Mødedato: 03.10.2001, kl. 13:00

Tilbagetrækning af tidligere godkendt kapitalbevilling til etablering af filial til Øresundsskolen til 3 autistiske elever samt forslag om ny løsning

Tilbagetrækning af tidligere godkendt kapitalbevilling til etablering af filial til Øresundsskolen til 3 autistiske elever samt forslag om ny løsning

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. oktober 2001

 

6. Tilbagetrækning af tidligere godkendt kapitalbevilling til etablering af filial til Øresundsskolen til 3 autistiske elever samt forslag om ny løsning

UUU 281/2001 J.nr. U91/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at den af udvalget den 8. august 2001 godkendte kapitalbevilling på i alt 5,5 mill. kr. til etablering af en filial til Øresundsskolen til 3 autistiske børn annulleres

at forvaltningen i stedet udarbejder et nyt forslag med henblik på nybyggeri på det tidligere Øresundshospital til 5 autistiske elever inden for en forventet anlægsramme på 7 mill. kr.

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på mødet den 8. august 2001 (j.nr. U 133/01) en kapitalbevilling på i alt 5,5 mill. kr. til etablering af en filial til 3 autistiske elever i den tidligere brandstation på Øresundshospitalet. I forbindelse med behandlingen af sagen blev forvaltningen pålagt inden fremsendelse til Borgerrepræsentationen at undersøge en række pædagogiske og økonomiske aspekter i sagen.

Valget af løsning var i høj grad betinget af, at lokalerne til undervisning af de 3 elever skulle ibrugtages hurtigst muligt, idet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen efter aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Amt havde givet tilsagn til, at forvaltningen med virkning fra den 1. januar 2002 skulle overtage det direkte ansvar for undervisningen af de 3 børn.

Med baggrund i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets pålæg til forvaltningen om uddybning af en række forhold i sagen har forvaltningen på ny forhandlet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Amt, og der er i den forbindelse opnået mulighed for at kunne fortsætte med midlertidige løsninger for de 3 elever i endnu en periode.

Der er på det grundlag skabt mulighed for via et mere fordelagtigt nybyggeri på det tidligere Øresundshospitals område at opnå en såvel økonomisk som funktionelt mere hensigtsmæssig løsning til i alt 5 elever. Bygningen vil forventes at kunne stå klar til brug omkring årsskiftet 2002/3. Den samlede anlægsudgift skønnes til knap 7 mill. kr.

Det foreslås på den baggrund, at den tidligere godkendte kapitalbevilling til indretning af Brandstationen annulleres, og at der i stedet snarest fremlægges et forslag til nybyggeri til 5 elever.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på mødet den 8. august 2001 (j.nr. U 133/01) en kapitalbevilling på i alt 5,5 mill. kr. til etablering af en filial til 3 autistiske elever i den tidligere brandstation på Øresundshospitalet. I forbindelse med behandlingen af sagen blev forvaltningen pålagt inden fremsendelsen til Borgerrepræsentationen at undersøge en række pædagogiske og økonomiske aspekter i sagen.

Valget af løsning var bl.a. betinget af, at lokalerne til undervisning af de 3 elever skulle ibrugtages hurtigst muligt, idet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen efter aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Købehavns Amt havde givet tilsagn om, at forvaltningen med virkning fra den 1. januar 2002 skulle overtage det direkte ansvar for undervisningen af de 3 børn.

Det har derfor været en forudsætning for at kunne drøfte andre evt. mere fordelagtige løsninger, at tidspunktet for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens overtagelse af undervisningen kunne udskydes.

Med baggrund i Uddannelses- og Ungdomsudvalgets pålæg til forvaltningen om uddybelse af en række forhold inden fremsendelse af sagen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen er følgende undersøgt/uddybet:

  • belysning af det pædagogiske grundlag
  • mulighederne for at udskyde tidspunktet for forvaltningens overtagelse af undervisningen
  • forslag om evt. mere fordelagtig løsning

 

Pædagogisk grundlag

I vurderingen af det pædagogiske grundlag for undervisningen af elever med svære gennemgribende udviklingsforstyrrelser, er der taget udgangspunkt i, om eleverne kan profitere af et særskilt undervisningsmiljø i tæt sammenhæng med et eksisterende undervisningsmiljø, eller om det samlet vurderes som mere hensigtsmæssigt, at undervisningen tilrettelægges i forbindelse med elevernes bo-/institutionsmiljø.

Problemstillingen har været drøftet både internt i forvaltningen, med skolelederen på Øresundsskolen og med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Det har i den forbindelse været en fælles enig vurdering, at eleverne – uanset graden af deres handicap – kan profitere af et særligt undervisningstilbud i sammenhæng med et eksisterende undervisningsmiljø. Tilbudet skal være meget struktureret samtidig med, at de fysiske rammer skal indrettes med denne særlige elevgruppe for øje.

