Mødedato: 02.06.2005, kl. 16:30

Socialrådgivere på skoler

Socialrådgivere på skoler

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for Fællesmøde mellem FAU/UUU torsdag den 2. juni 2005

 

 

4.      Socialrådgivere på skoler

  J.nr. 267189

 

 

INDSTILLING

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at      igangsættelse af et 2-årigt projekt med tværfaglige teammedarbejdere på skoler drøftes, herunder finansiering

 

at       projektet evalueres inden projektperiodens udløb

 

 

 

RESUME

 

På mødet den 20. januar 2005 besluttede Borgerrepræsentationen, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal fremlægge et 2-årigt projektforslag om tværfaglige medarbejdere til skoler med overvægt af børn fra ressource- og socialt svage familier.

 

Projektet skal sikre, at ressource- og socialt svage familier støttes i at hjælpe deres børn, hvis de har problemer med f.eks. kriminalitet, stofmisbrug o.lign. Endvidere skal projektet sikre, at forældrene støttes i at kunne hjælpe deres børn med at få en god skolegang. Projektet har fokus på alle klassetrin. Teammedarbejderen skal indgå i skolens ordinære liv, samt tilbyde individuel rådgivning og vejledning og evt. udbyde kurser, som kan bidrage til, at familiens problemer ikke udvikler sig yderligere i negativ retning.

 

Det foreslås, at der deltager 27 skoler og 10 lokalcentre i projektet, og der vil i alt blive udstationeret 10 tværfaglige teammedarbejdere på skolerne. Projektperioden foreslås fastlagt fra 1. januar 2006 til 31. december 2007, og projektet evalueres inden projektets afslutning.

 

Det foreslås, at udvalgene drøfter igangsættelse af projektet, herunder finansieringen.

 

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Borgerrepræsentationen besluttede den 20. januar 2005 (BR 52/2005), at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen inden Borgerrepræsentationens sommerpause skulle fremlægge et 2-årigt projektforslag om at knytte tværfaglige medarbejdere til skoler med overvægt af børn fra ressource- og socialt svage familier.

 

Det vil ikke være muligt at fremlægge sagen inden Borgerrepræsentationens sommerpause, da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen inden fremlæggelsen har fundet det nødvendigt at drøfte mere dybdegående, hvad projektet skal indeholde.

 

Projektets formål

Projektet skal sikre, at ressource- og socialt svage familier modtager støtte til bedre at kunne støtte deres børn, hvis børnene har eller har begyndende problemer med f.eks. stofmisbrug, har begået kriminalitet eller er på vej ud i kriminalitet o.lign.

 

Konkret skal formålet med at knytte en tværfaglig teammedarbejder (f.eks. en socialrådgiver) til skoler med en overvægt af børn fra ressource- og socialt svage familier være:

·        At forebygge at børnenes vanskeligheder udvikler sig til at være mere alvorlige

·        At fremme kommunikationen mellem familierne, skolen og det sociale system

·        At fremme den gensidige forståelse og dialog mellem familierne og skolen

·        At fremme kontakten til forældre til "bekymringsbørn"

·        At den tværfaglige medarbejder kan være garant for at indberetninger fra skole til lokalcenter behandles og følges op

·        At være ressourceperson i skolens arbejde med mønsterbrydning.

 

Fokus på alle klassetrinene

Projektets brede fokus på alle klassetrintrin skal sikre, at der sættes tidligt ind i forhold til de børn, der oplever vanskeligheder fra skolestart, samt at der i forhold til børn på mellemtrinene og unge på udskolingstrinene bliver iværksat initiativer til at ændre en begyndende eller igangværende negativ udvikling i deres skolegang. Projektet omfatter også børn og unge, som skolerne har vanskeligt ved at rumme, dvs. dem, som eventuelt skal have specialundervisning, og dem, som eventuelt venter på et andet skoletilbud.

 

Den tværfaglige teammedarbejders deltagelse i skolens liv

Teammedarbejderen skal indgå som en naturlig del af skolens liv og organisering. Teammedarbejderens primære opgave i forhold til den enkelte skole er at indgå i et tæt samarbejde omkring de elever og familier, som skolen og teammedarbejderen vurderer har behov for en ekstra indsats. Endvidere skal teammedarbejderen indgå i de nuværende fora, hvor skolens personale drøfter bekymringsbørnene og –familierne.

