Mødedato: 01.09.2004, kl. 08:15

Det Kongelige Opfostringshus

Det Kongelige Opfostringshus

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 1. september 2004

 

 

11.      Det Kongelige Opfostringshus

  J.nr. U149/04

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget den 1. september 2004 faktisk indtræder som bestyrelse for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse,og at den tidligere bestyrelses virke som bestyrelse dermed ophører

 

at      udvalget som bestyrelse for DKO tiltræder bestyrelsesbeslutningerne for perioden 1. januar 1998 – 31. august 2004

 

at      driftsoverenskomsten fra marts 1976 mellem Københavns Magistrats 1. afd. og bestyrelsen for DKO opsiges med virkning pr. 30. juni 2005

 

at      udvalget, som bestyrelse for DKO godkender, at forvaltningen arbejder for at omdefinere DKO, så fondens formålsbestemmelse så vidt muligt kan opfyldes

 

at      udvalget som bestyrelse for DKO bemyndiger forvaltningen til at igangsætte et salg af ejendommen "Strandhuset". Alle beslutninger om eventuelt salg forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget som bestyrelse for fonden

 

at      udvalget som bestyrelse for DKO bemyndiger forvaltningen til at opsige personale ansat af Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse, idet personalet vil blive tilbudt anden ansættelse i kommunen

 

 

 

RESUME

 

Den selvejende institution Det Kongelige Opfostringshus og den Thorupske Stiftelse (DKO) har de seneste år haft faldende elevtilgang. I foråret 2004 var der indskrevet 10 – 12 elever. På den baggrund ville det være pædagogisk og økonomisk uforsvarligt at fortsætte driften af DKO med baggrund i det hidtidige tilbud. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, som har været involveret i henvisningen af københavnske elever, har oplyst, at der ikke efterspørges pladser med den indholdsmæssige profil, som DKO´s profil repræsenterer.

 

Forvaltningen ønsker fortsat aktiviteter for børn og unge i DKO's ejendom i Hellebæk og ønsker, at de fremtidige aktiviteter i videst muligt omfang skal ligne de nuværende aktiviteter, også med hensyn til klientel. Herved sikres, at fundatsens formål i størst muligt omfang opfyldes. Forvaltningen finder, at dette bedst opnås ved at overføre en observationskoloni til DKO's ejendom.

 

Forvaltningen har derfor undersøgt mulighederne for at overføre Observationskolonien Terrasserne til DKO, hvor målgruppen er den samme, og hvor de bygningsmæssige rammer matcher observationstilbuddets behov.

 

I forbindelse med vurdering af de juridiske konsekvenser i forhold til en eventuel ændring af vedtægterne for DKO, er det tilkendegivet fra Civilretsdirektoratet, at den nuværende vedtægt, som udvalget godkendte den 24. oktober 2001, også skal godkendes af Civilretsdirektoratet som fondsmyndighed. På grund af en fejl i kommunens sagsbehandling er dette ikke sket. Det indebærer, at DKO´s fundats fra 1966 med senere ændring udgør de gældende vedtægter. Af disse fremgår det, at DKO bestyres af Københavns Magistrats 1. afdeling. Det svarer til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, som herefter er bestyrelsen for DKO.

 

Forvaltningen anbefaler derfor som en nødvendig forudsætning, at udvalget faktisk indtræder som bestyrelse i DKO for en periode således, at der kan træffes de nødvendige beslutninger i anledning af opsigelsen af driftsoverenskomst og med hensyn til godkendelse af, at forvaltningen forsøger at finde anden aktivitet, som kan etableres i den selvejende institution i forhold til fondens formål sbestemmelse. Forvaltningen har i forhold til en eventuel ændring af vedtægten, herunder dennes formålsbestemmelse, inddraget kommunens advokat til at varetage de juridiske problemstillinger i sagen.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Med baggrund i faldende elevsøgning til Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO) har forvaltningen igangsat undersøgelser af, hvorvidt det er muligt at omdefinere fondens formålsbestemmelse. Formålet hermed er at sikre, at fundatsens formål - i størst muligt omfang - kan efterkommes således, at fondens formue fortsat vil blive anvendt til hjælp til uddannelse af trængende, velbegavede og flittige drenge.

 

Der har sædvanligvis været indskrevet ca. 40 børn på DKO. I de senere år har elevsøgningen været faldende, og i foråret 2004 var der indskrevet 10 – 12 døgnelever til skoleåret 2004/2005. De fleste elever anvises fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, men FAF oplyser, at der ikke efterspørges tilbud med den indholdsmæssige profil, som DKO repræsenterer. I lyset af at der mangler elever til DKO, har forvaltningen undersøgt, om der er mulighed for at omdefinere formålsbestemmelsen i fundatsen.

