Mødedato: 31.03.2025, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Resultat af foranalyse af muligheder for at åbne rørlagte vandløb, Bispebjerg, Nørrebro, Vanløse

Se alle bilag

Ved Budget 2024 blev der givet midler til en foranalyse, som skulle afdække muligheder for at åbne rørlagte vandløb ved Grøndals Å, Lygte Å og Ladegårds Å. Foranalysen viser, at det er muligt at åbne dele af Lygte Å og Ladegårds Å, under forudsætning af at der sikres en tilførsel af rent grundvand i sommerperioden. For Grøndals Å anbefales det i stedet, at der skabes et åbent vandelement som del af et klimatilpasningsprojekt. Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af foranalysen tage stilling til løsningsforslaget, hvortil forvaltningen udarbejder budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026, vedr. etablering af en grundvandspumpning til Lygte Å samt en forundersøgelse af åbning af den øvre del af Lygte Å.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens løsningsforslag vedr. anlægsprojekt til grundvandsoppumpning til Lygte Å nord for Kolonihaveparken, indgår i forhandlingerne om Budget 2026, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit.

  2. at en forundersøgelse af åbning af Lygte Å på strækningen ved Strødamvej, Bispebjerg Bakke og Lersøparken indgår i forhandlingerne om Budget 2026, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit.

Problemstilling

I budget 2024 (BR 6. oktober 2023) (A, B, C, F, I, O og V) blev der afsat midler til at undersøge mulighederne for at åbne rørlagte vandløb. Forvaltningen har gennemført en foranalyse af mulighederne for at åbne Grøndals Å, Lygte Å og Ladegårds Å. Det er undersøgt, hvordan der kan sikres en tilstrækkelig vandmængde i vandløbene, samt hvordan der kan skabes et sammenhængende system med mindst mulig brug at komplicerede tekniske løsninger. Foranalysen foreslår en række delprojekter og anbefaler en rækkefølge for åbning af vandløbene. Det er ikke endelige projekter, men et forslag til hvordan opgaven med at åbne vandløbene kan gribes an. Resultatet af foranalysen fremgår af vedlagte Idekatalog (bilag 2), vandbalancemodel (bilag 3) og oversigtskort (bilag 4). Bilag 5 indeholder en kort opsummering af de enkelte delprojekter sammen med forvaltningens bemærkninger.

Indstillingen har en tæt sammenhæng med resultat af foranalyse vedr. renseanlæg ved Ladegårdsåen, og resultat af foranalyse for Fremtidens Grøndalspark, Vanløse, jf. Budget 2024.

Løsning

Åbning af Lygte Å og Ladegårds Å

Foranalysen viser, at det er muligt at åbne dele af Lygte Å og Ladegårds Å, hvis der sikres en basistilførsel af rent vand i sommerperioden, når det ikke regner, og der derfor ikke kan tilføres vand fra andre steder. Dette kan opnås ved at etablere en grundvandspumpe til Lygte Å ved Kolonihaveparken. Det er forvaltningens vurdering, at en åbning af Ladegårds Å og Lygte Å udelukkende med vandløbsvand og rent grundvand vil have størst potentiale ift. biodiversitet og reakreativitet. Forvaltningen vurderer desuden, at det vil være hensigtsmæssigt at starte en åbning af vandløbene ved at åbne den øvre del af Lygte Å, da strækningen har et godt biodiversitetspotentiale og få bindinger ift. øvrige projekter. Forvaltningen anbefaler derfor, at anlæggelsen af en grundvandspumpe til Lygte Å samt en forundersøgelse af åbning af Lygte Å på strækningen ved Strødamvej (delprojekt 1.1), Bispebjerg Bakke (delprojekt 1.2) og Lersøparken (delprojekt 1.3) indgår i forhandlingerne om Budget 2026.

Grundvandstilførslen er en forudsætning for, at idekatalogets delprojekter i Lygte Å og Ladegårds Å kan realiseres. Grundvandsprojektet vil forudsætte, at der bl.a. kan opnås en tilladelse til indvinding af grundvandet, hvilket skal afklares i forbindelse med et anlægsprojekt. Hvis der ikke kan opnås tilladelse, skal der undersøges alternative løsninger. Det kunne fx være at hente grundvandet et andet sted eller ved at bevare de gamle vandløbsrør og recirkulere vandet i tilfælde af vandmangel. Projektet ved Bispebjerg Bakke (1.2) forudsætter, at der kan opnås aftaler med private grundejere.

