Mødedato: 03.12.2003, kl. 14:00

Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune

Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. december 2003

 

 

2.      Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune

  J.nr. U218/03

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      der i medfør af Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv etableres en enstrenget kommunal ungdoms- og uddannelsesvejledning, som har det samlede ansvar for vejledning i folkeskolen, overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne samt overgangen mellem ungdomsuddannelserne

 

at      den enstrengede kommunale ungdoms- og uddannelsesvejledning i Københavns Kommune forankres i det nuværende Center for Vejledning, der herefter benævnes Center for Vejledning, Ungdommens Uddannelsesvejledning, København

 

at      Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune organiseres i 4 lokalvejlederteams samt et bydækkende specialteam

 

at      vejledningen af elever i Ungdomsskolens heltidsundervisningsskole varetages af Ungdomsskolens vejledere

 

at      Ungdommens Uddannelsesvejledning herunder vejledningen af elever i Ungdomsskolens heltidsundervisningen og privatskoler evalueres i 2006

 

at      forslaget vedrørende organiseringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning sendes til høring hos skole- og gymnasiebestyrelser, ungdomsuddannelsernes bestyrelser, Fællesrådet for Folkeskolen, Det fælles pædagogiske Råd, Gymnasie- og HF-rådet, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, arbejdsmarkedets parter samt de faglige organisationer

 

 

 

 

 

 

RESUME

 

Folketinge t vedtog den 10. april 2003 Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Reformen indebærer, at der skal etableres en enstrenget kommunal ungdoms- og uddannelsesvejledning i loven benævnt Ungdommens Uddannelsesvejledning, som har det samlede ansvar for vejledningen i folkeskolen, i overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne samt overgangen mellem ungdomsuddannelserne. 

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning skal ifølge lovgivningen – der træder i kraft 1. august 2004 - varetage følgende hovedopgaver:

 

·        Vejledning af elever på folkeskolens 6.-9. klassetrin samt MII- og MIII- klasser

·        Vejledning af elever på folkeskolens 10. klassetrin

·        Vejledning af unge under 19 år, der er i en utilfredsstillende vejlednings-, uddannelses- eller beskæftigelsesmæssig situation

·        Vejledning af unge mellem 19 og 25 år, såfremt de henvender sig herom

·        Vejledning af unge i forbindelse med overgangen fra grundskolen til ungdomsuddannelserne

 

På denne baggrund foreslås det, at Ungdommens Uddannelsesvejledning i Købehavns Kommune forankres i Center for Vejledning, som herefter benævnes Center for Vejledning, Ungdommens Uddannelsesvejledning, København. Organiseringen sker på følgende måde:

 

·        Vejledningen koordineres af Center for Vejledning, men udøves i fire lokale vejlederteam. Teamet tilrettelægger vejledningen ved folkeskoler samt den opsøgende vejledning af unge bosiddende i lokalområdet. Lokalområderne opdeles i forhold til de 4 Børne- og Ungeområder og PPR´s geografiske inddeling af byen, som igen matcher Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens´s lokalcentre. Opdelingen understøtter en individuel og handlingsorienteret vejledning. De fire lokalvejlederteam får base i centralt beliggende vejlederkontorer, fx. kvarterløftscentre eller ungehuse, hvor der i forvejen er ungeaktiviteter, samtidig med at vejlederkontorerne på den enkelte folkeskole bibeholdes.

·        Der etableres et specialteam, der varetager den bydækkende vejledning af unge med særlige behov (Børne- og Ungeområde special).

·        Der etableres en koordinatorfunktion for overgangsvejledning, som dækker samtlige ungdomsuddannelsesinstitutioner, hvor kommunen har unge i uddannelse.

 

Med samtlige ungdomsuddannelser i Storkøbenhavn indgås der samarbejdsaftaler, der nærmere beskriver vejledningens omfang og indhold.

