Implementering af BR's vedtagelse om sociale klausuler og arbejdsklausuler
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler på Teknik- og Miljøudvalgets område.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at der fremover stilles krav om såvel sociale klausuler som arbejdsklausuler ved tilsagn om støtte til opførelse af almene byggerier.
-
at beslutningen gælder for sager, hvor skema A godkendes efter den 17. marts 2016.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 17. marts 2016 et forslag fra Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om udstrækning af sociale klausuler og arbejdsklausuler ved anlægsarbejder, der udføres for eller støttet af Københavns Kommune. Beslutningen pålægger de enkelte udvalg inden 1. juni 2016 at udarbejde ”en handlingsplan for, hvordan sociale klausuler og arbejdsklausuler mest hensigtsmæssigt implementeres på udvalgets område og herunder fastsætter retningslinjer for, hvornår beslutningen om undladelse af brug af klausuler skal træffes af fagudvalget”. Der skal derfor tages stilling til implementering af sociale klausuler og arbejdsklausuler på Teknik- og Miljøudvalgets område.
Løsning
På Teknik- og Miljøudvalgets område omfatter Borgerrepræsentationens beslutning alene kommunalt ydet støtte til opførelse af almene boliger. Landsbyggefonden stiller krav om anvendelse af sociale klausuler ved renoveringsprojekter, som den støtter. Forvaltningen foreslår, at implementere denne beslutning ved, at der ved godkendelse af projekterne (skema A) fremover stilles krav om sociale klausuler, og at krav om arbejdsklausuler stilles som hidtil. Teknik- og Miljøforvaltningen har siden 2014 stillet krav om anvendelse af arbejdsklausuler i forbindelse med tilsagn til alment nybyggeri. Kravet om sociale klausuler vil fremadrettet være gældende for tilsagn givet efter Borgerrepræsentationens beslutning, jf. ovenstående.
Sociale klausuler går ud på at stille krav om beskæftigelse af lærlinge og praktikanter i forbindelse med anlægget. Arbejdsklausuler går ud på at sikre de ansatte ved anlægsprojektet løn- og arbejdsvilkår, der svarer til danske forhold.
Den sociale klausul foreslås formuleret således, at støttemodtageren pålægges at lade sin tekniske rådgiver vurdere, hvor mange lærlingetimer det forekommer rimeligt at kræve anvendt på byggeriet, og at lade dette krav indgå i udbudsmaterialet og sidenhen kontrollere, at lærlinge anvendes som aftalt. Med udgangspunkt i sagens omfang vil forvaltningen vurdere, om rådgiverens skøn i de enkelte sager svarer til det forventelige.
Denne fremgangsmåde svarer ifølge det oplyste til den fremgangsmåde, Københavns Ejendomme anvender ved udbud af byggerier. Forvaltningen har vurderet, at opførelse af almene boliger ligner de anlægsopgaver, der varetages af Københavns Ejendomme så meget, at samme fremgangsmåde kan følges. Københavns Ejendomme har fastsat en bagatelgrænse for anvendelse af sociale klausuler på 10 mio. kr. i anlægssum.
For almene nybyggeriprojekter foreslås derfor samme bagatelgrænse som for kommunale anlægsprojekter. Det forventes ikke, at denne grænse vil få nogen særlig betydning da anlægssummen for almene nybyggerier sjældent bliver under 12 mio. kr., der svarer til etablering af seks boliger. Forvaltningen tillader som udgangspunkt ikke etablering af enheder, der er mindre end 15-20 boliger. Mindre enheder kan ses - fx ved fortætning med tagboliger i eksisterende byggeri.
Skulle forvaltningen i konkrete tilfælde ønske at gøre en undtagelse fra kravet om sociale klausuler, vil der blive redegjort herfor i forbindelse med projektets forelæggelse for Borgerrepræsentationen.
Forvaltningens forventning er, at kravet om sociale klausuler ikke vil fordyre byggerierne, da kravene vil kunne indgå som en integreret del af udbuddene. Den almene sektor har i forbindelse med tidligere dialog om sociale klausuler udtrykt ønske om en frivillig ordning, hvilket dog ikke er muligt inden for rammerne af Borgerrepræsentationens beslutning. Forvaltningen vil gå i dialog med de almene boligorganisationer om implementering af kravet i kommende projekter. Forvaltningen forventer ikke, at håndhævelsen af kravet giver et administrativt merarbejde af betydning i forvaltningen.
Arbejdsklausulerne foreslås fortsat formuleret således i tilsagnene: ”Tilsagnet betinges af, at projektets entreprenør(er) forpligter sig til at sikre, at de ansatte, som entreprenøren og eventuelle underentreprenører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold, der ikke er ringere end de løn- og ansættelsesforhold, der er gældende på den egn, hvor arbejdet udføres. Overholder entreprenøren ikke denne forpligtelse, og medfører dette et berettiget krav fra de ansatte, kan bygherren tilbageholde vederlag til entreprenøren med henblik på at tilgodese dette krav.” Formuleringen svarer til den formulering, som Landsbyggefonden anvender i sine støttetilsagn. Forvaltningen påser ved gennemsyn af udbudsmaterialet, at betingelsen indgår.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, videresender forvaltningen den til Økonomiforvaltningen, der samlet forelægger Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen bidragene fra de enkelte fagudvalg.
Pernille Andersen
/Jakob Møller Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. maj 2016
Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø.
Imod stemte: C og V.