Mødedato: 02.06.2005, kl. 16:30

Godkendelse af fælles ramme for pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber

Godkendelse af fælles ramme for pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for Fællesmøde mellem FAU/UUU torsdag den 2. juni 2005

 

 

3.      Godkendelse af fælles ramme for pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber

  J.nr. 267187

 

 

INDSTILLING

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

 

at    Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender den vedlagte fælles ramme for pædagogisk tilsyn i dagtilbud og klubber

 

 

RESUME

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet et forslag til fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber i Københavns Kommune. Begge udvalg besluttede i december 2004 at afvente resultatet af en høring i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen før de tager endelig stilling til den fælles ramme.

På Uddannelses- og Ungdomsudvalget møde den 2. marts 2005 godkendte udvalget en fælles ramme med ændringer foretaget på baggrund af høringen i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Høringssvarene udtrykker generelt tilfredshed med forslaget. Derudover er der en række temaer, som går igen i høringssvarene.

De ændringer i den fælles ramme, som Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte, var imidlertid ikke forinden drøftet med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. 

Forvaltningerne har derfor nu i fællesskab justeret den fælles ramme for det pædagogiske tilsyn i dagtilbud og klubber og forelægger den nu til fælles politisk vedtagelse i de to udvalg. 


SAGSBESKRIVELSE

 

Den fælles ramme for pædagogisk tilsyn har været forelagt til godkendelse en gang i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og to gange i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

·        På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 1. december 2004, hvor udvalget besluttede at udsætte sagen med anbefaling om, at den tages op på et fællesmøde mellem Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets høring.

 

·        På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 8. december 2004, hvor udvalget godkendte andet "at" i indstillingen om at sende forslaget til høring, idet det blev besluttet, at paraplyorganisationerne også høres.

 

Udvalget havde endvidere følgende bemærkninger:

"Det er udvalgets opfattelse, at der skal arbejdes videre med følgende problemstillinger, som udvalget også imødeser høringsparternes bemærkninger til:

                                                                                                            

·        Hvorledes kan forældrebestyrelserne og personale få en rolle i forhold til det pædagogiske tilsyn? Forvaltningens forslag til inddragelse af forældrebestyrelserne og det pædagogiske personale.

 

·        Hvorledes kan institutionernes egen virksomhedsplan, årsplan eller udviklingsplan blive omdrejningspunktet for dialogen mellem institutionen og det forvaltningsmæssige og politiske niveau i stedet for tilsynsrapporten? Forvaltningens forslag til dette.

 

·        Hvorledes får man adskilt nødvendige kontrolfunktioner fx omkring sundhedsmæssige forhold, økonomi, overgreb og klagesager fra den dialogbaserede ledelsesform i forhold til den pædagogiske og institutionelle udvikling? Forvaltningens forslag til dette.

 

·        Hvad er forvaltningens overvejelse over værdibaseret ledelse i forhold til regel og kontrolstyring? Forslag til hvorledes det kan afspejle sig i rammen for det pædagogiske tilsyn."

 

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 2. marts 2005, hvor udvalget godkendte den fælles ramme med ændringer foretaget på baggrund af den gennemførte høring. De ændringer var ikke drøftet forinden med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. 

 

Udvalget vedtog desuden, at der efter 2 år sker en evaluering af det pædagogiske tilsyn med fokus på problemet i forholdet mellem den kontrollerende tilsynsfunktion og den dialogbaserede udviklingsopgave.

 

Udvalget ønskede endvidere følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Uddannelses- og Ungdomsudvalget ser et dilemma mellem det at løse tilsynsopgaver og udviklingsopgaver. Det er i det videre arbejde vigtigt at få beskrevet tilsynsopgaven indgående. Disse bemærkninger er baggrunden for det supplerende beslutningsforslag."

 

På baggrund af beslutningerne fra de politiske behandlinger af den fælles ramme for det pædagogiske tilsyn i daginstitutioner og klubber forelægges sagen nu på fælles udvalgsmøde for at sikre en fælles beslutning.

 

I relation til den fælles ramme, der blev behandlet og godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 2. marts 2005 er der foretaget enkelte tekstmæssige ændringer i relation til følgende emner:

·        Formålet med pædagogisk tilsyn. Et tidligere afsnit om skærpet tilsyn og uanmeldte tilsynsbesøg er nu udeladt, jf. fællesrammens side 3.

·        Tilsyn med andre forhold end det pædagogiske arbejde. Tilsyn med legepladsens sikkerhed i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er nu beskrevet som supplement til den gældende praksis i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, jf. fællesrammens side 5.

·        Personalerepræsentanters tilstedeværelse i forbindelse med tilsynsbesøg. Tidligere var det et krav at en personalerepræsentant skulle deltage, nu er det en valgmulighed, jf. fællesrammens side 8.

·        Selvejende institutionsbestyrelsers deltagelse i tilsynsbesøg. Tidligere var det en anbefaling, at bestyrelser i selvejende institutioner de ltog i tilsynsbesøg, nu er det en valgmulighed, jf. fællesrammens side 8.

