Mødedato: 02.03.2005, kl. 08:15

Opsigelse af driftsoverenskomsten med den selvejende fritids- og ungdomsklub Askovgården

Opsigelse af driftsoverenskomsten med den selvejende fritids- og ungdomsklub Askovgården

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. marts 2005

 

 

14.      Opsigelse af driftsoverenskomsten med den selvejende fritids- og ungdomsklub Askovgården

  J.nr. U14/05

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at   udvalget godkender, at driftsoverenskomsten med den selvejende fritids- og ungdomsklub Askovgården, Skyttegade 32 på Indre Nørrebro opsiges

 

 

 

RESUME

 

Som en konsekvens af en længerevarende uro blandt de unge på Indre Nørrebro har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen analyseret og vurderet det samlede klubtilbud på Indre Nørrebro. Denne vurdering er desuden en del af den vedtagne "10-punktsplan" i forhold til handling over for ungegrupperne på Indre Nørrebro. Forvaltningen vurderer, at de eksisterende klubtilbud har vanskeligt ved at rumme alle unge i bydelen, og at der er behov for en omstrukturering. Forvaltningens forslag indebærer, at driftsoverenskomsten med Askovgårdens fritids- og ungdomsklub opsiges. 

 

Askovgårdens klub i Skyttegade 32 på Indre Nørrebro har en normering på 45 fritidsklubpladser og 60 ungdomsklubpladser. Askovgården har løbende haft store problemer i deres ungdomsklub. Forvaltningen har derfor afholdt adskillelige møder med Askovgården som følge af klubbens økonomiske forhold, herunder normering og problemer med at inddrage kontingent for klubbens medlemmer. Møderne har ligeledes indeholdt debat om hærværk begået mod Askovgården af klubbens medlemmer, som flere gange har medført, at Askovgården har set sig nødsaget til at lukke klubben midlertidigt.

 

På de seneste møder med forvaltningen i november og december 2004 har bestyrelsen for Askovgården karakteriseret deres medlemmers adfærd som værende særdeles problematisk.

 

Askovgården har derudover et økonomisk merforbrug, der viste sig i regnskabsåret 2002, og som i 2004 er akkumuleret til et underskud på alt 1.773.202 kr. På møder med forvaltningen har Askovgårdens bestyrelse vedkendt sig et ansvar for det økonomiske merforbrug.

 

Askovgårdens ungdomsklub er normeret til 60 medlemmer. Ifølge Askovgårdens  indsendte betalingsstatistik for 2004 var den gennemsnitlige medlemsindskrivning ca. 40 registrerede medlemmer, svarende til ca. 67 % af normeringen.

 

Askovgårdens fritidsklub er normeret til 45 børn. Medlemsstatistikken for hele 2004 viser en medlemsindskrivning på 55 %, hvilket i forvaltningen vurderes som værende uacceptabelt lavt. På denne baggrund foreslår forvaltningen, at driftsoverenskomsten også opsiges for fritidsklubbens vedkommende.

 

Forvaltningen indstiller på denne baggrund, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender en opsigelse af driftsoverenskomsten for Askovgårdens fritids- og ungdomsklub, Skyttegade 32, 2200 Nørrebro.

 

Der er ni måneders opsigelse af driftsoverenskomsten, hvorfor endelig opsigelsesdato vil kunne fastsættes til ultimo december 2005.

 

Pladserne fra Askovgården tænkes primært placeret i den ny foreslåede klub i Gartnergade 15, jf. sagen om omlægning af "Kvisten" (U15/05) og i andre eksisterende klubber på Indre Nørrebro.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Der har været en længerevarende uro blandt de unge på Indre Nørrebro med bl.a. episoder af slagsmål, hærværk o.lign. omkring klubber og bibliotek m.v. En uro, der kræver en styrket, målrettet og koordineret indsats for at kunne optimere den sociale integration af ungegrupperne i bydelen.

 

Som en konsekvens af uroen blev "10-punktsplanen" vedtaget i 2004. Der er et intensiveret samarbejde mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i forhold til handling over for ungegrupperne på Indre Nørrebro. Arbejdet med at implementere flere af forslagene fra "10-punktsplanen" er igangsat.

 

Sideløbende med tiltagene i "10-punktsplanen" har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen analyseret og vurderet det samlede klubtilbud på Indre Nørrebro. Forvaltningen må konstatere, at de eksisterende klubtilbud har vanskeligt ved at rumme alle unge i bydelen. Det er derfor forvaltningens vurdering, at der kan etableres en mere hensigtsmæssig udnyttelse af klubressourcerne på Indre Nørrebro ved en omstrukturering af de eksisterende tilbud.

