Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen”, Amager Øst
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen” (bilag 1) med tilhørende miljørapport (bilag 2) endeligt med de i afsnittet ”Løsning” foreslåede ændringer.
Problemstilling
HOFOR Energiproduktion A/S ønsker at opføre en ny blok på Amagerværket med henblik på at øge forsyningssikkerheden og overgå fra kulfyret til bæredygtigt brændsel i form af biomasse.
Amagerværket er omfattet af lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen”, der fastlægger området til tekniske anlæg, hvor der bl.a. kan opføres forsyningsanlæg, hvortil der af hensyn til forebyggelse af forureningen stilles særlige beliggenhedskrav. Det fremgår af lokalplanen, at store nyanlæg forudsætter tilvejebringelse af supplerende lokalplan.
Forslag til lokalplantillæg med tilhørende miljørapport blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 28. januar 2016 og har været i høring fra den 14. marts 2016 til den 9. maj 2016. Forvaltningen har modtaget 7 henvendelser. Høringen har medført et enkelt forslag til ændring, som fremgår under løsning.
Miljøstyrelsen er VVM-myndighed, og VVM-redegørelse har været i offentlig høring i samme periode som lokalplanforslaget. Miljøstyrelsen har modtaget én henvendelse i høringsperioden, som er samme henvendelse, som kommunen har modtaget fra HF Kløvermarken (bilag 4, henvendelse nr. 4).
Løsning
HOFOR ønsker at etablere en ny træflisfyret kraftværksblok (AMV4) på Amagerværket for at omlægge værket fra kul til bæredygtig biomasse. AMV4 skal bidrage afgørende til Københavns Kommunes ambition om i 2025 at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad.
Lokalplantillægget fastlægger et byggefelt til den 200 m lange og op til 75 m høje kraftværksblok. Højden er fastsat under hensyntagen til det tekniske anlæg. Bygningen omsluttes af et åbent lag træstammer, der henviser til anvendelse af biomasse, mens den bagvedliggende facade udføres i gyldne elementer. Kedelhuset fremtræder synligt over træfacaden. Der er indarbejdet bestemmelser om offentlig tilgængelighed til bastion og udsigtsterrasse. Det nye AMV4 vil tilslutte sig det eksisterende værk og Amager Ressourcecenter som markante bygningsværker i København.
Inden for den gældende lokalplan kan der etableres kranspor på sydkajen, så flere skibe kan ligge ved kaj samtidigt og lossekapaciteten opgraderes.
Der henvises i øvrigt til bilag 6 Faktaark.
Borgermøde
HOFOR, Miljøstyrelsen og Teknik- og Miljøforvaltningen afholdt den 7. april 2016 et fælles borgermøde, hvor AMV4, forslag til lokalplan og VVM-redegørelse blev præsenteret. Ca. 60 borgere deltog i mødet. Referat af mødet er vedlagt som bilag 6. På mødet blev der blandt andet stillet spørgsmål til AMV4s CO2-ledning, bæredygtighed, lyssætning, trafik og facadebeklædning.
Høring
De 7 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. Henvendelserne med forvaltningens bemærkninger er refereret nedenfor.
Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg – henvendelse nr. 1
Lokaludvalget støtter en energistrategi med 100% omstilling til vedvarende energi og erstatningen af kul med affaldstræ, gerne dansk. Udvalget opfordrer til, at eksisterende forsøg med geotermi udvides, samt at kommunen er opmærksom på debatten om CO2-neutralitet, herunder bør kommunen efter udvalgets opfattelse opgøre en reel årlig udledning af CO2 og medtage det i kommunens CO2-regnskab. Udvalget efterspørger mere udførligt materiale om indkøb af bæredygtigt træ, herunder pris, hvor det købes, og om købsaftaler er indgået. Udvalget mener også, at der bør udarbejdes en trafikplan for hele det nordøstlige Amager, som i disse år er under kraftig udvikling.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen bemærker, at de rejste spørgsmål om forsøg med geometri og indkøb af træ mv. ligger uden for rammen af forslaget til tillæg til lokalplan. Refshaleøen og Kløverparken er i kommuneplanen fastlagt som perspektivområde, dvs. at egentlig byudvikling tidligst kan finde sted efter 2027. Refshaleøen kan med tillægget til lokalplan nr. 209 anvendes mere fleksibelt, idet kommuneplanens retningslinjer for midlertidighed er blevet indarbejdet i lokalplanen. Kløverparken er lokalplanlagt til industri, men det overvejes at igangsætte et planarbejde med henblik på også her at kunne udnytte området midlertidigt. Derudover er der igangværende byudvikling omkring Strandlodsvej og planer om en ny skole på gasværksgrunden. Kommunen har derfor igangsat en helhedsanalyse af Nordøstamager med henblik på at afdække områdets potentialer og udpege særlige karaktertræk, forbindelser og udfordringer, der bør tages hensyn til i fremtidig planlægning. Det vurderes pt. at de eksisterende vejanlæg kan afvikle øgettrafik affødt af midlertidige aktiviteter på Kløverparken og byudviklingen omkring Strandlodsvej.
