Mødedato: 03.11.2004, kl. 08:15

Udviklingsprogrammer

Udviklingsprogrammer

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. november 2004

 

 

11.      Udviklingsprogrammer

  J.nr. U179/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      forvaltningen udarbejder et oplæg til udvalget om styringsforståelse og initiativer til kvalitetssikring i den decentrale skole som elementer i Udviklingsstrategi 2006-2010

 

at      der fra 2005 udbydes et nyt udviklingsprogram om faglige kompetencer og dannelse og skolers evaluering af elevernes faglige udvikling, kompetencer og dannelse på baggrund af OECD-rapporten maj 2004

 

at      der fra 2005 udbydes et nyt udviklingsprogram: Kommunikation og samarbejde i fritidshjem og KKFO'er

 

at      der fra 2005 udbydes en koncentreret udgave af udviklings­programmerne "Et godt skoleliv for alle" og "Skolen, et lære- og værested"

 

at      forvaltningen forbereder en systematisk indsats på det naturfaglige område, som skal indgå i Udviklingsstrategi 2006-2010

 

 

 

RESUME

 

Som led i den fortsatte proces med udvikling af skoler og institutioner foreslår forvaltningen, at der fra  2005/06-2010 iværksættes følgende initiativer: kvalitetssikring i den decentrale skole, evaluering af faglig udvikling, kommunikation og samarbejde i fritidshjem og KKFO´er, koncentrerede udgaver af udviklingsprogrammerne "Et godt skoleliv for alle" og "Skolen, et lære- og værested" samt en indsats på det naturfaglige område.

 

Som oplæg til det kommende arbejde med de københavnske skolers udviklingsplaner 2006-2010 samt Udviklingsstrategi 2006-2010 iværksættes en dialogproces mellem politikere, forvaltning, skoleledere, Københavns Lærerforening, Københavns Elevorganisation samt Skole og Samfund om styringsforståelse og initiativer til kvalitetssikring i den decentrale skole. Dette sker på baggrund af OECD-rapportens opfordring om at udvikle evalueringskulturen.

 

En udvikling af evalueringskulturen har imidlertid som en af sine forudsætninger en relevant faglighed på skole(leder)-, team- og lærerniveau. Derfor udbydes et udviklingsprogram om evaluering af faglig udvikling for derigennem at give ledere og lærere et solidt fagligt grundlag for at gennemføre evaluering, kvalitetssikring og dokumentation af skolens kerneydelse.

 

På baggrund af at Borgerrepræsentationen har besluttet, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen iværksætter initiativer med henblik på at understøtte institutionernes opgave med at opfylde målsætning 2003 for fritidsinstitutioner, fremsættes nu forslag til et udviklingsprogram: "Kommunikation og samarbejde på fritidshjem og KKFO`er" som opfølgning på målsætning 2003. Udviklingsprogrammet foreslås gennemført i perioden 2005-2007 for 20 institutioner, og – hvis behovet er til stede – i perioden 2006-2008 for yderligere 20 institutioner.

 

Samtidig foreslår forvaltningen, at udviklingsprogrammerne "Et godt skoleliv for alle" og "Skolen, et lære- og værested", tilbydes i en koncentreret udgave, der indeholder de mest udbytterige elementer fra de oprindelige udviklingsprogrammer.

 

Endelig foreslår forvaltningen etablering af et beredskab, som kan honorere de forventninger, der vil være til en aktiv indsats på det naturvidenskabelige område. Det sker på baggrund af regeringens udmeldinger om øget indsats og bevillinger netop på dette område, og vil bl.a. ske ved, at forvaltningen justerer sit arbejdsfelt således, at der i større udstrækning kan leveres ekspertise til hele det naturvidenskabelige område.


SAGSBESKRIVELSE

 

Som led i den fortsatte proces med udvikling af skoler og institutioner foreslår forvaltningen, at der i årene 2005/06-2010 iværksættes følgende initiativer: kvalitetssikring i den decentrale skole, evaluering af faglig udvikling, kommunikation og samarbejde i fritidshjem og KKFO´er, koncentrerede udgaver af udviklingsprogrammerne "Et godt skoleliv for alle" og "Skolen, et lære- og værested" samt en indsats på det naturfaglige område.

 

Disse tiltag skal ses i sammenhæng med en række allerede besluttede initiativer, som bl.a. omfatter:

 

·        Samtænkning mellem skoler og fritidshjem og KKFO'er

·        Tosprogsudvikling med bl.a. kompetenceudviklingsprogrammet Dansk som andetsprog

·        Bæredygtig udvikling med bl.a. Miljøforum og Miljøcertificering og udvikling af tværforvaltningsrelationer med Sundhedsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen.