 

Lovgivningens § 3, stk. 3 åbner mulighed for, at vejledningen af elever i Ungdomsskolens heltidsundervisning varetages af Ungdomsskolen. Denne vejledning er af en relativ specialiseret karakter, og det foreslås derfor, at vejledningen i forhold til denne undervisningsaktivitet indtil videre fastholdes i regi af Ungdomsskolen. Når den unge forlader ungdomsskolens heltidsundervisning, overgår vejledningsopgaven til lokalteamet i den unges bopælsområde.

 

Det foreslås endvidere, at den samlede organisering af vejledningen i folkeskolen, ungdomsuddannelserne, Ungdomsskolens heltidsundervisning samt privatskolerne evalueres i 2006.

 

Endeligt foreslås det, at forslaget vedrørende etableringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune sendes til høring hos samtlige skole- og gymnasiebestyrelser, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, bestyrelser ved erhvervsskolerne i Storkøbenhavn, de faglige organisationer samt arbejdsmarkedets parter i København.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Folketinget vedtog den 10. april 2003 Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Reformens hovedmål er at etablere en enstrenget kommunal ungdoms- og uddannelsesvejledning, som har det samlede ansvar for vejledningen i folkeskolen, overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne samt overgangen mellem ungdomsuddannelserne – en tværsektoriel vejledningsindsats.

 

Loven har endvidere følgende specifikke mål:

 

·        Vejledningens kvalitet skal forbedres både i forhold til den enkelte unge og samfundet

·        Vejledningen skal i højere grad målrettes unge med særligt vejledningsbehov, herunder vejledning i forbindelse med integration

·        Vejledningen skal individuelt differentieres forskellige målgrupper

·        Vejledningen skal være uafhængig af sektor- og institutionsinteresser

·        Vejledningen skal skabe og fremme en iværksætterkultur blandt unge

·        Vejledningen skal medvirke til at skabe åbenhed og gennemsigtighed i uddannelserne samt øge uddannelsesmulighederne blandt unge

·        Frafald fra og omvalg af uddannelse skal begrænses

·        Vejledningen skal inddrage såvel uddannelsesinstitutioner, AF, arbejdsmarkedets parter som virksomheder.

 

Ovenstående mål søges realiseret ved at samle ansvaret for vejledningen af unge i "Ungdommens Uddannelsesvejledning" således at der sikres en højnelse af kvaliteten i vejledningsindsatsen i forhold til folkeskole og ungdomsuddannelser samt en højere grad af målretning af indsatsen mod de unge, der i dag ikke gennemfører en ungdomsuddannelse. Loven træder i kraft den 1. august 2004.

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning skal med baggrund i den nye lov varetage følgende opgaver:

 

·        Vejledning af elever på folkeskolens 6.-9. klassetrin samt MII- og MIII-klasser

·        Vejledning af elever på folkeskolens 10. klassetrin

·        Vejledning af unge under 19 år der er i en utilfredsstillende vejlednings-, uddannelses- eller beskæftigelsesmæssig situation

·        Vejledning af unge mellem 19 og 25 år, såfremt de henvender sig herom

·        Vejledning af unge i forbindelse med overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne

·        Vejledning til privatskoleelever, såfremt der anmodes herom.

 

Det fremgår af loven og bemærkningerne hertil, at ovenstående vejledningsopgaver skal varetages af vejledere ansat i Ungdommens Uddannelsesvejledning, og at vejledningen skal foregå på skolen/uddannelsesinstitutionen eller i den unges nærmiljø.

 

Kommunalbestyrelsen skal sikre, at Ungdommens Uddannelsesvejledning har en daglig ledelse, som er ansvarlig for vejledningen inden for de mål og rammer, der fastlægges af Undervisningsministeriet samt de kommunale mål, rammer og bevillinger, der fastlægges af kommunalbestyrelsen. Når Undervisningsministeriet har udmeldt de nationale mål og rammer, vil en fornyet indstilling vedrørende forslag til målopfyldelse blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Forslag til målopfyldelse forventes at tage afsæt i Center for Vejlednings nuværende mål og resultater.

