Mødedato: 03.10.2001, kl. 13:00

Udmelding af Udviklingsprogrammer

Udmelding af Udviklingsprogrammer

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 3. oktober 2001

 

10. Udmelding af Udviklingsprogrammer

UUU 285/2001 J.nr. U170/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget beslutter at følgende fire Udviklingsprogrammer starter august 2002:

1. Samtænkning (fortsætter)– brobygning mellem børns liv og udvikling i skole og institutioner med henblik på at skabe sammenhænge og variation i børnenes hverdag

2. Læring med IT – om fleksibel og differentieret læring ved hjælp af IT

3. Klare mål og delmål – om faglig udvikling på skolerne. Mål for faglig udvikling set i sammenhæng med læringsbegreb og elevernes kompetenceudvikling

4. Grøn skole og institution i København – på vej mod en bæredygtig udvikling

RESUME

I forbindelse med behandlingen af Udviklingsstrategi 2002-2006 den 19. september 2001 besluttede Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at det på udvalgsmødet den 3. oktober 2001 ville fastlægge de udviklingsprogrammer, som skal starte til august 2002. Udefra kommende nationale krav og udvalgets egne politiske prioriteringer medfører, at forvaltningen allerede fra næste år iværksætter væsentlige initiativer inden for de fire før omtalte områder. Disse områder foreslås derfor som Udviklingsprogrammer for 2002/2003, idet der efterfølgende fastlægges procedurer for beslutningsgangen for kommende udviklingsprogrammer.

SAGSBESKRIVELSE

I den udviklingsstrategi, som blev besluttet 19. september 2001, indgår Udviklingsprogrammerne som et omdrejningspunkt. Disse programmer har centralt formulerede temaer og rammer, men det er de enkelte skoler, som dels beslutter, hvilke programmer de vil knytte sig til på et givet tidspunkt, dels afgør, med hvilke projekter de ønsker at deltage i programmet.

På nogle områder er rammerne allerede fastlagt enten gennem udefra opstillede krav eller gennem beslutninger truffet på politisk niveau i kommunen. Det er derfor nærliggende at beskrive netop disse områder som Udviklingsprogrammer allerede næste år:

Samtænkningen af skoler og fritidshjem er besluttet med et grundlag, som ligger tæt på konceptet i Udviklingsprogrammerne. Samtidig er det et godt eksempel på integration af to områder af forvaltningen.

Læring med IT er en naturlig videreførelse af IT-satsningen i kommunen. Dels gennem den ekstraordinære bevilling på 7 mio. kr., dels gennem ansøgninger om midler fra ministeriets pulje IT og medier i folkeskolen, er der skabt økonomiske rammer for en stærk indsats for læring med IT i København.

Klare mål og delmål – om faglig udvikling på skolerne udspringer af ministeriets krav om, at skoler og kommuner forholder sig dels til de nye Centrale Kundskabs- og Færdighedsområder med mere klare faglige mål, dels til mål for elevernes almene, personlige udvikling. Forvaltningen skal derfor under alle omstændigheder tage initiativ til at iværksætte et bredt udviklingsarbejde på området.

Grøn skole og institution i København

Det er besluttet på såvel internationalt, nationalt og lokalt niveau, at tankerne om bæredygtig udvikling skal være fundamentet for hele vores samfundsudvikling.

Lokalt har bl.a. ønsket om, at København bliver Europas miljøhovedstad, gjort at kommunen har nedsat et "Råd for bæredygtig udvikling i København", der netop har færdiggjort sine anbefalinger til politikerne. Heri fremgår det f.eks., "at alle kommunens skoler har implementeret tankerne om den grønne skole og det bæredygtige samfund i deres målsætning, udviklingsplaner og læseplaner senest 2005."

Københavns Kommune har indgået et samarbejde med en række andre kommuner, hvor man bl.a. har forpligtiget sig til at miljøcertificere sine institutioner og indføre økologisk mad.

Med henblik på valg af udviklingsprogrammer med start til august 2003, vil forvaltningen - i løbet af foråret 2002 - undersøge uddannelses- og udviklingsbehovetfor følgende udviklingsprogrammer: Udvikling af social kompetence og Special-pædagogisk tilbud i udvikling.

Indsatsområdet Samtalen i skolen kan sammen med arbejdet med fx KESO (Københavnske elevers sikkerhedsorganisation) naturligt føres videre i et udviklingsprogram omkring Udvikling af social kompetence. Dette program kan på naturlig måde medvirke til at udvikle en indsats mod mobning, hvis der er behov for det.

Den københavnske implementering af det landsdækkende program 'Kvalitet inden for specialundervisningen '(KVIS) er i øjeblikket under forberedelse. Som også påpeget over for Uddannelses- og Ungdomsudvalget er der et betragteligt efterslæb generelt på specialundervisningsområdet i forhold til såvel udvikling som efteruddannelse, og det vil derfor være oplagt at pege på området 'Special-pædagogiske tilbud i udvikling' som muligt kommende Udviklingsprogram.

På længere sigt må forvaltningen sikre, at man på samme tid kan tage de nødvendige pædagogiske konsekvenser af de politiske målsætninger og beslutninger og opnå, at den enkelte skole får mulighed for at udvikle sig ud fra sine lokale behov. Det kræver, at procedurerne for etablering af kommende Udviklingsprogrammer grundigt drøftes med skolernes interne og eksterne parter og med de faglige organisationer.

Økonomi

Ingen

Høring

Ingen

BILAG VEDLAGT

Ingen

Peter Rasmussen

 

Dorrit Christensen

 

Til top