 

Teammedarbejderen skal være et kendt ansigt blandt børn og unge på skolen samt forældrene, og teammedarbejderen skal derfor så tidligt som muligt deltage i f.eks. forældremøder eller andre arrangementer, hvor både børn og unge samt deres forældre er til stede.

 

Koordinering mellem teammedarbejderen og skolen

Et område, som projektet skal have særligt fokus på, er koordinering mellem teammedarbejderen og skolen. Samarbejdet mellem teammedarbejderen og skolen skal sikre, at familierne oplever, at den professionelle indsats er helhedsorienteret og koordineret.

 

Gældende regler for overdragelse information fra en forvaltning til en anden skal naturligvis respekteres.

 

Der skal være særligt fokus på koordineringen af indskolingen for at forbedre den måde, hvorpå børn fra f.eks. basispladser eller specialbørnehavepladser introduceres til skolesystemet. Aldersmæssigt er disse børn blevet for store til fortsat at være i børnehaveregi, men samtidig kan de have svært ved at indgå i et ordinært skoletilbud.

 

Aktiviteter i forhold til  barnet eller den unge og deres familie

Teammedarbejderen kan i samarbejde med relevante fagpersoner på skolen tilbyde diverse kurser og forestå samtaler med familier, hvilket skal styrke forældrene til bedre at kunne støtte deres børn i skolegangen. Den mere individuelle kontakt med familierne kan etableres gennem en række aktiviteter, eksempelvis:

·        Konkret vejledning til forældre om håndtering af kriminalitet og stofmisbrug

·        Konkret vejledning til forældre i forhold til at sikre gode rammer for skolegangen

·        Konkret vejledning til forældre om deres børns lektielæsning

·        Konkret vejledning til forældre vedrørende etablering af gode fritidsaktiviteter.

·        Konkret hjælp til og opsøgende arbejde i forhold til forældre, som kun har sporadisk og/eller direkte negativ kontakt til skolen.

 

Deltagende lokalcentre og skoler

Udvælgelsen af de skoler, der skal deltage i projektet, er sket i forhold til den bevilling til mønsterbrydning, som skolerne modtager. De skoler, der modtager 193.686,00 kr. og derover er udvalgt til at deltage i projektet. Herudover er der udvalgt én skole, som har mange tosprogede elever. For de øvrige skoler er der sammenfald mellem relativ høj andel af tosprogede elever og bevilling til mønsterbrydning. Endelig deltager yderligere to skoler for at sikre, at teammedarbejderne har hver 3 skoler, som de arbejder med.

 

I to lokalcenterdistrikter er der kun to skoler, og lokalcentrene må derfor overveje, om deres to teammedarbejdere skal arbejde mere end 8 timer på den enkelte skole, eller om de skal løse andre opgaver på lokalcentrene. I alt deltager der 27 skoler og 10 lokalcentre i projektet.

 

Man kunne vælge lægge snittet for deltagelse i projektet ved en højere bevilling af mønsterbrydermi dler f.eks. 240.171,00 kr. og derover eller  325.393,00 kr. og derover.

 

Antallet af involverede skoler og lokalcentre ved snit ved 240.171,00 kr. og derover: 12 skoler og 7 lokalcentre. Antallet af involverede skoler og lokalcentre ved snit ved 325.393,00 kr. og derover: 7 skoler og 5 lokalcentre.

 

Disse modeller er imidlertid forladt dels ud fra en vurdering af at alle de foreslåede 27  skoler vurderes at have "overvægt af børn fra ressource- og socialt svage familier" og dels fordi  teammedarbejdere ansættes ved det enkelt lokalcenter. Ønsket har været at sikre, at medarbejdere i dette projekt har så stor en del af ansættelsen inden for projektet, at medarbejderen kan koncentrere sin indsats og energi på netop dette forebyggende arbejde.  

 

Teammedarbejderen

Der skal deltage 10 teammedarbejdere, én fra hvert lokalcenter.  Lokalcentrene sørger for ansættelsen af teammedarbejderen. Teammedarbejderens uddannelsesmæssige baggrund skal være af en sådan karakter, at han/hun kan indgå i det tværfaglige børnefamilieteam, dvs. en socialrådgiver, hjemme-hos´er, psykolog eller lignende Endvidere skal teammedarbejderen have de nødvendige personlige kvalifikationer til at løfte opgaven.

