Mødedato: 30.09.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 609 Tingbjerg og kommuneplantillæg, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 609 Tingbjerg, som muliggør opførelse af boliger og institutioner i Tingbjerg. Økonomiudvalget skal tage stilling til tillæg til kommuneplanen. Lokalplantillægget muliggør realisering af 2. etape af udviklingsplanen for Tingbjerg.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende tillæg til lokalplan 609 Tingbjerg (bilag 2) med ændringer (bilag 7).

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2).

Problemstilling

To almene boligorganisationer ønsker sammen med to private bygherrer og Københavns Kommune at udbygge Tingbjerg med ca. 534 boliger, heraf er 42 erstatningsboliger, ca. 215 ungdomsboliger som udvidelse af eksisterende kollegie, 2 daginstitutioner og klub med tilknyttet aktivitetssal.

Forslag til lokalplantillæg og kommuneplantillæg blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 18. april 2024 og har været i høring fra den 24. april til den 19. juni 2024. Forvaltningen har modtaget 189 henvendelser, heraf 158 om Langhusvej (bilag 5). Høringen har givet anledning til mindre ændringsforslag fra forvaltningen (bilag 7).

Løsning

Tingbjerg/Utterslevhuse er af staten, det tidl. Transport-, Bygnings- og Boligministerium, udpeget som omdannelsesområde efter lovgivningen om parallelsamfund fra 2018. Andelen af almene familieboliger skal reduceres fra 96 % til højst 40 % inden 2030 i området (inkl. Bystævneparken). Udviklingsplan for Tingbjerg-Utterslevhuse 2019 blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 20. juni 2019 (bilag 16).

Tingbjerg er i Kommuneplan 2019 udpeget som et værdifuldt kulturmiljø, og næsten hele bebyggelsen er fastlagt som bevaringsværdig (bilag 14).  

Tillæg 1 til lokalplan 609 Tingbjerg omfatter de områder, der er omfattet af rammebestemmelser i lokalplan 609 Tingbjerg (BR 16. december 2021) bortset fra to fredede områder (bilag 17). Efter ønske fra bygherre og et alment boligselskab, ændrer to byggefelter i lokalplan 609 Tingbjerg anvendelse.

Tillæg 1 til lokalplan 609 Tingbjerg (bilag 2) muliggør følgende projekter:

  • Ca. 70 rækkehuse i otte haverum, og ved Langhusvej ca. 124 nye familieboliger som rækkehuse og etageboliger i 2-3 etager, heraf 42 handicapvenlige, almene familieboliger.
  • Ved Vingegavl muliggøres klub, sal og støttefunktion for KKFO til Tingbjerg Skole, parkeringshus med fællesfunktioner, samt ca. 50 etageboliger i 3 etager.
  • Ved Gavlhusvej, Ruten og Åkandevej muliggøres ca. 75 boliger som tilbygning af en fjerde etage oven på eksisterende bygninger. De arkitektoniske principper for tagboliger fremgår af bilag 12.
  • Ved Terrasserne muliggøres udvidelse af Tingbjerg Kollegiet med ca. 215 kollegieboliger i 4 etager.
  • To nye daginstitutioner - en nord for Tingbjerg Skole og en ved Bygårdstræde.
  • Ved Ruten syd for Tingbjerg Skole muliggøres parkering i terræn og mulighed for kvarterplads.
  • Ændrede anvendelsesbestemmelser for to byggefelter nord for Tingbjerg Ås (lokalplan 609), så det ene kan anvendes til fælleshus, mens det andet bliver grønt område.

Kommuneplan
I Kommuneplan 2019 er et område øst for Terrasserne, hvor Tingbjergkollegiet i dag ligger, udlagt til boligformål (B2-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 60. Kommuneplanrammen ændres til et B3-område, som muliggør en bebyggelsesprocent på 110 med henblik på udvidelse af kollegiet. Ændring af kommuneplanrammen sker parallelt med lokalplanprocessen.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Forvaltningen foreslår mindre ændringer i lokalplanens bestemmelser om bilparkering (jf. KP24), omfang og placering, ydre fremtræden og ubebyggede arealer. I bilag 6 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger, og af bilag 7 fremgår forvaltningens ændringsforslag.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
Forvaltningen har modtaget 189 henvendelser (bilag 5). Der blev afholdt borgermøde den 22. maj 2024, hvor ca. 50 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 8). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor. Alle høringssvar er kommenteret af forvaltningen i bilag 6. Herunder kommenteres hovedsynspunkter der vedrører lokalplanen kort.

Brønshøj-Husum Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 10)

  1. Beboerne mister grønne områder, og der bør være en konkret målsætning og grænser for befæstelsesgrad.
  2. Offentlig transport i Tingbjerg er mangelfuld.
  3. Kommunens egne støjgrænser bør kunne overholdes.
  4. Det foreslås at samordne parkering med den kommende multihal for dobbeltudnyttelse.

