Høringssvar vedrørende "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune"
Høringssvar vedrørende "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune"
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 4. april 2001
5. Høringssvar vedrørende "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune"
UUU 104/2001 J.nr. U73/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalget fremsender nedenstående høringssvar vedrørende "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune" til Kultur- og Fritidsudvalget
RESUME
Kultur- og Fritidsudvalget har udsendt rapporten "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune" til høring.
Forvaltningen har på denne baggrund udarbejdet forslag til høringssvar. Af svaret fremgår det bl.a., at fremtidens model for organiseringen af fritidslivet bør være en kommunal model, der også sikrer skolers, fritidshjems og fritidsklubbers mulighed for at benytte kommunens idrætsfaciliteter vederlagsfrit. Det bør endvidere sikres, at skolers, fritidshjems og fritidsklubbers benyttelse af idrætsfaciliteter indgår i fordelingen af kommunens lokaliteter.
SAGSBESKRIVELSE
Kultur- og Fritidsudvalget har udsendt rapporten "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune" til høring.
Historisk baggrund
Med hensyn til den historiske baggrund for udformningen af de eksisterende idrætsfaciliteter skal følgende bemærkes:
Ved etableringen af de gamle skoler i det indre af København, byggede man gymnastiksale, der svarede til den daværende idrætsundervisnings behov. Hver elev havde kun brug for få kvadratmeter til fritstående øvelser på gulv. Datidens byggekonstruktioner og materialer gjorde, at der ofte måtte stå bærende søjler midt i gymnastiksalen. Gymnastiksalenes størrelse og indretning svarede således til de forventninger, man dengang havde til idrætsundervisning.
Efter krigen blev skolebyggeriet intensiveret, og der blev bygget større moderne gymnastiksale og sportshaller - indrettet efter børns behov for at udfolde sig på mange forskellige kreative måder.
Udviklingen på idrætsområdet er siden gået stærkt, og i dag må man konstatere, at de aktiviteter, som børn og unge finder spændende og udfordrende, er langt mere pladskrævende og stiller langt større krav til lokaliteterne end tidligere. Dette er årsagen til, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen søger større og bedre idrætsfaciliteter, som kan leve op til nutidens idrætsbegreb, der rummer nye muligheder og idrætsdiscipliner.
Forvaltningen råder ikke over mange sportshaller og ikke alle aktiviteter kan udføres i en gymnastiksal. Fritidshjem- og klubber har generelt ingen egne lokaler til sportsaktiviteter. Som organiseringen af fritidslivet ser ud i dag er forvaltningen afhængig af samarbejdspartnere, som kan stille svømmehaller og idrætsfaciliteter til rådighed. Gennem mange år har forvaltningen haft et tæt samarbejde med KI og i de senere år til KUC og DGI. Samarbejdet er ikke problemløst, og forvaltningen kan ikke få råderet over det antal timer der ønskes, til trods for, at der bruges mange midler til leje.
Forslag til høringssvar
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller på denne baggrund at Uddannelses- og Ungdomsudvalget afgiver følgende høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende "Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune":
"Bilag 7 – Citat : "Inden for kommunalfuldmagtens rammer kan en kommune på egen hånd beslutte at stille indretninger som idrætsanlæg (inden- og udendørs idrætsfaciliteter, svømmehaller o.s.v.) og andre kommunale lokaliteter til rådighed for bl.a. idræts-, kultur- og medborgerarrangementer. "
Denne kommunale fuldmagt sikrer enhver kommunes ret til at råde over egne faciliteter eller lade andre organisationer disponere over faciliteterne.
Ved udlægningen af disponeringsrettighederne til de organisationer, der forvalter idrætsfaciliteterne i dag, er der ikke taget højde for at brugere som skoler, fritidshjem eller fritidsklubber - der ikke er omfattet af Folkeoplysningsloven – også har et behov for adgang til større og bedre idrætsfaciliteter.
I rapporten beskrives flere løsningsmodeller for den fremtidige organisation af fritidslivet i København. Men der tages ikke højde for institutions- og klublivet. I den sammenhæng skal det bemærkes, at antallet af brugere af idrætsfaciliteter i dag er så stort, at skoler, fritidshjem og fritidsklubber har ringe mulighed for at benytte disse. Samtidig har institutionerne ingen rettigheder til at benytte hallerne.
Fremtidens model for organiseringen af fritidslivet bør derfor være en kommunal model, der også sikrer skolers, fritidshjems og fritidsklubbers mulighed for at benytte kommunens idrætsfaciliteter vederlagsfrit. Det bør endvidere sikres, at skolers, fritidshjems og fritidsklubbers benyttelse af idrætsfaciliteter indgår i fordelingen af kommunens lokaliteter."
Økonomi
Ingen bemærkninger
Høring
Ingen bemærkninger
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Brev af 26. februar 2001 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen vedr. Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune
- Rapporten: Organisationsmodeller for fritidslivet i Københavns Kommune
Peter Rasmussen
Benny Blak