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune

 

På denne baggrund er der udarbejdet følgende forslag til organisering af vejlederreformen i Københavns Kommune:

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning i Købehavns Kommune forankres i Center for Vejledning, som herefter benævnes Center for Vejledning, Ungdommens Uddannelsesvejledning, København.

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning opbygges af fire lokale vejlederteam, der varetager den samlede vejledning af de unge, der går i folkeskole og efterfølgende er bosat i lokalområdet. Lokalområderne opdeles i forhold til de 4 Børne- og Ungeområder, PPR og lokalcentrenes geografiske inddeling af byen. På denne måde sikres de nødvendige kompetencer omkring en handlings- og helhedsorienteret ungeindsats i hvert lokalområde. Ligeledes vil inddragelsen af det lokale erhvervsliv kunne indgå aktivt og medvirke til uddannelsen af unge i lokalområdet. De fire lokalvejlederteam, der alle refererer til lederen af Ungdommens Uddannelsesvejledning, får base i centralt beliggende vejlederkontorer, fx. kvarterløftscentre eller ungehuse, hvor der i forvejen er ungeaktiviteter. I 6.,7., MII, 8., 9. og MIII klasserne varetages den individuelle vejledning samt koordineringen af vejledningsaktiviteterne af en vejleder fra lokalvejlederteamet. Vejledningen gennemføres på skolen i de eksisterende vejlederkontorer.

 

En vejleder fra lokalvejlederteamet varetager den individuelle vejledning samt koordinerer vejledningsaktiviteterne i 10. klassemiljøet. Vejledningen gennemføres på skolen. Der etableres i den forbindelse et samarbejdsnetværk mellem 10. klasse-vejlederne og kontaktpersonerne på ungdomsuddannelserne med henblik på udvikling af vejledningsaktiviteter i 10. klasse.

 

Foruden de overordnede fastsatte kommunale mål og rammer for vejledningsindsatsen (jf. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 4. juni 2003 vedrørende mål- og resultatstyring af Center for Vejledning) kan der eventuelt blive suppleret med samarbejdsaftaler ved de enkelte skoler, for så vidt angår skolens særlige indsatsområder omkring udskoling.

 

Lokalteamet

 

Lokalteamet varetager endvidere følgende opgaver:

 

·        Vejledning i samarbejde med PPR og lokalcentrene af elever i den undervisningspligtige alder, som ikke modtager undervisning

·        Vejledning af elever i privatskoler efter anmodning

·        Opsøgende vejledning af alle unge op til 19 år, bosiddende i lokalområdet, indtil de er i en tilfredsstillende uddannelses - eller beskæftigelsesmæssig situation

 

Kommunalbestyrelsen skal, såfremt en privatskole anmoder herom, sørge for, at der ydes vejledning fra 6. klasse eller tilsvarende.( jf. §4, stk.1)

 

Den opsøgende vejledning foregår dels ved personlig henvendelse til den enkelte unge, dels ved deltagelse i ungeaktiviteter i lokalområdet og gennem samarbejdet med de udgående ungemedarbejdere fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens lokalcentre, ungdomsklubber m.fl.

 

Specialteamet

 

Der etableres endvidere et specialteam, der varetager den bydækkende vejledning af unge med særlige behov.

 

Samarbejde med AF og arbejdsmarkedets parter

 

Samarbejde med AF og arbejdsmarkedets parter sker dels gennem etablering af et Uddannelsesråd, dels gennem kvartalsvis dialogmøder. For at understøtte det lokale vejledningsarbejde i de 4 vejlederteam inddrages det lokale arbejdsmarked i den samlede vejlednings- og uddannelsesindsats.