Idekataloget indeholder desuden en række yderligere delprojekter, som udvalget kan beslutte, at der skal udarbejdes budgetnotater på. Delprojektet ved Parken ved Bispeengen (Lygte Å) og Bispeengen (Ladegårds Å) (delstrækning 3.1) afhænger af en delvis nedrivning af Bispeengbuen, men ville kunne gennemføres når der er en afklaring om nedrivningen. For den nedre del af Ladegårds Å langs Ågade og Åboulevarden beskriver idekataloget desuden åbninger, der vil kunne igangsættes uafhængigt af de øvrige projekter og som enten forudsætter at den nuværende trafik på Åboulevarden opretholdes (delprojekt 3.2.1 og 3.3) eller at der i fremtiden kan inddrages et kørespor (delprojekt 3.4). Flere af projekterne kræver aftaler med private grundejere og andre myndigheder (Frederiksberg Kommune). Hvis forholdene ændres, fx ved en realisering af ’Den Grønne Boulevard etape 2’, kan der være et større potentiale på denne strækning. 

Overfladevand og klimatilpasning

Det er blevet undersøgt, om det vil være nødvendigt at tilføre overfladevand fra fx veje og tage for at skaffe tilstrækkeligt med vand til at åbne vandløbene. Foranalysen viser, at det ikke vil være nødvendigt at tilføre overfladevand for at åbne Lygte Å og Ladegårds Å, men at det kan være et supplement, som skaber mere vand i systemet. Tilførsel af overfladevand vil generelt ikke løse problemer med vandmangel i vandløbene i tørkeperioder, når det ikke regner, men det kan give mere vandgennemstrømning i systemet på årsbasis.

Overfladevand er ikke rent og skal renses, før det kan udledes til vandløbene, hvilket kan kræve meget plads og avanceret teknologi. Hvis der ønskes at anvende urenset overfladevand i nye konstruerede åbne vandelementer, er det en mulighed at etablere et teknisk anlæg til rensning og håndtering af overfladevandet, fx i lighed med det, som er anlagt ved Karens Minde Aksen. Det vil skulle ske som del af et klimatilpasningsprojekt i samarbejde med forsyningsselskaberne.

Ved Ladegårds Å på strækningen i Ågadeparken indeholder idekataloget to alternative projektforslag (delprojekt 3.2.1 og 3.2.2). Kun et af projekterne kan gennemføres. Forvaltningen anbefaler at delprojekt 3.2.1, hvor vandløbet åbnes gennem Ågadeparken. Det kan med fordel ske i sammenhæng med projektet ’Parken ved Bispeengen (Lygte Å) og Bispeengen (Ladegårds Å)’ (delstrækning 3.1) for at skabe en længere, sammenhængende vandløbsstrækning. Såfremt der stedet ønskes, at der etableres et åbent vandelement til rensning og håndtering af overfladevand ved Ladegårdsåen, er det idekatalogets delprojekt 3.2.2, der skal gennemføres. Her etableres en rensesø og en renseenhed i Ågadeparken. Forvaltningen vurderer imidlertid, at potentialet ift. biodiversitet og rekreativitet vil være større, hvis der vælges at åbne Ladegårds Å, i stedet for at etablere åbent vand som et teknisk anlæg. Det skyldes blandt andet, at vandkvaliteten vil være forringet i et teknisk anlæg. På nuværende tidspunkt, er der desuden stor usikkerhed omkring det umiddelbart realiserbare potentiale for afkobling af overfladevand i oplandet til Lygte Å og Ladegårds Å. Placering af et anlæg til rensning af overfladevand behandles selvstændigt under punkterne ’ Foranalyse af renseanlæg ved Ladegårds Å, Nørrebro’ og ’ ’Ideoplæg for Fremtidens Grøndalspark, Vanløse’. Det er forvaltningens samlede anbefaling, at der etableres et rekreativt teknisk anlæg til håndtering af overfladevand i Grøndalsparken. Hvis udvalget vælger, at der i stedet skal arbejdes videre med en placering i Ågadeparken, kan vandløbet ikke åbnes på samme sted.

Lygte Å og Ladegårds Å er omfattet af Vandområdeplan 2021-2027 og har miljømålet ’godt økologisk potentiale’ og ’god kemisk tilstand’. Det betyder fx, at der er skærpede krav til kvaliteten af vandet. Såfremt det vælges at åbne vandløbene, vil de ikke senere kunne omdannes til tekniske anlæg. Omvendt vil det begrænse mulighederne for senere at åbne vandløbene, hvis der etableres tekniske vandelementer, hvor de rørlagte vandløb løber i dag. Hvis vandløbene åbnes, vil det være muligt at undersøge andre muligheder for klimasikring langs fx Åboulevarden. Ved en åbning af vandløbene vil der være steder, hvor de gamle vandløbsrør kunne bevares. Det kan fx undersøges, om de kan anvendes af forsyningerne, som ekstra kapacitet ved overbelastning af kloakken.

