Mødedato: 02.03.2005, kl. 08:15

Mål- og resultatstyring - Sprogcentret Kigkurren

Mål- og resultatstyring - Sprogcentret Kigkurren

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. marts 2005

 

 

11.      Mål- og resultatstyring - Sprogcentret Kigkurren

  J.nr. U31/05

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     mål- og resultatstyringsrapporten om Sprogcentret Kigkurren godkendes

 

 

 

RESUME

 

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder.

 

På denne baggrund er der nu udarbejdet vedlagte mål- og resultatstyringsrapport om Sprogcentret Kigkurren. Som led i arbejdet har Sp rogcentret Kigkurren opstillet 2 målsætninger med tilhørende resultatkrav på kort, mellemlangt og langt sigt.

 

Det foreslås, at der med udgangspunkt i målområdet "Effektiv opgavevaretagelse" fastsættes en målsætning om at øge kursisternes gennemførelsesprocent på de enkelte moduler, ved at Sprogcentret Kigkurren fokuserer på udvikling af individuelle læringsplaner, gennemførelsesvejledning og fleksibilitet i undervisningstilbuddet.

 

Det foreslås ligeledes, at der med udgangspunkt i målområdet "Udvikling af produkter og ydelser" fastsættes en målsætning om at imødekomme kursisternes behov for differentieret undervisning ved at udvikle undervisningsmaterialer og opgaver til korte studiecenterbaserede undervisningsforløb.

 

Når rapporten er godkendt af udvalget, skal Sprogcentret Kigkurren indgå virksomhedskontrakt med forvaltningens direktion. For at sikre samspil mellem rapporten og virksomhedskontrakten vil rapportens to målsætninger indgå i virksomhedskontrakten.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund for mål- og resultatstyring

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skal være et øget fokus på anvendelsen af de afsatte ressourcer, herunder fastlæggelse af politiske mål, opstilling af krav til forvaltningerne og opfølgning på, om mål og resultater er nået. Hensigten er at skabe en klarere sammenhæng mellem bevillinger, aktiviteter og målsætninger – og  større gennemsigtighed i budgettet.

 

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder.

 

På den baggrund har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen nedsat en række projektgrupper, der beskriver mål og resultater inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetområder. Hvert projekt munder i en rapport med resultatkrav, der træder i kraft, når udvalget har behandlet dem.

 

De overordnede rammer for mål- og resultatstyringen udspringer af Københavns Kommunes værdigrundlag, kommunens økonomiske politik og de 10 fokusområder for ledelse. Det økonomiske udgangspunkt for mål- og resultatstyringen skal fastlægges inden for 16 målområder.

 

Den vedlagte rapport omhandler Sprogcentret Kigkurren. Når rapporten er godkendt af udvalget, skal Sprogcentret Kigkurren indgå virksomhedskontrakt med forvaltningens direktion. For at sikre samspil mellem rapporten og virksomhedskontrakten vil rapportens to målsætninger indgå i virksomhedskontrakten samt opfølgning på målene og indberetning af resultaterne.

 

 

Sprogcentret Kigkurrens opgaver

 

Sprogcentret Kigkurren tilbyder danskundervisning i henhold til Lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. (Lov nr. 375 af 28/05/2003).

 

Formålet med danskuddannelse er at bidrage til, at voksne udlændinge opnår nødvendige danskkundskaber og viden om kultur- og samfundsforhold i Danmark, så de kan blive deltagende og ydende medborgere på lige fod med samfundets øvrige borgere.

 

Danskuddannelserne omfatter tre selvstændige uddannelser med hver sin målgruppe: 1) analfabeter og personer, der ikke kan det latinske alfabet, 2) personer med en kort skolegang bag sig og 3) personer med mindst en uddannelse på gymnasialt niveau.

 

En danskuddannelse består af 6 moduler og skal normalt gennemføres inden for 3 år. Uddannelsen afsluttes med en statskontrolleret prøve. Danskuddannelse 3 kan afsluttes på to niveauer: efter modul 5 med Prøve i dansk 3 - og efter modul 6 med Studieprøven, der giver adgang til videregående uddannelse, hvis de øvrige kvalifikationskrav er opfyldt.

 

Sprogcentret Kigkurren tilbyder alle tre danskuddannelser og henvender sig til hele målgruppen for danskuddannelsesloven. Sprogcentret Kigkurren er den ene af de to udbydere i København, som Integrationsministeriet har godkendt til at afholde Studieprøven (den anden udbyder er Studieskolen).

 

Sprogcentret Kigkurrens undervisning er tilrettelagt som holdundervisning eller individuelle forløb i studiecentret og foregår i dag- og aftentimerne og i weekender efter behov. Cirka en tredjedel af undervisningen er særlig tilrettelagt undervisning, der typisk foregår uden for Kigkurren 6-8. Der undervises for eksempel på arbejdspladser, på behandlingssteder, i væresteder og i fængsler.

 

Sprogcentret Kigkurrens danskundervisning til kvinder med børn, der deltager i sprogstimulering efter folkeskoleloven, er også et eksempel på særlig tilrettelagt undervisning efter danskuddannelsesloven. Tilbuddet - de såkaldte mor-barn-ordninger - gives på seks fritidshjem rundt om i byen.