 

En omstrukturering, som direkte understøtter klubarbejdet som beskrevet i "Klubrapporten", og som i sammenhæng med den ny ressourcemodel på klubområdet, der er trådt i kraft med budgetår 2005, forventes at ville medføre den indsats, der er behov for på Indre Nørrebro. En indsats, der styrket, målrettet og koordineret kan understøtte en positiv integration af børn og unge, og som kan forebygge konflikter og dermed tilstræbe et trygt lokalmiljø for alle i bydelen.

 

Forvaltningens forslag om en mere hensigtsmæssig udnyttelse af klubressourcerne på Indre Nørrebro omfatter:

 

·        at driftsoverenskomsten med den selvejende fritids- og ungdomsklub Askovgården, Skyttegade 32 på Indre Nørrebro opsiges – baggrunden herfor behandles nærmere i denne indstilling.

 

samt

 

·        at den socialpædagogiske foranstaltning  "Kvisten", der p.t. primært er et voksentilbud, omlægges til en fritids-, ungdoms- og voksenklub – baggrunden derfor behandles  selvstændig i en indstilling på dette møde (U15/05).

 

Askovgårdens klubtilbud

Askovgårdens klub blev tilknyttet Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i forbindelse med afviklingen af bydelsforsøget på Indre Nørrebro pr. 1. januar 2002. Askovgården er normeret til 45 fritidsklubbørn og 60 unge i ungdomsklubben og er beliggende i Skyttegade 32 på Indre Nørrebro.

 

Askovgården har, i den tid den har været tilknyttet forvaltningen, løbende haft store problemer i relation til deres ungdomsklub. Problemer med bl.a. hærværk mod klubben begået af unge medlemmer og uheldige ansættelsesforhold med opsigelser til følge. Derudover har der løbende været klaget over de unges uhensigtsmæssige adfærd fra det omkringliggende lokalmiljø.

 

Siden Askovgårdens tilknytning til forvaltningen har der været afholdt møder om Askovgårdens økonomiske forhold, herunde r normering og problemer med at inddrage kontingent for klubbens medlemmer, og om det hærværk, der flere gange har ført til, at Askovgården har set sig nødsaget til at lukke klubben midlertidigt.

 

Forvaltningen har i forbindelse med et større hærværk i november 2003 drøftet en lukning af ungdomsklubafdelingen med Askovgårdens bestyrelse. På denne måde kunne der i en periode udelukkende drives fritidsklub, så klubben kunne bygges op igen. Bestyrelsen for Askovgården ønskede imidlertid på daværende tidspunkt at fastholde klubben som både  fritids- og ungdomsklub.

 

I de seneste måneder omtales bl.a. i en redegørelse fra Askovgården af 17. november 2004 til forvaltningen en række hærværksepisoder. Klubben har som følge deraf været lukket for en kortere periode.  

 

På de seneste møder med forvaltningen i november og december 2004 har bestyrelsen for Askovgården karakteriseret deres medlemmers adfærd som værende særdeles problematisk, ligesom klubben tilkendegiver, at det ikke er muligt at gøre de unge forståeligt, at når de kommer i klubben, så skal de overholde det sæt af regler, der er for at kunne færdes i klubben. Dette gælder såvel i forhold til opførsel som til det at betale kontingent.

 

Askovgårdens medarbejdere modtager tillige miljøtillæg for en udvidet socialpædagogisk indsats i lokalområdet. Denne indsats er det imidlertid særdeles svært for forvaltningen at se indfriet, ligesom det er svært for forvaltningen at se, hvordan Askovgården kan løfte den socialpædagogiske indsats, der forventes af en klub på Indre Nørrebro, når den løbende hærges af unge med den konsekvens, at det har medført stor utryghed i såvel personalegruppen som i lokalområdet.

 

 

Økonomi

 

Askovgården har et økonomisk merforbrug, der viste sig i regnskabsåret 2002, og som er akkumuleret i 2003, således at regnskabet for år 2003 viser et underskud på 854.484 kr. Grundet en svingende medlemsindskrivning samt Askovgårdens lukninger i perioder efter hærværk har forvaltningen været bekymret for, at regnskabsopgørelsen for år 2004 vil udvise et merforbrug, der vil betyde en væsentlig stigning i det akkumulerede driftsresultat.

