Mødedato: 31.10.2016, kl. 15:00
Mødested: Trafiktårnet, Carsten Niebuhrs Gade 49, 1577 København V

Støtte til bygningsfornyelse i "Det grønne Sydhavnen" – ekstraordinær pulje 2016, Vesterbro-Kgs. Enghave

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om to ejendomme i ”Det grønne Sydhavnen” skal have støtte til bygningsfornyelse fra den særskilte pulje til byfornyelse, som staten har afsat til området. Staten medfinansierer 50 %.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af to ejendomme i ”Det grønne Sydhavnen” med i alt 114 boliger, jf. bilag 1.
  2.  at der frigives en anlægsbevilling til bygningsfornyelse af de i alt to ejendomme på 3,5 mio. kr. og modtages indtægter i form af refusion fra staten på 1,75 mio. kr., jf. Økonomiafsnittet.  Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg fordelt med 1,4 mio. kr. i 2017, 1,4 mio. kr. i 2018 og 0,7 mio. kr. i 2019, jf. bilag 3 og 4.

Problemstilling

For at løfte boligstandarden i kommunen, har forvaltningen gennemført en ekstra ansøgningsrunde til bygningsfornyelse fra den ekstraordinære pulje i Områdefornyelsen i ”Det grønne Sydhavnen”. Andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme ansøger digitalt om støtte til deres renoveringsprojekt. På baggrund af denne indleder forvaltningen en dialog med ansøger for at kvalificere ansøgningen.

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forvaltningens forslag om støtte til i alt to ejendomme; en ejer- og en andelsforeningsejendom.

Løsning

Københavns Kommune bevilger årligt i samarbejde med staten støtte til bygningsfornyelse af andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme med det formål at udbedre installationsmangler og løfte boligstandarden for familier, unge og ældre samt nedbringe energiforbruget og forbedre indeklimaet i den eksisterende bygningsmasse.

Til en områdefornyelse som denne i ”Det grønne Sydhavnen” søger kommunen staten om ekstraordinære midler til byfornyelse i området. Ekstraordinære midler er bundet til bygningsfornyelser i det geografiske område, som områdefornyelsen dækker.

I 2016 er der ved den indledende ansøgningsfrist til bygningsfornyelsespuljen modtaget tre ansøgninger, alle fra området ”Det grønne Sydhavnen”. Forvaltningen har gennemgået ansøgningerne i dialog med ansøger, og herefter har to ejendomme indsendt en kvalificeret ansøgning. Ansøgningen, der ikke gik videre, var fra en enkelt lejlighed. Byfornyelsesloven giver kun mulighed for at tildele støtte til ejendomme. Derfor arbejdes der videre på at få en ansøgning fra ejendommen frem mod næste ansøgningsrunde, da ejendommen er en af de mest trængende i området og i øvrigt opfylder kriterierne.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der støttes to ejendomme beliggende i ”Det grønne Sydhavnen” på Hammelstrupvej 32-40 (andelsforening med 39 boliger og 70 beboere) og Mozartsvej 13 / Straussvej 4-18 (ejerforening med 75 boliger og 107 beboere). De enkelte ejendomme og arbejderne, der ønskes udført, er nærmere beskrevet i bilag 1.

Der indstilles ingen udlejningsejendomme i denne indstilling, hvorfor der ikke ydes indfasningsstøtte (hjælp til huslejestigningen), da dette kun er muligt i privat udlejning. Den samlede økonomi for ejendommene i ”Det grønne Sydhavnen” er 10,5 mio. kr. og fordeler sig således:

  • Københavns Kommune i alt 1,75 mio. kr.
  • Staten i alt 1,75 mio. kr.
  • Ejernes medfinansiering i alt 7 mio. kr.

Borgerrepræsentationen vedtog 28. april 2016, at fordelingsnøglen mellem kommunal og statslig medfinansiering for de ekstraordinære puljer fastholdes på 50/50, og fordelingen i den ordinære pulje blev ændret til 70/30. Teknik- og Miljøudvalget har samtidigt besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen senest i foråret 2017 skal fremlægge en byfornyelsesredegørelse for den fremadrettede økonomi på området. De byfornyelsesarbejder, der påtænkes udført, svarer til i alt 12,6 årsværk.

