Mødedato: 01.09.2004, kl. 08:15

Ny budgetmodel på klubområdet

Ny budgetmodel på klubområdet

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. september 2004

 

 

7.      Ny budgetmodel på klubområdet

  J.nr. U144/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     forslaget til ny ressourcemodel, der indeholder en basistildeling pr. klub, en timeressource pr. plads og oprettelse af en lokalpulje godkendes

 

at     forslaget forinden sendes til høring hos klubber, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, de faglige organisationer og paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner

 

 

 

RESUME

 

På baggrund af arbejdet i en projektgruppe bestående af repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og de faglige organisationer fremlægges forslag til ny ressourceudmeldingsmodel på klubområdet.

 

I modellen foreslås personaleressoucerne, excl. gårdmænd og rengøring, fordelt på følgende poster:

·        en basistildeling, der sikrer en minimumsdækning

·        en timeressource pr. plads samt

·        en lokalpulje.

 

Alle personaleressourcerne udmeldes med et kronebeløb til den enkelte klub.

 

Den nye model indeholder en styrkelse af det lokale samarbejde. Dette foreslås etableret ved oprettelse af en lokalpulje, som skal støtte det opsøgende, sociale arbejde og sikre et bredt udbud af forskellige tilbud i bydelene.

 

Puljen foreslås opbygget af de ekstra midler på 4,6 mio. kr., som udvalget har reserveret til styrkelse af det opsøgende, sociale arbejde fra 2005.

 

Det forudsættes, at de nuværende ressourcer, som klubberne i dag benytter til opsøgende arbejde, indgår i  lokalpuljen og endvidere, at puljen bliver udvidet med yderligere timer, som vil blive frigivet, efterhånden som der indføres administrative lettelser for den enkelte klub.

 

Det forudsættes at den nye model kan implementeres i løbet af 2005, hvor der vil være øget fokus på organiseringen, kurser til støtte for nye arbejdsopgaver og samarbejde om fordelingen af det personale, der tilbydes andre opgaver eller andet arbejdssted.

 

Den nye model holdes inden for den økonomiske ramme, der er afsat i udvalgets budgetforslag for 2005, incl. det afsatte beløb på 4,6 mio. kr. til at styrke klubbernes opsøgende, sociale arbejde.

 

Budgetsikkerheden for den enkelte klub vil blive forøget, idet den vil modtage en basisdel, der ikke er afhængig af børnetallet, og derfor ikke vil blive reguleret på baggrund af udnyttelsen af pladserne, hvilket også vil gælde for de midler, der placeres i lokalpuljen.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

En projektgruppe bestående af repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og de faglige organisationer har  udarbejdet forslag til ny ressourcemodel på klubområdet. En følgegruppe bestående af klubledere og medarbejdere har bidraget til afdækningen af flere problemstillinger. Der arbejdes fortsat med forslag til lettelse af det administrative arbejde i klubberne.

 

Formålet i projektgruppen har været at sikre en hensigtsmæssig og målrettet tildeling af ressourcer til klubberne, så der er sammenhæng mellem opgaver, målgrupper og medlemsgrundlag.

 

Projektgruppens foreløbige arbejde har været forelagt Uddannelses– og Ungdomsudvalget på budgetseminaret for 2005, hvor resultaterne fra rapporten: Københavns Kommunes fritids- og ungdomsklubbers arbejdsopgaver og ressourceforbrug, blev gennemgået. Rapporten, der er udarbejdet af Udviklings- og Formidlingscenter for børn og unge (UFC) havde som opgave at beskrive arbejdsopgaverne samt vurdere ressourceforbruget. Dette skete via inddragelse af klubberne og ved inddeling efter 6 kategorier, der dækker grundlaget for den nye tildeling af ressourcerne:

 

1.      Pædagogiske udvikling og aktivitet

2.      Planlægning af pædagogisk udvikling

3.      Netværksarbejde

4.      Opsøgende arbejde

5.      Praktisk arbejde

6.      Administrativt arbejde.

 

Til at repræsentere hele København udvalgte UFC tre bydele efter statistiske kriterier til undersøgelsen: Ydre Nørrebro, Valby og Indre Østerbro.

 

Undersøgelsen viste bl.a., at klubberne anvender ca. 2% af de samlede personaleressourcer til opsøgende arbejde.

 

Forslag til model

Det har været et af målene med projektgruppens arbejde, at resultatet skal skabe en klar sammenhæng mellem de opgaver, klubberne skal løse, og de tildel te ressourcer.

 

En tidssvarende ressourceudmelding forventes at støtte den størst mulige frihed til at organisere og planlægge lokalt og understøtte mangfoldigheden i klubberne. Dette er forsøgt indarbejdet, så det gælder både for den enkelte klub og for arbejdet i lokalområdet.

