Mødedato: 03.10.2001, kl. 13:00

Indførelse af ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune (fase 2)

Indførelse af ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune (fase 2)

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. oktober 2001

 

4. Indførelse af ny 10. klasse struktur i Københavns Kommune (fase 2)

UUU 279/2001 J.nr. U163/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at 10. klassestrukturen fastholdes

at udbygningen af fase 3 og 4 godkendes som plangrundlag for det fortsatte arbejde med 10. klasse

 

RESUME

I bemærkningerne til lovændring af Folkeskoleloven af 2. juni 1999 fremgår det, at både de offentlige og de private skoler har udviklet 10. klassetilbud, som appellerer til en meget bred gruppe af unge, også til de unge som uden problemer ville kunne påbegynde en ungdomsuddannelse umiddelbart efter 9. klasse. I bemærkningerne fremføres det, at denne udvikling i 10. klasse har givet regeringen lejlighed til at overveje, om dette skoleår har den profil og det indhold, som set i sammenhæng med ungdomsuddannelserne opfylder de unges og samfundets behov for kvalifikationer både på kort og lang sigt. 10. klasse skal således ses som et supplement i overgangen mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne, og skal målrettes mod disse. På denne baggrund blev der nedsat en arbejdsgruppe i februar 2000, hvis opgave var at skitsere forskellige modeller, hvori indholdsmæssige, planlægningsmæssig e og økonomiske aspekter indgik. I november 2000 fremlagde arbejdsgruppen på baggrund af en redegørelse en indstilling vedr. indførelse af ny 10.klassestruktur.

I redegørelsen blev der arbejdet med tre modeller

- 10. klassemiljø i folkeskolen

- Samarbejdende 10. klasser i folkeskolen

- 10. klassemiljø i Ungdomsskolen

I forbindelse med indførelse af ny 10.klassestruktur, er der nedsat en styregruppe, der har til opgave at følge udviklingen i forhold til den vedtagne indstilling og holde Uddannelses- og Ungdomsudvalget løbende orienteret.

 

SAGSBESKRIVELSE

I Københavns Kommune vælger ca. 50-55 % af en 9. klasseårgang at gå i 10. klasse. Såvel forløbsundersøgelsen af 1998 og undersøgelserne omkring brobygning viser, at eleverne bruger 10. skoleår som et modningsår, et fagligt opkvalificeringsår samt et forberedelsesår inden endeligt valg af ungdomsuddannelse. Med et elevgrundlag på 1.858 elever er der i skoleåret 2001/02 oprettet 39 10. klasser på 24 skoler med forskellige profiler og forskelligt tematisk indhold. Timetildelingen er 1,55 pr. elev.

Der er oprettet 10.klassemiljøer på Alsgades Skole, Amager Fælled Skole, Ungdomsskolen i Jemtelandsgade, Heimdalsgades Overbygningsskole samt Øbro 10 og 19 samarbejdende skoler. Det meget brede udbud af tilbud har betydet, at de fleste elever har fået deres ønsker opfyldt m.h.t. tilbuds- og valgfag på den valgte skole. Kun på ydre Østerbro har elevernes ønske betydet, at Kildevældsskolen, Øbro 10 og Ungdomsskolens Dagkursus samarbejder om tilbudsfaget fransk.

Kommunen har de senere år fungeret som ét skoledistrikt med hensyn til 10. klasse. 9. klasseelever fra alle skoler kan frit vælge mellem samtlige tilbud, uafhængigt af distrikt og bydel. Ordningen har fungeret i snart 10 år med det resultat, at eleverne er blevet mere mobile og vælger efter indhold og interesse frem for geografi og tidligere tilhørsforhold.

Koordineringen af tilbudene og klassedannelsen foretages af Skole- og Ungdomsvejledningen. Ved samarbejdsmøder i distrikterne i efteråret sikres et varieret udbud af 10. klasselinier. Selve dannelsen af 10. klasserne foregår primo marts, hvor Skole og Ungdomsvejledningen ud fra de indkomne elevønsker fordeler eleverne. Det overordnede mål ved denne form for klassedannelse er, at flest mulige elever får opfyldt deres ønsker om optagelse i en bestemt 10. klasse. Kun ganske få elevønsker kan ikke efterkommes.

Målsætningen for den nye 10. klasse er, at eleverne skal have mulighed for at gennemføre deres eget 10. klasseprojekt, herunder udvikling af faglige og personlige kompetencer og afprøvning af ungdomsuddannelsesområder med udgangspunkt i deres uddannelsesplan. 10. klasse skal være et vejledningsår, der kvalificerer de unge til valg af efterfølgende ungdomsuddannelse. For at styrke denne målsætning er der ved tjenestetidsforhandlingerne vedr. vejlederakkord tillagt ekstra ressourcer til vejledningen i 10. klasse.

Udgangspunktet er, at der stort set forventes det samme antal elever i 10. klasse fremskrevet i forhold til elevtalsstigningen i prognosen.

 

Fase 1 2001 / 2002

Der var forventet mellem 850 og 900 elever i 10. klasse.

Faktiske optag

10. klassemiljøer på eksisterende skoler: Kapacitet 01.08.2001

Amager Fælled Skole 2-3 linier 70 elever 3 linier /59 elever

Alsgades Skole 5 linier 120 elever 4 linier/100 elever

Øbro 10 2 linier 50 elever 2 linier/43 elever

10. klassemiljø på ny skole:

Heimdalsgades Overbygningsskole

5 linier 120 elever 4 linier/70 elever

Tilbudt 5 linier 2001 / 2002 - fremover normalt 3 linier.