Forvaltningens bemærkninger

Ad. 1. Der fortættes primært med byggeri på nuværende friarealer. Friarealprocent for boliger på 50% opfyldes dog. Byrum skal være med bede og beplantning, så Tingbjerg fortsat kan være en grøn bydel. Boligorganisationerne planlægger at renovere de eksisterende grønne arealer. Der fastsættes grænser for befæstelse af byrum.

Ad. 2. Den planlagte Bystævneforbindelse forventes at muliggøre en bedre betjening af Tingbjerg med bus. Københavns Kommune har besluttet at undersøge en BRT- / letbaneforbindelse.

Ad. 3. Udviklingsplanen - bilag 16, peger på udvikling af områder, der er belastet af trafikstøj. I tillæg 1 til lokalplan 609 stilles krav om foranstaltninger til afhjælpning af støjgener (bilag 13).

Ad. 4. Parkering til multihal forventes placeret i idrætsparken. Der henvises til uddybende svar i bilag 6

Henvendelser fra offentlige myndigheder

1. HOFOR har følgende hovedsynspunkter (henvendelse nr. 30 bilag 5)

HOFOR oplyser, at man planlægger separatkloakering, som forventes i drift i 2029. Den planlagte byudvidelse er medtaget i planlægningen.

2. Københavns Museum har følgende hovedsynspunkter (henvendelse nr. 133 bilag 5)

Den markante ændring af byggeriets oprindelige struktur vil i høj grad være til skade for de bærende kulturhistoriske og arkitektoniske værdier i det ikoniske byggeri.

3. Akademirådet – Det Kongelige akademi for skønne kunster har følgende hovedsynspunkter (henvendelse nr. 141 bilag 5)

Parallelsamfundslovgivningen sætter kulturelle, arkitektoniske og sociale værdier i spil og underkender fredninger og bevaringsværdige by- og landskabsområder. I de tidlige faser var der en tydelig opdeling mellem eksisterende og nyt. Med tilføjelse af tagboliger sløres forskellen, og der skabes uklarhed om de arkitektoniske bevaringsværdier.

4. Danmarks Naturfredningsforening (DN) har følgende hovedsynspunkter (henvendelse nr. 144 bilag 5)

Det juridiske grundlag for planen er usikker. Lovgivningen bygger på ophævelse af fredninger og beskyttelseslinjer, som muligvis er i strid med EU-retten, hvor man afventer en afgørelse ved EU-domstolen i efteråret 2024. DN er skeptisk overfor, om de foreslåede støjdæmpende foranstaltninger vil være tilstrækkelige til at afhjælpe støjniveauer over de vejledende grænseværdier

5. Movia har følgende hovedsynspunkter (henvendelse nr. 148 bilag 5)

Movia ønsker særlige tiltag for opretholdelse af bustrafikken, når der sker stigning i trafikken som følge af udbygningen særligt via Ruten, Langhusvej og Gavlhusvej og understreger vigtigheden af infrastruktur til el-busser og foreslår lempede krav til støj fra opladning og transformer på vendepladsen (i den nordlige ende af Terrasserne)

Forvaltningens bemærkninger

Ad. 1. Tillæg 1 til lokalplan 609 er ikke til hinder for etablering af separatkloakering eller forsinkelse af regnvand.

Ad. 2 Forvaltningen anerkender, at fortætning af området påvirker bevaringsværdierne.

Udviklingsplan for Tingbjerg-Utterslevhuse (bilag 16) forudsætter fortætning af bydelen. Jf. bilag 12 og bilag 14 sker fortætningen under hensyntagen til de kulturhistoriske og arkitektoniske bevaringsværdier.

Ad. 3. Udviklingen sker under hensyntagen til kulturelle og arkitektoniske værdier. Planforslaget omfatter ikke fredede og beskyttede områder. Tagboliger tilpasses arkitektonisk til de eksisterende bygninger, så man fortsat kan aflæse nyt og gammelt (bilag 12).

Ad. 4. Henvendelsen handler om ghettolovgivningen i forhold til bl.a. ophævelse af fredninger og beskyttelseslinjer. Planforslaget omfatter ikke fredede områder. Der henvises til Social- og Boligministeriet ift. drøftelse af lovgivning og grundlaget for denne, hvor Danmarks Naturfredningsforening var høringspart. Sagen ved EU-domstolen om, hvorvidt ghettoloven er i strid EU-retten har ikke opsættende virkning. Der stilles krav om plantning af langt flere træer end der fældes.