 

Modellen skal være enkel og give ens og sammenlignelige vilkår for alle pladstyper med det samme tilbud. Dette betyder, at alle nuværende timer udmeldes på ens vilkår til disponering på den enkelte institution.

 

Den nye ressourcetildeling er også forberedt til at kunne opfylde kravene i en ny budgetmodel for Københavns Kommune, hvor der vil være fokus på at kunne dokumentere mål og resultater. Disse  anvendes således også som en positiv afgrænsning af, hvilke opgaver klubberne skal varetage for de givne ressourcer.

 

Der er primært fokuseret på tildelingen af personaletimer i form af et kronebeløb til almindelige klubpladser, og det har været hensigten at gøre tildelingen af de nuværende ressourcer så  enkel og gennemskuelig som muligt.

 

Den nye model indeholder samtlige ressourcer excl. lokalpulje

Det har i projektgruppen været enighed om, at alle type af dispensationstimer indarbejdes i den samlede ramme ud fra ønsket om at styrke basistildelingen til det valgte serviceniveau for klubtilbuddet generelt.

 

Den nye model samler og indeholder derfor alle de nuværende udmeldte timer (leder- og pædagogiske normeringstimer samt alle dispensationstimerne).

 

Klubberne får herefter en basistildeling pr. institution for at sikre de mindste klubtyper. Ud over at indeholde timer til en leder skal basistildelingen sikre en minimumsdækning i åbningstiden, der skal være dækkende for det valgte serviceniveau for hver af pladstyperne.

 

De 10-11 årige sikres en åbningstid på 30 timer hver uge plus 60 ekstra timer i sommerferien, og de 12-13 årige sikres en åbningstid på 30 timer hver uge, og endelig for de 14-17 årige er der garanti for 25 timer pr. uge.

 

De resterende timer inden for budgetrammen i 2004 tildeles som personaletimer pr. plads med et kronebeløb. Modellen er konstrueret således, at der tildeles det samme antal personaletimer i den garanterede minimumsåbningstid uanset pladstype (fritidsklub, juniorklub og ungdomsklub).

 

Alle ressourcer tildeles som en årsnormering, der forventes at understøtte klubbernes fleksible organisering.

 

For 2005 vil der være mulighed for følgende tildelinger:

 

Satser (årligt)

Åbningstid

Basistimer

Timer pr. plads

Timefaktor for 10-11 årige

1.590

4.144

67

Timefaktor for 12-13 årige

1.530

4.144

64

Timefaktor for 14-17 årige

1.275

4.144

54

 

I bilagene er givet et eksempel på, hvordan udmøntningen kan foregå fra 2005 efter principperne i den nye model. De endelige timetal vil blive udmeldt efter budgettets vedtagelse.

 

 

Åbningstiden

For gruppen 10-11 år er der sikret en minimumsåbning på 1.590 timer pr. år. Dette er et eksempel på, at klubben kan holde åbent i 30 timer pr. uge svarende til f.eks. fra kl. 11.30 til kl. 17.30. Hertil tildeles 60 timer for at kunne holde åben tidligere i sommerferien på grund af pladsgarantien.

 

For gruppen 12-13 år er der sikret en minimumsåbning på 1.530 timer pr. år. svarende til 30 timer pr. uge f.eks. fra kl. 12 til kl. 18.

 

For gruppen 14-17 år foreslås der en minimumsåbning på 1.275 timer pr. år. Dette svarer til f.eks. 4 timer på hverdage fra kl. 18 til kl. 22. og 5 timer i weekenden.

 

Ressourcerammen pr. institution

Den nye udmelding vil være en samlet ramme, der indeholder alle midler til både leder, personale og driftsmidler. Midlerne udlægges som et kronebeløb, hvortil der  er tilknyttet frihedsgrader.

 

Lokalpuljen

For at fremme det opsøgende, sociale arbejde foreslås endvidere oprettet en lokalpulje, der kan støtte op om klubbernes valgte tiltag og de udmeldte mål for klubtilbuddet i København og derved fremme og styrke en mere hensigtsmæssig udnyttelse af ressourcerne i det samlede klubarbejde.

 

Forvaltningen vil i samarbejde med projekt- og følgegruppen udarbejde en specificeret beskrivelse af klubbernes opsøgende og sociale arbejde, hvor der er fokus på den forebyggende indsats over for udsatte unge.

 

Lokalpuljen skal understøtte klubbernes bydelssamarbejde om den fælles indsats både i forhold til en langsigtet indsats og en beredskabsplan for en akut indsats.

 

Puljen foreslås opbygget af de ekstra midler på 4,6 mio. kr., som udvalget har afsat til styrkelse af det opsøgende, sociale arbejde fra 2005. 