 

Hver teammedarbejder skal have kontakt til tre skoler og være 8 timer på hver skole. De øvrige timer skal teammedarbejderen bruge til mødevirksomhed/kontakt til eget lokalcenter og de pågældende skoler samt koordination/mødeaktivitet med de øvrige teammedarbejdere i projektet.

 

Inden projektstarten formulerer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i fællesskab en mere detaljeret opgavebeskrivelse for teammedarbejderens arbejdsopgaver.

 

Tidsplanen for projektet

Som det fremgår af tabellen, vil det ikke være muligt at opstarte projektet før 1. januar 2006:

 

Fælles direktionsmøde ml. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

23. maj 2005

Fælles udvalgsmøde ml. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget

2. juni 2005

Behandling af oplæg i BR

25. aug. 2005

Annoncering efter medarbejdere

29. aug.-19. sept. 2005

Ansættelsessamtaler og -procedurer

26. sept.-17. okt. 2005

Medarbejdere er ansat

1. nov. 2005

Intro. af den opgave, der skal løses sam t teambuilding i en koordinerende enhed

1.-23. nov.

Koordinerende enhed præsenterer projekt for de involverede skoler og lokalcentre

24. nov.-23. dec.

Projektstart

1. jan. 2006

Projektafslutning

31. dec. 2007

Evalueringsrapport forelægges BR

Ultimo 2007

 

Forankring af projektet efter projektafslutning

De skoler og lokalcentre, som deltager i projektet har en forpligtelse til at videndele med de øvrige skoler og lokalcentre. Med udgangspunkt i den afsluttende evalueringsrapport afholdes en temadag, hvor de deltagende skoler og lokalcentre videreformidler deres erfaringer.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen drøfter denne problematik i løbet af projektperioden.

 

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

 

I beregningen af udgifterne til gennemførelse af projektet er der taget udgangspunkt i, at teammedarbejderen aflønnes på niveau med en erfaren socialrådgiver. Det forudsættes desuden, at teammedarbejderen er ansat på lokalcentrene, og lønudgiften er derfor fordelt på 52 uger. Det forudsættes desuden, at teammedarbejderen udfører andre opgaver på lokalcentrene, når skolerne har ferielukket m.m.

 

Gennemsnitslønnen til en erfaren fuldtidsansat socialrådgiver er på ca. 330.000 kr. pr. år, inkl. pension m.m. Da der deltager 10 lokalcentre i projektet, skal der ansættes 10 teammedarbejdere.

 

Udover lønudgifterne vil der være behov for ressourcer til diverse administrationsomkostninger, udgifter i forbindelse med tolke og kurser samt udarbejdelsen af en evaluering.

 

Udgifter (i mill. kr.)

År 1

År 2

Ialt

Løn (10 teammedarbejdere, inkl. pension)

3,3

3,3

6,6

Teambuilding for teammedarbejderne inden projektstart

0,1

-

0,1

Adm. udgifter, afholdelse af arrangementer o.lign.

0,2

0,2

0,4

Kursusudgifter

0,3

0,3

0,6

Tolkeudgifter

0,3

0,3

0,6

Evaluering

0,2

0,2

0,4

Samlede udgifter i alt

4,4

4,3

8,7

 

 

Der forventes ingen yderligere udgifter på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets område som følge af projektet, idet det forudsættes, at der udstationeres medarbejdere fra lokalcentrene i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

Jf. afsnittet om økonomi skal der ansættes 10 teammedarbejdere fordelt på de lokalcentre, som deltager i projektet.

 

 

HØRING

 

Grundet ønsket om at iværksætte projektet pr. 1. august 2005 har det ikke været muligt at gennemføre høring omkring projektet.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Oversigt over de skoler og lokalcentre, som deltager i projektet, samt tildelingen af bevilling til mønsterbrydning på skolerne

·        Bilag 2: Oversigt over fordelingen af tosprogede elever på skolerne pr. 1. marts 2005

 

 

 

 

Grethe Munk                           Peter Rasmussen

 

 

 


 

Til top