Anmodning fra Ungerådet om bedre offentlig transport
Ungeråd KBH har som ét af sine 4 årlige forslag til behandling i Borgerrepræsentationen anmodet om bedre offentlig transport med tre fokuspunkter: 1. fokus på busgader og busbaner, 2. tryghedsvagter ved togstationer i det ydre København og trafikknudepunkter og 3. prisnedsættelse.
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslagene fra Ungeråd KBH.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at Ungerådets forslag om kommunale tryghedsvagter, som beskrevet i ad. 2, på togstationer og trafikknudepunkter ikke gennemføres.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at Ungerådets forslag om busgader og busbaner i Københavns Kommune, som beskrevet i ad. 1, tages til efterretning.
3. at Ungerådets opfordring til politisk pres for prisnedsættelse på den kollektive trafik, som beskrevet i ad. 3, tages til efterretning.
Problemstilling
Ungeråd KBH har, som ét af sine 4 årlige forslag til behandling i Borger repræsentationen (bilag 2), anmodet om, at der skal ske en forbedring af busnettet i form af busbaner og busgader, at de nye kommunale tryghedsvagter skal indsættes ved togstationer i det ydre København og ved trafikknudepunkter samt at der skal lægges et politisk pres ift. prisnedsættelse på den kollektive trafik. Ungerådet ønsker, at det skal være mere attraktivt og sikkert at benytte den kollektive transport.
Løsning
Ungerådets forslag 1 og 3 ligger under Økonomiudvalgets ressortansvar, mens forslag 2 ligger under Teknik- og Miljøudvalgets ressortansvar. Derfor fremlægges denne indstilling som en fællesindstilling.
Ad.1. Forbedring af busgader og busbaner
Københavns Kommune samarbejder løbende med Movia for at forbedre busfremkommeligheden, og der er gennem de senere år gennemført en række busfremkommelighedsprojekter på særligt strækninger med A-busser. I april 2024 blev det af Borgerrepræsentationen besluttet at undersøge mulighederne for at forbedre busfremkommelig heden på 5 specifikke strækninger i Københavns Kommune. Der er udvalgt strækninger, hvor der kører mange busser, og hvor det vurderes, at busserne rammes af det igangværende hastighedsreduktionsprojekt, København ned i fart.
Busfremkommelighed på Vesterbrogade
Ungerådet nævner specifikt, at der kan arbejdes på at lukke Vesterbrogade for al trafik udover bus 26. Økonomiforvaltningen har været i dialog med Movia om forslaget, hvortil de bemærker at busfremkomme ligheden på Vesterbrogade i forvejen er høj, jf. bilag 3.
Af bilag 3 fremgår det, at der på Vesterbrogade er etableret bussignaler og busbaner de steder, hvor det er muligt, og i langt de fleste signalanlæg på strækningen er busserne prioriteret. Eksempelvis udgør hele strækningen ved Vesterbros Passage busbaner, hvortil der også er for signaler ved stoppestederne, så busserne kan komme først frem i krydset.
Vesterbrogade er jf. Kommuneplan24 en fordelingsgade, hvilket betyder, at gaden skal afvikle trafikken mellem bydele. Derudover, er det et krav i Kommuneplan24 at busfremkommeligheden prioriteres højt på fordelingsgader, som den allerede bliver i dag.
Økonomiforvaltningens vurdering
Ved at lukke ned for biltrafikken på en central fordelingsgade som Vesterbrogade, vil det forventeligt medføre en øget trafikbelastning på de omkringliggende veje, som jf. Kommuneplan24 er lokalveje, der har til formål at betjene lokale funktioner såsom bolig og arbejdspladser. På lokalveje skal gennemkørende trafik uden ærinde begrænses mest muligt. Økonomiforvaltningen vurderer derfor, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at lukke Vesterbrogade for alt andet end bustrafik.
Økonomiforvaltningen vurderer, på baggrund af det igangværende
projekt om busfremkommelighed samt Movias vurdering af busfremkommeligheden på Vesterbrogade, at der ikke er behov for at igangsætte yderligere undersøgelser om busfremkommelighed på nuværende tidspunkt. Økonomiforvaltningen vil invitere Ungerådet indtil en dialog om busfremkommelighed i Københavns Kommune.
Ad. 2. Kommunale tryghedsvagter på togstationer
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 8. april 2024, at de kommunale tryghedsvagter skal rundere i Indre By og Indre Nørrebro, samt Islands Brygge og Nordhavn efter behov.
Motivationen bag denne beslutning var, at tryghedsvagterne skulle medvirke til at skabe tryghed i bydelene, og mindske gener fra nattelivet.
Ungerådet foreslår, at de kommunale tryghedsvagter bl.a. skal være til stede omkring udvalgte togstationer, både i det ydre København, hvor der er få mennesker, samt de transportknudepunkter, hvor der er mange mennesker. Ungerådet foreslår, at stationerne i ydre København skal prioriteres på hverdagsaftener, samt at knudepunkterne prioriteres i weekenden.
Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering
Ungerådets forslag er ikke i overensstemmelse med den politiske beslutning om, hvor tryghedsvagterne skal rundere og heller ikke i overensstemmelse med deres formål, som er nedbringelse af gener fra nattelivet i København.
Ad. 3. Takster
Attraktiv kollektiv trafik handler meget om service og forudsigelighed, når man skal med bussen, metroen eller med toget, men også om billetpriserne.
Københavns Kommune kan ikke bestemme priserne i hverken bus eller metro. Takstmyndigheden ligger ifølge lov om trafikselskaber hos trafikselskaberne, og trafikselskaberne skal fastsætte taksterne inden for et loft, der fastsættes af staten (Trafikstyrelsen) på baggrund af objektive kriterier som pris- og lønudviklingen i samfundet.
Der pågår aktuelt et arbejde i Ekspertudvalget om kollektiv mobilitet i hele Danmark, som bl.a. skal give anbefalinger til modeller for ny takststruktur. Ekspertudvalget forventes at fremlægge sine anbefalinger ultimo 2024.
Økonomiforvaltningens vurdering
Økonomiforvaltningen vurderer, at fremlæggelsen af ekspertudvalgets anbefalinger er en lejlighed til at rejse ønsket om lavere takster i den kollektive trafik.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningerne udmønte hvad der er godkendt.
Økonomiforvaltningen vil invitere Ungeråd KBH til dialogmøde om fremtidige projekter for den kollektive transport i Københavns Kommune, herunder arbejdet med busfremkommelighed.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. september 2024
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:
“at Teknik- og Miljøforvaltningen vender tilbage med en sag om hvordan ordningen med tryghedsvagter kan udvides i antal og geografisk dækningsområde, som foreslået af Ungerådet.”
Ændringsforslaget blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og V
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 1. 1 undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å
Imod stemte: C
Undlod at stemme: V
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti støtter arbejdet med øget og forbedret fremkommelighed for busser, så længe disse projekter kan gennemføres, uden samtidig at forringe fremkommeligheden for andre trafikanter og/eller nedlægge parkeringspladser.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
“Det Konservative Folkeparti ønsker, at forvaltningen skal arbejde videre med Ungerådets forslag om, at sikre busfremkommelighed også på Vesterbrogade.”