Revision af strukturen af klubtilbud og opgaver mm på Indre Nørrebro - Justering af 10-punktsorganisationen og programmet
Revision af strukturen af klubtilbud og opgaver mm på Indre Nørrebro - Justering af 10-punktsorganisationen og programmet
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for Fællesmøde mellem KFU/FAU/UUU torsdag den 2. juni 2005
2. Revision af strukturen af klubtilbud og opgaver mm på Indre Nørrebro - Justering af 10-punktsorganisationen og programmet
J.nr. 267175
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at udvalgene godkender, at styregruppen for 10-punktsprogrammet består af lokalcenterchefen fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, en børne- og ungechef fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og en person med ledelsesbeføjelser fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
at udvalgene godkender, at styregruppen sikrer, at der etableres et tættere og mere målrettet samspil mellem lokalcenterets individuelle relationsarbejde og fritids- og ungdomsklubbernes forebyggende opsøgende gadeplansarbejde baseret på en klar opgave- og ansvarsfordeling, samt at der sikres en tæt dialog og videndeling mellem forvaltningerne lokalt.
at udvalgene godkender, at der etableres en Indre Nørrebro Pulje på 300.000 kr. pr. år. (150.000 kr. i 2005), som Uddannelses- og Ungdomsudvalget finansierer, og har ansvaret for. Alle kan ansøge om midler til lokale projekter, initiativer og kultur- og fritidsaktiviteter m.v. for de unge på Indre Nørrebro. Puljen sikrer, at der gennemføres aktiviteter for de unge på Indre Nørrebro
RESUME
Som en konsekvens af, at der i perioder har været uro blandt de unge på Indre Nørrebro, justeres 10-punktsorganisationen. Der kræves en styrket, målrettet og koordineret indsats for at kunne optimere den sociale integration af de utilpassede ungegrupper i bydelen.
10-punktsprogrammet skulle dæmme op over for dette, og der er gennemført og igangsat flere initiativer, der skal arbejdes videre med. For at sikre, at der kommer handlinger og positive ændringer bag ordene foreslås det, at organisationen bag 10-punktsprogrammet styrkes. Styregruppe skal fremover kun bestå af lokalchefen i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, en børne- og ungechef fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt en person med ledelsesbeføjelser fra Kultur og Fritidsforvaltningen.
Det foreslås, at styregruppen skal sikre et tættere og bedre samarbejde mellem forvaltningerne, herunder at der kommunikeres, samarbejdes og koordineres mellem institutioner, projekter og initiativer under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, fritids- og kulturaktiviteter under Kultur- og Fritidsforvaltningen samt fritids- og ungdomsklubber, skoler og Ungdomsskolen m.v. under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Det sker på grundlag af en klar opgave- og ansvarsfordeling imellem forvaltningerne, det vil sige på grundlag af Lokalcentrets ansvar for den enkelte unge med sociale problemer, og klubbernes ansvar for etablering af aktiviteter for grupper af unge også med et socialt betinget behov for strukturerede fritidsaktiviteter.
Desuden foreslås det, at styregruppen har ansvaret for, at der udarbejdes en samlet strategi inklusiv mål- og succeskriterier for det forebyggende opsøgende arbejde på Indre Nørrebro, at det målrettes og koordineres bedre, at der sker videndeling på tværs mellem forvaltningerne og mellem personerne, der koordinerer og udfører det opsøgende arbejde, således at der udføres en helhedsorienteret indsats.
Styregruppen får en koordinator tilknyttet fra henholdsvis Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som skal fungere som bindeled mellem styregruppen og de mange forskellige aktiviteter, der udføres. Koordinatorerne skal blandt andet medvirke til, at beslutningerne, der træffes i styregruppen, føres ud i livet efterfølgende, og at aktiviteterne koordineres bedre.
Der etableres en Indre Nørrebro Pulje på 300.000 kr. pr. år (150.000 kr. i 2005). Puljen finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalget, hvorfor denne forvaltning er tovholder for puljen. Alle kan ansøge om midler til lokale projekter, initiativer, kultur- og fritidsaktiviteter m.v. for de unge på Indre Nørrebro for at sikre, at der gennemføres aktiviteter for denne målgruppe.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrunden for forslagene er, at Uddannelses- og
Ungdomsudvalget på mødet den 2. marts 2005 på baggrund af et medlemsforslag fra
Bjarne Fey (F) på vegne af socialdemokraterne og SF (U34/05) besluttede, at
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skulle fremlægge et forslag til revision
af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro, som ligger bag
10-punktsprogrammet. Dette program blev vedtaget af Familie- og
Arbejdsmarkedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Uddannelses- og Ungdomsudvalget
den 4. februar 2004 – (FAU 71/2004).
Der er i forlængelse af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning af den 2. marts 2005, udarbejdet et kommissorium for en projektgruppe i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Projektgruppen har udarbejdet en kortlægning og analyse af klubområdet og opgaver m.m. på Indre Nørrebro. Kommissoriet vedlægges som bilag 1, kortlægningen og analysen vedlægges som bilag 2.