·        KØSS (skolemadsprojektet)

·        Internationale projekter

·        Magnetskoleprojektet

·        Konflikthåndteringsprojektet

·        Drengeprojektet

·        Idrætsskoleprojektet

·        Kvalitetsudvikling i folkeskolen (PISA mv.)

 

Styringsforståelse og initiativer til kvalitetssikring

 

En række forhold er med til at sætte dagsorden for det forberedende arbejde til Udviklingsstrategi 2006-2010 og herunder arbejdet med Udviklingsplaner 2006-2010:

·        PISA-undersøgelsernes dokumentation af middelmådige resultater i den danske folkeskole, både mht. faglige kompetencer og mht. den samfundsmæssige lighed

·        OECD-rapportens opfordring til at udvikle evalueringskulturen i den danske folkeskole

·        Undervisningsministeriets igangværende aktiviteter omkring evalueringskulturen, herunder udviklingen af nationale test på forskellige faglige områder

·        Den fortsatte decentralisering i den offentlige sektor – i de københavnske skoler bl.a. udtrykt i lønsumsstyringsprojektet – betyder, at omgivelserne ikke alene fokuser på, hvordan skolen løser sin opgave, men også på resultaterne af dens indsats

 

OECD-rapporten fra maj 2004 fraråder kraftigt, at Danmark lader styringen af skolernes udvikling hvile på markedskræfterne ved detaljeret offentliggørelse af skolernes resultater, hvorefter forældrene kan vælge de bedst præsterende skoler. Ifølge OECD-rapporten vil en sådan strategi kun føre til øget social segregering i skolerne – et synspunkt som undervisningsministeren har tilsluttet sig.

 

Udgangspunktet er derfor en styringsforståelse, hvor det politiske niveau fastlægger overordnede målsætninger, fælles indsatsområder samt ressourceniveauet. Skolerne har stor frihed inden for de politisk udstukne rammer, men skal dokumentere resultater af deres indsats. Forvaltningen understøtter skolernes arbejde og agerer ved utilfredsstillende resultater.

 

I denne styrelsesforståelse skal der gives aktører på alle niveauer indsigt i og mulighed for ageren:

·        Lærere i forhold til elever (klasseniveau)

·        Skoleledere i forhold til lærere (skoleniveau)

·        B&U-chefer/direktion i forhold til skoler (forvaltningsniveau)

·        Udvalget i forhold til forvaltning (politisk niveau)

 

Dialogprocessen mellem alle interessenter omkring skolen vurderes af forvaltningen som en nødvendig fase for at sikre et bredt engagement i debatten om en fælles styringsforståelse. Et andet vigtigt led i dialogprocessen vil være at indhente erfaringer udefra. Arbejdsformerne i dialogprocessen kan være studieture, rapportskrivning, studiegrupper, konferencer, debatmøder mv., og deltagerne i de forskellige fora kan være politikere, forvaltning, skoleledere, Københavns Lærerforening, Københavns Elevorganisation samt Skole og Samfund.

 

Tidsplan

·        Dialogprocessen med skolerne iværksættes november 2004 og afsluttes oktober 2005

·        Oplæg udarbejdes primo 2005

·        Det kommende Uddannelses- og Ungdomsudvalg beslutter principperne for den kommende Udviklingsstrategi 2006-2010 maj 2006

·        Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller i august 2006 'Udviklingsstrategi 2006-2010' til beslutning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Nyt udviklingsprogram om skolernes evaluering af elevernes faglige udvikling

I perioden 2002-2005 gennemføres udviklingsprogrammerne "Klare mål" (13 skoler) og "Bæredygtighed" (6 skoler), begge programmer med fokus på at styrke de deltagende skolers faglige udvikling. I foråret 2004 kom OECD-rapporten, som Uddannelses- og Ungdomsudvalget er orienteret om i juni 2004. I rapporten er en af de væsentlige anbefalinger, at kommunerne bør arbejde på at understøtte udviklingen af skolernes evalueringskultur. Det er forvaltningens vurdering, at en sådan kultur får de bedste vækstbetingelser, hvis ledere og lærere har et så solidt fagligt grundlag for evaluering, at dens nytteværdi for skolens undervisning er almindelig anerkendt.

 

Udviklingsprogrammet foreslås gennemført i perioden 2005-2007 for op til 25 skoler.

 

Udviklingsprogrammets formål er, at de deltagende skoler på klasse-, team- og skoleniveau udvikler arbejdet med evaluering af elevernes faglige udvikling, dannelse og kompetencer, for dermed at højne kvaliteten af skolens kerneydelse.