 

Denne bekymring bekræftes af den seneste regnskabsopgørelse, idet Askovgårdens regnskab for år 2004 viser et merforbrug på kr. 899.069. Dermed er Askovgårdens  samlede merforbrug på i alt 1.773.202 kr. ultimo 2004. Forvaltningen vurderer, at det vil være særdeles vanskeligt for Askovgården at afvikle det samlede merforbrug.

 

Det er på de seneste møder mellem forvaltningen og Askovgårdens bestyrelse i november og december 2004 blevet gentaget og skærpet fra forvaltningens side, hvordan økonomi og drift hænger sammen, samt at der fra forvaltningens side ikke gøres forskel på de enkelte klubbers måde at styre økonomien på. Desuden har forvaltningen gjort opmærksom på, at Askovgården på lige fod med andre klubber er forpligtet til at inddrage kontingent for de unges medlemskab i Askovgårdens klub.

 

Askovgårdens bestyrelse har på møderne vedkendt sig et ansvar for det økonomiske merforbrug. Askovgården mener samtidig, at forvaltningen bør kompensere dem, idet Askovgårdens ungdomsklub føler et særligt ansvar for de vanskeligt stillede unge i bydelen. Det er desuden Askovgårdens opfattelse, at der til denne gruppe unge ikke kan stilles krav om kontingentbetaling.

 

Forvaltningen må konkludere, at Askovgårdens klubtilbud ikke dækker det almindelige behov for klubtilbud på Indre Nørrebro.

 

Askovgårdens ungdomsklub er normeret til 60 medlemmer. Ifølge Askovgårdens  indsendte betalingsstatistik for 2004 er den gennemsnitlige medlemsindskrivning på ca. 67%.

 

Askovgårdens fritidsklub er normeret til 45 børn. Askovgårdens fritidsklub har ikke i samme omfang som ungdomsklubben været præget af hærværk m.v. Ifølge Askovgårdens medlemsstatistik for år 2004 er der i alt et gennemsnitligt antal på 25 indmeldte børn pr. måned. For månederne fra august til og med december 2004 er det gennemsnitlige medlemstal på 22 indmeldte børn. Med en normering på 45 børn pr. måned, svarer det til en medlemsindskrivning på 49 %. Der er således sket en yderligere medlemsnedgang fra august til december måned 2004.

 

En medlemsindskrivning på 49% er uacceptabelt lavt for fritidsklubpladser, ligesom 67% indskrivning i ungdomsklubben er meget lavt. Den lave indskrivning vil desuden medføre et merforbrug, da de udmeldte budgetmidler bygger på en 100% belægning.

 

Forvaltningen indstiller derfor, at udvalget godkender en opsigelse af driftsoverenskomsten for Askovgårdens fritids- og ungdomsklub, Skyttegade 32, 2200 Nørrebro.

 

Forvaltningen ser ingen hindring for at fortsætte samarbejdet med Askovgården om deres pigeprojekt i Egegade. Ligesom forvaltningen fortsat vil have driftsoverenskomst med Askovgårdens fritidshjem i Korsgade 60 på Indre Nørrebro.

 

Pladserne fra Askovgården tænkes primært placeret i den ny foreslåede klub i Gartnergade 15 og i andre eksisterende klubber på Indre Nørrebro.

 

Der er ni måneders opsigelse af driftsoverenskomsten, hvorfor endelig opsigelsesdato vil kunne fastsættes til ca. ultimo december 2005.

 

Driftsmidler fra klubpladserne i Askovgården beliggende i Skyttegade 32 vil blive overført til de institutioner, hvori pladserne etableres.

 

Askovgårdens  akkumulerede  merforbrug er på i alt 1.773.202 kr. ultimo 2004.

 

Forvaltningen forventer, at Askovgårdens merforbrug tilbagebetales af institutionen. Tilgodehavendet vil således blive søgt inddrevet på almindelig vis, hvis der ikke kan opnås en betalingsordning med institutionen.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Forvaltningens udkast til udvalgsindstilling har været sendt til Askovgårdens bestyrelse. Høringssvaret er vedlagt som bilag.

 

Askovgården skriver i deres høringssvar, at Askovgården er tilholdssted for de mest problematiske børn og unge på Indre Nørrebro, samt at det ikke er muligt at inddrage kontingent fra denne målgruppe.

 

Ø     Forvaltningens kommentar er, at Askovgården har nøjagtig samme målgruppe som de øvrige klubber på Indre Nørrebro.

