Evaluering af skolesamarbejde - daghøjskolerne
Evaluering af skolesamarbejde - daghøjskolerne
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. december 2003
12. Evaluering af skolesamarbejde - daghøjskolerne
J.nr. U220/03
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at rapporten om daghøjskolesamarbejdet i Københavns Kommune tages til efterretning
at de udviklingsmæssige perspektiver, der peges på i rapporten, indgår i det videre arbejde på daghøjskoleområdet
RESUME
Det fremgår af driftsoverenskomsterne mellem Københavns Kommune og daghøjskolerne,
at daghøjskolerne er forpligtet til at indgå i et skolesamarbejde med de andre
daghøjskoler i Københavns Kommune. Skolerne er desuden forpligtet til at udarbejde
en årlig rapport til Københavns Kommune om skolesamarbejdet. Dette sker første
gang december 2003.
Skolesamarbejdet skal sikre bredden i undervisningst ilbuddet og højne kvaliteten i undervisningstilbuddet. Skolesamarbejdet varetager også oprettelse og drift af fælles telefonnummer og hjemmeside. Skolesamarbejdet omfatter desuden udnyttelse af ledige ressourcer, lærere, udstyr, lokaler m.v. samt information og vejledning af virksomheder og borgere om daghøjskoleundervisningen.
Denne rapport om daghøjskolesamarbejdet indeholder status og udviklingsperspektiver omkring skolernes samarbejde i Københavns Kommune. Rapporten er udarbejdet af repræsentanter for daghøjskolelederne i et samarbejde med forvaltningen.
Der skitseres status og udviklingsperspektiver i tre kapitler og peges på udviklingsmæssige perspektiver, der skal arbejdes videre med.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Daghøjskolerne overgik i 2002 fra blandet statsligt/kommunalt regi til rent kommunalt regi.
I Københavns Kommune fik dette som konsekvens, at
Borgerrepræsentationen den 12. juni 2002 besluttede at tilføre
daghøjskoleområdet 5 mio. kr. for at give mulighed for en bevarelse af de 10
eksisterende daghøjskoler i resten af 2002.
Repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og daghøjskolerne udarbejdede i november 2002 Analyserapport II. Rapporten indeholder blandt andet retningslinier for daghøjskoleundervisningen og skolesamarbejdet, og det er konklusionerne fra analyserapporten, som nærværende rapport tager fat i.
Skolesamarbejdet skal sikre bredden i undervisningstilbuddet og højne kvaliteten i undervisningstilbuddet. Skolesamarbejdet varetager desuden oprettelse og drift af fælles telefonnummer og hjemmeside. Skolesamarbejdet omfatter udnyttelse af ledige ressourcer, lærere, udstyr, lokaler m.v. samt information og vejledning af virksomheder og borgere om daghøjskoleundervisningen.
Skolelederne mødes én gang månedligt og drøfter diverse fælles spørgsmål. Kvartalsvist deltager Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i møderne.
Herudover har daghøjskolerne oprettet et fælles telefonnummer og en fælles hjemmeside, hvilket letter kommunikationen og kontakten til borgere, samarbejdspartnere, sagsbehandlere m.fl.
Rapporten skitserer status og udviklingsmæssige perspektiver i forhold til daghøjskolesamarbejdet.
Kapitel 2 "Skoleledermøder og samarbejde" giver en status på skolesamarbejdet mellem de 9 daghøjskoler sammenholdt med kravene til samarbejdet, som er udmøntet i driftsoverenskomsterne.
Daghøjskolerne er overbeviste om, at skolesamarbejdet med tiden vil give en øget mulighed for samarbejde og synlighed mellem daghøjskolerne, borgerne og diverse samarbejdspartnere.
En tæt dialog og et velfungerende samarbejde mellem daghøjskolerne og Københavns Kommune er essentielt.
Hvad angår samarbejdet med
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, vurderer daghøjskolerne, at lokalcentrene ikke i tilstrækkeligt omfang har
udnyttet tilbuddene på daghøjskolerne. Dette skyldes, at der har været en uklarhed
i beskæftigelseslovgivningen med hensyn til kommunens muligheder for statslig
refusion til forskellige tilbud til revalidender og sygedagpengemodtagere under
forrevalidering, jf. Familie- og Arbejdsforvaltningens indstilling til Familie-
og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 26. november 2003, som vedlægges som bilag
2.
Daghøjskolerne vurderer i øvrigt samarbejdet med forvaltningerne
som positivt.
Samarbejdet med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har
indtil videre omfattet følgende hovedtemaer: driftsoverenskomst, revidering af
vedtægter, økonomi, elevtalsforbrug, flexjob, fælles profilering mv.
Kapitel 3 "Udvikling i vejledning og målgrupper" beskriver udviklingen i daghøjskolernes tilbud om og brug af vejledning, og der peges på særlige problemer og perspektiver for bestemte målgrupper. Samtidig skitseres nogle ønskelige indsatsområder.
Alle daghøjskoler yder deltagerne en bredt orienteret vejledning med fokus på uddannelse, erhverv og personlig udvikli ng. I takt med at skolerne mister deres tilskud fra Den Fri Ungdoms Uddannelse (som er nedlagt), bliver det sværere at have tilstrækkeligt med økonomiske ressourcer til vejledning af den del af unge-gruppen, som ikke er aktiverede. Der er behov for at skaffe skolerne ressourcer til denne vejledning
Daghøjskolelederne ønsker, at alle skoleformer og vejledningsordninger i kommunen, som beskæftiger sig med unge over 18 år eller kortuddannede, skal forpligtes til samarbejde omkring vejledning, og at der skal afsættes den nødvendige tid og ressourcer til samarbejdet.
Kapitel 4 "Samspil med andre aktører på voksenuddannelsesområdet" handler om daghøjskolernes samspil med andre aktører, primært på voksenuddannelsesområdet. Det bidrager med skolernes perspektiv omkring udvikling af samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner, sociale projekter samt AF.
Daghøjskolerne foreslår derfor, at Københavns Kommune indtænker daghøjskolerne i et større perspektiv, hvad angår at bidrage til løsninger på uddannelsesproblematikker.
Dette gælder samarbejde mellem daghøjskolerne og institutioner som SOSU-Skolen, sprogcentre og KVUC, såvel som gymnasier og hf-kurser.
Daghøjskolerne vil med fordel kunne bidrage med forløb, der kan fremme uddannelsesmotivationen hos kursister, der er uddannelsesfremmede, falder fra eller er blevet afvist fra en formel uddannelse. Et daghøjskoleforløb kan bidrage til at genskabe motivation og opkvalificere deltagere på et fagligt, personligt og socialt plan.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Rapport om daghøjskolesamarbejdet i Københavns Kommune med underbilag Formåls- og indholdsbeskrivelse for daghøjskoleundervisningen i Københavns Kommune
· Bilag 2: Indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 26. november 2003
Peter Rasmussen
Bodil Hendrichsen