Kortlægningen, analysen og visionen for klubområdet og opgaver m.m. på Indre Nørrebro er baseret på interviews med fritids- og ungdomsklubber, skoler og Ungdomsskolen m.v. i regi af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Der er gennemført interviews samt indsamlet skriftlige informationer om Medborgerhuse og biblioteket m.v. under Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der er afgivet skriftlige informationer fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om institutioner, projekter og øvrige relevante initiativer for klubområdet.
Der har i perioder været uro blandt de unge i bydelen. Flere gange har der været udøvet hærværk på en ungdomsklub. 10-punktsprogrammets formål er at dæmme op over for dette. Nogle initiativer er gennemført, og andre er under implementering. I det videre forløb er der behov for at styrke organisationen, således der bliver en mere klar opgave- og ansvarsfordeling imellem de deltagende parter.
I helt kort form kan opgave- og ansvarsfordelingen beskrives på følgende måde:
· Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen: Lokalcentret har ansvaret for den enkelte unge med sociale problemer. Ansvaret udmøntes i forpligtelsen til at udarbejde en handleplan for den enkelte unge med en beskrivelse af, hvad man konkret vil gøre for at rette op på situationen.
· Lokalcentrets relationsdannede opsøgende arbejde tager tilsvarende udgangspunkt i et arbejde med den enkelte unge til opfyldelse af handleplansforpligtelsen.
· Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen: Klubberne har ansvaret for etablering af fritidsaktiviteter for grupper af unge også med et socialt betinget behov for strukturerede fritidsaktiviteter.
· På gadeplan har klubberne tilsvarende ansvaret for grupper af unge med et socialt betinget behov for etablering af strukturerede fritidsaktiviteter.
· Kultur- og Fritidsforvaltningen: Institutionerne har ansvaret for etablering af almene kultur- og idrætstilbud til unge.
For at sikre, at der udføres handlinger, der medfører reelle positive ændringer på Indre Nørrebro, ændres styregruppen for 10-punktsprogrammet, således at den kommer til at bestå af lokalcenterchefen i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, en børne- og ungechef fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og en person med ledelsesbeføjelser i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Direktørkollegiet har det overordnede ansvar for 10-punktsprogrammet på Indre Nørrebro.
Det foreslås, at organisationen skal sikre, at der sker en bedre koordinering, styring og helhed i indsatsen i forhold til de unge på Indre Nørrebro. Det skal blandt andet ske ved, at styregruppen sikrer et bedre samarbejde mellem institutionerne, klubberne og projekterne, herunder bedre kommunikation og tættere samarbejde mellem institutioner/projekter m.v. under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, kultur- og fritidsaktiviteter m.v. under Kultur- og Fritidsforvaltningen og klubber, skoler og Ungdomsskolen m.v. under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Styregruppen kan ligeledes bidrage med forslag til eventuelle nye tiltag i de enkelte forvaltningers regi.
Det foreslås desuden, at styregruppen skal sikre, at der udarbejdes en samlet strategi for og koordinering af det forebyggende opsøgende arbejde i bydelen. Endvidere skal styregruppen sikre en klar rollefordeling mellem lokalcentrets relationsdannede opsøgende arbejde i forhold til individuelle unge med sociale problemer og fritids- og ungdomsklubbernes arbejde med unge. Herunder skal det sikres, at der forekommer en intensiveret dialog og videndeling i forvaltningerne og mellem forvaltningerne.
Til at assistere styregruppen med diverse opgaver tilknyttes to koordinatorer. Én koordinator repræsenterer Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, og én koordinator repræsenterer Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Koordinatorernes opgaver er følgende inden for hver deres ansvarsområde:
· at være sekretær for styregruppen
· sikrer at styregruppens beslutninger implementeres
· medvirker til udførelsen af en samlet strategi inklusiv mål- og resultatkrav for det forebyggende opsøgende arbejde
· har ansvaret for at koordinere det forebyggende opsøgende arbejde, således at det sikres, at ressourcerne dertil anvendes optimalt
· har ansvaret for videndeling mellem medarbejdere/projekter/institutioner, der udfører det forebyggende opsøgende arbejde
· at holde tæt kontakt med institutioner, projekter, initiativer og kultur- og fritidsaktiviteter m.v. under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
· har ansvaret for, at der søges om midler fra puljer og fonde til forskellige projekter og aktiviteter i bydelen som supplement til Indre Nørrebro Puljen
· koordinatoren fra Uddannelses- og Uddannelsesforvaltningen er tovholder på Indre Nørrebro Puljen
· har ansvaret for koordinering af sommerferieaktiviteter, således at der udarbejdes en samlet plan for disse
· Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens koordinatorer har i fællesskab ansvaret for indkaldelse af og opfølgning på møder i Ungeforum. Ungeforum fortsætter med at være et bredt sammensat forum bestående af personer, der har berøring med unge i bydelen. Ungeforums opgave er at sikre optimal informations- og videndeling i hele bydelen.
Der vedlægges et organisationsdiagram som bilag 3.