 

Der pågår p.t. undersøgelser af, om det er muligt at flytte observationskolonien Terrasserne til den selvejende institution DKO. Begrundelsen herfor er, at observationskolonien henvender sig til den samme målgruppe, nemlig børn og unge med adfærds-, kontakt- og trivselsvanskeligheder, som har behov for et helhedsorienteret behandlings- og undervisningstilbud. Disse unge er almindeligt begavede elever, som på grund af forskelligartede omstændigheder i deres opvækstvilkår og/eller skolesituation udviser problemer af adfærdsmæssig, personlighedsmæssig, social og/eller faglig indlæringsmæssig karakter. Eleverne vil ofte i deres opvækst/skolegang have modtaget forskelligartet specialundervisning eller specialpædagogisk bistand, men det kan også være elever, som står i en akut udviklingskrise, som forudsætter en hurtig indsats. Hertil kommer, at bygningerne i Hellebæk er meget velegnede til at drive denne type institution i.

 

Foreningen "Opfostringshusforeningen", som består af tidligere elever fra DKO, har henvendt sig til Civilretsdirektoratet og forvaltningen med anmodning om, at det påses, at fundatsens formål forvaltes i overensstemmelse med intentionen, herunder at DKO og stiftelsen videreføres i overensstemmelse med vedtægten. Forvaltningen er i kontakt med såvel foreningen som Civilretsdirektoratet herom.

 

Bestyrelsens sammensætning

I forbindelse med de forestående undersøgelser af ændring af fundatsen m.m., har forvaltningen gennemgået de juridiske aspekter omkring bestyrelsens sammensætning.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har været egentlig bestyrelse for DKO siden Borgerrepræsentationens godkendelse i 1998 i forbindelse med indførelsen af udvalgsstyret i Københavns Kommune. Samtidig har der været nedsat en bestyrelse for DKO, som i praksis har varetaget den selvejende institutions opgaver. Bestyrelsens sammensætning har været inspireret af  principperne for en skolebestyrelse med repræsentanter fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget og medarbejder-, forældre - og elevrepræsentanter.

 

Vedtægtsændringen er ikke blevet godkendt af Civilretsdirektoratet, hvilket beror på en fejl i kommunens sagsbehandling. Civilretsdirektoratet henholder sig derfor til de gamle vedtægter fra 1966, som bestemmer, at "opfostringshuset bestyres af Københavns Magistrats 1. afdeling". Efter indførelsen af udvalgsstyre er det således Uddannelses- og Ungdomsudvalget, som er bestyrelse efter de gældende vedtægter, d.v.s. fundatsen af 1966 med senere ændringer.

 

I den forestående situation, hvor der pågår undersøgelser af mulighederne for at bevare DKO som institution, finder forvaltningen det nødvendigt og yderst hensigtsmæssigt, at fondens bestyrelse er handlekraftig og i stand til hurtigt at træffe afgørende beslutninger. Det anbefales derfor, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget faktisk indtræder som bestyrelse, og at den tidligere bestyrelses virke som bestyrelse ophører. Den nuværende bestyrelsessammensætning har ikke været forelagt for Civilretsdirektoratet, og valg af en anden bestyrelse end Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil forudsætte forelæggelse for Civilretsdirektoratet. Hertil kommer, at repræsentation af f.eks. forældres interesser ikke kan sikres, da den hidtidige form for skole er under afvikling.

 

Når Uddannelses- og Ungdomsudvalget faktisk indtræder som bestyrelse, udgør udvalget herefter fondens ledelse. Bestyrelsen træffer alle retlige beslutninger på fondens vegne og har således det fulde ansvar for fondens virksomhed.

 

Det er herefter planen, at Civilretsdirektoratet vil blive ansøgt om godkendelse af en ændring af formålsbestemmelsen i fundatsen, når der er fundet en løsning på videreførelsen af DKO med en lignende profil.

 

Det vil bl.a. blive vurderet, hvorvidt der er behov for en mere dækkende beskrivelse af målgruppen, som i dag også omfatter piger. Det vil herunder tillige blive vurderet, om videreførelsen af de børne- og ungerelaterede aktiviteter i DKO fortsat kan ske i regi af en selvejende institution, eller om fonden kan udleje bygningen til en kommunal institution. Der vil samtidig blive taget stilling til en ændring af sammensætningen af bestyrelsen for den selvejende institution for at undgå inhabilitet, når Københavns Kommune indgår aftaler med bestyrelsen. Indtræden af Uddannelses- og Ungdomsudvalget som bestyrelse for DKO forventes i så fald alene at være en overgangsordning.

 

Alle vedtægtsændringer skal forelægges Civilretsdirektoratet til godkendelse.

 

Tidligere beslutninger

I forbindelse med Uddannelses- og Ungdomsudvalgets faktisk e indtræden som bestyrelse er det nødven­digt, at udvalget tiltræder de beslutninger den hidtidige bestyrelse har truffet i perioden januar 1998 – august 2004. Referater af møder i denne periode vedlægges som bilag. Det må overordnet konstateres, at bestyrelsen i perioden i princippet har fungeret som en skolebestyrelse – dvs. bestyrelsen har på møderne drøftet spørgsmål af almindelig driftsmæssig karakter, optag af elever, personaleforhold, arbejdsmiljøforhold og forholdt sig til de økonomiske oplysninger, herunder regnskab og budget, som Revisionsdi­rektoratet i øvrigt har gennemgået og revideret.

