Kapitalbevilling til flytning af Højskolen i Randersgade, en del af CSV samt PPR-Nordvest til det tidligere Plejecenter Granbo i Bystævneparken
Kapitalbevilling til flytning af Højskolen i Randersgade, en del af CSV samt PPR-Nordvest til det tidligere Plejecenter Granbo i Bystævneparken
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 3. oktober 2001
5. Kapitalbevilling til flytning af Højskolen i Randersgade, en del af CSV samt PPR-Nordvest til det tidligere Plejecenter Granbo i Bystævneparken
UUU 280/2001 J.nr. U110/01
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at en del af det tidligere Plejecenter Granbo anvendes til genhusning af Højskolen i Randersgade, udvidelse af Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) samt Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Nord Vest (PPR-NV)
at der gives kapitalbevilling til indretning af lokaler til Højskolen i Randersgade, CSV og PPR-NV i det tidligere plejecenter på i alt 22.100.000 kr.
RESUME
Uddannelses – og Ungdomsudvalget bemyndigede på mødet den 23. maj 2001 Uddannelses– og Ungdomsforvaltningen til at iværksætte en nærmere planlægning for anvendelse og indretning af det tidligere plejecenter Granbo – primært med henblik på en genhusning af Højskolen i Randersgade, der skal genhuses i forbindelse med etablering af Heibergskolen på Østerbro.
Granbo består af 3 sammenhængende bygninger: blok A i 8 etager, blok B i 2 etager og blok C i 1 etage indrettet dels som plejeboliger, dels som fælles funktioner til boligerne.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har nu udarbejdet forslag til indretning af de to lave bygninger blok B og C i det tidligere plejecenter til genhusning af Højskolen i Randersgade, placering af en afdeling af CSV til erstatning for nedlagte lokaler på Kommunehospitalet samt lokaler til PPR-NV, der har behov for en lokaleudvidelse. Ved flytningen af PPR-NV frigøres samtidig lokaler på Bispebjerg Skole til egentlige skoleformål. I alt nyindrettes 3.490 m
2 i Granbo.Den ændrede anvendelse forudsætter bl.a. ombygning af de mange tidligere små plejeboliger inkl. toiletter mm. På den baggrund søges en kapitalbevilling på i alt 22.100.000 kr.
SAGSBESKRIVELSE
På baggrund af Økonomiforvaltningens tilkendegivelse i skrivelse af 4. maj 2001 om mulighederne for at få overdraget i første omgang dele af det tidligere Plejecenter Granbo til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, bemyndigede Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 23. maj 2001 forvaltningen til at iværksætte en nærmere planlægning for anvendelse og indretning af det tidligere plejecenter, primært med henblik på en genhusning af Højskolen i Randersgade, der skal genhuses i forbindelse med etableringen af Heibergskolen på Indre Østerbro.
Granbo består af 3 sammenhængende bygninger: blok A i 8 etager, blok B i 2 etager og blok C i 1 etage indrettet dels som plejeboliger, dels som fælles funktioner til boligerne.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet forslag til nyindretning og ombygning af bygning B og C i Granbo, således at Højskolen i Randersgade 10 kan genhuses og CSV i Frankrigsgade kan etablere en ny afdeling og samtidig få erstattet lokaler, som blev nedlagt på Kommunehospitalet. Derudover er der i blok B plads til at imødekomme lokalebehovet for PPR-NV, hvorved PPR-NV´s nuværende lokaler på Bispebjerg Skole frigøres til egentlig skoleformål.
Det er samtidig vurderingen, at der ikke er grundlag for at foreslå blok A (8 etager), der pt. er udlejet til DIS til studerende, disponeret til undervisningsformål. Blok A vil derfor – uafhængigt af den øvrige del af Granbo – kunne afhændes eller fortsat udlejes til ungdomsboliger, kollegium eller lign.