Ad. 5. Planen er ikke til hinder for, at der etableres særlige tiltag med henblik på at sikre bedre fremkommeligheden for busser. Dette vil indgå i det kommende projekt for Bystævneforbindelsen. Det er et krav i planen, at bygherre sikrer, at miljøstyrelsen vejledende støjgrænser for støj overholdes. Der er udarbejdet en støjrapport – bilag 13, som viser, at miljøstyrelsens vejledende støjgrænser kan overholdes. Der henvises til uddybende svar i bilag 6 

Øvrige henvendelser

Af de øvrige høringssvar drejer 158 sig om bevaring af 42 almene handicapegnede rækkehuse på Langhusvej (henvendelse nr. 1, 14- 19, 23 -29, 31 -45, 55, 57, 58 - 78, 80 - 84, 86 - 94, 96 – 98 og 100 – 187, bilag 5). Der er følgende hovedsynspunkter:

Rækkehusene er bevaringsværdige og bør bevares som en vigtig en del af Tingbjergs struktur. Der er fremlagt flere alternative forslag til alternative placeringsmuligheder. Landsbyggefondens vurdering i marts 2023 af rækkehusene viser, at der er ikke byggeteknisk belæg for at nedrive bygningerne, og der udelades oplysninger om mulig finansiering og støttemuligheder.

Forvaltningens bemærkninger

Udviklingsplanen forudsætter nedrivning (bilag 15 og bilag 16). Bygningerne er ikke udpeget som bevaringsværdige i lokalplan 609. Det har ikke været muligt at finde alternative løsninger indenfor udviklingsplanens rammer. Rækkehusene har et omfattende renoveringsbehov, og mulighederne for støtte vil ifølge Landsbyggefonden være begrænsede. Nedrivningen er også begrundet i infrastrukturelle og bystrategiske hensyn. Der henvises til uddybende svar i bilag 6.

Bygherre (fsb, SAB ved KAB, NREP og Innovator har følgende hovedsynspunkter (henvendelse nr. 107 bilag 5)

Planenes område ønskes udvidet med et areal, som i dag anvendes til parkering, ved hjørnet Ruten/Langhusvej. Herudover foreslås en lang række mindre ændringer i bestemmelserne om bil- og cykelparkering, omfang og placering, ydre fremtræden, ubebyggede arealer og matrikulære forhold.

Forvaltningens bemærkninger

Den præcise udformning af Bystævneforbindelsen, som tilsluttes ved hjørnet Ruten/Langhusvej kendes ikke. De to affredede områder, som vil indgå i et tillæg 2 til lokalplan 609, grænser op til Bystævneforbindelsen og det nævnte område. Det er mest hensigtsmæssigt, at arealet indgår i skitseringen i forbindelse med tillæg 2 til lokalplan 609. Evt. udvidelse af planområdet, vil medføre krav om fornyet høring og politisk behandling. Der henvises til uddybende svar i bilag 6. Der foreslås mindre ændringer i paragrafferne. Der henvises til uddybende svar i bilag 6 og ændringsforslag i bilag 7.

Øvrige hovedsynspunkter (henvendelse nr. 37, 95, 99, 146, 151, 177 og 185 bilag 5)

Ændret placering af byggefelter i haverum, modstand mod opførelse af tagboliger, da der er tale om bevaringsværdige bygninger, tryghed ved parkeringshus – anmodning om dialog for tryghedsskabende tiltag og forslag til anden vejforbindelse til daginstitution nord for Tingbjerg Skole fra Tårnhusstræde i stedet for fra Skolesiden, da den foreslåede vej og vendeplads vil skabe utryghed.

Forvaltningens bemærkninger 

Byggefelterne er placeret under hensyntagen til, at der kan dannes gode byrum. Tagboliger tilpasses arkitektonisk til de eksisterende bygninger (bilag 12). Der indrettes fælleslokaler i parkeringshuset. Både klub og sal vil medvirke til at skabe byliv. Det vurderes, at den viste løsning er mest hensigtsmæssig. Der henvises til uddybende svar i bilag 6.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at andre høringssvar skal indgå i den videre planlægning. Blandt de mest vidtrækkende svar/forslag kan nævnes:

  • Ændre vejadgang til en daginstitution nord for Tingbjerg Skole fra en ny vejføring fra Skolesiden til ny vejføring fra Tårnhusstræde. Det vil betyde, at der skal udarbejdes nyt vejprojekt og bebyggelsesplan, samt foretages en supplerende høring. Der henvises til uddybende svar i bilag 6.
  • Udvide planens område ved at medtage et område i det sydvestlige hjørne ved Ruten/Langhusvej. Det vil medføre ny høring.
  • Udpege rækkehusene ved Langhusvej som bevaringsværdige. Hvis rækkehusene ønskes bevaret, vil det betyde, at udviklingsplanen skal genforhandles, hvilket tidligere har været afvist både af kommunen og af boligselskaberne. Der er et stort renoveringsbehov og begrænsede støtte muligheder fra landsbyggefonden. For at sikre, at der i 2030 kun er 40% almene boliger vil det fx kunne betyde frasalg af almene boliger, da der ikke er fundet andre områder til fortætning.

Ved supplerende eller nye høringer skal sagen sendes tilbage til forvaltningen og planen skal herefter evt. tilrettes efter Kommuneplan 2024.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

                             Søren Hartmann Hede                            Søren Wille

Til top