Opsætning af skulptur af Sophia Kalkau
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til skulpturen af Sophia Kalkau.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at en skulptur udført af Sophia Kalkau kan opstilles på Christmas Møllers Plads.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget behandlede indstillingen om Indkomne forslag i 2020 til nye monumenter i det offentlige rum på sit møde den 17. maj 2021. I den vedtagne erstatning af 3. at-punkt fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fremgår det, at en skulptur udført af Sophia Kalkau tiltænkt Christmas Møller Plads sendes i 4 ugers nabohøring. Da der er tale om en gave, skal modtagelsen af skulpturen behandles i Borgerrepræsentationen.
Teknik- og Miljøforvaltningen forelægger hermed, at Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af høringen skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling af at modtage en skulptur af Sophia Kalkau.
Løsning
Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg har stået bag udviklingen af en kunststrategi for Amagerbrogade. Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 18. december 2017, at forvaltningen henvendte sig til Ny Carlsbergfondet med henblik på et samarbejde om kunstnerisk udsmykning af Amagerbrogade. Samarbejdet har ind til videre mundet ud i, at Ny Carlsbergfondet i 2019 donerede Christian Lemmerz’ Skulptur af mand til opstilling på hjørnet af Amager Boulevard og Amagerbrogade. Som en fortsættelse af dette samarbejde har fondet tilbudt endnu en skulptur til udsmykning af Ny Amagerbrogade. Sophia Kalkau har leveret udkast til en 10 m høj bronzeskulptur, som hun ønsker placeret ved Christmas Møller Plads (hjørnearealet mellem Amagerbrogade og Vermlandsgade).
Forslag er vurderet ud fra kriterierne i det administrationsgrundlag, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 7. maj 2018. Heraf fremgår det, at et monument i det offentlige rum skal have en lokal, national eller international betydning for København som by, hovedstad eller europæisk metropol. Afgørende kriterier er desuden, at værket – hvis der er tale om et kunstværk – skal have høj kunstnerisk kvalitet, være udført af gode og holdbare materialer samt være placeret i overensstemmelse med værkets indhold og stedets ånd. Forslagene skal også indgå i en helhedsbetragtning i forhold til den eksisterende placering af monumenter i byen.
Forvaltningen har modtaget høringssvar fra Rådet for visuel Kunst den 8. december 2020. Rådet for visuel Kunst finder det positivt med et værk af en moderne, kvindelig kunstner og noterer, at værket indgår i samspil med omgivelserne. Forvaltningen har også hørt Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg, som i et fælles høringssvar (den 17. december 2020) har givet udtryk for deres ”begejstring for både valg af kunstner, kunstværk og placering og støtter fuldt ud forslaget”, idet det efter deres mening vil ”bringe æstetisk værdi til selve pladsen og til resten af Amagerbrogade.” Lokaludvalgene mener, at kunstværket kan blive en seværdighed for bydelene og et trækplaster for turister og kunstinteresserede.
På baggrund af de positive meldinger fra Rådet for Visuel Kunst samt Amager Vest Lokaludvalg og Amager Øst Lokaludvalg, anbefaler forvaltningen, at kunstværket bliver opstillet ved Christmas Møllers Plads.
Høring
Med Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. maj 2021 har forvaltningen foretaget en ikke-lovpligtig nabohøring af 45 beboer og erhvervsdrivende på adresserne Christmas Møller Plads 3 og 5 i perioden 2.-30. juni 2021. Forvaltningen har i høringsperioden modtaget ni unikke svar, som er samlet i bilag 3.
Høringssvar
De fleste af svarene (fem stk.) beskæftiger sig hovedsagelig med de praktiske forhold på pladsen og udtrykker bekymring for konsekvenserne, hvis byudstyr, især skraldespand og cykelstativer, fjernes eller flyttes. I et af høringssvarene efterlyses desuden en æstetisk helhedsløsning for pladsen, især i forhold Nettos udnyttelse af det forholdsvis snævre byrum. Tre af høringssvarene gør indsigelse imod skulpturen, fordi den tager udsynet fra lejlighedens vinduer.
Et svar er kritisk over for selve kunstværket, og te svar nævner slet ikke kunst i byrummet eller Sophia Kalkaus skulptur. Tre personer udtrykker generel sympati for kunst i byrummet, og tre personer udtaler sig positivt om den aktuelle skulptur.
Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene
De fleste af svarene beskæftiger sig primært med selve byrummets udformning. Forvaltningen bemærker, at skulpturen kommer til at stå på den anden side af vejen, ca. 15 meter fra bygningen på Christmas Møllers Plads 3-5 og pladsen, så forvaltningen vurderer, at ingen lejligheder vil få et væsentligt begrænset udsyn som følge af opsætningen af skulpturen. De nuværende cykelstativer vil blive flyttet og opstillet langs muren ved supermarkedet på Amagerbrogade. Antallet af cykelstativer bliver dermed fastholdt. Der er indtænkt tre siddeelementer ved monumentet, og der vil blive opstillet en skraldespand på pladsen ved skulpturen. På den lille plads, hvor skulpturen skal stå, vil en reklamestander, en bænk og et træ blive fjernet, og opsat andre steder i byen. Da der ikke bliver ændret på vejforløbet eller tilkørselsforholdene, vil opstilling af kunstværket ikke påvirke fremkommeligheden på pladsen, og supermarkedet vil have de samme forhold som hidtil. Pladsen vil ved denne oprydning og opsætning af en skulptur få et æstetisk løft og stedet vil som helhed blive tilføjet en markant identitet.
Forvaltningen vurderer, at der ikke er fremkommet væsentlige forhold i forbindelse med nabohøringen, at skulpturen vil være til begrænset gene for beboerne og anbefaler derfor, at skulpturens opstilling godkendes.
Økonomi
Sophia Kalkaus skulptur finansieres af eksterne midler. Det påhviler initiativtagerne at sørge for fundament, transport og opsætning af monumenterne. Desuden påtager Ny Carlsbergfondet sig udgifterne til de ændringer af byrummet, der er nødvendige for at give skulpturen plads og værdige omgivelser.
Modtages donationen, påtager Københavns Kommune sig ejerskab og driftsansvar for værket, og de afledte driftsudgifter indarbejdes i en kommende budgetindstilling i en pulje under Økonomiudvalget og udmøntes til Teknik- og Miljøudvalget når skulpturen er opført, ibrugtaget og overtages til drift. Der afsættes en årlig afledt drift på 3.000 kr. til skulpturen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen og de nødvendige tilladelser er opnået, udføres og opsættes Sophia Kalkaus skulptur.
Søren Wille
/Nikolaj Hvingtoft Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. august 2021
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 0. 3 undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, V, Ø og Å.
Imod stemte:
Undlod at stemme: A.
Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:
“Vi undlader at stemme for sagen, da vi er uenige i forvaltningens vurdering og beskrivelse af høringssvarene, og vi klart oplever, at naboerne ikke ønsker skulpturen placeret på den pågældende lokation.”