Højskolen i Randersgade
I forbindelse med etablering af Heibergskolen på Indre Østerbro er der et akut behov for genhusning af Højskolen i Randersgade, der er placeret i den kommunale ejendom Randersgade 10, der skal anvendes i forbindelse med skolebyggeriet af den nye skole.
Højskolen blev den 1. april 2001 administrativt sammenlagt med CSV og nedlagt som selvstændig institution. Højskolen varetager undervisning af udviklingshæmmede voksne elever. Undervisningen er tilrettelagt som årskursus eller deltidsundervisning. Der optages årligt 24 elever på årskurset og 60-80 udviklingshæmmede/sent udviklede elever på deltidsundervisningen.
Ved genhusningen i Granbo flyttes samtlige højskolens funktioner til Granbo. Højskolen råder i dag over ca. 1.200 m2. I Granbo er der afsat 1550 m2 til Højskolen.
CSV
CSV i Frankrigsgade på Amager, tilbyder kompenserende specialundervisning for voksne på næsten alle fagområder. CSV havde tidligere en filial på Kommunehospitalet, men efter lukning af Kommunehospitalet er alle funktioner flyttet til Frankrigsgade med deraf følgende lokaleproblemer. Der er på den baggrund behov for etablering af ekstra lokaler til ambulant undervisning og til undervisning på alle fagområder.
Årligt undervises ca. 4.400 københavnske borger på CSV. Fordelingen på de enkelte handicapområder varierer fra år til år, men de store specialundervisningsområder er typisk: Hørenedsættelser, stemmevanskeligheder, tale/sprog (Afasi), blinde/svagt-synede, senhjerneskader, svømmeundervisning, udviklingshæmmede/sent udviklede, psykiske vanskeligheder, døvblinde/døvblindblevne.
Etablering af en ny afdeling i Granbo vil løse de nuværende lokaleproblemer i CSV i Frankrigsgade. Samtidig gennemføres en strukturændring af CSV, så der af hensyn til borgerne i den vestlige og nordlige del af byen, kan tilbydes specialundervisning i Grandbo.
Der er afsat 690 m
2 til en ny afdeling af CSV i Granbo.PPR-NV
PPR-NV er placeret på Bispebjerg Skole og er ét af de i alt 4 lokale PPR-centre i kommunen.
I de senere år er der sket en generel opnormering af PPR, som følge af det stigende elevtal. I helhedsplanen for Bispebjerg Skole indgår derfor en udbygning af lokalekapaciteten til PPR-NV i form af et nybyggeri. Der er imidlertid ikke aktuelle planer om en udvidelse af Bispebjerg Skole og PPR-NV har derfor presset på for at få en løsning på lokalemangelen.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund peget på en løsning i Granbo. Ved at placere PPR-NV i Granbo løses de aktuelle pladsproblemer samtidig med, at PPR-NV's eksisterende lokaler på Bispebjerg Skole kan anvendes til egentlige skoleformål.
Med udgangspunkt i det af PPR-NV udarbejdede lokaleprogram i forbindelse med helhedsplanen for Bispebjerg Skole er der afsat 1.250 m2 til PPR-NV i Granbo.
Forslag til anvendelse af Granbo
Københavns Kommunes plejecenter Bystævneparken er opført i 1972-73, som en åben parkbebyggelse med 7 selvstændige bygninger med beskyttede boliger og plejeboliger. Granbo er den ene af de 7 bygningskomplekser, og er som det eneste nedlagt som plejecenter. Granbo består af 3 sammenhængende bygninger med fuld kælder. Komplekset er via tunneler i forbindelse med de øvrige bygninger i området.
Blok A består af: Plejeboliger i 8 etager, som nu er omdannet til Ungdomskollegium
Blok B består af: Plejeboliger i 2 etager
Blok C består af: 1 etage indeholdende forhal, spisesal, anretterkøkken og terapifunktioner
I samarbejde med Rådgivende Ingeniører og Arkitekter er der nedsat et byggeudvalg bestående af personale fra CSV og Højskolen i Randersgade, som har udarbejdet et forslag til ombygning og nyindretning af lokaler til CSV og Højskolen i det tidligere plejecenter. Med udgangspunkt i et tidligere udarbejdet lokaleprogram har man i samarbejde med brugerne vurderet mulighederne for en indplacering af PPR-NV i Granbo.