 

Baggrund

Udviklingsprogrammet skal ses i sammenhæng med Kvalitetsudvikling i folkeskolen, der bl.a. undersøger, hvilke former for evaluering (som eksempelvis PISA-undersøgelsen), der kan give hvilke bidrag til en kvalitetsvurdering af skolens kerneydelse. Programmet er også en del af svaret på OECD-rapportens anbefalinger og indgår derfor i de foreløbige tanker om Udviklingsstrategi 2006-2010. Især den del af programmet, som retter sig mod lederne, vil styrke skolens mulighed for i arbejdet med skolens udviklingsplan at dokumentere sin virksomhed over for primært forældre og for at arbejde med intern kvalitetssikring.

 

Forslaget er nærmere beskrevet i bilag 1.

 

Udviklingsprogrammet skal på sigt bidrage til, at der gennem netværksarbejde og vidensdeling sker en udveksling af 'best practice' i forhold til alle københavnske skoler.

 

Programmet følger det generelle koncept for udviklingsprogrammer som beskrevet i Udviklingsstrategi 2002-2006; der indgår således videreuddannelse af ressourcepersoner (to moduler i pædagogisk diplomuddannelse) og netværksdannelse i programmet. Der tages samtidig højde for erfaringer fra de løbende evalueringer af konceptet. Det betyder eksempelvis;

 

·        at skoleledere – i første omgang interesserede, senere faktisk tilmeldte – over et antal møder i foråret 2005 drøfter form og indhold i programmet, herunder lokale tilpasninger

·        at der arbejdes i en vekselvirkning mellem korte kurser (12 timer), sidemandsundervisning og supervision, hvorigennem der skabes erfaringer med evaluering hos alle lærere på de deltagende skoler. Der arbejdes på, at praktikanter og deres seminarielærere inddrages i processen. Udgangspunktet er udveksling af 'best practise'. Et gennemarbejdet materiale på forvaltningens pædagogiske hjemmeside, UUFnet, skal støtte processen

·        at skolens ledelse får kurser og anden støtte i forhold til opgaven at initiere, inspirere og sikre udvikling af skolens faglige virke samt at dokumentere og formidle resultaterne af denne indsats til forældre og forvaltning

 

Der bliver mulighed for, at de skoler, som i øjeblikket deltager i "Klare mål" og "Bæredygtig udvikling", kan koble sig på elementer i det nye udviklingsprogram.

 

Nyt udviklingsprogram:  Kommunikation og samarbejde i fritidshjem og KKFO'er

På sit møde den 28. august 2003 tiltrådte Borgerrepræsentationen Uddannelses- og Ungdomsudvalgets indstilling om,

at forslag til målsætning 2003 for fritidshjem og KKFO`er i København tiltrædes med de præciseringer, som høringsrunden har givet anledning til samt de af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anbefalede ændringer

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen iværksætter initiativer med henblik på at understøtte institutionernes opgave med at opfylde målsætningen samt

at målsætningen evalueres efter en periode på 4 år med henblik på eventuel revision.

 

I forbindelse med afdækning af kompetenceudviklingsbehov for frontpersonale har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ultimo 2003 gennemført en afdækning af kompetenceudviklingsbehovet for pædagoger og pædagogmedhjælpere på fritidshjem og KKFO'er.

 

Undersøgelsen tog udgangspunkt i målsætning 2003 for fritidshjem og KKFO'er. Den resulterede i en række anbefalinger af indsatsområder for kompetenceudvikling på fritidshjem og KKFO'er.

 

På baggrund af ovenstående beslutning og afdækning af udviklingsbehov indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen følgende forslag til udviklingsprogram: Kommunikation og samarbejde i fritidshjem og KKFO`er som opfølgning på målsætning 2003. Udviklingsprogrammet foreslås gennemført i perioden 2005-2007 for 20 institutioner.

 

Strukturen i udviklingsprogrammet er:

·        en indledende periode for ledere, som ruster dem til at lede kompetence- og organisationsudvikling på institutionerne

·        efteruddannelse for ledere og pædagoger

·        moduler for ledere og pædagoger i pædagogisk diplomuddannelse

·        netværk for ledere og pædagoger

·        en kulturundersøgelse, omfattende organisation, samarbejde, pædagogisk opgavevaretagelse og psykisk arbejdsmiljø på de tilmeldte institutioner, med henblik på at skabe rum for en fælles kompetenceudvikling

·        netværk for ledere og pædagoger med henblik på fælles vidensdeling inden for udviklingsprogrammet samt vidensdeling i forhold til de institutioner, der ikke deltager i udviklingsprogrammet.

 

Temaer i udviklingsprogrammet er:

·        kommunikation

·        arbejdet med to-sprogede børn og deres familier

·        samarbejdet med børnehaver (læreplaner) og med skolen (samtænkning)

·        læringsbegrebet

 

Udviklingsprogrammet er nærmere beskrevet i bilag 2.