 

Folkeskolen

 

En overordnet samarbejdsaftale danner udgangspunkt for samarbejdet med folkeskolen eventuelt suppleret med en lokal aftale. Skolens leder har ansvaret for, at eleverne opfylder undervisningspligten samt for undervisningen i uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering (uea). UU-vejlederen fungerer som ressourceperson for skolen i forhold til elever, forældre, skolens ledelse og lærerteam og er ansvarlig for årsplanlægning af uea samt for uddannelsesbogen/planen. UU-vejlederen varetager vejledningen af eleverne fra 6. – 10. klasse på folkeskolen, koordinerer vejledningsaktiviteterne og bistår ved enkelte elevers § 9, stk.5 forløb, hvor praktisk og teoretisk indhold kombineres i en undervisning, der kan finde sted på og uden for skolen, eller ved enkelte elevers opfyldelse af undervisningspligten fx ved deltagelse i erhvervsmæssig uddannelse eller beskæftigelse. 

 

Ungdomsskolen

 

Lovgivningens § 3, stk. 3 giver mulighed for, at vejledningen af elever i Ungdomsskolens heltidsundervisning varetages af Ungdomsskolen. Denne vejledning er af en relativ specialiseret karakter, og det anbefales derfor, at vejledningen i forhold til denne undervisningsaktivitet indtil videre fastholdes i regi af Ungdomsskolen.

 

Der udarbejdes på linie med de øvrige institutioner en samarbejdsaftale mellem Ungdomsskolen og Ungdommens Uddannelsesvejledning.

 

Overgangsvejledning

 

I forhold til ungdomsuddannelserne etableres der en koordinatorfunktion for overgangsvejledning, som dækker samtlige ungdomsuddannelsesinstitutioner, hvor kommunen har unge i uddannelse. Koordinatorfunktionen er ansvarlig for at udvikle vejledningsaktiviteter i tæt samarbejde med ungdomsuddannelsesinstitutionerne mv. Gennemførelsesvejledningen på den enkelte uddannelsesinstitution berøres ikke af denne lov.

 

Vejledning af de 19 – 24 årige

 

Unge i alderen 19 – 25 år skal have vejledning, hvis de henvender sig herom. Center for Vejledning etablerer en vejlederfunktion i Korsgade, der retter sig mod denne målgruppe. Den vejledningssøgende vil dels få tilbud om individuel vejledning, dels få mulighed for at benytte de forskellige vejledningsværktøjer herunder Vejlederportalen m.v. Der etableres et samarbejde med Karrierehuset, AF, Center for uddannelse og Erhverv, m.fl.

 

Gennem budgetpuljen på 9 millioner kroner fra selvbudgetteringspuljen i 2002 til uddannelse og integration for unge forventes der snarest fremlagt forslag for udvalget om, at der etableres et  forsøgsprojekt  i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i tre lokalområder i København vedrørende opsøgende vejledning af unge 19 – 24 årige.

 

Koordinering og lokal vejledningsindsats

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning et ableres og organiseres med henblik på at skabe helhed, nærhed og sammenhæng i vejledningen samtidig med, at vejledningen i undervisningsmiljøerne fastholdes.

 

Foruden de overordnede fastsatte kommunale mål og rammer for vejledningsindsatsen (jf. Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 4. juni 2003 vedrørende mål- og resultatstyring af Center for Vejledning) kan der efter aftale med lederen af Ungdommens Uddannelsesvejledning evt. blive suppleret med samarbejdsaftaler ved de enkelte skoler, for så vidt angår skolens særlige indsatsområder omkring udskoling.

 

Uddannelse

 

Ved etableringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning gennemgår samtlige vejledere et fælles uddannelsesforløb.

 

Ansættelsesforhold

 

Lokalaftalen mellem Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen og Købehavns Lærerforening om arbejdstid for skole- og ungdomsvejledere udløber den 1. august 2004. Skole- og ungdomsvejlederen er i dag udpeget til hvervet af skolens leder og ansat. UU-vejlederen skal i følge loven ansættes i Ungdommens Uddannelsesvejledning og have hovedbeskæftigelse som vejleder. Ansættelsesvilkår for UU-vejlederen forhandles med de faglige organisationer. De nuværende skole- og ungdomsvejledere vil alle få mulighed for at søge om ansættelse i Ungdommens Uddannelsesvejledning.