 

Det forudsættes, at den nuværende ressourcetildeling bidrager med det samme antal timer, som klubberne allerede i dag benytter til opsøgende arbejde, jf. UFC rapporten.

 

På baggrund af resultatet i UFC rapporten har forvaltningen endvidere iværksat et arbejde, der skal komme med forslag til administrative lettelser for den enkelte klub.

 

Når de administrative ændringer gennemføres, vil det give flere timer til det pædagogiske arbejde, og derfor foreslås det, at en del af timerne, svarende til 2 timer pr. plads pr. år, udlægges til yderligere styrkelse af lokalpuljen.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har deltaget i arbejdet i projektgruppen. Det forventes, at klubberne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen også kommer til at indgå i arbejdet vedrørende lokalpuljen.

 

I udmøntningen af lokalpuljen anbefales ressourcerne fordelt mellem Københavns bydele ud fra to sociale kriterier, der kan støtte op om en bedre fordeling og styrke de forskellige lokale tilbud.

 

De to kriterier, som er udvalgt, vurderes at være dækkende for det niveau, ressourcerne skal udmeldes til:

 

1.      Børn/unge af kontanthjælpsmodtagere og

2.      Børn/unge fra ikke vestlige lande.

 

Kriterierne benyttes også i forbindelse med ressourcer til mønsterbrydning på skoleområdet og indgår som delelementer i puljen til kompensation for sociale forhold i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, der dog benytter flere kriterier.

 

Brug af kriterierne i forbindelse med fordelingen af timerne i lokalpuljen forventes at give en tilsigtet ændring af ressourcerne.

 

Lokalpuljen forudsættes fordelt til projekter i de enkelte bydele ud fra drøftelser mellem klubberne i bydelen. Forvaltningen har ansvaret for at sikre indsatsen i områder, hvor der opstår problemer med børn og unge.

 

Alternativer

I forbindelse med arbejdet i projektgruppen har der været vurderet følgende alternative modeller:

 

·        Alternativ 1:  Pladspris

 

Som en del af klubbernes samlede budget kan der i stedet for ovennævnte model benyttes en pladspris på de ressourcer, der i dag er gjort afhængige af pladserne.

 

Metoden benyttes bl.a. i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens økonomimodel på 0-6 årsområdet.

 

Pladsprisen foreslås opdelt i 2 poster:

 

1.      Pladspris, løn i alt

2.      Pladspris, drift i alt

 

For 2005 kan denne model udmøntes således:

 

Pladstype

Pladspris, løn

Pladspris, drift

Pladspris, i alt

Fritidsklub (10-11 år)

13.168

1.440

14.608

Juniorklub (12-13 år)

13.168

1.440

14.608

Ungdomsklub (14-17 år)

8.524

1.440

9.964

 

Pladspriserne er opgjort på baggrund af den nuværende normeringsmodel med en gennemsnitlig åbningstid for den enkelte pladstype.

 

Hertil kommer, at alle dispensationstimerne også indgår som et gennemsnit for alle klubber (prisniveauet er 2005).

 

Timerne til lederne indgår ikke i pladsprisen, men tildeles særskilt.

 

Det forudsættes også i denne model, at der oprettes en lokalpulje, jf. ovenfor. Denne vil være opbygget af de ekstra midler på 4,6 mio. kr., som udvalget har afsat i budgetforslaget for 2005.

 

·        Alternativ 2: Fortsættelse af nuværende model

 

I den nuværende model for personalenormeringen (godkendt af Borgerrepræsentationen (BR 486/88) og tilpasset den 22 august 1990 efter aftale med Københavns magistrat 3. afdeling og de faglige organisationer) tages der hensyn til en:

 

1.      Grundnormering

2.      Medlemsbestemt normering

3.      Tid til at åbne og lukke

4.      Administrationstid.

 

Antal timer pr. plads opgøres efter en belastningsgrad, der er forskellig for fritids- og ungdomsklubber.

 

Herefter korrigeres timeresultatet i forhold til, om institutionen har flere klubtyper således, at der laves en reduktion for dobbelt tid til at åbne/lukke institutionen.

 

For klubber med 40 eller flere medlemmer er modellen opbygget ved, at medlemstal ganges med ugentlig åbningstid og deles med aftalt belastningsgrad.

 

Belastningsgradsfaktoren er forskellig for fritidsklubber og ungdomsklubber, idet der tildeles flere timer til de 10-13 årige end til de 14-17 årige. Herudover er der for klubber med særlige forhold mulighed for at aftale og tildele yderligere dispensationstimer på indtil 100 timer pr. uge.