 

Fortsættelse af udviklingsprogrammet "Et godt skoleliv for alle" i en koncentreret udgave

 

Udviklingsprogrammet "Et godt skoleliv for alle" omfatter elementerne selvevaluering (af specialundervisningen og dens samspil med normalundervisningen), modul i AKT under pædagogisk diplomuddannelse (en ressourceperson pr. skole), i læsning (en ressourceperson pr. skole) samt i 'kollegial vejledning og supervision' (begge ressourcepersoner), laboratorieøvelser (struktureret praksisforløb), netværksarbejde samt et lokalt udviklingsprojekt (lokal opfølgning og implementering). Programmet er startet i to omgange med i alt 34 deltagende skoler.

 

For at sikre, at forvaltningen har midler til et bredt efteruddannelsesudbud, omfatter den koncentrerede udgave, som er toårig, kun de mest udbytterige elementer fra det oprindelige udviklingsprogram:

·        modul i AKT (under pædagogisk diplomuddannelse), modul i læsning samt et fælles modul i vejledning og supervision

·        Selvevaluering

·        Netværksarbejde

·        Lokalt udviklingsprojekt

Afhængigt af resultaterne af den interne evaluering, som afsluttes oktober 2004, kan der ske ændringer af udviklingsprogrammets sammensætning.

 

Fortsættelse af udviklingsprogrammet "Skolen, et lære- og værested" i en koncentreret udgave

 

Udviklingsprogrammet "Skolen, et lære- og værested" omfatter følgende elementer: Kursus på højt niveau for ledere, valgfrit opgraderet til modul under pædagogisk diplomuddannelse, netværksdannelse i relation hertil, kulturundersøgelse (med ekstern deltagelse), coachordning for ledelsesteam, kursus for hele skolen inden for selvvalgt tema. Programmet er startet i to omgange med i alt 35 deltagende skoler.

 

For at sikre, at forvaltningen har midler til et bredt efteruddannelsesudbud, omfatter den koncentrerede udgave, som er toårig, kun de mest udbytterige elementer fra det oprindelige udviklingsprogram:

·        Kursus på højt niveau for ledere, valgfrit opgraderet til modul under pædagogisk diplomuddannelse og netværksdannelse i relation hertil

·        Kulturundersøgelse

·        Coachordning for ledelsesteam

Midlerne til skolebaserede kurser er i forvejen decentraliserede. Det overvejes at integrere udviklingsprogrammet i indsatsområdet for lederudvikling, Lederpakken.

 

Det naturfaglige område

 

Baggrund

1)     I finanslovsforslag 2005 er der lagt op til en kraftig satsning på udvikling af det naturfaglige område; hvis kommunen skal kunne være medspiller her, kræver det et lokalt beredskab.

2)     Resultaterne af PISA 2002 viser, at fysik/kemi er det faglige område, hvor Danmark scorer lavest i forhold til andre lande.

3)     Fagene har traditionelt en lav status i skolen, både blandt elever og blandt lærere.

4)     I natur/teknik, hvori elementer af fysik/kemi skal indgå, er det elementer som ofte nedprioriteres.

 

På den baggrund og i en bred forståelse af naturfaglig dannelse vil forvaltningen etablere et beredskab, som kan honorere de forventninger, der vil være til en aktiv indsats. Det vil bl.a. ske ved, at forvaltningen justerer sit arbejdsfelt således, at der i større udstrækning kan leveres ekspertise til hele det naturvidenskabelige område. Indsatsen vil finde sted i forhold til områder som:

·        Planlægning af skolebyggeri og ombygninger med naturvidenskabeligt fokus.

·        Forberedelse af kompetenceudviklingsindsats i forbindelse med forslag til Udviklingsstrategi 2006-2010.

·        Prioritering af forskningsbaserede udviklingsprojekter med fokus på naturvidenskabelige fag inden for rammerne af Kvalitetsudvikling i folkeskolen (PISA).

 

Som bilag 3 er udarbejdet en samlet oversigt over vedtagne og foreslåede udviklingsprogrammer i perioden 2002-2008.

 

Økonomi

 

Aktiviteterne gennemføres inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konto 3.01. Folkeskoler.

 

Den samlede udgift til de fire udviklingsprogrammer udgør i alt 9,8 mio. kr. i de to henholdsvis tre år, de varer. Det årlige budget for udviklingsprogrammer under ét udgjorde 4,8 mio. kr. i 2003, og udgør i 2004 7,0 mio. kr. og i 2005 7,3 mio. kr.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Udviklingsprogram "Evaluering af faglig udvikling"

·        Bilag 2: Udviklingsprogram "Kommunikation og samarbejde i fritidshjem og KKFO`er."

·        Bilag 3: Tidsoversigt for Udviklingsprogrammer

 

 

 

                                                       Peter Rasmussen

                                                                                               Michael Olsen


 


Til top