Mødedato: 31.03.2025, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Resultat af foranalyse af renseanlæg ved Ladegårds Å, Nørrebro

Se alle bilag

Ved Budget 2023 blev der givet midler til en foranalyse, som skulle afdække mulighederne for at etablere et rensningsanlæg ved Ladegårdsåen. Formålet med renseanlægget er at imødekomme problemstillinger i forhold til vandkvaliteten og vandtilførslen i De Indre Søer. På baggrund af et nyt datagrundlag, anbefales renseanlægget i stedet placeret i Grøndalsparken ved Grøndals Å.  Den nye placering vil betyde, at det bl.a. er muligt at åbne Ladegårdsåen i Ågadeparken i stedet for at etablere et spildevandsteknisk anlæg til rensning af regnvand. Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af foranalysen tage stilling til løsningsforslaget, hvortil forvaltningen udarbejder budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens løsningsforslag til placering af renseanlæg i Grøndalsparken ved Grøndals Å, i stedet for ved Ågadeparken ved Ladegårds Å, indgår i forhandlingerne om Budget 2026, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit.

Problemstilling

I Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (A, B, C, D, I, O, V og Ø) blev der bevilliget 0,5 mio. kr. til foranalyse for etablering af et renseanlæg ved Ladegårdsåen.  På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. august 2024 orienterede forvaltningen om resultaterne af foranalysen, som er udført i perioden december 2023 til juni 2024. Resultatet af foranalysen blev, at forvaltningen anbefalede en placering af et renseanlæg i Ågadeparken, men at forvaltningen ville afvente resultaterne af hhv. foranalyse for åbne vandløb i København og foranalyse for Fremtidens Grøndalspark, da det var forventet, at resultaterne fra disse ville kunne ændre forvaltningens anbefaling. Foranalyserne er nu afsluttet og Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til forvaltningens nye anbefaling, om placering af renseanlægget i Grøndalsparken, i stedet for ved Ågadeparken ved Ladegårds Å.

Indstillingen har en tæt sammenhæng med analyse af mulighederne for at åbne vandløb i København, og Resultat af foranalyse for Fremtidens Grøndalspark, Vanløse. Begge besluttet i budget 2024.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at renseanlægget etableres i Grøndalsparken i stedet for i Ågadeparken, som udvalget i første omgang blev informeret om på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. august 2024. Sagen vedr. Grøndalsparken behandles særskilt under punktet ’Ideoplæg for Fremtidens Grøndalspark, Vanløse’.

Årsagen til den ændrede placering er, at der er fremkommet ny viden og udført nye beregninger i de to relaterede foranalyser, hhv. Foranalyse om Fremtidens Grøndalspark og foranalyse af muligheder for at åbne rørlagte vandløb, der har medført, at de forudsætninger, som lå til grund for anbefalingerne i den første foranalyse, er ændret.

Den anbefalede placering af renseanlægget i Grøndalsparken vil betyde, at det bliver muligt at åbne Ladegårdsåen i Ågadeparken fremfor at etablere et spildevandsteknisk anlæg, hvor åen forsat skal forblive rørlagt. Det er forvaltningens vurdering, at løsningen hvor Ladegårds Å åbnes i Ågadeparken har det største potentiale ift. rekreativitet og biodiversitet, da vandkvaliteten forventes at være bedre, end hvis der etableres en rensesø og et renseanlæg. Den åbne å vil på strækningen gennem Ågadeparken fremstå som en langsomt strømmende kanal med sø-lignende karakter, hvor vandet er direkte forbundet med vandspejlet i De Indre Søer. Løsningen vil bidrage til at skabe et grønt og rekreativt byrum og styrke biodiversiteten i området samtidigt med, at funktionen som hundelufterpark kan bevares. 

I rapporten, som oprindeligt blev forelagt udvalget (bilag 2), nævnes det, at en af fordelene ved at placere renseanlægget i Ågadeparken er, at det vil gøre det muligt at afkoble regnvand fra de umiddelbare oplande til Ågadeparken samt, at det vil kunne modtage hverdagsregn fra nærliggende områder på Frederiksberg og i København, hvor der planlægges separering af fælleskloakken. Denne fordel er reduceret med de nyeste analyser, da de nævnte områder ikke umiddelbart er planlagt separeret af forsyningerne i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune indenfor den nærmeste fremtid. Dette vil betyde, at muligheden for bidrag af regnvand fra disse områder er tvivlsomt.

Derudover vil nye rørføringer ved Emdrup Sø forøge vandføringen i Lygte Å, hvilket gør, at det ikke længere er en forudsætning, at der tilføres overfladevand fra de nærliggende oplande for at muliggøre en åbning af Ladegårds Å og opretholde vandstanden i De Indre Søer. Etablering af en grundvandspumpe i Kolonihaveparken vil ligeledes bidrage positivt til vandføringen i Lygte Å og Ladegårds Å samt De Indre Søer, og gøre dem mere robuste i tørre perioder.   

Konklusionen er, at de nyeste analyser viser, at argumenterne for en placering af renseanlægget i Ågadeparken ikke længere er så stærke. Det er tvivlsomt om oplandet omkring Ågadeparken vil blive separatkloakeret og der er ikke længere et defineret behov for at tilføre overfladevandet til ferskvandssystemet, da nye rørføringer ved Emdrup Sø vil forøge vandføringen til De Indre Søer. Hvis der skal anlægges et anlæg til rensning af overfladevand med henblik på udledning til vandløbene, anbefales det derfor at det anlægges i Grøndalsparken. Rensning af overfladevand i Grøndalsparken behandles under punktet ’ Ideoplæg for Fremtidens Grøndalspark, Vanløse’.

Høring

Sagen har ikke været i offentlig høring. Følgegruppen er blevet orienteret løbende med mulighed for kommentering og bidrag til foranalysen.

Parkering og træer

Projektet involverer ikke nedlæggelse af parkeringspladser eller træer. 

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at fravælge at placere renseanlægget i Grøndalsparken og beholde den oprindelige anbefaling med en placering af renseanlægget i Ågadeparken. Konsekvensen vil være, at det ikke vil være muligt at åbne Ladegårds Å på strækningen i Ågadeparken, som derfor fortsat vil være rørlagt som i dag. Desuden forventes der behov for at fælde ni træer i Ågadeparken, jf. Rambølls rapport ”Rådgivning om placering af renseanlæg ved Ladegårdsåen og omegn” (bilag 2). Der vil ikke blive genplantet træer eller plantet nye træer, da pladsen vil være optaget af et vådt bassin. Omkostningerne er i foranalysen (bilag 2) estimeret til ca. 105 mio. kr. med årlige driftsomkostninger på 1,7 mio. kr. Grundet projektets tidlige stadie indeholder omkostningsberegningerne en væsentlig andel til risikotillæg og andre uforudsete udgifter. Ved et eventuelt senere stadie vil omkostningerne blive genberegnet. Det vurderes, at anlægsomkostninger og årlig drift for et renseanlæg i Grøndalsparken vil være af samme størrelsesorden som for en placering i Ågadeparken. Det vil skulle undersøges, om anlægget kan takstfinansieres.

Økonomi

Gennemførelse af etablering af et renseanlæg i Grøndalsparken afhænger af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftale. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat på baggrund af foranalysen, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026. Teknik- og Miljøforvaltningen forpligtet til at udarbejde budgetnotat jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. marts 2025

 

Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag som erstatnings af 1. at-punkt:

 

”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen mhp. på yderligere oplysning.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Til top