Mødedato: 01.09.2004, kl. 08:15

Fastsættelse af retningslinjer for udbud af praktisk/musiske fag, toninger og valgfag på hf

Fastsættelse af retningslinjer for udbud af praktisk/musiske fag, toninger og valgfag på hf

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. september 2004

 

 

5.      Fastsættelse af retningslinjer for udbud af praktisk/musiske fag, toninger og valgfag på hf

  J.nr. U 98/04

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      forslag til retningslinier for udbud af praktisk/musiske fag, toninger og valgfag på hf godkendes

 

 

 

RESUME

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på sit møde den 16. juni 2004 forslag til retningslinjer for udbud af praktisk/musiske fag, toninger og valgfag på hf. 

Udvalget vedtog at sende forslaget til høring i Gymnasie- og Hf-Rådet.

 

Gymnasie- og Hf-Rådet udtrykker i deres høringssvar bekymring for, at en beslutning om at udbyde alle 6 praktisk/musiske fag vil medføre en økonomisk belastning for de 2 kurser og har bedt forvaltningen om at undersøge dette nærmere.

 

Efter en nærmere undersøgelse er det blevet klarlagt, at der ikke er særlige omkostninger forbundet med afvikling af undervisning i de to fag.

 

Forvaltningen fastholder derfor forslaget om, at Københavns Kommunes 2-årige hf-kurser tilsammen udbyder alle 6 praktisk/musiske fag: musik, drama, mediefag, billedkunst, design og dans.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets behandling af indstilling på udvalgets møde den 16. juni 2004 har indstillingen været til høring i Gymnasie- og Hf-Rådet.

Gymnasie- og Hf-Rådet udtrykker i deres høringssvar bekymring for at en beslutning om at udbyde alle 6 praktisk/musiske fag vil medføre en økonomisk belastning for de 2 kurser og har bedt forvaltningen om at undersøge dette nærmere.

 

Efter en nærmere undersøgelse er det blevet klarlagt, at der ikke er særlige omkostninger forbundet med afvikling af undervisning i de to fag. Danseundervisning kan foregå  på et idrætsgulv, og design kræver ikke et særligt indrettet faglokale, men gode depotfaciliteter. De fornødne undervisningskompetencer er imidlertid ikke til stede blandt de nuværende lærere på de 2 kurser, hvorfor oprettelse af hold med dans eller design enten vil kræve, at der ansættes lærere med den fornødne undervisningskompetence, eller at en eller flere af de nuværende lærere opkvalificerer sig ved at tage et 3. fag på universitetet. Sidstnævnte mulighed kan evt. medføre en udgift for de 2 kurser, hvis de vælger at støtte de pågældende lærere med betaling af kursusafgift og/eller nedsat arbejdstid. Udgiften afholdes i givet fald inden for kursernes egen økonomiske ramme.

 

Forvaltningen fastholder derfor forslaget om, at Københavns Kommunes 2-årige hf-kurser tilsammen udbyder alle 6 praktisk/musiske fag: musik, drama, mediefag, billedkunst, design og dans.

 

 

Forslag til retningslinier for udbud af 2-årigt hf.

Forvaltningen har sammen med rektorkredsen og GL drøftet behovet for fastsættelse af nogle overordnede retningslinier for udbuddet af tonede forløb, praktisk/musiske fag og valgfag. Der tages udgangspunkt i 3 hensyn:

 

Kursisthensynet:  At kursisterne skal kunne gennemskue, hvad de vælger imellem, både hvad angår valg af skole og valg af hf-forløb – herunder konsekvenserne af at vælge et tonet forløb.

Profilhensynet: At understøtte lovens ide om at skabe en særlig hf-profil og at understøtte det enkelte kursus' mulighed for at profilere sig i forhold til andre hf-kurser.

Styringshensynet: At optag og fordeling af kursister kan foregå så smidigt og gennemskueligt som muligt, og at rammerne er i overensstemmelse med de økonomiske betingelser for hf-kurserne.

 

Det foreslås på den baggrund, at Københavns Kommune udbyder mindst 4 tonede 2-årige hf-forløb i skoleåret 2005-2006 fordelt med mindst 2 tonede forløb på hver af de to  hf-kurser, der udbyder 2-årigt hf (Vestre Borgerdyd Gymnasium og Hf og HF-Centret Efterslægten). Et tonet hf-forløb har mindst 1 bundet (fælles) valgfag for alle i klassen.

 

Endvidere stilles der forslag om, at Københavns Kommunes 2-årige hf-kurser tilsammen udbyder alle 6 praktisk/musiske fag: musik, drama, mediefag, billedkunst, design og dans.

 

Hf-kurserne udarbejder indholdsbeskrivelse for hver af de tonede forløb, der udbydes, og redegør kort for de temaer, som de bundne valgfag og fællesfagene kan bringe i samspil mellem fagene. På den baggrund tildeles hver udbudt tonet forløb en titel, som er dækkende for indholdsbeskrivelsen.

Det enkelte kursus tildeles, som nu, en ramme inden for hvilken, der kan udbydes valgfag i overensstemmelse med de lovgivningsmæssige bindinger.

 

Forslag til retningslinier for udbud af hf-enkeltfag:

Forvaltningen har sammen med rektorkredsen og GL drøftet behovet for fastsættelse af nogle overordnede retningslinier for udbuddet af hf-enkeltfag.

 

Der er i forvejen en god tradition for koordinering af enkeltfagsudbuddet på kommunens 2 enkeltfagskurser. Denne koordinering fortsætter under hensyntagen til flg. retningslinier:

 

1)     I Københavns Kommune udbydes et bredt udbud af enkeltfag. Det skal være muligt at sammensætte en fuld hf-eksamen på hvert af kommunens enkeltfagskurser.

2)     Enkeltfagskurserne udbyder enkeltfagspakker målrettet særlige videregående uddannelser. Derudover udbydes enkeltfagspakker med de to faggrupper fra det nye 2-årige hf: den naturvidenskabelige faggruppe med biologi, kemi og geografi og faggruppen "kultur og samfund" med historie, samfundsfag og religion.

 

 

Økonomi

 

Med hf-formens ikrafttræden bortfalder den centralt fastsatte timestyringsmodel for tildeling af undervisningstimer til 2-årigt hf på grundlag af elevtal.

De økonomiske konsekvenser af hf-reformen afhænger af, hvilke tonede 2-årige  hf-forløb kurserne foreslår. De økonomiske konsekvenser vil indgå i forvaltningens overvejelser om nye økonomistyringsmodeller forud for udmelding af den økonomiske ramme i august. Hf-reformen og gymnasiereformen forudsættes samlet at være udgiftsneutral for amterne (jf. "Forståelse mellem De Amtskommunale Parter og Undervisningsministeriet om  de økonomiske og styringsmæssige konsekvenser af gymnasiereformen på det amtskommunale område" 19. august 2003).

 

Som led i aftalen om strukturreformen forventes gymnasie- og hf-området at overgå til staten pr. 1. august 2005. Det forventes, at området videreføres efter princippet om udgiftsneutralitet på grundlag af det budget, som kommunen fastlægger for de første syv måneder af 2005.

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

 

Høring

 

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Høringssvar fra Gymnasie- og Hf-Rådet samt notat om økonomiske konsekvenser af at ud byde alle 6 praktisk musiske fag og svar på spørgsmål om besparelse på KVUC i budget 2005

 

 

 

                                    Peter Rasmussen

                                                                                    Bodil Hendrichsen

 

 

 


 


Til top