 

Dispensationstimerne omfatter i dag en bred vifte af specielle tildelinger, og i forbindelse hermed er timerne placeret i følgende grupper:

 

·        Særlige forhold  (udgør 51 %  af de samlede dispensationstimer. Timerne dækker tildelinger til fx dyrehold, kantinedrift, busdrift, byggelegeplads og ekstra opsøgende arbejde )

·        Ekstra åbningstid (udgør  44 pct. og dækker åbningstimer, som ikke er aftalt indarbejdet i normeringsmodellen, men har været givet til forskellige projekter eller særlige opgaver)

·        Bygningsmæssige forhold (udgør 5 pct.)

 

Fastholdes den nuværende model, vil der blive foretaget en tilpasning og synliggørelse af alle specielle tildelinger i det kommende budgetår.

 

Efter dette forslag vil lokalpuljen alene bestå af de ekstra ressourcer, der er afsat i budgetforslaget for 2005. De foreslås i givet fald fordelt efter samme model som nævnt ovenfor.

 

Projektgruppen har gennemgået de to alternativer i forhold til formålet: at sikre en hensigtsmæssig og målrettet tildeling af ressourcer til fritids- og ungdomsklubberne gennem en model, der fordeler ressourcerne, både personalemæssigt og driftsmæssigt, ud fra sammenhæng mellem opgaver, målgrupper og medlemsgrundlag. På denne baggrund vurderes de to alternativer ikke at opfylde kravene til bl.a. synliggørelse af ressourcer i forhold til opgaverne.

 

 

I bilag 1 er vist konsekvenserne for de samlede personaleressourcer for hver enkelt bydel.

Det fremgår heraf, at den foreslåede forøgelse af budgettet med 4,6 mio. kr. svarer til 25.375 timer eller i alt 13,2 poster.

 

På trods af denne tilførsel af ekstra ressourcer indebærer forslaget, at der sker et fald i ressourcetildelingen til enkelte bydele.

 

Af bilag 2 fremgår konsekvenserne af forslaget for de enkelte klubber. Ved vurderingen af konsekvenserne bør der tages hensyn til, at klubberne også tilføres ressourcer til opsøgende arbejde, således at faldet i ressourcetildelingen helt eller delvist kan modsvares heraf.

 

De klubber, der afgiver flest ressourcer kan opdeles i følgende hovedkategorier:

·        klubber med opsøgende arbejde og socialt arbejde

·        temaklubber

 

For så vidt angår klubber, som allerede i dag er tildelt ekstra ressourcer til opsøgende og socialt arbejde, må forventes, at de også fremover vil påtage sig dette arbejde og som følge deraf bliver tildelt ressourcer fra lokalpuljen.

 

For så vidt angår temaklubber, må det forventes, at de kun i begrænset omfang får ressourcer fra lokalpuljen til dette særlige arbejde. Som eksempler på temaklubber kan nævnes teaterbutikken, go-cart banen, sejlerinstitutionen m.fl.

 

Implementeringen af ny ressourcemodel

 

Det foreslås, at den ny model igangsættes med virkning fra 1. januar 2005.

 

Det anbefales, at konsekvenserne af den nye model udmeldes til alle klubber. Det vil fremgå af udmeldingen, hvor mange timer klubben enten skal afgive eller modtage.

 

Det er planen, at klubber og forvaltningen i samarbejde planlægger den nødvendige omfordeling således, at den endelige omfordeling vil være på plads senest ved udmelding af budget 2006.

 

Det foreslås, at det eksisterende bydelssamarbejde udvikles til at kunne håndtere det fremtidige arbejde med brugen af timerne fra lokalpuljen.

 

For at sikre de nuværende ressourcer og videreførelse af aftalte lokale klubtilbud foreslås, at forvaltningen varetager opgaven indtil et lokalt bydelssamarbejde er indarbejdet. Dette kan understøttes ved, at de klubber, der skal lave bydels- og udviklingsplaner, indarbejder den ny klubmodel i arbejdet, som forventes at være færdigt i maj 2005.

 

 

Økonomi

 

Den nye model indebærer, at den samlede udmeldte ramme til den enkelte klub kun vil kunne reguleres for de personaletimer, og det driftsbudget der tildeles pr. plads.

 

I den samlede ramme vil de timer, der gives til  basisnormeringen og tildeles lokalpuljen, ikke være omfattet af en regulering på grundlag af udnyttelsen af pladser.

 

Ud af de samlede udmeldte timer til klubberne vil der i gennemsnit kun ske en regulering på ca. 60 pct. af personaletimerne, som er de timer, der er afhængige af pladstallet.

 

 

Miljøvurdering

-

 

 

Høring

 

Det anbefales, at forslag til ny budgetmodel for klubberne sendes i høring hos klubberne under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, de faglige organisationer og de selvejendes institutioners paraplyorganisationer med høringsfrist den 22. oktober 2004.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1:  Modellens timefordelinger på bydele

·        Bilag 2:  Modellens timefordelinger på institutioner

 

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 


 


Til top