Erfaringerne viser, at selv stærkt handicappede elever har udviklingsmuligheder, hvor de kan drage nytte af undervisnings- og aktivitetsforløb sammen med andre børn samtidig med, at tilknytningen til skolemiljøet giver mulighed for brug af specialskolens faciliteter. Hertil kommer, at det pædagogiske personales forankring i et undervisningsmiljø kan medvirke til, at eleverne får det optimale udbytte af undervisningen.

For de aktuelle elever gælder, at de inden for en kortere årrække bør tilbydes en ungdomsuddannelse. Tilknytning til skolemiljøet kan derfor medvirke til, at de kan indgå i et sådant tilbud, som er etableret på deres præmisser.

Det pædagogiske grundlag for den foreslåede løsning er uddybet i vedlagte bilag 1.

 

Udskydelse af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens overtagelse af undervisningen

Med henblik på at vurdere eventuelle alternative forslag til etablering af de nødvendige undervisningslokaler herunder også eventuelt via nybyggeri, har det været nødvendigt at få udskudt tidspunktet for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens direkte overtagelse af undervisningen.

Der er i den forbindelse opnået aftale med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Amt om fortsat undervisning af 3 elever, der gør det muligt i stedet for Brandstationen at arbejde med planer om et mere hensigtsmæssigt og økonomisk mere fordelagtigt nybyggeri, der imidlertid først vil kunne ibrugtages omkring årsskiftet 2002/2003. En fjerde elev undervises som hidtil på Øresundsskolen.

Forslag om ændret løsning via nybyggeri

Indretningen af Brandstationen var i den tidligere godkendte indstilling opgjort til i alt 5,5 mill. kr. – svarende til 1,83 mill.kr. pr. elev. Baggrunden for den høje udgift pr. elev er dels de særlige indretningskrav som den specielle elevgruppe kræver, dels at Brandstationen er en gammel og forfalden bygning uden grundlæggende installationer og endelig, at der er tale om en indretning til meget få elever.

Det er en forudsætning for etablering af de konkrete undervisningslokaler inkl. fritidstilbud, at de placeres i nærheden af Øresundsskolen.

I lokalplanen for Øresundshospitalet er Brandstationen, der ikke hører til de bevaringsværdige bygninger i området, sammen med teknikbygningen (varmecentral mv. for området) placeret i byggefelt 1. I byggefeltet, der afgrænser lokalplanområdet mod Østre Gasværk, er der mulighed for nybyggeri i 1½ etage, udformet som 2 længer med en bygningslængde på hver 45-48 m. Placering af byggefelt og eventuelt nybyggeri til undervisningslokaler til autister er vist på bilag 2.

Det foreslåede nybyggeri med undervisningslokaler mv. til elever med svære gennemgribende udviklingsforstyrrelser foreslås placeret i den østlige del af byggefeltet øst for brandstationen og teknikbygningen, der indtil videre forudsættes bevaret. Det vil alene være nødvendigt at nedrive en eksisterende skurbygning.

Nybyggeriet udformes efter en samlet plan for eventuel senere udnyttelse af hele byggefeltet. I første omgang bygges ca. 350 m2 ekskl. tagetage svarende til behovet til 5 elever inkl. integrerede fritidslokaler og nødvendige personalefaciliteter. Byggeriet indrettes på baggrund af de retningslinier, der er aftalt med det nedsatte byggeudvalg i forbindelse med indretning af Brandstationen.

Som følge af den voldsomme tilgang af de stærkt handicappede elever, som danner Øresundsskolens elevgrundlag, er især skolens personalefaciliteter men også udnyttelsen af øvrige lokaler stærkt presset. Det er vurderingen, at det foreslåede nybyggeri til de svært autistiske elever vil kunne forøge fleksibiliteten i udnyttelsen af Øresundsskolens lokaler. Endvidere foreslås, at mulighederne for at indrette fælles mødelokale for skolen i en del af tagetagen i nybyggeriet undersøges nærmere.

 

Tidsplan

Under forudsætning af udvalgets og Borgerrepræsentationens godkendelse er det vurderingen, at et nybyggeri som skitseret vil kunne ibrugtages omkring årsskiftet 2002/2003.

 

Økonomi

Der er ikke udarbejdet et egentligt skitseprojekt eller overslag til det foreslåede nybyggeri. På baggrund af det skitserede bygningsareal skønnes den samlede anlægsudgift inkl. omkostninger og inventar at udgøre i alt 6,5-7 mill. kr.

Udgiften svarer til knap 1,4 mill. kr. pr. elev eller en reduktion af udgiften pr. elev i forhold til det oprindelige forslag vedrørende Brandstationen med knap 25 pct.

 

 

Høring

Byggeudvalget er orienteret om forslaget om nybyggeri i stedet for anvendelse af Brandstationen. Det forventes, at der kan foreligge en udtalelse fra skolen på udvalgsmødet.

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Redegørelse vedr. pædagogisk grundlag for den foreslåede løsning

  • Bilag 2: Situationsplan med forslag til placering af nybyggeri

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

Til top