold af stor pædagogisk værdi.

Rapportens formål har været at fremlægge et samlet bud på flest mulige aspekter, som tilsammen skaber grundlaget for et optimalt observationskolonitilbud. Karakteristikken af weekendordningens betydning bør derfor ses i lyset af øvrige behov for aktivitetsudvidelser.

På landets øvrige observationsskoler er der lukket fra fredag eftermiddag til søndag aften / mandag morgen – overvejende begrundet i, at der er tale om et specialpædagogisk folkeskoletilbud og ikke socialpædagogiske institutioner i henhold til Serviceloven.

Weekendernes pædagogiske værdi bør også afvejes i forhold til, at der er et stigende forældreønske om, at børnene er hjemme i weekenden – og i god overensstemmelse med princippet om, at forældrene i størst mulig udstrækning er primært ansvarlige for deres børn.

Observationskolonierne vil uanset weekendlukning i løbet af året arrangere weekender, hvor der inviteres til aktiviteter for eleverne, deres forældre og personalet.

Behovet for en udvidelse af åbningstiden fra de nuværende 35 uger årligt er de senere år rejst fra stadig flere sider.

 

Økonomi

I budgettet for 2001 er der indarbejdet et puljebeløb på 0,5 mio. kr. til dækning af merudgifterne ved omlægningen og ændret arbejdstidsaftale. Beløbet svarer til 1,2 mio. kr. på årsbasis. De foreslåede ændringer kan holdes inden for dette puljebeløb.

Omlægningen medfører derudover ændrede forudsætninger i forhold til køkkenledere, husmedhjælpere, skolesekretærer og skolebetjente. Der må derfor forventes behov for justeringer af deres forhold. Ligeledes må imødeses behov for afledte justeringer af koloniernes driftsbudgetter.

 

Høring

Rapporten som danner baggrund for indstillingen har været udsendt til kommentering på observationskolonierne, PPR og SPC.

De konkrete fremsatte forslag til ændringer er indgående drøftet med – og har fået tilslutning fra observationskoloniernes ledelser og medarbejderrepræsentanter samt fra PPR.

Siden den oprindelige udvalgsindstilling til mødet den 21. februar 2001 er forslagene yderligere analyseret i forvaltningen og drøftet med observationskolonierne og PPR.

Der er fortsat fuld tilslutning til, at indstillingen sikrer et godt grundlag for observationskoloniernes fremtidige pædagogiske virke.

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • "Rapport fra arbejdsgruppen vedr. observationskolonierne" (tidligere fremsendt – kan fås ved henvendelse til Direktionssekretariatet)

 

 

 

Peter Rasmussen

Benny Blak

 

 

Til top