·        Tilsynsrapporten. Tidligere var en orientering af personalet og (forældre)bestyrelsen om tilsynsbesøgets resultater et krav, nu er det et krav, at resultatet af tilsynsbesøget drøftes med personale og (forældre)bestyrelse, jf. fællesrammens side 9. 

 

 

1. Den fælles ramme for det pædagogiske tilsyn

Der har ikke tidligere været fælles retningslinier for det pædagogiske tilsyn i København. Nu har forvaltningerne i samarbejde udviklet denne fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn (se bilag).

 

Rammen omfatter og beskriver de pædagogiske konsulenters årlige tilsynsbesøg i

 

·        kommunale og selvejende daginstitutioner

·        kommunale og selvejende klubber

·        Københavns Kommunes fritidsordninger (KKFO'er)

·        puljeinstitutioner

·        specialtilbud i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

 

Det pædagogiske tilsyn skal både være kontrol og samtidig udgangspunkt for udvikling. Derfor er der i rammen lagt vægt på processen. Målet har været at udvikle en rummelig ramme for systematisk pædagogisk tilsyn, der både kan sikre en fælles standard for tilsynet og respektere de mange forskelle, der er på institutionerne, i de to forvaltninger og i lokalområderne. 

 

Med udgangspunkt i den fælles ramme skal forvaltningerne efterfølgende udarbejde konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis (se også underafsnit 3).

 

2. Høringssvar

Der har været gennemført høring af den fælles ramme for det pædagogiske tilsyn i daginstitutioner og klubber blandt institutionslederne i begge forvaltninger, blandt institutionsbestyrelser, i Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber,  blandt de faglige organisationer og paraplyorganisationerne.

 

Høringssvarene er generelt positive overfor udvikling af en model for systematisk pædagogisk tilsyn og udtrykker tilfredshed med idéen om en fælles tilsynsmodel.

 

Høringssvarene indeholder dog også en række kommentarer til den fælles ramme og den konkrete udmøntning af modellen. Kommentarerne er centreret omkring følgende temaer:

 

·        tilsynet med selvejende institutioner

 

·         en uddybende beskrivelse vedrørende tilsynets formål og afgrænsning

 

·        standarder der giver plads til forskellighed

 

·        forholdet mellem kontrol og udvikling

 

·        bestyrelsen og personalets deltagelse i tilsynsbesøg

 

2.1. Tilsyn med selvejende institutioner

Høringssvarene peger på at det er vigtigt at være opmærksom på, der i nogle dele af tilsynet er forskel på kommunale institutioner, hvor kommunen er arbejdsgiver, og selvejende institutioner, hvor institutionsbestyrelsen er arbejdsgivere.

 

Forvaltningerne er opmærksomme på det forhold. Enkelte steder i den fælles ramme er der skelnet mellem kommunale og selvejende institutioner. Forskellene i tilsynet på kommunale og selvejende institutioner vil blive tydeliggjort og præciseret i forvaltningernes udmøntning af den fælles ramme i konkrete tilsynsmodeller. 

 

2.2. Uddybende beskrivelse vedrørende tilsynets formål og afgrænsning

I nogle høringssvar efterlyses en uddybende beskrivelse af tilsynets formål og afgrænsning.

 

I den indstilling de to udvalg fik forelagt i december 2004 indgik der tre afsnit om tilsynets formål og afgrænsning. For at imødekomme høringssvarene er disse tre afsnit er nu sat ind i den fælles ramme.

 

2.3.           Kvalitetsstandarder der giver plads til forskellighed

Nogle høringssvar understreger vigtigheden af at der i tilsyn opereres med kvalitetsstandarder, der giver plads til forskellighed i udviklingen af den pædagogiske praksis, herunder at der tages hensyn til lokale forhold og muligheder.

 

Forvaltningerne er enige heri og opfatter det som en forudsætning for den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn, at tilsynet er karakteriseret ved respekt for den enkelte institution. Som følge heraf skal tilsynsbesøgene være karakteriseret ved åbenhed og dialog, for eksempel ved at dagsordenen for tilsynet fastsættes i et samarbejde mellem institutionen og forvaltningen. Dermed rummer og respekterer tilsynet de involverede parter. Det er afgørende, at tilsynsbesøget opleves som et samarbejdsmøde, hvor der er en tillidsfuld og ligeværdig dialog mellem institution og forvaltning.

 

2.4. Forholdet mellem kontrol og udvikling

Nogle høringssvar lægger vægt på at der skelnes mellem kontrol og udvikling i det pædagogiske tilsyn 

 

I den fælles ramme er der beskrevet fire tæt forbundne dimensioner i det pædagogiske tilsyn – kontrol, dialog, udvikling og opfølgning. Kontrollen er en del af det lovpligtige tilsyn og det er forvaltningernes holdning, at kontrol og udviklingsdimensioner ikke i praksis kan adskilles. De pædagogiske konsulenter har altid en kontrolfunktion uanset om de er på tilsynsbesøg i en institution eller de kommer der som led i udviklingsarbejde. 