I overensstemmelse med byfornyelseslovens rammer har forvaltningen gennemgået og prioriteret de to ansøgninger på baggrund af følgende kriterier fastlagt i Byfornyelsesstrategien (Borgerrepræsentationen 29. oktober 2009, revideret 25. august 2011):

  • Ejendomme, hvor der mangler installationer (wc, bad eller fjernvarme) i boligerne.
  • Ejendomme, der ved renovering nedsætter energiforbruget og bidrager til byens CO2-målsætning.
  • Ejendomme, der gennemfører energibesparende arbejder, der kan demonstrere og inspirere til bedre og billigere renoveringer fremadrettet.

Der er ingen af de to ansøgninger, der opfylder kravet om installationsmangler i denne ansøgningsrunde, og generelt er der få installationsmangler i området. Denne områdefornyelse er udvalgt fordi området har det 2. højeste energiforbrug i kommunen. Med støtten opnås følgende forbedringer af boligerne og energibehovet:

  • Indeklimaet forbedres markant, da boligerne isoleres for bedre varmeudnyttelse og mod fugt. Samtidig optimeres varmecentralerne, hvilket erfaringsmæssigt medfører større vedvarende besparelser.
  • Gavlene, der efterisoleres, begrønnes, hvilket vil bidrage til bynaturen i kvarteret.
  • Ejendommen Mozartsvej 13 / Straussvej 4-18 (75 boliger med 107 beboere) energioptimeres fra kategori D til C og opnår en besparelse på 18 %.
  • Ejendommen Hammelstrupvej 32 (39 boliger med 70 beboere) energioptimeres fra kategori D til C, og opnår en besparelse på 8 %.
  • De to ejendomme i ”Det grønne Sydhavnen” forventes at få en gennemsnitlig energibesparelse på 13 %. Dette giver en beregnet besparelse på gennemsnitlig 6,2 ton CO2 pr. år.  

Af bilag 1 fremgår de enkelte ejendommes energispring og forventede besparelser. Forvaltningens samlede miljøvurdering fremgår tillige af bilag 2.

Der ændres ikke ved tilgængeligheden i de indstillede projekter. Begge ejendomme er opført før 1960, og derfor er der i deres nuværende indretning ikke taget højde for tilgængeligheden for mennesker med funktionsnedsættelser.

Tinglysning af en deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud vil som hidtil ske for begge ejendomme, jf. bilag 1.

Økonomi

Beslutningen om byfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 1041 af 31. aug. 2015 om byfornyelse og udvikling af byer, jf. bilag 4. Den samlede støtte til bygningsfornyelse af to ejendomme er opgjort til 3,5 mio. kr., hvoraf staten refunderer 50 %, svarende til 1,75 mio. kr. Med støttebeløbet på 3,5 mio. kr. til de to ejendomme opnås en samlet investering på 10,5 mio. kr. inklusiv ejendommenes egenfinansiering.

De samlede udgifter og indtægter er fordelt således over årene 2017-2019:

 

2017

2018

2019

I alt

Udgifter (mio. kr.)

1,4

1,4

0,7

3,5

Indtægter (mio. kr.)

0,7

0,7

0,35

1,75

Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Byfornyelse, anlæg, funktion 0.25.15.3, jf. bilag 3.

Af bilag 3 fremgår ligeledes den resterende rådighedsramme efter Bygningsfornyelse Sydhavnen

 - mio. kr. -

 Udgift

 Indtægt

 Nett

 Byfornyelse, anlæg (0.25.15.3) rådighedsbeløb

 252,75

 -166,20

 86,54

 Bygningsfornyelse Sydhavnen, ekstraordinær pulje 2016

 3,50

 -1,75

 1,75

 Nye beslutninger i alt 

 3,50

 -1,75

 1,75

 Resterende rådighedsramme

 249,25

 -164,45

 84,79

Der henvises til bilag 4 for så vidt angår kategorisering af anlægsmidlerne.

Efter indstilling af de to ejendomme i ”Det grønne Sydhavnen” resterer 20,5 mio. kr. af de særskilte midler til bygningsfornyelse i dette område. Disse vil blive anvendt til yderligere ansøgningsrunder i 2017.

Videre proces

Ejerne af de ejendomme, der opnår støtte, vil blive bedt om at indsende udbudsprojekt til forvaltningen til godkendelse inden igangsætning. Projekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2019.

Pernille Andersen         

                                                       /Anders Møller

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. oktober 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C, I og V.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Det bør være en privat opgave og udgift at renovere og vedligeholde sin egen ejendom.”

Til top