I forslaget nyindrettes blok B og C på i alt 3.490 m
2 til ovennævnte funktioner.Ombygning og nyindretning.
Bygningskomplekset er opbygget som et betonelementbyggeri. Blok B (2 etager) består primært af bærende vægge og dæk, og blok C (1 etage) består af et søjle/dragesystem. Blok B er indrettet med plejeboliger i stuen og på 1. sal, hvor hver boenhed på 22 m2 består af et kombineret opholds- og soverum, gang samt toilet og baderumskerne. Blok C er indrettet med terapi og opholdsfunktioner mm. med store gangarealer, elevatorer og hall.
En ændret anvendelse af Granbo forudsætter bl.a., at stort set samtlige toiletkerner i de tidligere plejeboliger fjernes, samt at en del af de bærende vægge nedrives for at skabe større rum. Hovedparten af gulvene er belagt med tæpper, der må fjernes og erstattes af linoleum. Uanset om de bygningsmæssige ændringer søges begrænset, vil en ændret anvendelse derfor forudsætte relativt store initialomkostninger.
Generelt opsættes i alle gange, undervisnings-, opholds– og arbejdsrum akustiske lofter, hvor disse ikke eksisterer eller kan genbruges. Vægge og træværk malerbehandles. Eksisterende (fælles-) toiletter og handicaptoiletter mod gangarealer bevares uændrede.
Varme-, ventilations-, udsugnings- samt vand- og afløbsinstallationer bevares og ændres/udbygges kun i nødvendigt omfang. Der installeres ny kabling og belysning i alle undervisnings, opholds- og arbejdsrum. I undervisningslokalerne sikres et højere belysningsniveau af hensyn til elever med synshandicap.
Højskolen og CSV
Højskolen placeres i hele blok C og i halvdelen af blok B i stueetagen. Lokalerne til CSV indrettes i knap halvdelen af blok B på 1. sal. I kælderen indrettes nyt teknikrum.
CSV og Højskolen får egen indgang via den eksisterende forhal i blok C, hvor der er adgang til hovedtrappe og elevator. Samtlige lokaler på begge etager gøres let tilgængelige for kørestolsbrugere.
I blok B stueetagen indrettes lærerværelse med eksisterende køkken og garderobe til det administrative og pædagogiske personale i alt 25 personer. Der indrettes sekretærkontor, kontor til skolebetjent, ledelseskontorer samt 3 grupperum til undervisning. Endvidere indrettes pædagogisk servicecenter samt multimedieværksted til edb-undervisning og et ITV-lokale.
På 1. sal i blok B nyindrettes 6 mindre lokaler til ambulant undervisning og træning samt 4 større lokaler til holdundervisning. Endvidere indrettes pauserum for elever og teknisk personale.
I blok C bevares den eksisterende sal, som blandt andet skal anvendes til idræt, teater og samlingssal. Der nyindrettes mindre bade- og omklædningsfaciliteter.
Det eksisterende anretterkøkken ombygges og nyindrettes til køkken til brug for elevkantine og til undervisningsformål.
I de nuværende terapilokaler indrettes faglokaler og værksteder for billedkunst, musik og træsløjd.
Af hensyn til højskoleelevernes særlige behov er udearealet omkring højskolens del af bygningen planlagt afgrænset med beplantning. Der opføres et skur syd for terrassen ud for salen, som skal rumme et "grønt værksted" svarende til det, der i dag findes i Randersgade. Der etableres et mindre dyrkningsareal for natur/- og teknikundervisning samt en bålplads for eleverne.
PPR- NV.