 

I forhold til den konkrete udmøntning af den fælles ramme vil forvaltningerne arbejde med balancen mellem kontrol og udvikling, så fokus på selve tilsynsbesøget bliver en udviklingsorienteret dialog med institutionen og ikke så meget kontrol af faktuelle forhold.

 & nbsp;

2.5. Bestyrelsen og personalets deltagelse i tilsynsbesøg  

Nogle høringssvar peger på, at personalet og for de selvejende institutioners vedkommende også institutionsbestyrelsen skal have mulighed for at være repræsenteret ved tilsynsbesøg.

 

Den fælles ramme for det pædagogiske tilsyn er en rummelig ramme, der skal kunne udmøntes i forhold til forskellige institutionstyper, organisatorisk sammenhænge mv. I de konkrete institutioner og situationer kan der være forskellige hensyn at tage i forhold til hvem, der deltager i tilsynsbesøget. Som udgangspunkt er det pædagogiske tilsyn kommunens tilsyn med den daglige ledelse af den enkelte institution. Den fælles ramme giver mulighed for at en personalerepræsentant kan deltage ligesom der også er mulighed for at bestyrelsen i de selvejende institutioner kan deltage i tilsynsbesøget.

 

3. Det videre arbejde med konkrete modeller for pædagogisk tilsyn

Når den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn er politisk godkendt, skal forvaltningerne udarbejde konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis. Som led i arbejdet med de konkrete modeller skal der udvikles et opfølgningssystem, som sikrer, at oplysningerne fra tilsynsbesøgene samles og kan bruges til udvikling og planlægning. Oplysningerne skal også kunne bruges som grundlag for besvarelser, orienteringer og indstillinger til de politiske udvalg.

 

Det er forvaltningernes vurdering, at arbejdet med de konkrete modeller bør afvente en afklaring af den kommende forvaltningsstruktur i kommunen og den fremtidige organisering af daginstitutions- og klubområdet.    

 

Det videre arbejde består af følgende elementer:

·        Udvikling af konkrete modeller, herunder et opfølgningssystem

·        Undervisning af de pædagogiske konsulenter i forhold til anvendelse af model og system

·        Pilotfase hvor model og system testes på et mindre antal institutioner og eventuelle fejl og mangler udbedres

·        Model og system forventes klar til implementering på hele området i januar 2007

·        Modellen evalueres 2 år efter at de konkrete tilsynsmodeller er trådt i kraft

 

4. Evaluering efter 2 år

2 år efter implementering af de konkrete tilsynsmodeller foretages en evaluering af modellerne, som beskriver, hvordan tilsynsmyndighedsopgaven løses, og ser den i forhold til den dialogprægede udviklingsopgave. I evalueringen vil også indgå en vurdering af det faktiske forbrug af ressourcer til tilsynsopgaven.

 

 

MILJØVURDERING

 

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

 

Den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn implementeres med de eksisterende personaleressourcer.

 

Det forventes, at der for så vidt angår tilsynet med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets institutioner vil blive brugt ca. 2.000 arbejdstimer årligt, svarende til ca. ét årsværk. For Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vedkommen de forventes det at der vil bliver brugt 4.160 arbejdstimer årligt svarende til 2,2 årsværk. Dette omfatter forberedelse, besøg samt afrapportering. Derudover kommer eventuelle opfølgningsbesøg og skærpet tilsyn.  

 

Vurdering af det faktiske forbrug af personaleressourcer til praktisering af tilsynsmodellen vil indgå i evalueringen af den samlede model efter 2 år.

 

I forbindelse med udviklingen af de konkrete modeller for, hvordan det systematiske pædagogiske tilsyn skal udføres i praksis, kan der komme udgifter til etablering af et elektronisk opfølgningssystem, der samler oplysninger fra tilsynet i institutionerne.

 

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

Ingen.

 

 

HØRING

 

Udkast til den fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn har sammen med skitse til konkret model for praktisering af tilsynet været til høring blandt institutionslederne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i maj 2004. Udkastet har endvidere været drøftet i Dialoggruppen. De faglige organisationer og de selvejende institutioners paraplyorganisationer har været hørt i samme runde som institutionerne.

 

Den fælles ramme har også været til høring i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens fritidshjem, klubber og bestyrelser, Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber samt paraplyorganisationerne på det selvejende institutionsområde i medio december 2004 til primo februar 2005.

 

Når der foreligger udkast til en konkrete modeller for udmøntning af den fælles ramme, sendes de til forvaltningsmæssig høring blandt institutioner og organisationer inden den politiske behandling.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Fælles ramme for systematisk pædagogisk tilsyn i daginstitutioner og klubber i Københavns Kommune

·        Bilag 2: Høringssvarene

 

 

 

Grethe Munk                               Peter Rasmussen

 

 

 

 


 

Til top