Det foreslås, at der etableres en Indre Nørrebro Pulje på 300.000 kr. pr. år (150.000 kr. i 2005), som finansieres af Uddannelses- og Ungdomsudvalget, og hvorfra der kan ansøges om midler til lokale projekter, initiativer og kultur- og fritidsaktiviteter m.v. for de unge på Indre Nørrebro. Puljen sikrer, at der gennemføres aktiviteter for de unge på Indre Nørrebro.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vender tilbage om ca. ½ år med en orientering til udvalgene om, hvordan det går med gennemførelsen af forslagene. Der gennemføres en evaluering af forslagene om 1½ år.
Forslagene om en samlet strategi og bedre koordinering af det opsøgende arbejde skal ses i sammenhæng med forslaget i indstillingen om revision af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro, hvor det anbefales, at 3 klubmedarbejdere i regi af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udfører gadeplansarbejde på fuld tid.
Økonomi
Merudgifterne i 2005 og 2006 forventes
at kunne afholdes inden for demografifordelingen til klubberne.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens, Kultur- og Fritidsforvaltningens og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Rapport om revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro samt visionen for klubområdet og opgaver m.m. på Indre Nørrebro har været i høring fra den 4. maj 2005 til den 12. maj 2005 i Lokalcentret Indre Nørrebro under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og i Kultur- og Fritidsforvaltningen. span>
Kultur- og Fritidsforvaltningen har afgivet et høringssvar, hvoraf følgende fremgår:
Kultur- og Fritidsforvaltningen:
Vedrørende opgave- og ansvarsfordelingen, ønsker forvaltningen, at formuleringen om, at Kultur- og Fritidsforvaltningen er forpligtet til at etablere almene kultur- og idrætstilbud for unge på gadeplan, udgår.
Vedrørende forslaget om en koordinator for Kultur- og Fritidsforvaltningen, anføres det, at forvaltningen har ansat en ressourcemedarbejder på Biblioteket Blågården, og at det er oplagt, at forvaltningen fortsat inddrages og bidrager i koordineringsarbejdet af indsatsen over for unge på Indre Nørrebro, men at en koordinator ligger udenfor forvaltningens kompetence/ansvarsområde.
Lokalcentret:
Der er afgivet et høringssvar, der forholder sig til alle tre indstillinger i sagen om revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. Høringssvaret indeholder følgende:
Indledningsvis fremføres det, at rapporten generelt er en sober afdækning af klubområdet, at der er et godt samarbejde i lokalområdet, og der udvises stor vilje til samarbejde - et billede som rapporten afdækker, men som forsvinder i visionspapiret.
Der udtrykkes undring over, hvorfor projektarbejdet om "Nærkontakten", som er en uforpligtende arbejdsmodel mellem de lokale aktører i bydelen, ikke er nævnt, selv om arbejdet dermed har været indstillet under udarbejdelsen af rapporten om klubområdet m.v., da det har en væsentlig betydning for "nærkontakten", hvordan klubberne organiserer sig.
Der peges på, at klubberne er for usynlige i det daglige arbejde, og lokalcentret kan ikke forstå, hvordan en matrikelløs ungdomsklub og 3 gadeplansmedarbejdere kan løse dette problem.
Det fremgår, at rapporten og visionspapiret ikke forholder sig til bemandingen/uddannelsesniveauet samt åbningstiderne i klubberne. Det kan ikke nytte, at klubberne udelukkende stiller op med dygtigt uddannet pædagogisk personale af dansk herkomst, og har åben på hverdagene til kl. 22.00. Klubberne skal trække rollemodeller ind, som kender miljøet, og som kan arbejde og holde åbent efter kl. 22.00.
Det nævnes, at lokalcentret finder det positivt, at klubberne ønsker et tættere samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, herunder lokalcentret/børnefamilieteamet, og at klubberne ønsker involvering i udmøntningen af handleplanerne iværksat af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Lokalcentret understreger, at der også er behov for at handling og vilje sættes bag ordene, hvilket de giver flere eksempler på ikke har været tilfældet tidligere. Eksemplerne vedrører afbud og aflysning af møder fra forskellige klubber til møder/temadage m.v., hvor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bl.a. ville informere om deres arbejdsgrundlag og bud på samarbejdsområder, foranstaltninger og handleplaner etc.
Afslutningsvis i høringssvaret understreger Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen/Børnefamilieteamets gode vilje og forsøg på at styrke det tværfaglige samarbejde med eksempler. Herunder fremgår f.eks., at lokalcentret har udarbejdet en "Vejledning og Handleguide" – til brug for det tværfaglige samarbejde - omhandlende børn og unge, der har brug for støtte eller udsættes for omsorgssvigt. Alle institutioner i bydelen har fået udleveret guiden, og har fået oplyst, hvilken sagsbehandler fra børnefamilieteamet, de har som kontaktperson, hvis de har behov for råd og vejledning.
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Kommissorium for projektgruppen vedr. revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro
· Bilag 2: Rapport om revision af strukturen af klubtilbud og opgaver m.m. på Indre Nørrebro
· Bilag 3: Organisationsdiagram for 10-punktsorganisationen
· Bilag 4: Høringssvar fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
· Bilag 5: Høringssvar fra Lokalcentret Indre Nørrebro i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
Peter
Rasmussen Grethe
Munk Carsten Haurum