PPR-NV placeres i en del af stueetagen og på 1. sal i blok B. Der etableres en særskilt indgang til PPR-NV. Indretningen af lokalerne til PPR-NV tager udgangspunkt i det af PPR udarbejdede lokaleprogram i f.m. helhedsplanen for Bispebjerg Skole. Det er på den baggrund vurderingen, at der i Granbo er mulighed for at opfylde PPR's lokalebehov. Derimod har det af tidsmæssige grunde ikke været muligt at drøfte den konkrete indretning i detaljer. Der vil ske en inddragelse af PPR.
Arealoversigt
Det samlede areal som nyindrettes og ombygges udgør 3.490 m2 brutto. Som følge af de relativt store gang- og foyerarealer er nettoarealet væsentligt mindre.
Højskolen vil fremover råde over 1.550 m2 i Granbo mod ca. 1.200 m2 i Randersgade 10.
CSV vil i Granbo få 690 m2. I den tidligere filial på Kommunehospitalet havde CSV 196 m2.
PPR-NV vil få rådighed over 1.250 m2 i Granbo. De nuværende lokaler på Bispebjerg Skole er ca. 340 m2 - endvidere benyttes en del af skolens faciliteter. Ved udbygning af Bispebjerg Skole var der ved nybyggeri planlagt en udvidelse af PPR-NV med ca. 460 m2 i alt ca. 800 m2.
Tidsplan
Af hensyn til byggeriet af Heibergskolen, skal Højskolens nuværende lokaler i Randersgade 10 være fraflyttet senest 1. maj 2002, hvilket betyder, at tidsplanen for ombygning i Granbo er meget stram.
For at undgå, at byggeriet af Heibergskolen ikke forsinkes, er det derfor nødvendigt, at ombygningen af Granbo påbegyndes hurtigst muligt. Samtidig vil en evt. delvis /midlertidig indflytning i Granbo af Højskolen blive drøftet med ledelsen i CSV. Det forventes, at hele ombygningen af Granbo kan afsluttes i august - september 2002.
Økonomi
De samlede udgifter til indretning af Granbo er opgjort til i alt 22,1 mill. kr. (opgjort ved indeks 164 april 2001). I beløbet er indeholdt håndværkerudgifter, supplerende inventar (Højskolen) og omkostninger. Af de samlede udgifter vedrører ca. 14,2 mill. kr. Højskolen og CSV. Udgiften til indretning af lokaler til PPR-NV udgør ca. 7,9 mill. kr. De oprindeligt beregnede udgifter til indretning af lokaler til PPR-NV på Bispebjerg Skole var opgjort til ca. 9,2 mill. kr.
På basis af arealfordelingen kan udgifterne til genhusning af Højskolen i Randersgade opgøres til 9,8 mill. kr. og udgifterne til lokaler til CSV til 4,4 mill. kr.
Udgifterne er baseret på det foreliggende indretningsforslag for genhusning af Højskolen i Randersgade og lokaler til CSV, hvorimod udgifterne til indretning af lokaler til PPR-NV er baseret på arealstørrelse og de gennemsnitlige ombygningsudgifter for den øvrige del af komplekset. De faktiske håndværksudgifter pr. m2 er opgjort til ca. 4.700 kr., hvilket i forhold til de forholdsvis høje initialomkostninger må anses for absolut rimelige.
Den samlede udgift til ombygning og nyindretning i Granbo til Højskolen, CSV og PPR-NV udgør således 22,1 mill. kr. Udgiften afholdes i 2001 med 2,0 mill. kr. og 20,1 mill. kr. i 2002.
Der kan anvises kassemæssig dækning for den samlede udgift i 2001 på 2 mill. kr. på budgettet for 2001 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens post 3.01.3 afsatte rådighedsbeløb til folkeskoler.
Høring
Der vedlægges som bilag 1, høringssvar fra bestyrelsen for CSV.
De konkrete bemærkninger vedrørende projektet vil blive taget op i byggeudvalget i forbindelse med det videre arbejde med projektet.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Høringssvar fra CSV
- Bilag 2: Situationsplan og etageplaner
Peter Rasmussen
Jørn Larsen