10. klassemiljø i Ungdomsskolen

Jemtelandsgade ca. 2 - 3 linier 60 elever 1 linie/27 elever

Samarbejdende skoler: 20-22 linier 480 elever 24 linier/553 elever

I alt 900 elever 852 elever

 

På Indre Nørrebro er der oprettet to linier på Stevnsgades Skole.

Der iværksættes en lokaledisponeringsplan med henblik på at afklare, om Den gule Gård kan indeholde 4 – 5 10. klasselinier såvel som en række klubpladser. Et tilsvarende forhold vedrørende Heimdalsgade 39 og HGO's 2 linier afklares.

Den Gule Gård er beliggende på den 20.000 m2 store grund, som Uddannelses- og Ungdomsudvalget fik overdraget gratis i forbindelse med erhvervelsen af grunden til Utterslev Skole. En enig Borgerrepræsentation har med vedtagelsen af lokalplanen for Utterslev Skole besluttet, at de bevaringsværdige dele af Den Gule Gård skal bevares, uanset at gården er i ringe stand.

De bevaringsværdige dele af Den Gule Gård består af hovedhuset og højre sidehus - ialt ca. 750 m2. Der er i lokalområdet behov for at få etableret juniorklubpladser (12-14 årige), ungdomsklubpladser samt et 10. klassemiljø. Den Gule Gård foreslås anvendt til 75 pladser til juniorklub, 75 pladser til ungdomsklub og et 10. klassemiljø med 5 linier. Med placeringen umiddelbart op ad Utterslev Skole vil disse funktioner kunne drage fuld nytte af skolens faciliteter og dermed medvirke til en mere effektiv lokaleudnyttelse. Ud fra en foreløbig vurdering vil det være nødvendigt med en mindre tilbygning på ca. 150 - 200 m2 for at kunne indeholde disse funktioner.

Det er nødvendigt at iværksætte en nærmere undersøgelse i form af en lokaledisponeringsplan, der skal belyse samspillet mellem de forskellige funktioner, udgiftsniveau m.v. Det anbefales, at lokaledisponeringsplanen sættes i værk hurtigst muligt. Når lokaledisponeringsplanen er afsluttet, vil der blive fremsendt en selvstændig bevillingssag vedr. Den Gule Gård til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Klubben ved HGO i Heimdalsgade 39 starter i dette efterår i lokaler på ca. 400 m2. Som ved Den Gule Gård betyder en skoles nærhed (HGO), at et 10. klassemiljø med 2 linier i klubbens lokaler vil kunne drage fordel af skolens faciliteter. Også i Heimdalsgade 39 er det nødvendigt at belyse samspillet mellem et 10. klassemiljøs krav om et undervisningsmiljø og et klubmiljøs krav om fritidsfaciliteter, hvorfor der ligeledes skal udarbejdes en lokaledisponeringsplan for Heimdalsgade 39, som vil blive forelagt udvalget.

 

Fase 2 2002/2003

Amager Fælled Skole udvides med to linier, samtidig med at der skabes et egentligt 10. klassemiljø, hvilket forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget som en selvstændig bevillingssag.

Kildevældsskolen inddrages som 10. klassemiljø med 4 linier med mulighed for udvidelse til 7 linier.

Indre Østerbros 2 10. klasser ("Øbro 10") er i indeværende år midlertidigt placeret på Randersgades Skole. Fra og med næste skoleår er der ikke længere plads til de to 10. klasser. Hertil kommer, at der sandsynligvis heller ikke er plads til den ene af Nyboder Skoles 2 10. klasser fra næste skoleår. Det er disse 3 "hjemløse" 10. klasser, der sammen med Kildevældsskolens eksisterende 10. klasse tænkes samlet i et 10. klassemiljø i midlertidige lokaler fra 2002. Forudsætningen for at oprette et permanent 10. klassemiljø på Kildevældsskolen er, at Skole- og Ungdomsvejledningen flyttes.

Valby Bydel har med udgangspunkt i en drøftelse med skolen givet tilsagn om, at Vigerslev Allés Skole opretter 1-2 linier.

 

Fase 3 2003 / 2004

På baggrund af resultatet af lokaledisponeringsplanerne udvides ordningen evt. med Den gule Gård med 5 linier og HGO med 2 linier.

Alsgades Skole 10. klassemiljø søges udvidet med 1 linie samtidig med, at der skabes de fysiske rammer for et egentligt 10. klassemiljø. Der skal dog tages forbehold herfor, idet Vesterbros struktur generelt er under revurdering.

 

 

 

 

Fase 4 / 5 2004 / 2005 – 2005 / 2006

For at sikre 10. klassetilbud i Vanløse, Brønshøj - Husum udbygges Vanløse Skole med et 10. klassemiljø med plads til 5 linier.

Af samme grund har forvaltningen iværksat udarbejdelsen af en helhedsplanskitse for Vanløse Skole som en 3-sporet skole med et 10. klassemiljø med 5 linier som en del af Handleplan 2002. Handleplan 2002 vil blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 5. december 2001. Etablering af et 10. klassesmiljø for Valby / Kongens Enghave afklares i forbindelse med Eksempelprojektet for Valby. Er 10. klassemiljøet afhængigt af etablering af Ovnhallen som folkeskole, vil et permanent 10. klassemiljø først kunne etableres i fase 4/5.

Der arbejdes endvidere på at etablere 10. klassemiljø på Tingbjerg Skole.

 

Økonomi

Udvalget vil på det kommende møde blive forelagt en kapitalbevillingsansøgning vedrørende bl.a. indretning af et egentligt 10. klassemiljø på Amager Fælled Skole.

 

Høring

Ingen høringsrunde

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

 

Peter Rasmussen

Lise Poulsen

 

Til top