Ø     I forhold til kontingentbetaling gælder der endvidere samme regelsæt for alle klubber. Fripladser gives på baggrund af oplysning om husstandsindtægt og cpr. nr., og efter gældende regler i cirkulære om betalingsforhold i klubber i Københavns Kommune.

 

I forhold til økonomi skriver Askovgården, at der ikke er et merforbrug i Askovgården, idet klublederen samtidig er direktør for Askovgården, og at pigeprojektets økonomi er medregnet i belastningen for 2004.

 

Ø     Underskuddet for 2003 er som angivet i indstillingen på 854.484 kr. Såvel forvaltningen som Askovgården har på møde i december tilkendegivet, at underskuddet forventes større i 2004.

Ø     Seneste regnskabsopgørelse viser, at Askovgårdens  akkumulerede  merforbrug er på i alt 1.773.202 kr. ultimo 2004.

Ø     Det udmeldte budget til Askovgårdens klub bygger på antal normerede klubpladser, der dermed også betinger lønbudgettet. Hvilke personaler, der er ansat, er bestyrelsens ansvar under hensyntagen til den gennemsnitlige belægningsgrad samt det årlige forbrug af driftsmidler.

Ø     Pigeprojektet har ikke nogen indflydelse på belastningen af budgettet, som det angives i høringssvaret, idet pigeprojektet har eget budget og regnskab og  derfor er uden indflydelse for fritids- og ungdomsklubbens regnskab.

 

I forhold til medlemstallet skriver Askovgården, at medlemstallet for ungdomsklubben er det samme som det normerede antal. Endvidere at Askovgårdens fritidsklub er under omstrukturering godkendt af forvaltningen, og at det lave medlemstal er stigende.

 

Ø     Ifølge Askovgårdens indsendte betalingsstatistik er medlemstallet for ungdomsklubben 67% for år 2004 og ikke 100%, som det oplyses i høringsskrivelsen.  

Ø     Forvaltningen har på intet tidspunkt godkendt et lavere medlemstal i fritidsklubben. Askovgården er derimod gentagne gange blevet oplyst de økonomiske konsekvenser af ikke at have en 100% belægning.

 

Askovgården skriver videre, at det har været antydet, at Askovgårdens klub har haft en andel i urolighederne på Indre Nørebro, og at det ikke er tilfældet. 

 

Ø     Forvaltningen har på baggrund af den generelle uro analyseret det samlede klubtilbud på Indre Nørrebro og vurderet, at der er behov for en omstrukturering.

Ø     Forvaltningen beskriver i forhold til Askovgården de løbende problemer med hærværk mod klubben, begået af unge medlemmer, nogle uheldige ansættelsesforhold samt klager over de unges uhensigtsmæssige adfærd fra det omkringliggende lokalmiljø.

 

Endelig skriver Askovgården, at de af Lokalcentret på Indre Nørrebro (Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen) er blevet bedt om at udarbejde et udkast i forhold til de dårligst fungerende unge på Indre Nørrebro, samt at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ikke på disse møder har tilkendegivet beslutningen om at lukke Askovgårdens klub. 

 

Ø     Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har deltaget i en arbejdsgruppe i forhold til indsatsen over for de dårligst stillede, og har i den forbindelse tilkendegivet, at det omtalte ideoplæg efter forvaltningens vurdering primært er et behandlingstilbud, som vil henhøre under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Desuden kan det oplyses, at ideoplægget den 24. januar 2005 blev drøftet blandt de lokale aktører på Indre Nørrebro. Ved denne drøftelse kom det frem, at ideoplægget ikke på noget tidspunkt har været drøftet i den lokalt nedsatte ledergruppe for 10-punktsplanen, og ej heller i SSP-regi. Der blev på mødet endvidere tilkendegivet meget forskellige holdninger til ideoplægget, og konklusionen blev, at der skal arbejdes videre med oplægget sammen med de på mødet fremkomne forslag. Forvaltningen har derfor ikke godkendt Askovgårdens dispositioner, som det påstås i høringssvaret, men forvaltningen har deltaget i en drøftelse af oplægget på de respektive møder. 

Ø     Forvaltningen har alene på møder med Askovgårdens bestyrelse om Askovgårdens driftsforhold tilkendegivet beslutningen om at opsige driftsoverenskomsten med Askovgårdens fritids- og ungdomsklub

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringssvar af 26. januar 2005 fra Askovgården

 

 

 

                                Peter Rasmussen                         

                                                                                  Ann Granum

 


 


Til top