 

Herudover har bestyrelsen drøftet muligheden for ændringer i vedtægten og muligheden for at sælge "Strandhuset" – alt med forbehold for Civilretsdirektoratets godkendelse.

 

Der foreligger således ikke beslutninger af en sådan art, at disse ikke umiddelbart kan tiltrædes af Uddannelses- og Ungdomsudvalget som faktisk ny bestyrelse.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har fået forelagt følgende sager i tiden fra 1998 om DKO:

 

-         Renovering og modernisering af Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk den 15. december 1999 (U 196/99)

-         Henvendelse fra Dansk Folkeparti vedr. DKO den 4. april 2001 (U 77/01)

-         Revisionsdirektoratets undersøgelse af merudgiften i regnskab 2000 for Det Kongelige Opfostringshus (DKO) den 15. august 2001 (U123/01)

-         Beretning fra Revisionsdirektoratet den 3. oktober 2001 (U 161/01)

-         Ændring af vedtægter for Det Kongelige Opfostringshus (DKO) den 24. oktober 2001

-         Revision af regnskaberne for 2001-2003 for Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse (DKO) den 1. september 2004 (U 139/04).

    

 

 

Opsigelse af driftsoverenskomst

På grund af det drastiske fald i søgning af elever (p.t. har skolen 6 elever) har den hidtil virkende bestyrelse efter aftale med forvaltningen taget skridt til at afvikle de nuværende aktiviteter. Samtidig er sonderingerne med at omdefinere DKO sat i værk således, at fonden - den selvejende institution - kan fortsætte. Med 6 elever er det hverken pædagogisk eller økonomisk forsvarligt at drive DKO. Eleverne vil inden for ca. to måneder blive overført til andre tilbud ved Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens foranstaltning for så vidt angår børn med bopæl i Københavns Kommune; for øvrige børns vedkommende ved bopælskommunernes foranstaltning.

Som konsekvens heraf anbefaler forvaltningen, at driftsoverenskomsten af 24. marts 1976 mellem Københavns Kommune v/Magistratens 1. afdeling og Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse om institutionens drift som kostskole og herunder døgninstitution for børn og unge formelt siges op således, at den ophører jf. gældende varsel den 30. juni 2005.

 

Forvaltningen anbefaler samtidig, at de nuværende sonderinger i forhold til en mulig omde­finering af den selvejende institution fortsætter. Løsningen kunne være at søge om godkendelse til at flytte et andet tilbud til elever, som definitorisk er tæt på fondens formålsbestemmelse til DKO. Herved vil formålsbestemmelsen i fundatsen blive opfyldt bedst muligt og stifterens hensigt blive opfyldt. Konkret undersøges det, om det er muligt at overføre observationskolonien Terrasserne til DKO. En eventuel ændring af formålsbestemmelsen vil kræve Civilretsdirektoratets godken­delse.

 

Hvis bestræbelserne for at videreføre en aktivitet i ejendommen i Hellebæk ikke lykkes, er konsekvensen, at DKO må afvikles. Det fremgår af fundatsen, at renterne af den resterende kapital i så fald skal gå til hjælp til trængende, velbegavede og flittige drenge. Formuen vil i givet fald blive konverteret til et pengelegat.

 

Personale

Forvaltningen foreslår, at udvalget som bestyrelse for DKO bemyndiger forvaltningen til at opsige personale ansat af Det Kongelige Opfostringshus og Den Thorupske Stiftelse, idet personalet vil blive tilbudt anden ansættelse i Københavns Kommune, hvis det ønskes.

 

Eventuelt salg af "Strandhuset"

"Strandhuset" ejes af fonden og er beliggende på en selvstændig matrikel direkte til Øresund. Ejendommen benyttes ikke længere i forhold til elevaktiviteter, hvorfor den tidligere faktisk virkende bestyrelse har bedt for­valtningen undersøge mulighederne for salg af "Strandhuset". I den forbindelse er der rettet hen­vendelse til Civilretsdirektoratet, som på det foreliggende har tilkendegivet, at et salg af ejendommen vil kunne godkendes.

 

Det er forvaltningens opfattelse, at ejendommen "Strandhuset" skal sælges uanset, om det lykkes at omdefinere skolen og fortsætte driften af DKO. Ejendommen er i forholdsvis dårlig vedligeholdelsesmæssig stand og byder ikke på fornuftige udnyttelsesmuligheder.

 

Ejendommen er vurderet til en markedspris på ca. 3,5 mio. kr.  Forinden ejendommen udbydes i salg, vil det blive undersøgt, hvorvidt salget skal afvente, om det er muligt at omdefinere DKO. Det bemærkes, at alle beslutninger om eventuelt salg vil blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget som ny bestyrelse, ligesom Civilretsdirektoratet skal godkende salgsvilkårene.

 

Udvalget vil løbende blive orienteret om sagens forløb og i den nærmeste fremtid få forelagt oplæg til beslutning.

 

 

Økonomi

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: DKO's fundats af 19. december 1966 med tillæg af 3. august 1971

·        Bilag 2: Referater af bestyrelsesmøder i perioden januar 1998 til august 2004

 

 

 

 

 

                                     Peter Rasmussen

                                                                                       Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 

 


 


Til top