Klimaprojekt ved Grøndals Å

I Grøndals Å er det vanskeligt at genskabe et naturligt vandløb, der strømmer størstedelen af året. Samtidig er der via skybrudsplanen og Masterplan for Grøndalsparken identificeret et behov for klimatilpasning. Forvaltningen anbefaler derfor, at der etableres et teknisk anlæg i Grøndalsparken til opbevaring og rensning af hverdagsregn. Anlægget kan indrettes som et rekreativt åbent vandelement med recirkulering og rensning og vil kunne bidrage med ekstra vand til Ladegårds Å og De Indre Søer. Det forudsætter, at den nuværende rørlagte Grøndals Å statusændres fra vandløb til spildevandsteknisk anlæg, samt at der etableres et nyt, mindre rørlagt vandløb mellem Damhussøen og Ladegårds Å. Statusændringen skal godkendes i et tillæg til Spildevandsplanen. Grøndalsparken behandles selvstændigt under punktet ’Ideoplæg for Fremtidens Grøndalspark, Vanløse’.

Høring

Foranalysen har ikke været i offentlig høring, men har været til kommentering ved Bispebjerg Lokaludvalg, Nørrebro Lokaludvalg, Miljøpunkt Nørrebro, Borgerinitiativet Åbn Åen og Danmarks Naturfredningsforening København. Nørrebro Lokaludvalg, Miljøpunkt Nørrebro, Borgerinitiativet Åbn Åen og Danmarks Naturfredningsforening København har afgivet fælles skriftligt høringssvar (bilag 6). Høring af Vanløse Lokaludvalg er sket som del af projektet Fremtidens Grøndalspark.

Organisationerne modtager generelt foranalysen positivt og bemærker bl.a. at en gennemførelse af flere af delprojekterne vil understøtte biodiversitetsstrategien og give en stor rekreativ og kulturhistorisk værdi til byen. Der bliver desuden anbefalet en række redaktionelle rettelser i selve idekataloget, herunder at rækkefølgen i afsnittene bør ændres, så delprojekterne ved Bispeengbuen og Ågadeparken fremstår mere samlet. Desuden bliver en formulering i afsnittet omkring åbning af Lygte Å i Parken ved Bispeengen fremhævet som uheldig.

Forvaltningen har lavet mindre justeringer i Idekataloget som følge af høringssvaret, herunder rækkefølgen på afsnittene. Der er desuden ændret i enkelte sætninger i afsnittet omkring Parken i Bispeengen (Lygte Å), så det fremgår, at der vil skulle ske en koordinering med Områdefornyelse Bispeengen og de øvrige funktioner i Parken ved Bispeengen, hvis det vælges at arbejde videre med en åbning af vandløbet gennem parken.

Parkering og træer

Selve foranalysen har ikke konsekvenser for antallet af bil- og cykelparkeringspladser eller træer.

Politisk handlerum

Forvaltningen vurderer, at det politiske handlerum indeholder følgende handlemuligheder som alternativ eller supplement til forvaltningens indstilling:

  • Udvalget kan beslutte, at der skal udarbejdes et budgetnotat på en foranalyse af åbning Lygte Å i Parken ved Bispeengen, før der foreligger en afklaring omkring det samlede projekt under Bispeengbuen, der også inkluderer en del af Ladegårds Å. Det vil kræve en koordinering med anlægsprojektet ’TM075 Nyt liv til Parken ved Bispeengen’, Områdefornyelse Bispeengen, Frederiksberg Kommune samt de eksisterende aktiviteter og funktioner i parken.

  • Udvalget kan beslutte, at der skal udarbejdes budgetnotater på forundersøgelser af andre delprojekter, som fremgår af idekataloget (bilag 2) og oversigten over delprojekter (bilag 5).

  • Såfremt det besluttes at arbejde videre med nogle af de forslåede delprojekter, kan det få konsekvenser for parkering og træer. De enkelte delprojekter vil skulle gennemgå en nærmere analyse og projektering, hvor blandt andet konsekvenser for parkering og træer samt alternativer skal undersøges nærmere. De enkelte delprojekter vil skulle behandles af Teknik- og Miljøudvalget.

Økonomi

En foranalyse af åbning af Lygte Å med et myndighedsprojekt estimeres til at koste cirka kr. 1,5 mio. kr. Detailprojektering og anlæg af grundvandspumpen estimeres til cirka kr. 5,0 mio. kr. Gennemførelse af delprojekter i idékataloget (bilag 2) afhænger af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftale. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat på baggrund af foranalyse, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026. Teknik- og Miljøforvaltningen forpligtet til at udarbejde budgetnotat jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 31. marts 2025

 

Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1.-2. at-punkt:

 

”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen mhp. på yderligere oplysning.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Til top