Hovedsynspunkter i øvrige henvendelser
- Christian Mørck, The Cabinet ApS (henvendelse nr. 3), roser initiativtagerne bag den nye Amagerforbrænding, som er under opførelse og glæder sig til at ibrugtage skibane og klatreaktiviteter.
- HF Kløverblomsten (henvendelse nr. 4) finder, at den nuværende trafikbelastning, særligt fra lastbiler, på Kløvermarksvej allerede er til stor gene for beboerne i kolonihaverne og foreslår, at dækning af udgifter til etablering af en effektiv støjafskærmning mod haveforeningen indgår som et vilkår i miljøgodkendelsen af AMV4.
- Refshaleøens Ejendomsselskab A/S (henvendelse nr. 5) oplyser blandt andet, at AMV4 vil kunne få væsentlig betydning for selskabets fremtidige mulighed for udvikling af området. RE anbefaler derfor, at der skal arbejdes på at støjgenerne begrænses mest muligt og således, at værket kan klassificeres som en klasse 6 virksomhed, og ikke som i dag en klasse 7 virksomhed. Endvidere finder selskabet, at anløb af skibe bør flyttes væk fra den nordlige kaj samt, at lysmarkering af skorstene og strømudtag på kajerne bør omfattes af lokalplan bestemmelserne.
- Copenhagen Malmö Port (henvendelse nr. 6) ønsker, at de bemærkninger omkring opfyldning af nyt område, som indgik i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplan nr. 464 i 2011 fortsat er gældende og indgår i tillægget.
- Radius (tidligere DONG) (henvendelse nr. 7) anmoder om, at det markerede vejareal på Radius’ matr. nr. 551 Amagerbros Kvarter, København slettes, og at lokalplanens § 5, stk. 2 ændres som følge heraf.
Forvaltningens bemærkninger
- Henvendelsen retter sig mod Amager Ressourcecenter, som ikke er del af tillæg nr. 1til lokalplan nr. 464 ”Kraftværkshalvøen”.
- Tilkørselsvejene til Kraftværkshalvøen er belastede af tung trafik. Lastbiltransporter til og fra Amagerværket udgør en lille del af den samlede trafikbelastning. Etableringen af AMV4 vil medføre en reduktion i lastbiltransporter til og fra værket fra 10-11 til 7 daglige transporter, når AMV4 er i stabil drift, dog vil der i anlægsperioden være øget trafik til og fra byggepladsen.
- Forvaltningen forstår selskabets bekymring, men Refshaleøen er i kommuneplanen udlagt til perspektivområde, hvor byudvikling først kan igangsættes efter planperioden, dvs. tidligst i 2027. I Kommuneplanen er den østlige del af Refshaleøen udlagt til havneformål, hvorder kan udøves virksomhed indtil klasse 5. Med de nuværende rammer er det ikke muligt at kræve støjgrænserne fra Amagerværket reduceret. Det vil være densydlige kaj, der anvendes til anløb af skibe med biomasse. Den nordlige kaj forventes alene anvendt i begrænset omfang til skibstransporter med letolie og udskibning af restprodukter. For så vidt angår strømudtag på kajerne er der intet i lokalplanen til hinder for, at disse etableres. Lysmarkering af skorstene reguleres af anden lovgivning.
- Den fastlagte opfyldning er ikke en del af tillæg nr. 1. Opfyldningen blev muliggjort med lokalplan nr. 464. Det forudsættes fortsat, at når der fremkommer et konkret projekt til opfyldning skal Miljø- og Fødevareministeriet vurdere, om der skal udarbejdes en VVM-redegørelse.
- Den markerede vejudvidelseslinje på Radius’ matrikel er ikke en del af tillæg nr. 1. Vejudvidelseslinjen blev muliggjort i lokalplan nr. 464. Der kan ikke ske en udvidelse af Kraftværksvej på Radius’ matrikel uden samtykke. På baggrund af Radius’ henvendelse foreslås det markerede parkerings- og tilkørselsareal på tegning nr. 3A slettet på Radius’ matrikel.
Forslag til ændringer
- På tegning nr. 3A slettes markering af parkerings- og tilkørselsareal på matrikel 551 Amagerbros Kvarter, København og i signaturteksten ændres til ”Parkerings- og tilkørselsarealer til den nye Amagerforbrænding og AMV4”
- Bestemmelsen om skybrudssikring i forslagets § 9 flyttet til lokalplanens § 8 (teknisk ændring)
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.
Pernille Andersen
/ Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. maj 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.