 

Sprogcentret Kigkurren havde sidste år 1139 kursister, der repræsente rede over 100 forskellige nationaliteter. De største kursistgrupper kommer fra Irak, Tyrkiet, Pakistan, Thailand, Somalia, Marokko og Kina. Aldersmæssigt er den største gruppe mellem 25 og 35 år, og cirka to tredjedele af kursisterne er kvinder. Lidt over halvdelen af kursisterne er selvforsørgende, heraf hører cirka en tredjedel under integrationsloven.

 

 

Sprogcentret Kigkurrens målsætninger

 

Som led i arbejdet med mål- og resultatstyring har Sprogcentret Kigkurren opstillet to målsætninger med tilhørende resultatkrav på kort, mellemlangt og langt sigt.

 

Målsætning 1 handler om at øge kursisternes gennemførelsesprocent på de enkelte moduler, ved at Sprogcentret Kigkurren fokuserer på udvikling af individuelle læringsplaner, gennemførelsesvejledning og fleksibilitet i undervisningstilbuddet. Målsætningen ligger inden for målområdet "Effektiv opgavevaretagelse".

 

Målsætning 2 handler om at imødekomme kursisternes behov for differentieret undervisning, ved at udvikle undervisningsmaterialer og opgaver til korte studiecenterbaserede undervisningsforløb. Målsætningen ligger inden for målområdet "Udvikling af produkter og ydelser".

 

Målsætningerne og de tilhørende resultatkrav beskrives kortfattet herunder. En mere udførlig beskrivelse kan læses i rapportens kapitel 5. En sammenfatning i skemaform findes i rapportens bilag 4.

 

 

Målsætning 1:  Det er Sprogcentret Kigkurrens målsætning, at så mange kursister som muligt gennemfører de enkelte moduler i danskuddannelserne.

 

Sprogcentret Kigkurrens kursister skal have mulighed for at kombinere arbejde, uddannelse og andre aktiviteter med gennemførelse af danskuddannelsen, og derfor skal Sprogcentret Kigkurren have de bedste individuelle læringsplaner, der er gennemskuelige og lettilgængelige for både kursister og undervisere.

 

Kortsigtet resultatkrav:  I 2005 gennemfører 70 % af de selvforsørgende kursister på danskuddannelse 2 og 3 modulundervisningen under forudsætning af uændret livssituation. Resultatkravet er fastsat på baggrund af erfaringer fra voksenundervisningen, hvor gennemførelsesprocenterne er betinget af deltagernes livssituation. En del undervisningsforløb bliver afbrudt som følge af ændringer i jobsituation eller andet.

 

Resultatkrav på mellemlangt sigt:  I 2008 gennemfører 75% af de selvforsørgende kursister på danskuddannelse 2 og 3 modulundervisningen under forudsætning af uændret livssituation.

 

Langsigtet resultatkrav:  I 2015 gennemfører 80 % af de selvforsørgende kursister på danskuddannelse 2 og 3 modulundervisningen under forudsætning af uændret livssituation.

 

Målsætning 2:  Det er Sprogcentret Kigkurrens målsætning at kunne imødekomme kursisternes behov for differentieret undervisning.

 

Sprogcentret Kigkurrens kursister spænder over et meget bredt felt med meget forskellige dansksproglige kompetencer, og Sprogcentret Kigkurren vil derfor fokusere på fleksible tilrettelæggelsesformer for at kunne tilbyde den bedste undervisning til den enkelte.

 

Kortsigtede resultatkrav:  I 2005 viser en evaluering, at 60 % af kursisterne, der deltager i studiecenterforløb er tilfredse med undervisningens tilrettelæggelse.

 

Resultatkrav på mellemlangt sigt:  I 2008 viser en evaluering, at 65 % af kursisterne, der deltager i studiecenterforløb er tilfredse med undervisningens tilrettelæggelse.

 

Langsigtede resultatkrav:  I 2015 viser en evaluering, at 80 % af kursisterne, der deltager i studiecenterforløb er tilfredse med undervisningens tilrettelæggelse.

 

 

Økonomi

 

Kun en mindre del af Sprogcentret Kigkurrens indtægter stammer fra en politisk vedtaget bevilling til området. Danskuddannelserne finansieres overvejende af direkte statstilskud, der er aktivitetsafhængige.

 

Sprogcentret Kigkurren tildeles ressourcer på samme måde som de private sprogcentre: Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens tilskud til det enkelte sprogcenter afhænger af aktiviteten, der direkte afhænger af den faktiske søgning til sprogcentret. Det betyder for eksempel, at tilskuddet til Sprogcentret Kigkurren automatisk falder, hvis der er mindre aktivitet.

 

Opfyldelse af de opstillede resultatkrav forventes at ske inden for Sprogcentret Kigkurrens eksisterende budgetramme.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Mål- og resultatstyringsrapporten for Sprogcentret Kigkurren har ikke været sendt i høring, da Sprogcentret Kigkurren ingen bestyrelse har. Danskuddannelsesloven stiller ikke krav om, at udbydere af danskuddannelse har en bestyrelse.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Mål- og resultatstyringsrapport – Sprogcentret Kigkurren

 

 

 

Peter Rasmussen

                                                                 Søren Stahl Nielsen

                                    

 


 


Til top