 

Fysiske lokaliteter

 

I forbindelse med oprettelsen af Ungdommens Uddannelsesvejledningen etableres der 4 lokale vejlederkontorer, centralt beliggende i nærområdet. Det ene vejlederkontor samt det bydækkende specialteam får base i Center for Vejledning, Korsgade 30. Forvaltningen undersøger på nuværende tidspunkt mulige lokaliteter samt økonomiske omkostninger vedrørende de øvrige tre kontorer.

 

Evaluering

 

Den samlede organisering af vejledningen i folkeskole, ungdomsuddannelse, privatskole samt Ungdomsskolen evalueres i 2006 med henblik på eventuelle justeringer af struktur, opgavevaretagelse og opgavefordeling.

 
Organisation

 

I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til Ungdommens Uddannelsesvejledning er der etableret en projektorganisation suppleret med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra de faglige organisationer. Følgegruppen har løbende drøftet strukturen, indholdet og implementeringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning. Endvidere har organisationerne bidraget med faglige ressourcepersoner ved udarbejdelsen af forslaget.

 

 

Økonomi

 

Samtlige midler, der p.t. er afsat til selve vejledningsindsatsen, medgår til etableringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning.

 

I 2003 er vejledningsbudgettet inden for skole- og ungdomsvejledningen i Københavns Kommune fordelt på følgende aktiviteter:

 

Center for vejledning:      5,7 mio. kr.

Folkeskoler:                    13,5 mio. kr.

KKU:                                 1,2 mio. kr.

 

Det er ikke muligt at opgøre vejledningsbudgettet inden for samtlige ungdomsuddannelser, da disse dækker over flere Ungdommens Uddannelsescentre.

 

Ved etableringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning den 1. august 2004 overføres de samlede budgetmidler vedrørende folkeskolerne til Ungdommens Uddannelsesvejledning.

 

Med hensyn til ungdomsuddannelserne overføres 15 % af institutionernes vejledningsmidler til staten mens Ungdommens Uddannelsesvejledning fra staten tilføres 1,8 mio. kr. til overgangsvejledning og 0,4 mio. kr. til vejledningen vedrørende de 19 – 24 årige.

 

Der pågår løbende forhandlinger med Økonomiforvaltningen vedr. midler overført fra staten til kommunen i forbindelse med implementering af Ungdommens Uddannelsesvejledning.

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning vil herefter have følgende helårsbudget (i 2003 niveau):

 

Center for vejledning:                                                  5,7 mio. kr.

Folkeskoler:                                                                13,5 mio. kr.

Overgangsvejledning                                                    1,8 mio. kr.

Til vejledningen vedrørende de 19 – 24 årige           0,4 mio. kr.

I alt                                                                              21,4 mio. kr.

 

Af ovenstående midler skal yderligere afholdes udgifter til etablering og drift af de   lokale vejlederkontorer. Til etablering og inventar af 4 lokale baser 450.000 kr. Til årlig drift af de lokale baser 225.000 kr.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Forslaget vedrørende Ungdommens Uddannelsesvejledning sendes til høring med høringsfrist den 30. januar 2004 hos:

 

·        Skolebestyrelser

·        Fællesrådet for Folkeskolen

·        Det fælles pædagogiske Råd

·        Københavns Lærerforening

·        Københavns Skoleembedsmandsforening

·        Gymnasie- og hf-bestyrelser

·        Gymnasielærerforeningen

·        Gymnasie– og HF-rådet

·        Handelsskolernes Lærerforening

·        Ungdomsskolens bestyrelse

·        Landsforeningen af voksen- og ungdomsundervisere (LVU)

·        Dansk teknisk Lærerforbund

·        Fællesbestyrelsen for Social- og Sundhedsuddannelserne i Hovedstaden

·        Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

·        Arbejdsmarkedets parter LO, DA og DI

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Redegørelse vedrørende Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune 

 

 

 

 

                                       Peter Rasmussen

                                                                                   Annie Sandberg

 


 


Til top